Tajna je u detaljima

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,

Rastrzan između raznih poslova i želje da što više vremena provedem uživajući u ovom divnom proleću, nikako da stignem da pišem. I vi ste sigurno puno vremena provodili napolju, pa niste imali ni vremena da čitate, tako da nismo puno propustili.

Danas bih želeo da pišem o tome kako jednostavno možemo da poboljšamo svoje vizuelizacije i na najefikasniji način iskoristimo Tajnu. Naime, često je ljudima problem da imaju jasne imaginacije, da jasno vide, čuju i osete to što žele da vizuelizuju. Znate i sami da smo skloni da veoma lako odustanemo od nečega što nam nije uspelo iz prvog puta. Zato ja želim da vas sprečim u tome tako što ću da vam dam najbolji savet koji možete da dobijete u vezi sa kvalitetom imaginacija.

Ovo “najbolji savet” sam napisao malo pretenciozno, ali meni je mnogo pomogao da povratim sposobnost imaginacije. Kao tinejdžer sam imao izrazito jasne imaginacije, mogao sam potpuno da se saživim sa situacijom iz svojih misli. Imaginacije su bile toliko jasne da mi se ponekad dešavalo da ne znam da li sam neki događaj stvarno proživeo ili se odigrao samo u mojim mislima. Vremenom sam sebi sve ređe dozvoljavao takve maštarije jer sam mislio da moram da se uozbiljim i da živim realan život. Kakva greška!

Sada kada sam postao ozbiljan i realan, ne mogu tako lako da povratim sposobnost žive i jasne imaginacije. Sve mi je nešto bilo crno “pred očima”. Mogao sam da zamislim pojedine statične slike, ali ne i pokretne slike. Primenjivao sam razne tehnike koje sam usput saznavao i donekle sam uspeo da oživim svoje imaginacije. Ali kada sam počeo da primenjujem tajnu iz naslova ovog teksta, tada su sve imaginacije od jednom postale ponovo stvarne.

Dakle, tajna je u detaljima! Kada zamišljate svoj ostvareni cilj, neku situaciju ili događaj, morate da obratite pažnju na što više detalja. Na primer, dok ležim na ležaljci pored bazena u dvorištu svoje “kuće iz snova”, obavezno gledam u drveće sa desne strane. Trudim se da primetim svaki list. Nekad ima vetra, pa se lišće pomera, a nekada je mirno. Zanimljivo je da drveće i lišće uvek ima isti raspored. Ne dešava mi se da u nekoj kasnijoj imaginaciji drveće promeni raspored. To je sve zbog toga što sam toliko duboko ušao u svoju imaginaciju i tačno znam kako izgleda to moje drveće.

Zatim, gledam površinu vode u bazenu. Nekad je izuzetno čista voda, ali nekada po njoj pluta dosta lišća. Kasnije dodirujem travu ispod ležaljke. ÄŚupnem poneku travku, osetim je između prstiju, savijem je, pomirišem je. I oblaci su veoma interesantni za detaljisanje. Uvek imaju različite oblike i brzinu kretanja. Nekada se čak desi da zaklone sunce, pa se ceo ambijent u mom dvorištu zamrači dok se oblak ne pomeri.

Kada se tako trudite da oživite što više detalja u svojoj imaginaciji, automatski postižete osećanje koje želite. Kad god sam u tom svom dvorištu, imam fantastičan osećaj opuštenosti, jednostavnosti, lakoće življenja, sreće. Jednostavno je nemoguće da ste toliko duboko ušli u imaginaciju, a da vas i dalje drži neko negativno osećanje koje vučete iz realnosti.

Naravno, dešava mi se ponekad da sam previše umoran ili nemam dovoljnu koncentraciju da bih svoju imaginaciju tako jasno izveo. Onda se stvarno trudim da primetim što više detalja. To su trenuci u kojima produbljujem svoju imaginaciju primećujući sve više novih i zanimljivih stvari koje do tada nikad nisam primećivao. Na primer, nedavno sam video da je ograda mog dvorišta zidana i da ima ukrasnu ciglu raspoređenu u lukovima. Na pojedinim mestima se čak malo i okrunila. Pre toga sam pokušavao da oživim imaginaciju, ali nisam mogao da vidim ni lišće, ni travu, ni vodu u bazenu. Zato sam pokušao da potražim nešto drugo i baš tada mi je pažnju privukao zid. Naravno, imaginacija je posle toga nastavila svojim intenzivnim tokom i uspeo sam da vrlo brzo vidim i osetim sve što do tada nisam mogao.

Setite se ovog saveta kad god imate problema da vizuelizujete nešto. Setite se da obratite pažnju na detalje, na sitnice. A da… veoma dobra vežba mi je kada u svojoj imaginaciji tražim detelinu sa četiri lista. Zar nije sjajna vežba? Tada morate da se usredsredite na svaki listić i na svaku travku, da primetite njen oblik i veličinu. I što je najbolje, skoro svaki put nađem detelinu sa četiri lista, stavim je u novčanik i kažem sebi da je to sigurno znak velike sreće i radosti koja me očekuje. I sigurno je tako!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment