Savršeni Tajnaš

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,
U prošlom tekstu sam pisao o perfekcionizmu, o tome kako perfekcionizam baš i nije perfektan kao što se mnogima čini. Ispod težnje da sve što radimo bude potpuno savršeno, leži nesigurnost u sebe, loši podsvesni programi koji nam govore da to što radimo nije dovoljno i da mora još bolje i uvek bolje. Danas želim da malo proširim temu o perfekcionizmu i da pišem o pojavi koju sam primetio kod sebe, ali i kod ostalih tajnaša. Primetio sam to u raznim postovima na forumu i komentarima na blogu, ali i u živom razgovoru.

Kao što pokušavamo da budemo savršeni u svemu što radimo, isto tako pokušavamo da budemo savršeni Tajnaši. Nisam baš siguran da mi se sviđa termin “Tajnaš” iako ga prilično često koristim. Taj izraz čak nisam ni ja smislio, ali priznajem da je efikasan jer jednom rečju imenuje osobu koja je upoznata sa principima Tajne, odnosno zakona privlačenja i rešena je da ih primenjuje.

Ĺ ta to radi savršeni Tajnaš?

Savršeni Tajnaš je pozitivan. On ne dozvoljava sebi da ima negativne misli i emocije. On misli kako je sve savršeno. Sve je baš kako treba da bude. Svi smo mi jedan veliki krug ljubavi. Sve oko nas je ljubav. Sve je lepršavo i šareno. Stalno je sunčano i veselo. Savršeni tajnaš je uvek srećan jer sreća privlači pozitivne stvari koje želi. Nema više tuge, straha, strepnje, žaljenja, stresa… Savršeni Tajnaš može u trenutku da preokrene tok svojih misli. Savršen Tajnaš može da uvek iz negativne emocije izvuče pozitivnu. Savršeni Tajnaš će uvek drugima da ispriča kako je sve super i kako kod njega Tajna uvek funkioniše i kako je on to postigao time što je savršen Tajnaš.

Ja mislim da je savršeni Tajnaš jedan običan folirant!

Nije prirodno da neko uvek ima pozitivne misli i pozitivne emocije. Isto tako nije prirodno i da te negativne misli i emocije stalno potiskuje. Mi imamo savršen kompas u našem umu koji nas usmerava putem emocija. Kada se u nekoj situaciji ne osećamo dobro, to je jasan znak da nešto treba da menjamo. Treba ili da se sklonimo iz takve situacije, ili mi treba da se promenimo da bismo bolje savladali situaciju ili treba da promenimo stav prema tome. To ne znači da potiskujemo negativnu emociju. Naprotiv, potrebno je da joj pružimo pažnju, da je stvarno osetimo, da razmislimo zbog čega se javlja, da donesemo zaključak šta ćemo dalje da radimo i onda da krenemo u akciju da to što smo odlučili sprovedemo.

Ako bismo uvek, čim se osetimo loše, menjali raspoloženje i raznim tehnikama koje znamo (afirmacije, EFT, NLP, smeh pred ogledalom, gumica za negativne misli…) postizali pozitivna osećanja, to bi bilo potiskivanje. To bi bilo maskiranje i foliranje. To bi bilo guranje prljavštine pod tepih. A tu prašinu koju ste gurnuli pod tepih i dalje udišete. Još ako neko dobro nagazi tepih i podigne prašinu, eto nama prilike da osetimo sve to što smo ćušnuli i zamaskirali.

Glavna ideja ovog teksta je da vas odvrati od toga da izigravate savršenog Tajnaša. Tako nešto ne postoji. Postoje samo foliranti kao što ih ima svuda: oni koji se pred drugima foliraju da imaju više novca nego što zaista imaju, oni koji se foliraju da rade mnogo važniji posao nego što zaista rade, oni koji se foliraju da su mnogo bolji nego što jesu… Dozvolite sebi da se opustite i da osećate u datom trenutku ono što treba da osećate.

Još jedno upozorenje. Napisano u ovom tekstu nije u suprotnosti sa svim onim što sam do sada pisao. Ne govorim ja Vama sada da treba da se prepustite svojim emocijama i da se ne trudite da ih učinite pozitivnim. To ne znači da treba da utonete u depresiju i retko isplivavate u sreću i ljubav. Pišem o tome da je potrebno da osetite negativne emocije kada se pojave, da ih proživite i brzo preduzmete sve što je potrebno da se one sve ređe javljaju u vezi sa tom situacijom. Menjajte situaciju, menjate sebe, menjajte sve što treba da promenite i bićete uspešan Tajnaš. Jedino što nikada nećete biti i što nikada ne treba da pokušavate da budete je “savršeni Tajnaš”.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

33 Responses to Savršeni Tajnaš

 1. Petar '96

  Bravo za tekst, sad mi postade jasniji deo filma Fight Club, preporucujem ga svima savrsen je 😀

 2. mau

  Hvala Veliki Ĺ trumfe na ovom sjajnom tekstu 🙂

  Kao i uvek, iskreno i otvoreno, pa ko se prepozna u ulozi koja mu se ne sviđa, šta da mu radimo.

  Uzgred, i ja sam bila savršen Tajnaš, ali sad samo nastojim da se i dalje menjam, da i dalje čistim, da i dalje učim kako da menjajući se menjam svoj život.

  2 : 0 za nesavršene ali istrajne Tajnaše 🙂

 3. sasa5

  Odlican tekst hvala ,hvala za iskrenost.Hvala sto sam vas nasla,puno ste mi pomogli u datim teskim trenutcima.Citajuci vas ostala sam na nogama zdrava,vedra i radoznala!Da radoznala za usavrsavanje,upoznavanje sebe ,da naucili ste me da zavolim sebe,ida razumem TAJNUzivota.ZPje sjajan.volim vas ja ovako nesavrsena ali srecna i zahvalna sto sam sa vama u kontaktu.

 4. Ivs

  E, ovaj ti je najbolji do sad:) Cestitam.

  Ipak, ja mislim da sam savrseni Tajnas, bez obzira sto imam pozitivne i negativne misli i emocije. Emocije su tu da se OSECAJU a ne ignorisu i beze od njih.

  Ja verujem da smo mi savrseni bas takvi kakvi jesmo.

 5. gordana.a

  E, ovo se zove savrsen tekst. Sustina u samo nekoliko recenica. Ovakav tekst potvrdjuje zbog cega gotovo svaki dan virnem na ovaj sajt i onda kad sam najsrecnija, i onda kada sam “onako” i onda kada sam blizu “nule”.
  Da, da, svaka cast!!!

 6. Pero

  Rekao bih da je na ovom sajtu prisutno najvise “informisanih tajnasa”. To su oni koji su upoznati sa ZP i koji su procitali i proucili mnogo o ovoj temi , ali svesno usmeravanje rada ZP kod njih izostaje. Praktični rezultati su ili nikakvi ili periodični , najčešće samo početni uspesi koji vremenom nestanu.
  Međutim , biti upoznat sa činjenicama u vezi tajne , ZP , samo po sebi ne može doneti ništa.
  Ako ja Znam sve o ZP to još uvek ne znači da je to i moja podsvest prihvatila , ne znači da ja u to bezrezervno verujem . Dok ne postignem da verujem ali stvarno ja ne mogu da očekujem rezultate u postizanju ciljeva.

  Pomocu ZP se ne može privući novac dok je u nasoj podsvesti prisutna ideja da mi to ne možemo ili da to nije za nas .
  Tako isto ni svesno usmeravanje rada ZP nije moguće dok njegovo postojanje i način rada ne prihvatimo u potpunosti , ali stvarno.
  To što mislimo da verujemo u ZP ne znači da je zaista tako.

  Jedan od razloga neuspeha u svesnoj primeni i usmeravanju rada ZP u željenom pravcu je nepotpuno, bezrezervno verovanje u njega samog.
  Drugi razlog je nedovoljno bavljenje temom koja je naš cilj.
  Treći razlog je bavljenje ciljem na pogrešan način.
  Ako se postizanjem cilja bavimo na ispravan način on će izostati ako se nedovoljno bavimo njime. Takođe će postizanje cilja izostati ako se postizanjem bavimo na ispravan način, pa čak i ako to radimo uporno i istrajno, a pri tom naša vera u ZP nije stvarna.

  Ako je savršen tajnaš ono što je Miloš opisao u početku gornjeg teksta onda se nikako ne mogu složiti sa zaključkom da “nikakada ne treba da pokušavate da to budete “.
  Opšteprihvaćeno je da su osećanja i emocije te koja predstavljaju vezu sa izvorom, prirodom , beskonačnom inteligencijom.
  Da one, vibracijom, ili čime god već bilo, po zakonu privlačnosti privlače u naše živote upravo ono što putem emocija odašiljemo.
  Naš jedini zadatak je da kod nas izazivamo emocije koje su dobre , koje kod nas proizvode osećanje sreće zadovoljstva spokoja.
  Upravo je to prirodno i poželjno.
  Rođenjem dobijamo takve obrasce , da je normalno biti zdrav,veseo, raspoložen, pun ljubavi, jednom rečju pozitivan.
  Odrastanje , okruženje , društvene predrasude , nametnuta ograničenja nas vremenom udaljavaju od toga.
  Zbog toga je i potrebno težiti ponovo tom početnom stanju. To se može postići upravo ne dozvoljavajući sebi da imamo negativne misli i emocije.
  Birajući pozitivne misli i pozitivna osećanja mi usmeravamo rad ZP ka cilju koji želimo.
  Izabrati pozitivne misli je relativno lako , ali izabrati pozitivne misli koje će kod nas izazvati pozitivna osećanja je složeniji zadatak.
  Svako ko želi uspeh jednostavno mora ako ne neprestano onda sve više birati pozitivne misli. To je uslov broj jedan bez koga se ništa dalje ne može.
  Uslov dva je da te izabrane pozitivne budu takve da u nama izazivaju dobra osećenja.

  Jedna ista pozitivna misao kod mene i kod tebe će izazvati sigurno drugačija osećanja .
  Meni u skladu sa mojim podsvesnim predubeđenjem u vezi sa tom misli , a tebi sa tvojim .
  Moje , tako izazvano osećanje će vibrirati i privući meni drugačije nego tebi.

  Treći uslov je apsolutna vera u ZP i njegov rad.
  Ovde se može staviti primedba da ZP radi bez obzira dali mi verovali u njega ili ne da li bili svesni njegovog postojanja i načina rad ili ne.
  To je sasvim tačno i samo potvrđuje da će i u ovom slučaju privući u skladu sa našim uverenjem . Ako ne verujemo da postoji i da radi, rezultati privlačenja će i sada biti u skladu sa tim.

  Bolje i folirant tajnas nego nikakav tajnas.
  Nije uspeh samo ostvarenje nekih vidljivih opipljivih ciljeva.
  Uspeh je i ne tonuti dalje , uspeh je i prestati privlačiti sebi loše.
  Uspeh je i ne usmeravati (negativnim mislima) ZP protiv sebe.

 7. Tajna

  #Pero, hvala na opsežnom komentaru. Ne bih da ponavljam ono što sam već napisao u tekstu, jer nema potrebe da se pravdam. Stvarno mislim to što sam napisao i mislim da su negativne emocije jasan putokaz na koju stranu ne treba da idemo i kao takve ih treba osetiti i uvažiti. Na nekoliko mesta u tekstu piše šta treba da se radi kada se jave negativne emocije, a takav je zaključak i u poslednjem pasusu.

  Hvala i pozdrav svima!

 8. Pero

  Naravno Milose da nema potrebe da se pravdas

  Ovaj sajt shvatam i dozivljavam kao mesto koje treba da pomogne onim ljudima koji krenu ovim putem, koji bi da svoj zivot ucine boljim koristece se pritom ZP.
  Moj komentar sam napisao kao odgovor na utisak koji sam imao nakon citanja ovog konkretnog teksta i komentara ispod.
  Jednostavno nisam imao utisak da će ovaj tekst doprineti da se lakse uspe u primeni ZP.
  Ucinilo mi se , mozda gresim, da bi ovaj tekst mogao da posluzi kao dobar izgovor za neuspehe i u tom kontekstu je usledio moj komentar.
  Svako dobro i uspeh zelim Milosu i svim kategorijama tajnasima

 9. gordana.a

  Zelim samo reci da je moje znaje malo o ZP, ili bolje receno, ne znam nista osim da je ignorisanje emocija kakve god one bile ignorisanje trenutka u kom se nalazim. A ja samo zelim da sam svesna, a ako sam svesna onda sam i zahvalna, jer samo tako biram put, i imam izbor da ocekujem najbolje, uvek . I bitno je da znam da ZP radi!

 10. kreativa

  Prijatelji dragi, divno je znati da rastemo,divno je imati od koga uciti i divno je razumeti…
  Moj prijatelj 13 Petak je rekao nesto sto je mene odusevilo (Parafraziram):
  “Onaj ko misli da sve zna nije svestan da ne zna, da je konstantno ucenje, razvoj, i napredak prirodan, sto znaci da imamo mogucnost da uvek naucimo jos po nesto..”
  Ali volim sto sam neko ko je imao mogucnost da razume veliki deo tajne, da je primeni, kao i cinjenicu da stalno imam mogucnost da to vidim i sa jedne nove pozicije i da dopunjujem vidjenje.
  Prirodno je da na neke stvari reagujemo sa neprijatnim emocijama.Ali kad splasne bura, pitanje je sta mozemo da uradimo da tu napravimo pomak?!
  Uvek ce postojati kontrasti koje ce u nama buditi nezadovoljstvo,i uvek ce biti rasta iz tog nezadovoljstva, samo je pitanje vremena. Mozemo to uraditi svesno i bez zurbe ili se zadzati u tom negativnom stanju dugo…
  Za mene su ljudi savrseni u svojoj nesavrsenosti, isto kao i Tajnasi. Bitno je da rastemo <3

 11. Nenad

  Nauciti da promenimo negativno raspolozenje u pozitivno bi trebala biti aspiracija svih nas koji ucimo ovu materiju.

  Negativno raspolozenje je lose osecanje. Lose osecanje se naziva losom vibracijom. Losa vibracija je nastala kao posledica ili ideje koju smo entertain iznutra svojim mislima za neki period vremena ili smo reagovali na spoljasnju situaciju bez razmisljanja.(Refleksno kao zivotinja bez koriscenja najvece moci koja nam je data ,da mislimo ) Svaka misao menja nivo vibracije i zato je vazno motriti na svoje misli svakoga momenta.

  Kada se lose osecamo – potrebno je instant promeniti to lose osecanje u dobro osecanje.

  Ovde se ne radi o perfekcionizmu Tajnasa vec o znanju ove materije.

  Biti savrsen u ovoj oblasti podrazumeva znati sve a to nije moguce jer samo inteligencija univerzalnog uma koja zna sve je toliko velika da se sa njom ne moze porediti ni sva sjedinjena inteligencija niti znanje citave ljudske rase. Ta inteligencija koristi moc koja je jednaka njoj samoj. Mi nemamo tu moc da znamo sve jer to nije svrha ovoga zivota.

  Kada se lose osecamo- mi imamo mogucnost da se dobro osecamo- potrebno je nauciti kako i potrebno je trenirati.

  Zapamtite da kada se lose osecate , tj kada ste u losoj vibraciji, tada nema inteligentne akcije. Sve sto uradite dace los rezultat.Uvek trazite nacin da se odmah raspolozenje popravi u dobro. Nemojte ga prihvatati i ostajati u njemu.

 12. Tajna

  Drago mi je da se razvila rasprava, odnosno kvalitetna razmena mišljenja nakon ovog teksta.

  Mislim da se negativno osećanje ne javlja samo kao reakcija na spoljni događaj ili reakcija na negativnu misao. Emocije su naše sredstvo za komunikaciju sa univerzumom, tom univerzalnom pameću čiji je deo i naš um. Stoga, emocije mogu da se javljaju kao reakcija Univerzuma na neku našu ideju, težnju, pitanje…

  Na primer, emocije vam govore da treba da izađete iz neke veze. Ako racionalno razmislite, to nije dobra ideja jer vam ta veza, na primer, daje materijalnu sigurnost, ugledan društveni status i sl. Partner može da bude dobar i pažljiv prema vama, ali, i pored svega toga vi osećate negativnu emociju. Ĺ ta bi se desilo kada biste stalno ignorisali tu emociju i kada god se ona javi, potiskivali je tako što ćete da uveravate sebe kako je sve super i tako što što ćete da se smejete i da budete “savršen tajnaš”? Takvo ignorisanje putokaza koji nam ukazuje šta treba da uradimo vodi u sve veće probleme i još jače negativne emocije.

  Kada emocija lupa na vrata, ako joj odmah ne otvorimo i pravimo se da nismo kod kuće, ona će otići nekoliko puta, ali će se vraćati sve češće i lupaće sve jače i jače dok jednog dana ne razvali vrata. A kada se to desi, šteta je nenadoknadiva.

  Eto, u tom smislu sam pisao o uvažavanju negativne emocije. Važno je da znamo zašto se ona javila i da sprečimo uzroke njenog pojavljivanja. Ali, naravno da negativnu emociju treba da menjamo što pre, i tako piše u tekstu.

  Hvala svima na konstruktivnim komentarima.

 13. mau

  Nakon dužeg vremena, opet prva postava na okupu – lepo 🙂

  Jedino što bih dodala, i to ne u odbranu bilo čijeg stava, jer smo svi u pravu, dok god radimo na sebi, već kao iskustvo koje su verovatno svi imali.

  Ima trenutaka kad se negativne emocije javljaju, na prvi pogled “ničim izazvane”, i iza kojih ne možemo da vidimo uzrok, ma koliko se trudili. Znam da je deo tih emocija ostatak tereta iz ko zna kojih sećanja, genetskih zapisa ili ko zna kojih života, i dovoljno mi je da znam da je sama činjenica da su isplivale na površinu dobra – jer su došle na red za čišćenje.

  A onda dolazi na red naše znanje, poznavanje zp i njegova primena, koji naravno da uvek mogu biti bolji, i vremenom i postaju bolji, naročito ako ih redovno primenjujemo.

  Dakle, negativno osećanje samo po sebi nije loše, loše je samo ako ga apriori ne prihvatamo kao svoje, i ako ne pokušamo da ga preobrazimo, okupamo, rodimo kao novo – jer ono jeste naše.

 14. Pero

  Evo još malo razmene mišljenja

  “Stoga, emocije mogu da se javljaju kao reakcija Univerzuma na neku našu ideju, težnju, pitanje…”

  Emocije pozitivne i negativne proizvodimo isključivo mi . One se javljaju kao reakcija na nase misli i reakcija na spoljne događaje.
  Kakve će one biti zavisi od naših podsvesnih ubeđena po pitanju tih misli i događaja.

  Univerzum se ne bavi nama i ne brine o nama na taj način.

  Brigu i odgovornost o nama univerzum je prebacio na nas.

  Dao nam je moć da možemo misliti i pritom izabrati o čemu ćemo misliti. Dao nam je ZP i na taj način omogućio , svakom od nas , pristup inteligenciji univerzalnog uma.

  Negativne emocije pokazuju da misli koje smo izabrali (ili koje su nam nametnute) nisu stvarna istina za nas. Da su u suprotnosti sa onim kako to mi zaista vidimo.

  Pozitivne emocije potvrđuju da su misli kojima se trenutno bavimo stvarna istina za nas.

  U potpunom 100%-tnom skadu sa tom, našom istinom, će nam ZP isporučiti sve što je potrebno da bi se ta naša istina manifestovala u našem stvarnom životu.

 15. Srce

  Ponekad se pitam zašto smo mi senzitivniji od drugih…?!!! Nije bitno da li smo Savršeni Tajnaši, bitno je to da možda treba da više čistimo nepotrebne programe od drugih koji se ne osećaju kao Tajnaši. Prosto lepo je osećati se bilo kao Savršen ili Nesavršen Tajnaš! 🙂 <3

 16. kreativa

  Voloim ovakve diskusije…
  Ako pricamo o komunikaciji sa Izvorom ili njenim delom Unutrasnjem Bicu (dusi)…govorimo o zivotu, o sustini postojanja, o tome sto nas sam zivot navodi da postanemo i tom skladu ili neskladu.. tada su emocije pokazatelj svesnosti.
  Svaka pozitivna emocija je pokazatelj da je sve dobro i da smo na pravom putu… svaka negativna emocija nam pokazujue koliko smo daleko od onog sto stvarno zelimo i sto smo postali.
  Nase zelje se ne radjaju svesno, vec nesvesno i na nama je da vidimo sta se rodilo u nama. Kad ne vidimo onda na stvari gledamo i o njima razmisljamo na pogresan nacin a dusa to pokaze.
  Emocije nas vode putem rasta. Na nama je da se stelujemo.Da se preispitamo sta smo to rodilii,koju zelju i da se sa njom uskladimo.
  Na Milosevom primeru bi to izgledalo ovako… Osecam se lose, iako po drustvenim standardima treba da budem zadovoljan jer imam divnu osobu pored mene i uslove koji mi odgovaraju .. sta je onda to sto se rodilo u meni? Cemu sam poklanjao paznju. Sta je to sto stvarno ja zelim?Sve to isto samo sa nekom drugom osobom koja ce u meni izazvati drugacije emocije,koja ce me probuditi…znaci da nisam u skladu sa onim sto zelim… Kako izgleda takva veza?Sta mi se dopada u svemu ovome?Sta mi se ne dopada ? Sta je suprotno od onog sto mi se ne dopada? i tako dodjem do odgovora… A kako onda to izgleda kad je tako sto ja zelim…izgleda tako i tako E sad kad mislim na tu novu varijantu kako se osecam? Odlicno …znaci to je…
  Ali ako se ni tad ne osecam dobro nastavicu da trazim sta je to sto zelim …i kad osetim olaksanje znacu da je to -to!
  Tako da negativna emocija samo pokazuje disbalans (ne sklad) sa sopstvenim rastom

 17. Tajna

  Naš um je deo univerzalne inteligencije koja zna šta je bilo i šta će biti (objašnjeno kroz pojmove prošlosti i budućnosti kakvom je mi, ljudi, doživljavamo). Opremljeni tom sposobnošću, možemo da osetimo emocije koje nas usmeravaju ka ostvarenju onoga što želimo, onoga za šta smo predodređeni, onoga što je svrha našeg života. To se zove intuicija. Ona se manifestuje preko naših emocija. Zato se ne bih složio sa tim da su emocije samo posledica spoljašnjih, objektivnih, događaja i posledica naših misli. One su veće od od ovog sveta koji vidimo očima i veće od naših misli. Ako dozvolimo sebi da se priključimo toj univerzalnoj pameti, emocije su sredstvo koje nam daje uvide iz te sveznajuće mase.

  Slažem se da je odgovornost za naš život u nama, a ne na Univerzumu, ali mi možemo da naučimo da dobijemo potrebne uvide, a ti uvidi se stiču putem pozitivnih i negativnih emocija. Plus i minus. Jedinica i nula. Muško i žensko. Tačno i netačno. Zato je bitno da ne ignorišemo kada se negativne emocije pojave, nego da pokušamo da otkrijemo šta nam govore i na šta nam ukazuju. Nikako ne treba “kontemplirati” nad tim negativnim emocijama, nego ih treba što pre prebaciti u pozitivne, ali, ponavljam, ne ignorisati ih, nego otkriti šta je u njihovoj pozadini.

 18. skorpija

  To je to, sve što ću reći je bravo. Obožavam te!

 19. pero

  Imamo bar jedan zajednicki zakljucak a to je da treba negativne emocije prebaciti u pozitivne.
  Pitanje je upravo to kako i zasto ?
  Ako ih ne ignorisemo nego se njima bavimo i otkrivamo sta je u njihovoj pozadini, zar onda nepotrebno time , ne poklanjamo paznju negativnim emocijama .
  Po ZP ono cemu poklanjamo paznju i ono o cemu mislimo to i privlacimo.

  Otkriti sta je to sto nam izaziva negativne emocije nije uvek jednostavno i brzo.

  Meni se cini mnogo jednostavnije i brze odmah izabrati nove misli koje ce u nama pokrenuti pozitivna osecanja i time rad ZP i njegovo privlacanje usmeriti u drugom pozitivnom pravcu.
  Te nove misli ne moraju obavezno biti u cilju ostvarenja nekog konkretnog cilja,

  Negativne emocije privlace jos onoga sto ih je i izazvalo i po meni sa tim treba sto pre prestati.

 20. kreativa

  Mi pricamo o negativnim emocijama ciji uzrok nije na prvi pogled jasan.. a kad nam je jasno zasto imamo negativnu emociju, jako je bitno priznati to i potraziti misli od kojih se mozemo osecati bolje i osetiti olaksanje. Nisu sve teme u nasem zivotu iste,ima tu i teskih situacija, gubitka voljenih, gubitka zdravlja…tako da se to ne moze porediti sa nezadovoljstvom vezanim za “sve mi je super u vezi al se ja ne osecam bas prijatno…”
  Ali u svakom slucaju pre ili kasnije negativni osecaj koji je reakcija na nase msili, ili dozivljaj, promenom nacina razmisljanja o tome, nalazenjem svetlih tacki,opravdanja i sagledavanjem iz druge perspektive mi pronalazimo izlaz .
  Ja sam danas samu sebe iznervirala zbog reakcije mog muza.Rekao je nesto sto je trebalo da me spusti… I u roku od par minuta vratila sebe u stanje opustenosti.
  Prvo sam bila ljuta, pa sam bila osvetnicki raspolozena, pomislila sam da ce za ovo da mi plati.. pa sam pomislila , sto li se ja nerviram, on samo projektuje sebe, nije to moje… pa sam se setila da kad mislim sta mi drugi pricaju to postaju moje misli … pa sam rekla sad cu ovo da pustim, da ja necu sama sebi da privlacim jos slicnih situacija…pa sam onda priznala da sam ja to negde i ocekivala (mislim na njegovu reakciju)…hmmmmm
  I onda sam shvatila da sam dobila sta sam trazila, da je on samo odigrao ulogu i pocela sam da se sama smejem…Nije on nego ja!!!!
  Ovo je svesni postupak penjanja emocionalnom skalom. I ja sam ovo naucila. Ja sad to radim za par minuta. A nekad mi je trebalo po par dana.
  Ali ovo je jedna nebitna situacija, i iz nje je lakse izaci, ali za neke mnogo gore situacije postupak je mnogo duzi… ali mora da postoji.
  Ima ljudi koji su u depresiji, i kad se naljute to je veliki pomak za njih i to bi im mnogo pomoglo da mogu jos malo da se popnu…i to moze trajati mesecima i godinama.
  Moramo nalaziti misli koje nam donose olaksanje. Svesno upravljati nacinom razmisljanja.

 21. Jasmina

  Sjajno! Duze vreme nisam posecivala sajt ni ostavljala komentare jer sam bila u ne bas sjajnom periodu a nekako mi se cinilo da kada svi govore o tome kako im super ide i kako svakog dana napreduju a ja pri tome idem korak napred pa dva nazad nekako sam, po navici, zakljucila da mora da je do mene jer zasto bi ljudi na ovom sajtu koji i je napravljen da nam pomogne, govorili neistinu? Ili, da ne budem bas tako gruba,ulepsavali istinu? Ipak,koliko god da sam poslednjih godina postala nepoverljiva i skepticna moram priznati da u Tajnu verujem i verujem u dobre i pozitivne ljude samo mi je zao sto ih na mom putu nije bilo vise… Pozdrav svima…

 22. Nena

  Uh, sad mi je lakše, osećam se dobro.

 23. Pero

  ÄŚini mi se da ovaj tekst postiže ono što mi je i zasmetalo još nakon prvog čitanja.
  Postiže da se oseća olakšanje nakon neuspeha u primeni ZP jer evo i drugi nisu savršeni pa se i drugima dešava isto.
  Poštovana Jasmina ,
  Sve je do nas. Svaki uspeh ili neuspeh je samo do nas. Bilo kakva sumnja i nedostatak vere je nepremostiva prepreka za uspešno usmeravanje rada ZP u željenom pravcu.
  To je prva, a ubeđen sam i jedina podsvesna blokada , koju je potrebno otkloniti.
  Otklanjanjem ove podsvesne blokade, predubeđenja mi postajemo svesni svoje moći i svojih mogućnosti kojima raspolažemo.

 24. avgust

  ako se nalazimo u negativnoj situaciji (necemo sad raspravu, sta jeste ili nije negativno), jednostavno, u situaciji u kojoj ne bismo zeljeli da budemo, jer u nama izaziva losa osjecanja, onda bi smo se trebali zapitati – otkud mi u takvoj situaciji? E pa meni pada na pamet, da smo u tu situaciju dosli upravo potiskivanjem nekih drugih prezivljenih situacija, dozivljenih I potisnutih emocija. Ako smo ih potisnuli, mi ih nismo izbrisali I pojavljivace se opet I opet, sve dok ih ne osvijestimo. Znaci, trenutno potiskivanje neke emocije, nije dugotrajno rjesenje…kad tad ce opet isplivati. Nesto dozivljeno u djetinjstvu, neki odnos koji kao takav nismo mogli tad da prihvatimo, vremenom smo potisnuli, zaboravili, ali emotivne posledice su uvijek prisutne u vidu npr. losih odnosa sa suprotnim polom, u uvijek istom obliku ( strah od odbacivanja, od nevoljenja, ljubomora…).
  Bitno je spoznati sebe, sa svim svojim manama I vrlinama, ostati sam sa sobom I prihvatiti sebe. Tvrditi da nemam mane, to je potiskivanje, tvrditi da sam uvijek vesela I pozitivna, to je potiskivanje, tvrditi kako sve volim I to je potiskivanje (naravno, da postoje I takvi, ali ih je mnogo manje nego sto ih se kao takvi predstavljaju).
  Sad mi pade na pamet jedan primjer potiskivanja (da, opet primjer iz odnosa suprotnih polova):
  Mladic I djevojka u divnoj vezi, sve cvjeta, predivna ljubav. Nikad ranije nisu imali ljubavnih razocasrenja. On se potpuno otvara I predaje njoj. Bez reserve, bez ustezanja, masta o danu kad ce imati zajednicki dom I svo vrijeme ovog svijeta. Ali, ona pocinje da se hladi prema njemu, ne voli ga vise, ne treperi u njegovom prisustvu, misli na nekog drugog…I veza se prekida. On je ocajan, duboko pati, ali ne zeli nikome da pokaze, radije se pokazuje kao ponosan. Sve te emocije potiskuje u sebi, I gle cuda, kao da prestaje da pati. Da, prestao je da pati. Sad I da ga moli, ne bi je natrag. Vise ne pati ali joj nije oprostio, samo je sve negdje duboko u sebi potisnuo. Pronalazi novu djevojku, pa opet I opet, I opet…ali ni sa jednom vise nema takav odnos kao prije, ni prema jednoj se vise ne otvara, ne predaje, …Sve iz potisnutog straha od ponovnog povredjivanja, ostavljanja, gubitka. On to ne zeli ponovo da prozivi, ali kako se izoluje od bola, tako se izoluje I od lijepog dozivljaja ljubavi I prepustanja.Potisnuta bol je ostala da ga prati kroz citav zivot jer se sa njom nije suocio, samo ju je progutao a da nije ni svjestan. A ona upravlja citavim njegovim zivotom. Cak kao takav postaje magnet za mnoge zene, koje upravo zbog nekih svojih programa I poisnutih emocija, traze dokaz ljubavi I prihvatanja od muskarca od kojeg ga nikad dobiti ne mogu
  Zasto je dobio tu bol? Moguce, jer je njegova dusa trazila takvo iskustvo. Mozda nesto karmicko sto je na ovaj nacin trebao da prevlada I osvijesti, a on je to opet u sebi zakljucao.
  Znaci, bez potiskivanja. Ko je sposoban da se sto prije oslobodi uzroka svojih negativnih emocija, odlicno! Kome treba duze, opet odlicno, samo je bitno osloboditi ga se a ne potisnuti.

 25. Andjelak

  Hvala vam svima na divnim i razumljivim tekstovima. Lep je ocecaj kada se covek prepozna u ovoj diskusiji. Lepo je kada dobijete potvrdu nekog licnog razmisljanja.
  Osecaj pripadanja je mnogo bitan za svakog pojedinca.
  Divni ste svi na celu sa Milosem i Tajnom!

 26. RUZA67

  Upravu si, Andjelak. Procitam, smirim se, idem dalje, nema me..Tesko mi je, setim se, pogledam sta ima novo u Tajni..opet sam dobro. Dobijem snagu. neprestano mi je potrebna Tajna da podignem glavu.Prepoznajem se u mnogim diskusijama.Svi ste divni.

 27. Voja

  Bravo! To je to. 🙂

  Ne lazi sebe, nego radi… 😉

 28. Goga

  Veliki pozdrav svima.Nova sam ovdje i zelim da budem dio “tajnasa” ,divni ste i srecna sam sto sam vas pronasla.

 29. BELiEVE

  Veliki pozdrav, dragi i dobri ljudi. Sve se dogadja s razlogom. Sve sto nam se dogodi, to mi sami privucemo. Svaka losa stvar ima svoju dobru stranu. Kad nam se nesto lose dogodi, ne smijemo to gledati kao poraz, nego kao motivaciju da budemo jos jaci, jaci nego ikad. Najvaznije je izboriti se sa negativnim stvarima, eliminisati ih iz nase podsvijesti. Nekad sam bio na samom dnu, bez igdje ikoga, najtuzniji. Shvatio sam da mi niko nece pomoci ako je ne pomazem sebi. Sada sam najsrecniji i najuspjesniji momak, bas onako kao sto sam sanjao. Sve je moguce, samo ako to stvarno zelis, svim srcem. Nemojte nikada odustajati od svojih ciljeva, vjerujte u sebe i pregazite sve prepreke pred sobom. Sve vas puno voli, Djordje.

 30. Bless

  Lepo je videti sve veci broj Tajnasa.Drago mi je kad vidim koliko je ljudi postalo svesno svog “ja”. 🙂

 31. stena

  Bravo Pero, potpuno se slazem sa tobom!

 32. Pero

  Put od “nikakvog” do savrsenog tajnasa je izuzetno tezak i dug
  Medjutim put od savrsenog do nikakvog tajnasa je neverovatno kratak.

  Ubedjen sam da smo svi mi imali priliku da idemo i jednim i drugim putem. Da dozivimo uspeha ali potom i neuspehe.
  Zbog toga se uvek radujem i ukljucujem , a cesto i zapocinjem ovakve diskusije koje , ako se pazljivo citaju mogu svima nama mnogo da pomognu.
  Meni je i ova diskusija pomogla.
  Hvala steno.
  Zelim vam svako dobro sa zeljom da nam primena ZP ne bude tajna.

 33. mirjana

  Upravu si, Andjelak. Procitam, smirim se, idem dalje, nema me..Tesko mi je, setim se, pogledam sta ima novo u Tajni..opet sam dobro. Dobijem snagu. neprestano mi je potrebna Tajna da podignem glavu.Prepoznajem se u mnogim diskusijama.Svi ste divni.

Add a Comment