Stiv Džobs – čovek koji je živeo Tajnu

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , ,

ÄŚovek o kome se ovih dana najviše piše je Stiv Džobs (Steve Jobs), osnivač i donedavno prvi čovek najvrednije kompanije na svetu. Nakon njegove smrti, svi se utrkuju ko će da napiše tekst koji će što više da uzdigne lik i delo ovog briljantnog čoveka. Iako nikad nisam voleo da idem „kud i svi Turci“, ovog puta ću napraviti izuzetak jer Stiv Džobs to sigurno zaslužuje. On je bio tipičan primer čoveka koji živi Tajnu. Nažalost, Stiv je prerano preminuo usled bolesti, što će reći da nije bio u mogućnosti da podjednako uspešno primeni Tajnu u svim oblastima svog života. I pored toga, Stiv Džobs zaslužuje veliko poštovanje i priznanje koje želim da mu odam ovim tekstom.

Prekjuče sam odvojio sat vremena da pročitam njegovu biografiju i bio sam potpuno oduševljen. Ovde ću Vam izneti samo neke detalje, a sve će vam biti jasno kada odgledate jedan njegov fantastični motivacioni govor koji je održao diplomcima sa Stenford Univerziteta.

Stiv Džobs nije bio dete bogatih roditelja, nije išao u najprestižnije škole, nije stekao vrhunsko formalno obrazovanje i titule. Naprotiv, život mu je počeo teže nego većini. Bio je usvojen. Ljudi koji su ga usvojili, iako su se trudili, nisu mogli da mu obezbede vrhusku edukaciju. A i da su to nekako uspeli da mu obezbede, ništa ne bi vredelo jer je Stiv posle prvog semestra odustao od fakulteta. Shvatio je da to nije za njega. Imao je drugačije želje. U stvari, kada je napustio koledž, nije još uvek imao jasnu viziju. Eksperimentisao je sa svojim životom, čak je išao u Indiju tražeći prosvetljenje. Tamo je i prihvatio Budizam.

Kada se vratio iz Indije, nastavio je da honorarno radi posao u kompjuterskoj industriji koji je radio još kao srednjoškolac. Družio se sa Stivom Voznijakom (Steve Wozniak), genijalcem za elektroniku koji je napravio svoj prvi kompjuter. Stiv Džobs ga je nagovorio da zajedno otvore kompaniju. I tako je nastao sada čuveni Epl (Apple). U garaži su pravili kompjutere i prodavali ih, istovremeno usavšavajući nove i naprednije verzije kompjutera.

Kompanija Epl je rasla i razvijala se. Stiva su opisivali kao harizmatičnog menadžera, ali i kao previše temperamentnog i zahtevnog. Ja imam utisak da je samo mnogo voleo to što je radio i da se potpuno predavao poslu. Ipak, zato što se razlikovao od toga kako je većina mislila da treba da se vodi kompanija, Stiva je bord direktora otpustio. Oterali su ga iz sopstvene kompanije!

Ali, on je znao šta želi. Iako je naredni period za njega bio težak i ispunjen neuspelim pokušajima da napravi novu uspešnu kompaniju, on se nije predavao. U tom periodu je uspeo je napravi dve, ne baš uspešne, kompanije. Jedna je jedva sastavljala kraj s krajem, a druga je napravila odličan računarski operativni sistem koji se nije mnogo prodavao. Međutim, prva kompanija je danas najbolja u svetu u oblasti kojom se bavi. Ko je gledao bilo koji savremeni crtani film, čuo je za kompaniju Pixar koju je Stiv Džobs isterao na pravi put i čiji je bio prvi čovek sve do kraja. A druga kompanija?

Epl je bez Stiva Džobsa sve više zaostajalo za glavnom konkurencijom, Majkrosoftom. Svi su kupovali personalne računare sa Vindousom, a Epl je stigao blizu bankrotstva. Bila im je potrebna promena u vidu novog operativnog sistema. Pogodite za koji su se operativni sistem odlučili.

I tako se Stiv Džobs ponovo našao u kompaniji koju je osnovao nakon što je Epl kupio njegovu kompaniju zbog operativnog sistema koji su napravili. Ovoga puta nisu pogrešili i ovog genijalca i vizionara su postavili na mesto CEO, odnosno direktora. A onda su se samo ređali uspesi: iPod, iPhone, iPad, Mac… Stiv je doveo Epl od posrnule kompanije do najvrednije kompanije na svetu. Da, ona vredi danas više od bilo koje druge naftne, računarske, farmaceutske ili bilo koje druge kompanije. A sve to je postignuto zbog čoveka koji je imao viziju, koji je voleo to što radi,verovao u svoje ciljeve, živeo strasno i radio vredno da ispuni tu svoju viziju.

Svet je danas siromašniji za jednog Stiva Džobsa, ali bogatiji za priču o njegovim delima koja treba da motiviše i inspiriše sve nas. Stiv je uvek voleo i da inspiriše mlade ljude da ostvare svoje snove. Nemojte da propustite ga odgledate sjajan motivacioni govor Stiva Džobsa na Stenford Univerzitetu na svečanosti dodele diploma. Stiv priča svoja životna iskustva kroz tri svoje priče. Ovaj video ima i prevod zahvaljujući ljudima sa sajta pozitivnorazmisljanje.com koje ovom prilikom pozdravljam.

httpv://www.youtube.com/watch?v=gxGC52TPNnY

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment