Zaljubljivanje i ljubav

Objavljeno . Autor: 13petak Posted in Lični stav Tags: , ,

Voleo bih da toplo pozdravite i podržite prvi tekst trećeg autora na blogu tajna.rs. 13Petak je nesebično uložio sebe u ovaj članak i mislim da je doneo prijatno osveženje na sajt. Iako, na prvi pogled, Tajna i zakon privlačenja sa ovim tekstom nisu u uskoj vezi, ako pažljivo pročitate, pronaćićete brojne povezanosti. 13Petak, hvala na ovom tekstu… Tajna

“Nekoga volimo kada su nam njegove ili njezine potrebe podjednako važne kao i naše vlastite” – Gordon Livingston

Većina nas ulazi u brak u periodu zaljubljenosti. Naletimo na nekoga čiji nas fizički izgled i ličnost privuče i tako prodrma i pokrene naša ljubavna zvona. Bacamo se na upoznavanje te osobe. Krećemo sa izlascima po kafićima i restoranima mada nas uopšte ne interesuje ni piće ni hrana, mi u stvari tragamo za ljubavlju. Da li su ovi leptirići u stomaku ono pravo? Leptirići nekad nestanu i posle prvog sastanka i ne želimo sa njime više ni na kokice da izađemo. Međutim u drugim prilikama treperenje je sve jače i jače. Posle nekog perioda osetimo sve veći intezitet i hvatamo sebe kako priznajemo: “Mislim da sam se zaljubio” Ukoliko su osećanja obostrana počinjemo razgovarati o braku. Zajedno maštamo o bračnoj sreći, čežnja da budemo zajedno konstantno je prisutna, kada smo zajedno kao da smo u raju. Kada ste zaljubljeni ne primećujete nikakve mane kod vašeg partnera. Roditelji, prijatelji, svi vide da vaš partner i nije za vas, jedino vi to ne vidite. Ona je za vas savršena osoba i nije vas briga šta drugi misle. Dvoje zaljubljenih razmišljaju o odnosima u braku: “Mi se volimo”, “Biće nam prekrasno”, “Drugi se svađaju mi nikad nećemo”, “Uvek ćemo otvoreno razgovarati i biti spremni na ustupke”.

Nažalost nije baš tako. Ovo stanje zaljubljenosti ne traje večno i to je činjenica. Zaljubljenost traje nekoliko meseci pa ponekad i par godina. U tom periodu živimo u oblacima a nakon toga padamo na tlo, ulazimo u realnost. Budimo se i uviđamo nedostatke te osobe. “Njeno ponašanje počinje da mi smeta”, “Ide mi na živce”, “Nekad me povredi kad se razbesni, a nekad je i gruba”,”stalno se raspravljamo da li daska na WC šolji treba biti spuštena ili podignuta”, “ah te kapljice na dasci”, “opet si ostavio prljave čarape ispod kreveta”, “Sudopera je uvek puna”. Ponekad nađete kuvar na stolu i poruku “RUÄŚAK TI JE NA 138 STRANICI”. Onda se pitate šta je sad ovo? Gde je ta zaljubljenost nestala? I tada shvatite da je to bila samo obmana, iluzija, prevara koja vas je naterala da stavite potpis na venčani list. Pa pošto ste prevareni imate pravo i da se ljutite. Da smo bili mudriji shvatili bi smo da zaljubljenost neće večno trajati. Zamislite da je ceo svet u tom stanju zaljubljenosti, pa sve bi propalo. Vlasnik velike firme se zaljubi u neku mladu devojku i firma propadne zato što jednostavno stalno misli o njoj. Student treba da izađe na ispit, ma koga briga kad ima još ispitnih rokova. Srednjoškolac treba da odgovara Istoriju, ma koga briga za nekakav rat iz 1758 godine, ona mu je non stop u glavi. ÄŚovekovo razmišljanje u stanju zaljubljenosti nije neiskreno već nerealno, zato što ta euforija zaljubljenosti daje takav privid. Zato pamet u glavu i znajte da taj period prolazi, razlike počinju da isplivavaju na površinu, kao što su posebne želje, osećanja, razmišljanja i ponašanja.

E kad uvidite da ta osoba nije za vas onda želite razvod braka. Napunite kofere prljavog veša, istresete u sudnici ispred sudije i advokata i taj miris polako izađe na ulice vašeg grada i sve do nosa vaših “prijatelja”, poznanika i nepoznanika, koje se mršte od tog mirisa, a u stvari taj ih miris hrani. Ili imate drugu mogućnost, da živite sa tom pogrešno izabranom osobom do kraja života i da budete nesrećni.

Sad se pitate šta je u stvari ta zaljubljenost? Istina je da su u tom periodu emocije na jako visokom nivou, tada ne razmišljate više o sopstvenom razvitku, imamo osećaj da smo stigli do cilja i da je dalje napredovanje neportebno. Nalazite se na vrhu i jedina želja je da tu i ostanete. Međutim postoji i treća opcija i to najbolja, a to je da ste svesni stanja zaljubljenosti da će ono proći i da sada treba da nastupi prava ljubav. Temelj prave ljubavi je emocija, a ne opsednutost. Tu se ujedinjavaju razum i emocije. Za pravu ljubav morate imati volju i biti disciplinovani, morate je razvijati i usavršavati. Naše emocije govore da moramo voleti i biti voljeni, a ne zaljubljeni. Meni je potrebno da me neko voli i ima poverenje, a ne da je zaljubljen u mene. Zato morate otkriti šta vaš partner voli, a da to unapredi vaš život u braku. Ako želim razvijati međuljudske odnose moram znati i želje svog partnera. Ako želim da ga volim moram znati šta on želi.

Možda vaš partner voli i želi lepe reči, ohrabrujuće ili reči priznanja, ljubazne reči. Komplimentima možete izraziti priznanja svom bračnom drugu, možda je vaš partner u nekom području nesiguran, ohrabrite ga. Vaše ohrabrujuće reči mogu naterati partnera da učini presudan korak koji će mu doneti prosperitet i boljitak. Ne da ga nagovarate ono što vi želite već da razvije sposobnosti koje već ima. Lepim rečima možemo podeliti tugu, bol, patnju, radost i one mogu biti shvaćene kao izražavanje ljubavi.

Možda vaš parner voli i želi da sa vama provodi vreme. Odete u šetnju, samo vas dvoje ili u restoran na večeru, razgovarajte. Veoma je snažno i jasno izražavanje ljubavi kada nekome posvetite jedan sat u toku dana. Tada ste partneru poklonili jedan sat svog života jer se to više nikad neće ponoviti. Jako je važno da jedan drugom poklanjate pažnju, tada osećate zajedništvo, tada se rađaju emocije.

Kada razgovarate, gledajte partnera u oči, ne radite ništa dok slušate partnera, osluškujte osećanja, pratite govor tela i ne upadajte u reč. Možda vas partner voli i želi da prima poklone. Partner kada prima poklon izgovara, “On je mislio na mene”. Nije bitno šta ste poklonili već da ste mislili na partnera, a to je snažno izražavanje ljubavi. Osoba koja voli poklone ne razmišlja o ceni, nije joj bitna. Za ovakvu osobu i cvet od 20 dinara kupljen od uličnog prodavca ima vrednost miliona. Ako ste škrti na novcu i ništa ne kupujete, prekinite sa takvim razmišljanjem jer vi ipak kupujete. Ĺ tednjom kupujete samopouzdanje i emocionalnu sigurnost. Ako vaš partner obožava poklone onda ćete shvatiti da je kupovina poklona najbolja investicija u održavanje braka. Možda vaš partner voli i želi da mu činite usluge: operete sudove, izbacite smeće, usisate prašinu, promenite pelene, namestite krevet. Ovde moramo da prevaziđemo stereotip da muškarac ne treba da radi ženske poslove. Da bi ste sačuvali ljubav mora postojati spremnost da se uklone stereotipi. Ne postoji nagrada, ali postoje ogromne prednosti ukoliko ste spremni da zadovoljite emocionalne potrebe svog bračnog druga. Svi mi sami odlučujemo da li ćemo nekoga voleti. Ako odlučimo da ga volimo onda ćemo učiniti baš kako naš partner to želi i tada ga činimo srećnim i emocionalno ispunjenim. Možda vaš partner voli i želi poljupce, držanje za ruku, grljenje, masažu, česte seksualne odnose. Ako želite da partneru izrazite ljubav, dodir tela je neophodan. Plač, razočarenje su sastavni deo života, ako u tom trenutku zagrlite voljenu osobu znajte da ste poslali poruku snažne ljubavi. Reči u tim trenucima ne moraju značiti mnogo ali će vaš dodir preneti poruku ljubavi.

LJUBAV JE ÄŚUDESNA I ÄŚINI ÄŚUDA.

24 Responses to Zaljubljivanje i ljubav

 1. asketa

  Lepo napisano. Oseca se neobican i redak, pozitivan i dobar duh. Zaljubljenost, ljubav i vreme. Lepo. Mozda je najlepse moci uciti na sopstvenom ili tudjem iskustvu. Mozda je zdravlje koje omogucava to nesto najvrednije. Onda sve u zivotu ima vrednost i smisao i duh drzi kako je postovani 13petak rekao, u balansu, energiju drzi u balansu.

 2. nasmijano sunce

  Super tekst! :))

 3. sunce

  sjajan tekst!

 4. Panda

  divan tekst

 5. poluziv

  Evo do tridesete nikada nisam imao hrabrosti da prilazim devojkama, a uz izgovore sam izbegavao one koje su bile zainteresovane za mene, jer sam po prirodi uvek bio povucen… Odgledao sam The Secret nesto se kao u meni promenilo i resio da promenim zivot. Skoro sam bio na zurci i tamo zasvidjala mi se jedna devojka, prisao sam i rekao joj da je lepa, a ona ce – ozbiljno 😀 pa ti si sigurno zaljubljen u mene. Odgovorio sam DA, ocekivao sam najbolje to sto zelim da budemo zajedno nisam ni slutio da ce se situacija pretvoriti u pakao, ona i ostali su odmah poceli da me zafrkavaju i da mi se smeju 🙁 ubrzo sam otisao odatle. Kakav zakon privlacenja i da slicno privlaci slicno, ja dobar i fin bio prema njoj i prema drugima sa pozitivnim ocekivanjima i osecajem uspeha a eto odmah privukao uzasno zlo!

 6. 13 petak

  poluživ,

  sam tvoj nik upravo govori šta dalje treba da radiš,još uvek si živ i da iz svega ovog izvuceš pouke i neustašivo nastaviš dalje. 🙂

  Moram te podsteiti na jednu cinjenicu a to je da,ne možeš upražnjavati slabe,štetne,negativne misli 30 godina i na taj nacin stvarati negativne okolnosti a ocekivati da dozoveš lepotu,snagu i dobre uslove sa deset minuta snažnih,pozitivnih i kreativnih misli.

  Samo nastavi dalje,veruj i uspeh ti je zagarantovan 🙂

 7. poluziv

  Znaci da moram isto toliko godina da izjednacim sa upraznavanjem pozitivnih misli da bi napokon bio u vezi, tek od 60.?

 8. Carobnjakov segrt

  Slusaj ovako,polu ziv(moram da naglasim da ti je stvarno pozitivno ime),13petak ti ne daje samo resenje vec i objasnjenje,gde si mozda gresio,ja bih ti predlozio jos nesto,pozovi nekog boljeg frajera(ili nekog koga ti znas,a da je dobar sa devojkama) tamo u tvom kraju na pice (mozda izadjete u diskoteku)i gledaj sta on radi i kako to radi,pa pamti i uci,i eto problem resen,umesto da kukas i zalis sudbinu.cao

 9. draganak

  Petak 13, zaista divan, divan tekst. Pravo zadovoljstvo mi je bilo da ga procitam. Ulepsao si mi jutro, dan. Hvala ti puno!
  Iz svakog tvog teksta se vidi da zracis sa puno pozitivnih emocija. Za mene je ovo sve u skladu sa zakonom privlacnosti. Ne kaze se dzabe “sto zracis, to i privlacis.”

  Hvala <3

Add a Comment