Zašto nekada afirmacije mogu da budu štetne

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , ,
Kako je divno što svakog dana naučim nešto novo, a staro shvatim na sasvim novi, dublji način. Jedna od stvari koje sam nedavno shvatio je da afirmacije nisu uvek korisne. Iako najveći broj ljudi voli Afirmacije i često koristi jer je najlakše da ih koristimo, one vrlo često mogu da budu kontraproduktivne.

Mi smo vibraciona bića. Stalno vibriramo različitim frekvencijama i te vibracije emitujemo u svoju okolinu. Na taj način mi u svoje iskustvo privlačimo situacije, događaje i ljude koji vibriraju istim frekvencijama.

Ali kako da znamo kakve vibracije emitujemo?

To je nama, ljudima, teško da razumemo kada ne možemo da primetimo, ni da osetimo vibracije koje odašiljemo. Vibracije su na toliko niskom nivou da nemamo spospobnost da ih budemo svesni. To je isto kao što ne možemo da budemo svesni ćelija u svom organizmu i procesa unutar i između njih.

Ali mi ipak posedujemo vrlo dobar mehanizam koji nam pokazuje kakve vibracije emitujemo i koji nam omogućava da menjamo te vibracije. Taj mehanizam su naše emocije. Njih u svakom trenutku možemo da budemo svesni. Mi znamo kako se osećamo, da li smo loše raspoloženi ili smo dobro raspoloženi.

Emocije su interpretator naših vibracija. Kada smo svesni svojih emocija, onda smo i svesni toga kakve vibracije emitujemo i kakve događaje privlačimo.

Da se sada vratimo na afirmacije…

Dakle, zakon privlačenja deluje u skladu sa našom vibracijom, odnosno u skladu sa emocijama koje imamo. Zakon privlačenja ne interesuju reči koje mu nudimo. Možemo milion puta da izgovaramo jednu istu afirmaciju, ako naše emocije nisu u skladu sa njom, nećemo postići željeni efekat.

Ono što je još gore, možemo da postignemo potpuno suprotnu, neželjenu, stvar u odnosu na naš cilj.

Kako to?

Kada imamo želju da ostvarimo neki cilj, u nama su aktivne dve suprotstavljene emocije u odnosu na taj cilj: pozitivno osećanje da je cilj ostvaren, odnosno da se približavamo cilju i drugo, negativno osećanje nedostatka ostvarenja cilja. Na primer, ako želimo da putem primene Tajne u svoj život privučemo automobil, u nama će biti aktivne dve različite emocije u odnosu na ostvarenje te želje. Prva, pozitivna emocija je osećanje kome težimo, odnosno osećanje da smo ostvarili cilj, ili pozitivno očekivanje, osećanje posedovanja automobila, slika vožnje, uživanje u ostvarenoj želji i ostala pozitivna osećanja. Ali, istovremeno se javlja i suprotno, negativno osećanje nedostatka automobila. Mi posmatramo realnost i vidimo da tog automobila još uvek nema. Naša čula govore suprotno od onoga što se trudimo da postignemo svojim vizuelizacijama i afirmacijama. A mi smo navikli da verujemo svojim čulima iako su nas prevarila ko zna koliko puta do sada.

Kad god pomislimo na svoju želju aktivira se jedna od dve emocije. Ili imamo pozitivno osećanje o ostvarenju cilja ili osećamo nedostatak, sumnju, brigu, strah. U zavisnosti od toga kako se osećamo, naša vibracija nas približava cilju ili nas udaljava.

Kada izgovaramo afirmacije usmerene ka nekom cilju, mi i dalje možemo da imamo sumnju u ostvarenje cilja. Možemo da se osećamo loše, pa da pokušavamo afirmacijama da se izvučemo iz takvog stanja. Ali tada ćemo postići upravo suprotno jer koncentracijom na cilj u takvom raspoloženju, aktiviramo onu negativnu stranu.

Zato je veoma bitno da se, pre nego što počnemo da primenjujemo afirmacije, uverimo da smo u pozitivnom mentalnom stanju, ili bar u neutralnom. Tek onda možemo da izgovaramo afirmacije jer smo sigurni da se aktivira željena vibracija.

Nisu samo afirmacije kritične u priči oko Tajne. Ista stvar je i sa ostalim alatima koje primenjujemo. Na primer, kada radimo imaginacije ostvarenog cilja, takođe mogu da se jave emocije koje ne želimo: sumnja, strah, briga. Tada treba da prekinemo imaginaciju, da sebe dovedemo u stanje u kom ćemo moći da kreiramo pozitivne vibracije, pa tek onda da radimo imaginacije, izgovaramo afirmacije i sl.

O tome kako da sebe dovedemo u pozitivno stanje u nekom od narednih tekstova.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

One Response to Zašto nekada afirmacije mogu da budu štetne

  1. Marijo

    NAJLAKĹ I TRIK: … kako uopće znaš da li stvarno svoju namjeru pokazuješ svemiru, toj tvari u svemiru koja sve stvara? Misao, samo misao?? Toliko je lako pomisliti na zlo koliko i na dobro, zatoo… Sjednite i pišite… Pišite svom umu, pišite što vam je namjera, na kompjuter ili na papir, svaki dan pišite. Tada nema popratnih misli, pišete ono što želite, i znate da vaš um čita. Da to je to ,to je moja namjera umu, jer ja ovo pišem… A ti čitaš, mi skupa stvaramo. Napište sami sebi svoje namjere, svoje želje, i znajte da vi to stvarno i čitate. Jer to je bit, znati bez sumnje što hoću.

Add a Comment