Tajna u malom

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični primer, Tajna Tags: , , , , , , ,

Juče sam bio sa sinom u igraonici i oduševljeno sam posmatrao kako se ponaša, šta radi, koliko je slobodan i nesputan, kako sklapa kontakte bez ikakvih dvoumljenja i predrasuda, kako je veseo i srećan. Bio sam ponosan i na sebe jer, bez lažne skromnosti, sebi dajem velike zasluge što je takav. On Tajnu primenjuje u svakom svom pokretu i gestu. On Tajnu oseća. A ja sebi dajem zadatak da je nikada ne zaboravi i da Tajna zauvek ostane sastavni deo njegovog života.

Da počnem od početka… Možda ste primetili moje odsustvo sa foruma u poslednjih nekoliko dana. Bio sam na putu, u jednoj prelepoj evropskoj prestonici. Taj put je došao kao rezultat mog vapaja za odmorom od neiscrpne energije koju moj sin poseduje, a sa kojom sam polako počinjao da gubim bitku. Pre puta sam bio umoran od njegovih stalnih zahteva za pažnjom, zahteva da ga ispratim u igri, da ga zapitkujem, presvlačim, da mu odgovaram… Kakva tužna situacija. Imam novi, srećan život pred svojim očima, a ja umoran da bih mu se potpuno posvetio. Više puta sam radio na ovom mom problemu koristeći imaginacije, vežbe za opuštanje, čak i EFT tehniku. Takođe, koristim i proizvode prijateljskog sajta www.podsvest.com. Međutim, njegovu dečiju energiju je veoma teško ispratiti ako ste odrastao čovek.

Kratkotrajno odvajanje je bilo sve što mi je potrebno. Sada sam napunio baterije za predstojeću prolećnu sezonu koju ćemo najčešće provoditi po parkovima, terenima, toboganima, livadama… A dok još lepo vreme nije došlo, bili smo u igraonici i dok sam uživao u svojoj trenutnoj slobodi, posmatrao sam ga kako se igra. Kakva je to jedna Tajna u malom! ÄŚist i neiskvaren, neopterećen strahovima, nepreplašen neuspesima, neograničen predrasudama, nesputan kritikama… ÄŚitava igraonica ključa od dece, njihove vriske i galame. Trče u raznim pravcima, svako za sebe, i odlično se snalaze u tom haosu. Veliki paze na male, mali znaju gde im je mesto. Jedino je tu poneki roditelj da naruši prirodan tok.

A moj sin, ljubi ga tata :-), konačno dobio priliku da potroši svoju nagomilanu energiju. Samo leti sa jedne sprave na drugu, iz bazenčića sa lopticama na tobogan, pa na dvorac na naduvavanje, pa trči napred nazad po sali. Pravi svakakve vratolomije za koje bi od svakog drugog roditelja dobio grdnju ili bar pomoć da siđe uz obaveznu kritiku. Ali ja se ne mešam. Samo ga posmatram gde se sve penje i šta radi. I pogodite… nije ni jednom pao. Dobro, nije pao tako da može da se povredi. Ako padne, ustaće. Ako ne uspe, pokušaće ponovo. Bilo je situacija kada sam mu na licu pročitao da ni sam nije siguran kako da se izvuče iz situacije u kojoj se našao. Ali u svakoj takvoj prilici, nepogrešivo mu je prilazila neka od devojaka koje tu rade i pomagala mu. Po njemu vidim da on zna da se uvek sve u životu uspešno završava. Ako ne možeš sam, neko će ti pomoći. Na primer, hteo je da udari plastičnim čekićem kućicu po krovu, pa je uzeo jednu vrlo “stabilnu” loptu na koju će da stane da bi mogao da dohvati. Prvi put je pao, pa je probao drugi put. Drugi put je samo skliznuo, ali treći put ga je pridržala devojka i on je ispunio svoju nameru.

Pitate se kakav sam ja to roditelj kad dozvoljavam da mi se dete penje na loptu ili da skače sa visine od metar? Ja smatram da sam u tome u pravu. U tim situacijama u igraonici je uvek bio bezbedan. U raznim drugim situacijama mu objašnjavam šta sme da se radi, a šta ne sme, i on to uglavnom poštuje. Na kraju krajeva, ima urođen instinkt da ne radi stvarno rizične stvari. Ne moram ja da mu proširujem spisak tih rizičnih stvari. Rećićete: “Ali on je dete. Ĺ ta dete zna?” E pun mi je… park takvih zabrinutih i zaštitnički nastrojenih roditelja, baba i deda. Znate, oni se sekiraju da moje dete ne izleti na ulicu, da ne padne sa stepenica, da ne trči prebrzo, da se ne umori… Omiljena mi je kad kažu detetu: “polako, umorićeš se” 🙂 Mora da mnogo boli kad se umoriš!

Da se vratim na Tajnu. Tajna se oslikava u svakom njegovom pokretu i gestu. Jeste da ume, kao i svako dete, da ispoljava razmaženost i besnoću kad nešto nije po njegovom, ali to je samo test moje istrajnosti. Moj sin živi u izobilju. Tako se i ponaša. Pre svega, živi u izobilju ljubavi, sreće, igračaka i svega ostalog. Nikada mu nisam govorio, što je česta praksa kod drugih roditelja, “ne diraj tu igračku, to nije tvoje”. Kada uđe u prodavnicu igračaka, sve igračke su njegove. On svaku pogleda, ako može da nešto pritisne, on pritisne, ako ne može, onda samo gleda slike na kutiji, uzme ih, pa ih vrati. Ja malo gutam knedle kad prodavačice prolaze pored nas, ali retko koja će nešto stvarno i da zameri. Ipak sam ja tu uvek da vodim računa da sve igračke budu vraćene ispravno na svoje mesto.

Dakle, drago mi je što moje dete ima svesne roditelje koji će ga podsticati da ima želje i da uvek stremi ka njima. Ima roditelje koji ga neće plašiti babarogama, bubašvabama i vešticama. Njegovi roditelji mu ne govore da nema novca i da mora da odustane od svojih želja jer deca u Africi gladuju. Uvek se nađe neko drugo objašnjenje zašto ne može da dobije baš svaku igračku koja predstavlja trenutni hir. Veoma mi je drago što će moj sin moći da krene u život sa dobre startne pozicije. Jednog dana kad bude postao svoj čovek, pokazaću mu ovaj tekst, pa ćemo videti da li sam bio u pravu. Siguran sam da jesam!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

14 Responses to Tajna u malom

  1. nasmijano sunce

    Kako lijep,topao tekst! Mala Tajna je najsrecnije dijete na svijetu pored vas:)
    Ove mladje generacije ce da budu cudo! Koliko ce tek oni stvari da otkriju i prodube svoja znanja!
    Ja sam sigurna da ce ove generacije da budu (bar velika vecina) ostvareni,pozitivno programirani i srecni . Polako se budimo:)
    Kako mi se svidio tekst….idem,citam,opet 😀

Add a Comment