Setite se budućnosti

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , ,

Svi znate osnovni princip za primenu Tajne, zar ne? Prvo treba da jasno odredite cilj, a onda da ga zamišljate kao da je već ostvaren. Treba da što jasnije, sa što više detalja zamislite ostvarenje svog cilja, posebno obraćajući pažnju na emocije koje takav događaj nosi sa sobom. Dakle, potrebno je da u svojoj imaginaciji oživite osećaj sreće, zadovoljstva, uzbuđenja, ponosa…

Meni je često bio problem da postignem upravo to radosno osećanje u svojim imaginacijama. Recimo, zamišljam novčani dobitak i u trenutku kada se on ostvari, ja treba da osećam veliku radost zbog toga. ÄŚesto pokušavam na silu da osećam neko veliko uzbuđenje, preteranu radost, da skačem od sreće. Ali znam da je to veštački stvoren osećaj jer se sigurno ne bih tako osećao kada se to stvarno i dogodi. Stvaran osećaj bi bio više mirna reakcija zadovoljstva zbog postignutog cilja, ponos na sebe zbog uspeha, osećaj ostvarenja. Međutim, teško mi je da stvorim takav osećaj tokom imaginacije.

Nedavno sam saznao za tehniku koja omogućava postizanje i takvih, suptilnijih osećanja tokom imaginacije. Opis tehnike sam pročitao u najnovijoj knjizi Džoa Vitalija (Joe Vitale) koja se zove Instant Manifestation: The Real Secret to Attracting What You Want Right Now. Kupio sam je preko Amazona i rado ću je pozajmiti ako neko želi da je pročita, naravno tek kad je budem pročitao do kraja :-).

Tehnika se zasniva na tome da, umesto da zamišljamo kako se ostvarenje cilja dešava upravo sada, zamišljamo kako smo u budućnosti nakon ostvarenog cilja i kako se prisećamo događaja iz prošlosti. U toj situaciji već smo ostvarili sve ono što smo zamišljali kao konačni cilj i prisećamo se kako smo do toga došli, odnosno šta se dogodilo u prošlosti što nas je dovelo do konačnog cilja. Dakle, ostvaren je naš dugoročni cilj, a tada se prisećamo nekog kratkoročnog cilja koji smo ostvarili ranije. A taj kratkoročni cilj je upravo ono što sada želimo.

Evo primera. Recimo da je u pitanju novčani dobitak, odnosno želite da Vam se manifestuje određena suma novca koja Vam je sada potrebna. To je kratkoročni cilj. A šta je dugoročni cilj? Recimo da je dugoročni cilj da budete potpuno finansijski obezbeđeni, da imate lepu kuću i više novca nego što Vam je potrebno. Ako je to Vaš slučaj, možete da zamislite kako na večeri sa prijateljima u svojoj prelepoj kući, prepričavate događaj kada ste imali iznenadni novčani dobitak u trenucima kada Vam je najviše bio potreban i kako ste se super osećali tada. Vi pričate zanimljivosti o tom događaju, a Vaši prijatelji uživaju i smeju se zbog vaše duhovite priče.

Posmatranje ostvarenog cilja iz ove perspektive ima brojne prednosti u odnosu na uobičajenu vizuelizaciju:

  • istovremeno radite na dva cilja, i na kratkoročnom i na dugoročnom.
  • emocije koje se trudite da oživite se ne odnose na trenutnu situaciju, već na prošli događaj, pa je jednostavnije da ih oživite. Prisećanje prošlosti je nešto što svi znamo kako izgleda.
  • kada ste već odavno ostvarili neki svoj cilj, niko više ne sumnja u Vas i Vaše sposobnosti. Tada ne mogu da se pojave prepreke u vizuelizaciji kada Vas neko osporava ili ne podržava Vaše namere. Ovo je čest problem tokom vizuelizacije kada nismo potpuno načisto sa tim da li stvarno želimo ostvarenje nekog cilja. Možda nas u našoj nameri ne podržavaju roditelji ili supružnici, pa se tokom vizuelizacije javlja osećaj da smo njih izneverili ili razočarali. Međutim, kada iz budućnosti zamišljate ostvarenje tog kratkoročnog cilja, svi će znati da ste bili u pravu i niko ne može da Vas sabotira na ovakav način.
  • jači je osećaj da se ostvarenje cilja zaista i dogodilo.

Ako imate ispit koji želite da položite, možete da zamislite sebe kako na diplomskoj žurci prepričavate prijateljima kako ste super položili taj konkretan ispit i kako je taj strašni profesor bio potpuno oduševljen Vama.

Ako imate zakazan razgovor za posao, možete da zamislite kako kolegama sa posla prepričavate šta su vas sve pitali na tom razgovoru i kako ste briljantno odgovarali na sva pitanja i oduševili komisiju.

Ako želite da upoznate ljubav svoj života, možete da zamislite kako sa njim (njom) sedite u divnom restoranu i prisećate se kako ste se upoznali i kako ste se tada osećali.

Setite se kako ste bili na predivnom putovanju, setite se kako ste ozdravili, setite se kako efikasno rešili problem koji ste imali, setite se…

Ĺ˝elim samo da budem jasan oko načina na koji primenjujete tehniku. Mentalno treba da se prebacite u budućnost kada je ostvaren Vaš dugoročni cilj. Tu situaciju zamišljate kao da se upravo sada događa. A onda se iz te sadašnjosti prisećate događaja koji se u odnosu na to vreme desio u prošlosti i trudite se da se prisetite osećaja koji ste imali tada. Dakle, ovom tehnikom se radi i imaginacija i prisećanje.

Od kada sam saznao za ovu tehniku, stalno je primenjujem i potpuno sam oduševljen. Imaginacije su zanimljivije, dinamičnije, smešnije, uverljivije. Probajte i sami, videćete da je sjajna tehnika.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

One Response to Setite se budućnosti

  1. miroljub

    moze biti sve je stvar vere to kaze i biblija i sve ovo se svodi da poverujemo u nesto,upravo tako

Add a Comment