Stanje prirodnog toka – flow

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: ,

Svi znate za poneki primer kada ste se toliko posvetili nečemu što radite da ste potpuno zaboravili na vreme, na napor koji činite, na sve druge stvari. To stanje je poznato kao “flow” ili prevedeno na naš jezik, “tok”. To je ono stanje kada sve teče glatko, kada imamo povećanu koncentraciju za to što radimo i što je najvažnije, uživamo. Ja se često nalazim u tom stanju dok nešto programiram, surfujem po internetu tražeći neku informaciju, kad čitam zanimljivu knjigu ili dok trčim. To su sve stvari koje volim da radim i koje mogu da me dovedu do toga da zaboravim sve oko sebe i da im se potpuno posvetim.

Dok sam aktivno trenirao trčanje, sećam se da sam uvek sam imao neki cilj pred sobom, neku buduću trku. Spremajući se za takmičenje, često sam imao duge i iscrpljujuće treninge. Ali treninzi na kojima bih ušao u stanje flow-a su prolazili skoro bez napora. Tada sam tokom trčanja ulazio u stanje potpune posvećenosti. Jednostavno, sjedinio bih se sa asfaltom po kom sam trčao, noge su vezle put prepuštene same sebi, imao sam puna pluća vazduha, a telo mi je gorelo od nadolazeće energije. ÄŚinilo mi se da bih nesmanjenim tempom mogao da trčim tri dana. Nisam uopšte osećao umor iako sam trčao veoma brzo. Na takvim treninzima sam obično pomerao svoje granice i postizao bolje rezultate nego ranije. A ne mogu ni da vam opišem kako je fantastičan osećaj kada se završi jedan takav trening.

A zbog čega ja uopšte pišem o ovom stanju?Pre svega, to je stanje kada smo u potpunom skladu sa svojim unutrašnjim bićem. Ideje se rađaju, sve se čini jednostavno i lepo. Stvari se odvijaju svojim prirodnim tokom i ništa ne može da pođe naopako. ÄŚak iako ne uspemo da uradimo ono što smo nameravali, zadovoljstvo je učestvovati u samom procesu. Naše unutrašnje biće nema granice, pa ako smatramo da nam je nešto prepreka, to je ono što smo sami sebi svesno nametnuli.

I Abraham često pominje stanje prirodnog toka. On kaže da postoji samo jedan tok. Mi možemo da pratimo taj tok ili da idemo protiv njega. Kada ga pratimo, osećamo se dobro. A taj tok je izuzetno jak i odvešće nas kuda on hoće, želeli mi to ili ne. Ako prekinemo otpor i prepustimo se toku, otkrićemo koliko dobrog on može da donese u naš život.

Zar nije lepo da sve što radimo izvodimo dok smo u stanju prirodnog toka? Kao što reka teče i na svom putu jednostavno prelazi sve prepreke. Tako i mi treba da zamišljamo da smo deo te reke i da nas život nosi svojim tokom, a mi treba samo da se prepustimo. Lako je plivati nizvodno, a čim pokušamo da idemo protiv prirodnog toka, naićićemo na jake čeone udare i koliko god se trudili da napredujemo, uvek ćemo ići sporije nego što bismo išli prirodnim tokom.

Cilj je da sve što radimo, radimo u skladu sa prirodnim tokom. ÄŚak i kad radimo stvari koje trenutno ne želimo, ali treba da ih uradimo. Tada treba sebe dovesti u stanje toka. Evo nekih preporuka kako da uđete u flow:

  • Odredite jasnu svrhu ili cilj
  • Pronađite pravi motiv
  • Definišite izazov za koji se vredi potruditi
  • Obezbedite podršku okoline
  • Posvetite nepodeljen period vremena
  • Sprečite prekidanje i ometanje

Takođe bih preporučio jednu knjigu koju vredi pročitati. Moram da budem iskren i da kažem da je još uvek nisam pročitao, ali sam bar na tri različita mesta video preporuku. U pitanju je knjiga “Do What You Love, The Money Will Follow” autorke Marše Sinetar. Siguran sam da je to jedna od sledećih knjiga koju ću pročitati. Ako je neko već pročitao, voleo bih da čujem komentar o njoj.

Poenta celog ovog članka je u tome da treba da radimo ono što volimo i što nas čini ispunjenim. To će neminovno izazvati najpozitivnije emocije koje će prema zakonu privlačenja privući u naš život pozitivne stvari koje želimo. Ĺ˝elim Vam svima permanentno stanje prirodnog toka, kao što sam ja bio u njemu dok sam pisao ovaj članak.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment