Sabliminalne poruke – način uticanja na podsvesni um

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Podsvest Tags: , , , , , ,

To što smo saznali TAJNU (vidi desno :-)) ne znači da umemo da je primenjujemo. Zato se skoro kroz sve tekstove na ovom blogu provlači ideja kako moramo da promenimo svoj odnos prema životu da bismo iskoristili sve prednosti koje nam omogućava TAJNA, odnosno zakon privlačenja. Da bismo promenili stav, moramo da utičemo na programe koji su nam usađeni u podsvest i koji veoma često rade protiv nas. Zbog mnogih programa koji su često usađeni još u ranom detinjstvu smo debeli, neaktivni, stidljivi, neodlučni i još mnogo toga što bismo morali da promenimo. Danas ću pisati o jednom fenomenu čijim izučavanjem se trenutno bavim, koji može da nam pomogne da u svoju podsvest usadimo nove, kvalitetne programe. Reč je o sabliminalnom učenju (engl. subliminal), odnosno u mom prevodu na srpski jezik bi glasilo “učenje ispod praga”. Ovo je prvi od dva članka na temu sabliminalnog učenja u kome ću prikazati njegove osnove.

Naš uobičajeni način učenja je preko svesnog ponavljanja nekih sadržaja ili radnji. Tako se nove informacije smeštaju preko naše svesti duboko u um, na nesvesni nivo. Na taj način smo naučili da plivamo, vozimo auto, tako smo učili lekcije u školi, tako su nam roditelji usadili brojna uverenja koja nosimo sa sobom i dan danas. Nasuprot tome, sabliminalno učenje zaobilazi našu svest i smešta informacije direktno u našu podsvest. Ako se neka sabliminalna poruka ponovi dovoljan broj puta, ona će dovesti do toga da napravi novi program u našoj podsvesti. Ali razlika između svesnog i nesvesnog učenja je što ovo nesvesno zaobilazi kritičku moć naše svesti i uspešnije nam se “prima” znanje. Tada znanje dolazi prirodnije, iznutra.

Na primer, slučajno ste posetili sajt tajna.rs (u stvari zakon privlačenja vas je privukao na sajt :-)), saznali ste TAJNU, svidelo vam se šta sve ona može da vam pruži i rešili ste da razmišljate pozitivno i da privučete novac u svoj život. I čim ste krenuli da zamišljate kako imate mnogo novca i šta ćete da radite sa njim, odmah je vaša racionalna strana krenula da vam lupa packe. Kreću one kritike koje smo milion puta čuli kad god smo hteli da uradimo nešto drugačije. Jedino što ovog puta to dolazi od našeg sopstvenog mozga. I šta naš mozak može da nam kaže? “Ma nema šanse da samo razmišljaš i odmah ti se stvori gomila para. Nemoj da se zanosiš. Kakve su to gluposti. Da bi zaradio pare moraš dobro da se pomučiš i da radiš, bato moj. Okani se ćorava posla….” E da biste na ovakav način, svesno, uspeli da promenite neka svoja verovanja koja su ceo život u vama, morali biste mnogo puta da ponavljate nove tvrdnje i svaki put biste morali da prođete kroz istu rafalnu paljbu svog racia, sve dok ti stavovi na budu dovoljno jaki da prevagnu i da se kao novi program usade u podsvest. Sabliminalnim porukama izbegavamo kritičku analizu našeg mozga.

Svi smo izloženi sabliminalnim porukama svakog dana zbog gomile informacija koje nas obasipaju i zbog ograničenog kapaciteta naše svesti da sve te informacije obradi. Naš nesvesni um je u stanju da obradi mnogo više informacije nego što smo mi toga svesni. Da bih bolje objasnio šta su u stvari sabliminalne poruke, navešću primer od koga je sve počelo, a za koji ste verovatno i sami čuli. Naime, 1957. godine je u Americi u jednom bioskopu eksperimentalno pokušano da se utiče na volju potrošača. To su uradili tako što su u sam film ugradili reklamu za Koka kolu i kokice, ali tako da gledaoci ne mogu svesno da je opaze. Pošto ljudsko oko može da registruje samo 25 različitih slika u sekundi, ta reklama je trajala taman toliko da gledaoci svesno ne mogu da je primete, ali je zato njihova podsvest primila poruku. Tokom pauze, povećana je prodaja Koka kole za 50 posto. Ipak, kasnije je potvrđeno da su rezultati tog istraživanja bili lažirani.

Kasnije je pokušano mnogo puta da se utiče na volju pojedinaca, pa je ovaj način manipulacije i zakonom zabranjen u mnogim zemljama. Poznati su primeri da kada se neka pesma pusti unazad, ona sadrži skrivenu poruku. Ovakve načine manipulacije možete pronaći bilo gde na internetu, npr. na alternativa forumu. Ali mene ovde ne zanima da li će neko pokušati da me ubedi u nešto što ja ne želim. To verovatno i neće uspeti jer sabliminalne poruke nisu svemoćne, one ne mogu tako lako proći u naš um. Još uvek potpuno nije ni dokazano da li one uopšte imaju uticaja na naš um. Ali u poslednje vreme se sve više razvijaju tehnike sabliminalnog učenja koje koriste prednosti različitih tehnologija da pozitivno utiču na našu podsvest. A o tim tehnikama ću pisati u sledećem članku jer sam se već previše raspisao.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment