Tajna u sportu i u životu

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,

Kad god gledam neizvestan i napet sportski meč, između izjednačenih protivnika, uvek razmišljam koliko je konačni rezultat isključivo vezan za misaone procese koji se u tim trenucima dešavaju u glavama suparnika. Evo, na primer, ovog vikenda smo igrali polufinale svetskog prvenstva u košarci, a takođe sam gledao meč koji je Novak Đoković igrao protiv Federera. Oba meča su bila izuzetno neizvesna i do samog kraja se nije znalo ko će pobediti. Ja sam gledajući mečeve, ko zna koliko puta pomislio da je sve gotovo i da nema šanse da “pobedimo”. Ali, naravno da nisam bio u pravu jer su se posle takve nepovoljne situacije uvek vraćali. Novak je fantastično odigrao dva poena kada je Federer imao meč lopte. Svi su tada videli švajcarca kao pobednika, osim jedne osobe kojoj je to bilo najvažnije i koja je prevazišla trenutnu situaciju tako što je imala jasnu sliku cilja u glavi.

Ovaj tekst pišem kao podsetnik da svi zajedno možemo mnogo da naučimo od vrhunskih sportista. Pre svega, oni nikada ne bi postigli to što jesu da nisu dostigli i uvežbali mentalni stav pobednika. Ako u mislima niste pobednik, nikada nećete biti ni u stvarnosti. Dakle, za njih stvarno možemo da tvrdimo da su naučili Tajnu. Zato možemo da skeniramo njihovo ponašanje na terenu i van njega i da pokušamo da shvatimo šta je to što ih razlikuje od ostalih.

Da li ste razmišljali kako se oseća košarkaš kada treba da izvede slobodno bacanje u odlučujućim trenucima meča? Ili kako se oseća teniser kada treba da osvoji nekoliko poena za redom da bi ostao u meču. Znamo da centimetri odlučuju. Ako samo malo ranije udari lopticu nego što je potrebno, ona će otići u aut ili u mrežu. A ako samo u deliću sekunde pomisli da će promašiti sledeći udarac, to se po pravilu i dešava. Siguran sam da u tim trenucima sportisti primenjuju samo ono za šta su trenirali i kako su se pripremali. Zaključujem da održavaju svoju mentalnu kondiciju na isti način na koji održavaju i fizičku – treningom.

Možda sam u nekom tekstu već pomenuo eksperiment koji je rađen sa grupom studenata i treningom šutiranja na koš, ali ovo je pravi trenutak da ponovim. Studenti su bili podeljeni u tri grupe. Na početku eksperimenta urađeno je testiranje, odnosno zabeleženi su rezultati slobodnih bacanja. Prva grupa je imala zadatak da tokom narednih mesec dana, svakog dana dolazi u salu i vežba slobodna bacanja. Drugoj grupi je zabranjeno da bilo šta radi što je vezano za košarku, a treća grupa je imala instrukcije da svakog dana odvoji vreme kada će zamišljati da šutiraju slobodna bacanja, a pri tom ne smeju da idu u salu i stvarno treniraju. Rezultati za prve dve grupe su bili očekivani. Prva grupa je nakon mesec dana treninga poboljšala svoje rezultate za 30%. Druga grupa je ostala na istom nivou kao na početku. A najinteresantniji su bili rezultati studenata u trećoj grupi koji su postigli isti napredak kao prva grupa iako nisu ni trenutak proveli na pravom, fizičkom treningu.

Vrhunski sportisti takođe treniraju svoj um tako što stalno zamišljaju svoju trku, osećaj na startu i na cilju posle ostvarene pobede. ÄŚini mi se da je velika prednost sportista što imaju kristalno jasne ciljeve. U sportu se tačno zna kog dana i u koliko sati je trka ili meč, a svaki sportista ima tačno zacrtan cilj: želim da postignem svoj najbolji rezultat; želim da pobedim; želim da prođem drugo kolo… U stvarnom životu su ciljevi mnogo slabije definisani i moramo sami da se potrudimo da ih oblikujemo i definišemo. A niko nas nikad nije naučio kako se to radi (osim što vas ja učim sada ;-)).

Zato što je cilj u sportu tako očit, nije teško ni zamišljati sebe kako ga ostvarujemo. Sećam se svog sportskog perioda, koji je dosta dugo i trajao. Takmičarski sam se bavio sportom sigurno tokom 15 godina svog života. Sećam se kako mi je tada bilo vrlo jednostavno i potpuno prirodno da pre utonuća u san zamišljam svoju idealnu trku i radost nakon trke. A tada nisam znao za zakon privlačenja i Tajnu. Te misli su se spontano javljale iz večeri u veče, i kada mi misli odlutaju tokom dana. E to je prava, spontana primena Tajne, to je ono čemu treba da težimo.

I na kraju bih želeo da prenesem ono što sam pisao o sportistima i na ostale životne ciljeve. Dakle, ako odredimo kristalno jasne ciljeve, shvatimo šta je to što želimo da postignemo i kada želimo da to postignemo, imaćemo spontanu i jaku želju koja će uticati na to da stalno razmišljamo o ostvarenju cilja. A onda sve što treba da uradimo je da tu sliku u svojoj glavi neprekidno ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo i ponavljamo…

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment