Vi niste isto što i Vaše emocije

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , ,

Sigurno vam je poznata situacija kada ste zaokupljeni nekom negativnom emocijom i čini vam se da ne možete da je se oslobodite. Stalno razmišljate o uzroku te emocije, vrtite razne kombinacije u mislima, teško vam je da razmišljate o bilo čemu drugom i samim tim da promenite emocije. Ovakva situacija predstavlja problem za iskorišćavanje Tajne za pozitivne ciljeve jer smo potpuno pod uticajem negativnih emocija i negativnih misli, pa samim tim privlačimo takve negativne stvari.

Ĺ˝elim da vas podsetim da je na sajtu do sada bilo reči o tehnici emocionalne slobode (EFT) koja veoma efikasno elimiše negativne emocije. A u današnjem tekstu ću pokušati da sa racionalne i logičke strane sagledam prirodu jakih emocija i zašto mi ne možemo tako lako da ih pustimo.

Kada vas obuzme neka tako jaka emocija obično govorite: Ja sam besan; Ja sam tužna; Ja sam ljut… Jeste da je u duhu jezika da se tako kaže, ali ako pogledate malo bolje, na ovaj način vi sebe poistovećujete sa svojom emocijom. Izjava “ja sam   ( neka emocija)  “, je veoma snažna jer govori da vi jeste nešto, a kada jeste nešto, teško ćete to da promenite.

Nekada su emocije koje imamo toliko snažne da stvarno izgleda da smo potpuno zaokupljeni njima i da ni jedan deo našeg tela nije izvan uticaja tih emocija. Zanimljivo je da se često držimo tih emocija, ma koliko negativne bile jer osećamo da ako bismo ih se odrekli, odrekli bismo se dela sebe. Zato smo ljuti i kada smo zaboravili zašto se uopšte ljutimo, mrzimo nekoga iako nas uzrok te mržnje odavno ne dotiče, brinemo bespotrebno jer time mislimo da iskazujemo ljubav i slično.

Setite se samo situacije kada ste se ozbiljno naljutili na nekoga. Da li je taj neko stvarno napravio tako lošu stvar zbog koje ste mogli toliko da se naljutite? Tada vam je verovatno izgledalo kao nemoguće da mu oprostite jer ako biste se odrekli te negativne emocije, bilo bi kao da ste izgubili deo sebe.

Druga stvar zbog koje nam je teško da se oslobodimo negativnih emocija je što bi to značilo da poništavamo značenje koje smo dali događaju. Naime, mi svakom događaju dajemo neki smisao, neko značenje. To značenje je često zaključak koji nije uvek istinit i ne može da se primeni u svakom slučaju.

Na primer, prevarena žena je pod uticajem besa zaključila da ni jednom muškarcu ne može da se veruje. Iako to ne može da bude istina, bes koji ona oseća potrkepljuje taj zaključak. Za nju je istina. Ako bi se odrekla emocije koju oseća, to znači da bi trebalo da se odrekne i svog uverenja koji je za nju istina. Da li se mi lako odričemo svojih uverenja?

Da bismo se oslobodili negativnih emocija koje osećamo, treba da se oslobodimo dve stvari:

  1. izvora emocije, odnosno događaja koji je prouzrokovao i
  2. smisla koji smo dali toj emociji.

Događaj se dogodio i prošao, a mi i dalje imamo osećanje koje je prouzrokovao. To znači da nije događaj taj koji uzrokuje osećanje, nego smisao, odnosno značenje koje smo mi sami dodelili tom događaju. Dakle, ako bismo se oslobodili toga što smo zaključili iz bilo kog događaja, ne bi više postojala ni potreba da imamo negativnu emociju.

Smatram da je poenta ovog teksta da svi shvatimo da mi nismo isto što i naše emocije. To znači da mi nismo emocija, nego mi osećamo emociju. “Ja osećam bes” (umesto “Ja sam besan”).

Kada stvari posmatrate na ovaj način, lakše je da se oslobodite takve emocije. Kako to da uradite?

Budite svesni emocije koju imate. Posmatrajte emociju. Povucite se korak unazad i kažite sebi: “Dobro. Hajde sada polako. Da vidim šta ja to osećam. Zašto se osećam tako? Ĺ ta je stvarno uzrok da se ovako osećam?”. Posmatrajte svoju emociju. Analizirajte je. Nemojte da se prepustite, nego aktivno razmišljajte o njoj. Shvatićete koje je to značenje koje ste dali događaju. Shvatićete da možete sebe jasno da izdvojite iz emocije koju osećate.

Baš juče sam se posvađao sa suprugom, onako intenzivno kako možete samo sa najbližima da se posvađate :-). Naravno, posvađali smo se oko neke sitnice, ali potpuno me je izbacila iz takta. I otišao sam do toaleta da primenim EFT kako bih se smirio i prestao da budem ljut i besan, ali sam se setio nekog teksta koji sam čitao ranije. Tekst govori upravo o ovome što sam i ja sada pisao. Stao sam malo da razmislim. Analizirao sam svoju emociju. Posmatrao sam je. Prosto je neverovatno kako emocija nestaje sama od sebe kada je posmatrate, kada analizirate uzrok i shvatite da stvarno nema razloga za takvo osećanje. Pa to osećanje bi ionako nestalo samo od sebe posle nekog vremena. Zašto mu ne biste pomogli da nestane odmah?

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment