Savršen život vaše dece

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,
Setite se trenutka kada ste saznali da imate razne podsvesne programe, različita uverenja, emocionalne blokade koje presudno utiču na vaš život. Koliko ste puta samo pomislili od tada kako bi sve bilo drugačije da ste imali drugačije detinjstvo, drugačije roditelje, drugačiju sredinu od one u kojoj ste odrasli… I da bi ste promenili negativne programe, potrebno je da stalno radite na sebi i u svoj operativni sistem učitate nove, pozitivne programe. To mnogima ume da bude prilično naporan posao sa neizvesnim ishodom.

Ali, zamislite da ste imali potpunu podršku svojih roditelja koji su tačno znali šta Vam je potrebno, koji su znali kako da se postave da bi vam odmah na početku života učitali najkorisnije moguće programe. E to je ono što možete da uradite za svoju decu i omogućite im sjajnu polaznu osnovu za savršen život.

U susret seminaru “Svesno roditeljstvo” koji se održava 13. i 14. aprila u Beogradu, Jasmina Kovačev je odgovorila na nekoliko mojih pitanja o vaspitanju i samom seminaru.

Da li može da se utvrdi koliki je uticaj vaspitanja (roditelja, vrtića, okoline) na kasniji život deteta? Koliko je toga nasledno, a koliko stečeno vaspitanjem?

U psihologiji su poznati činioci razvoja svake osobe: faktor nasleđa, faktor sredine i sama aktivnost individue. Nekad se smatralo da nasleđe ima primarnu ulogu, a sredina sekundarnu. Popularna psihologija zastupa stav da je najvažnije ono što osoba sama uradi i otuda toliko interesovanje za samopomoć. Najnovija naučna saznanja opovrgavaju tezu da je genetika presudna i sve je jasnije da je svaki faktor podjednako važan. Mi nismo “statična slika” nego “reka koja teče”. Epigenetika daje još više potvrde ovakvom stavu, tj. koliko spoljašnja sredina i naš doživljaj spoljašnje sredine utiče na aktivaciju latentnih predispozicija i konačnu manifestaciju zdravstvenih problema. Kako doživljavamo spoljašnju sredinu u znatnoj meri zavisi od naših programa podsvesti formiranih tokom odrastanja.

Koliko je tačno kada se kaže da roditelji mogu da “upropaste” svoje dete?

Kaže se da je “put u pakao popločan dobrim namerama”. Nezahvalno je da procenjujemo tačnost ovako teških reči. Ono što definitivno stoji je da ako nismo svesni svojih emotivnih okidača i ponašanja koje je njima uzrokovano – sigurno činimo štetu najpre sebi, a zatim i svojoj okolini. Deci posebno, jer smo im glavni autoritet i uče od nas kako reagovati. Gotovo svaki roditelj radi najbolje što zna i to je ono što je bitno. U tome ima i onog što u dugoročnoj perspektivi nije korisno. Zato je bitno naučiti osnove svesnog roditeljstva.

Da li je ovo trening za decu ili za roditelje? Ĺ ta dobijaju roditelji na treningu, a šta njihova deca?

Ovo je trening za sve koji su nekada bili deca, bilo da imaju svoju decu ili ne. Svi smo imali autoritete u detinjstvu koji su nas svojim ponašanjem modelovali. Mnoga ponašanja koja smo naučili su korisna, međutim sasvim sigurno mnoga ponašanja i reakcije nisu (više) korisna. Kako to da promenimo je ono što dobija svaki polaznik treninga, za početak. Rad na sopstvenim emotivnim okidačima je fantastičan način da se postane svesno dete i svestan roditelj. Uz to, polaznici dobijaju najnovija naučna saznanja u ovoj oblasti, na jednom mestu, a što se inače ne može pronaći ovako integrisano.

Koji efekti mogu da se postignu svesnim roditeljstvom? U kojim segmentima može da se popravi život dece i kakve to trajne posledice ima kada odrastu?

Svesnim roditeljovanjem dajete svom detetu ono najvažnije što roditelj može da pruži: fantastičnu osnovu za samostalan život, jer ste ga naučili da bude samopouzdano, zadovoljno i zdravo, a s druge strane dali ste svom detetu slobodu da bude ono što jeste po svojoj prirodi i da ostvari svoj pun potencijal. Dali ste mu korene i krila.

Da li se ovaj trening zasniva na primeni EFT-a ili se koriste neke druge tehnike?

Ovo je u stvari seminar a ne trening. Seminar je više vezan za edukaciju, a ne tehniku, mada će se u najosnovnijim crtama dodirnuti i EFT kao tehnika koju mogu koristiti i deca i roditelji.

Da li možete da otkrijete poneki detalj kursa?

Detalja ima jako mnogo. Ceo concept ovog seminara su integrisana saznanja o roditeljstvu iz različitih uglova – naučnog, duhovnog i praktičnog.

ÄŚemu najviše treba da težimo i šta da izbegavamo u vaspitavanju dece?

Postoje dve najvažnije oblasti:

  1. Treba da težimo sopstvenom osvešćivanju i eliminisanju emotivnih okidača. Tako postižemo sopstveni mir, a sa njim i zdravlje, zadovoljstvo i skladne odnose. Na taj način povećavamo svoj kapacitet da podarimo svojoj deci najbolje što imamo – zadovoljnog, zdravog roditelja.
  2. Treba da znamo kako pomoći detetu da stiče uverenja o sebi, drugima i svetu oko sebe koja će mu koristiti i pomoći u životu.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment