Ĺ ta je Ajurveda?

Objavljeno . Autor: Karma Posted in Obaveštenje, Tajna Tags: , ,

Imam veliko zadovoljstvo da najavim novu autorku na sajtu tajna.rs koja želi da Vam predstavi jako interesantnu oblast kojom se bavi. Karma, hvala… Tajna

Ajurveda je znanje o životu. “Ajur” znači život, a “Veda” znači znanje. Ajurveda je tradicionalna indijska medicina koja se bavi preventivom, odnosno otklanjanjem uzroka, a samim tim i izlečenjem. Čišćenjem celog organizma (fizički i duhovno) otklanjaju se problemi i pojave na svim sistemima u telu, što je osnovni preduslov zdravog i srećnog života.

Ajurveda je znanje o prirodi i duhovnosti i objašnjava zakone prirode, kao i to kako oni uzrokuju zdravlje ili bolesti. Ajurveda kaže da bolest nastaje zbog gubitka vere, ili manjka duhovnosti. Dalje, bolest se razvija zbog nepravilne ishrane, nepravilnog načina života i drugog.

Ajurveda nas uči da shvatimo naše duhovno i fizičko telo, našu prirodu i individualni spoj elemenata na fizičkoj, mentalnoj i emocionalnoj ravni. Preventiva jeste najvažnija, važno je znati kako i koju hranu uzimati, da bi održali idealno zdravlje, i kako uskladiti naše misli.

Ajurveda i Joga su nerazdvojive! Kroz Joga vežbe se uči kako se misli usmeravaju u sadašnji trenutak, jer se u svakom trenutku mora biti fokusiran na udisaj i izdisaj, tj. na protok vazduha kroz telo. Tom prilikom se i objašnjava neprocenjiva vrednost sadašnjeg trenutka i značaj okrenutosti samom sebi kroz pitanja: šta sada radim, šta sada jedem, pijem, s kim pričam sada… I naravno, meditacija je možda i najvažnija u svemu ovome, koja je takođe nerazdvojiva od Joge.

Ajurveda nudi i terapeutske mere – kako da se izlečimo, ako u određenim trenucima nismo bili poslušni, te je došlo do bolesti. Ajurveda nas uči o našoj konstituciji, te kako ju održavati u ravnoteži ili izbalansirati, ako dođe do poremećaja. Uči nas kako da pronađemo pravi uzrok bolesti, te kako pravilno delovati da bi se posledica uklonila.

U ajurvedi je najvažnije:

 • prevencija bolesti
 • razvoj više svesti
 • dijagnostika i lečenje bolesti

Prema ajurvedi, dva osnovna faktora, koja su odgovorna za slabo zdravlje su loša probava i slab imuni sistem. Kada se hrana ne vari dobro, samo se taloži u telu. Hranjive stvari se ne apsorbuju u krv, a hrana trune i stvara toksine. Ti toksini uzrokuju većinu problema u telu. Zbog toga, vrlo je važno imati dobru probavu. Imuni sistem može biti iscrpljen zbog loše ishrane, preteranog rada, uzimanja lekova i drugog.

Terapeutske metode su vrlo efikasne i zanimljive :

 • terapija ukusom – koriste se biljke i hrana
 • terapija dodirom – relax masaze , masaže aromatičnim i začinskim uljima, joga vežbe
 • terapija mirisom – aromaterapija
 • lečenje bojama
 • lečenje zvukom
 • korišćenje sluha – muzika, izgovaranje i slušanje mantri
 • meditacija

Postoji više od dvadeset vrsta ajurvedskih tretmana, a najpoznatiji od njih su:

 • purv karma (snehana – uljne terapije i specijalne masaže, svedana – detoksikacija)
 • panca karma (terapija za čišćenje tela od toksina)

Uspešno se leče upale sinusa, problemi u digestivnom sistemu, alergije, noćno mokrenje kod dece i odraslih, problemi sa zglobovima, kožne promene…

Naš Joga centar je već otvoren u ulici majke Jevrosime 3, u Beogradu. Termini su od ponedeljka do četvrtka od 19h do 20 i 30 h. Petkom je u istom terminu predavanje o značaju Joge i Ajurvede (predavanje je otvoreno za svakog ko je zainteresovan, nevezano da li ide na Jogu ili ne).

Svojim prisustvom u subotu, 17.12.2011. u 18 i 30 časova, u ulici Alekse Nenadovića 10 u Beogradu, možete uveličati trenutak kada Beograd dobija nešto novo i apsolutno potrebno ovom gradu. A to novo je hiljadama godina potvrđeno i provereno znanje prirodnih metoda isceljenja, bez ikakvih kontraindikacija.

Add a Comment