Zlatne priče 1. deo

Objavljeno . Autor: Bratislav i Nenad Posted in Tajna Tags: , , , , , , , ,
Prvi i drugi deo teksta Zlatne priče predstavlja skup najvažnijih saznanja koje je Nenad stekao zajedno sa svojim učiteljem Bratislavom. Ova dva teksta su više kao skup nepovezanih misli i saznanja, nego tekst koji prati svoju nit od početka do kraja. Ali nisu to nepovezane misli. Naprotiv, Tajna je reč koja ih povezuje. Hvala puno obojici za ove zlatne tekstove… Tajna.

Svaki spoljašnji nadražaj koji dođe do nas pre nego što mu odredimo značenje, ide kroz cenzuru i ona (paradigma) obradi informaciju i kaže nama kako ćemo to da vidimo.

Svaka želja se može odrediti po osobinama i možemo dobiti više od onoga što tražimo jer univerzum je darežljiv. Priroda po svojim karakteristikama je blagonaklona i preobilno se izražava. Od jednog pravi jako mnogo. Ne bismo smeli da uslovljavamo prirodu sa našim zahtevima za određenom osobom ili određenim automobilom. Uvek je bolje odrediti želju po osobinama umesto konkretno reći. Neodređeno, ali po osobinama, to je recept. Umesto da tražimo luksuznu kuću na Dedinju, potrebno je sebe videti u luksuznoj kući, ali ne zahtevati lokaciju jer onda pravimo teže za prirodu da napravi takvu kuću na toj lokaciji, ako je već nema.

Ako nam se ne dopada nešto kod naše drage osobe, to su sve naše projekcije koje ne želimo da priznamo da ne valjaju u nama. Ako bi nam se dopao neko, sve nam se kod njega svidi, to znači da nam se sviđa kod njega ono što smo mi sami, sve se uklapa.

U svesnom i nesvesnom paketu, mi imamo dva dela. Jedan je prednji deo, kao izlog, a drugi je magacin u koji trpamo svo smeće. Ni mi sami ne želimo da znamo šta je u našem magacinu, niti želimo da zavirimo unutra. Upravo odatle potiče sve ono što nam se ne dopada. I to što nam se ne sviđa, mi uzmemo ponešto, gledamo u naš svet i gledamo na koga bismo to bacili i rekli da je njegovo, a ne naše. Kada čujemo nekoga da kaže, “seljak je”, “bezobrazan je”, “vidi kako se ponaša”, to je kao da govori “seljak sam”, “bezobrazan sam”…

Podsvest je deo stare primitivne svesti sa kojom je stvoren čovek. Ona je velika, moćna i tu su smeštene sve emocije koje su jako brze. Brze su jer podsećaju na životinje, izuzetne reflekse imaju, reaguju munjevito i ne mogu se iskontrolisati. Zbog ovoga se čovek brzo iznervira i brzo odreaguje i tek posle nekog vremena, kada se te životinjice vrate u kaveze, čovek se pita šta mu je bilo. Svest je vrh ledenog brega, a dole je nevidljivo životinjsko carstvo koje je preogromno, jako i moćno.

Kolektivne paradigme su vrlo često primetne kod naroda ili kod jednog naroda koji se nalazi u različitim regionima unutar države. Ukoliko je prošlo 10 godina od kada ste otišli iz svog rodnog mesta, kada dođete u posetu, primetićete da su vaši vršnjaci ostali zamrznuti u vremenu. Oni su nastavili da čuvaju tradiciju, a i da ne primećuju da oni to čuvaju. Njihov govor, izgled, način ponašanja, njihova uverenja jesu slika jedne kolektivne paradigme.

Svaka paradigma ima instinkt za samoodržavanje. Ona ti pruža situacije, zadovoljstva da se na nekoga izgalamimo, da pokažemo da smo jaci, pametniji.

Onog trena kada fiksiramo nove navike, paradigma formira novu zaštitu, nove odbrambene mehanizme koji nas sada ponovo štite od starih navika.

Raskorak između savremene psihologije i autora nove misli jeste u tome sto psihologija ne daje pravi savet kako danas da se izborimo sa svim dramama. Oni pokušavaju da objasne uzrok ,kada je nesto nastalo ali ne daju rešenje kako da to sto je u nama prevaziđemo. Nije važno sta je bilo juce, računa se od sada. Ĺ ta ja danas sejem. Ako ovo sada citate, sejete semena za proširivanje svesti. Znanje. Na jednoj zemlji su živeli Rimljani, pa Turci, ali šta ja danas tu sejem je jedino važno.

Ko danas živi u mom umu?

Nastavak: Zlatne priče 2. deo

15 Responses to Zlatne priče 1. deo

 1. anaana

  Ti znas koliko ti ja verujem,od samog pocetka.

 2. petkana

  Nenade, genijalno kao i uvijek!!!

 3. love

  Odlicno, hvala sto delite vasa saznanja sa nama, ovo treba citati vise puta!

 4. Srce

  Hvala, Nenade! Od tebe uvek neka poslastica. Pravo da ti kažem, od tebe uvek imam šta da naučim. Jedva čekam neki novi tekst. 🙂

 5. Satori Mladen

  Ono sto je dobro kod Podsvesti, to je da te iste Paradigme, upornim i istrajnim radom, mi mozemo lepo da prepakujemo, pa umesto da nasa Podsvest radi protiv nas i nasih teznji i ciljeva, radi za nas. Odlican tekst Nenade. Pozdrav.

 6. Mila

  Jedno jos “drugacije” menjanje sebe moze da dovede jedna automatika: veliko saznanje svrhe sopstvenog zivota na zemlji.

  Kod jednog, jos uvek za sada malog broja ljudi se promene dogode iz takvog ugla. Onda postajes automatski taj isti, drugaciji covek i onda ima drugacije stavove prema zivotu i prema sebi. Znacaj svega u sebi je drugaciji ( polupuna casa) pod jedan i onda se sve gleda iz tog ugla. Ali mozda je moguce da tu ima i urodjenih gena kod mene. Naravno da uvek ima i potrebe za nekom promenom klasicne paradigme, ali na prvom mestu je OTVOREN UM, OTVORENO SRCE I SVESNOST VELIKE ISTINE MOCI U NAMA. Govorim iz iskustva. Promene su onda lake i jednostavne i dogadjaju se stalno i jednostavno.

 7. Satori Mladen

  Ovo što pišem, pišem iz konteksta onoga o čemu piše autor ovog članka. Kako znam da Nenad prati učenje Bob Proctora, po njegovom učenju, naš osnovni problem predstavljaju Stečene navike, pogotovo one iz najranijeg detinjstva, koje onda postaju paradigme, koje mi moramo izmeniti…

 8. Mim

  Dugo nisam posecivala sajt… i slucajno otvorih sad i mogu ti reci da me odusevio tekst. Pozdravljam vas sve puno :*

 9. Perce

  “Prvi i drugi deo teksta Zlatne priče predstavlja skup najvažnijih saznanja koje je Nenad stekao zajedno sa svojim učiteljem Bratislavom. “
  Pocevsi da citam ovaj tekst morala sam zastati vec kod prve recenice I napisati sa cim sam je povezala.
  Naime, sinoc sam gledala jedan video snimak. U tom snimku je receno da je vazno pronaci osobu u koju ces imati potpuno poverenje, kojoj verujes, koja ce uvek biti tu da te vrati na pravi put ukoliko zalutas.
  Zapitala sam se kojoj osobi bi mogla potpuno da verujem…to mora biti osoba koja zna kako nesto da postigne, to mora biti osoba iza koje stoje rezultati.

  Na ovom sajtu postoji nekoliko takvih osoba, a Nenad je sigurno jedna od njih.
  Veoma sam srecna i zahvalna sto sam neke od vas i upoznala.
  Zato veliko hvala Nenadu, veliko hvala ucitelju Bratislavu I veliko hvala Milosu 🙂
  Odoh sad da nastavim sa citanjem…

  p.s. da li je ucenik nadmasio ucitelja? 🙂

 10. mezenin

  Stampanje pa u podsetnik. Divan izbor !!!

 11. mau

  Znala sam da se menjaš, čim se tvoje životne okolnosti tako dramatično menjaju, ali nisam ni sanjala da si ovoliko odmakao za tako kratko vreme.

  I mada znam da je ovaj tekst pisala još jedna, tebi važna osoba (upoznaćemo se, kad tad), ova lakoća pisanja je čudesna.

  Hvala ti, ne toliko na rečima, koliko na ovoj slici promenjenog tebe. Kao i obično, i ovaj put si mi putokaz i dokaz da je moguće dostići sve – svoju najbolju verziju sebe.

  I po ko zna koji put sam beskrajno ponosna i zahvalna što sam u društvu tako divnih ljudi, koji imaju hrabrosti i snage da streme uvek boljem, ali i plemenitosti da drugima pomažu da to isto postignu u svojim životima. Ovaj put bez pominjanja imena, ali više nema ni potrebe za tim.

  Hvala ti

 12. Dimpl

  Hvala na ovom sjajnom i konciznom tekstu! Jedva cekam nastavak! 🙂

 13. nina*

  HVALA

 14. Unutrašnji mir

  Hvala Nenade na ovom divnom tekstu….sve sam razumela i slažem se sa svakom rečenicom.Već duže vreme znam da naša podsvest vodi glavnu ulogu u našem životu i svako od nas treba prvo da zaviri u svoju podsvest i da očisti te stare loše programe i da se ubace nove lepše.Mnogi odustaju jer očekuju da se preko noći promeni podsvest….al potrebno je vreme i samo uporni i sigurni u sebe uspevaju da očiste podsvest….Ljubav je pokretač <3 <3 <3

  Hvala vam anđeli moji…mnogo vas volim <3

 15. ivan Frans

  hvala Nenadu sto me je uputio na ovaj sajt.Hvala za odlican tekst i za sve savete koje mi je nesebicno dao.Pocinjem da menjam svest i nacin razmisljanja

Add a Comment