Prestani da misliš!

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav, Resursi Tags: , , , , , , , ,

Pisao sam o tome da sam bio na putu. Otišao, video šta je trebalo, odmorio se i vratio se. To putovanje se završilo. Ali moje duhovno putovanje, moj put ka znanju se verovatno nikada neće završiti. Pogotovo sada tako razmišljam jer mi se čini da sam zalutao u neku duboku pećinu iz koje ću teško da se izvučem. A sve se to desilo zbog knjige koju sam čitao, “Moć sadašnjeg trenutka” Ekarta Tola (Eckhart Tolle). Iz preporuka koje sam čuo za knjigu, razumeo sam da je glavna tema zakon privlačenja i njegova specifična primena, ali se ispostavilo da to uopšte nije tema knjige. Glavna ideja je kako da postignemo unutrašnju sreću i zadovoljstvo usredsređujući se na sadašnji trenutak. A sadašnji trenutak jedino može da se “uhvati” ako prestanemo da razmišljamo o prošlosti i budućnosti, odnosno ako potpuno prestanemo da razmišljamo i počnemo da osećamo sebe, svoju energiju i svoje Biće. Knjiga duboko zalazi u spiritualne principe objašnjavajući Boga, Izvor, Biće, objašnjavajući suštinu svih religija. Ta oblast mi se i dalje čini nekako stranom i dalekom, tako da bih je za sada ostavio po strani. U ovom tekstu bih pokušao da nađem neku paralelu između Sadašnjeg trenutka i zakona privlačenja.

Zar nije krajnja svrha života da budemo potpuno srećni? Ta potpuna, bezuslovna sreća ne može da dođe spolja, nekim spoljnjim događajem, na primer uspehom ili bogatstvom. Takvi događaji sami po sebi ne mogu doneti sreću ako mi iznutra to ne osećamo. Poznati su brojni primeri bogatih, a duboko nesrećnih ljudi. Pomislite na silna samoubistva bogatih i poznatih ličnosti koji više nisu mogli da trpe svoju nesreću. Novac njima nije doneo to što su od njega očekivali. Sa te strane gledano, knjiga o sadašnjem trenutku je suštinski u pravu. Cilj je postanemo srećni bez obzira na spoljašnje okolnosti koje nas okružuju. I to je osnovno, to je elementarno.

Gledajući na taj način, moj cilj da postanem uspešan i bogat deluje prilično glupo. ÄŚak i da ga postignem, pitanje je da li bih postigao suštinski cilj, odnosno da li bih bio srećan. Međutim, živeći u ovom materijalistički nastrojenom svetu, svestan sam da nikako ne bih mogao da budem srećan ako, na primer, svom detetu ne mogu da obezbedim neke osnovne, ali i neke luksuznije stvari. Zar bih mogao da budem srećan ako nemam novca da dete pošaljem sa društvom na more ili ako ne mogu svojoj porodici da obezbedim komotan životni prostor? Zato ja i dalje ostajem pri svojim materijalističkim ciljevima.

Moć sadašnjeg trenutka objašnjava jednu veliku istinu koja mi je otvorila oči. A to je da su naše misli veoma opasne i najčešće štetne. Na prvi pogled ova tvrdnja deluje potpuno smešno. Ĺ ta bismo mi uopšte bez razmišljanja? Ali kroz celu knjigu se objašnjava zašto je to tako. Govori se o tome da mi nismo isto što i naše misli iako se najčešće poistovećujemo. Mozak nas vara, obmanjuje raznim beskorisnim i štetnim mislima, brigama, nerviranjima, smišljanjem scenarija koji mogu da se dogode, razmišljanjem o prošlosti, kajanjem, žaljenjem… Ako se poistovetimo sa njim, doživećemo da budemo nesrećni zbog toga što proživljavamo ono što postoji samo u našem mozgu, a što je najčešće negativno.

Zato Ekart Tol predlaže potpuno odsustvo misli da bismo pristupili delu nas samih koji se nalazi iza razmišljanja. Kada uspemo da obezbedimo odsustvo misli, tada pristupamo sadašnjem trenutku, odatle dolazi kreativnost, intuicija, inspiracija, motivacija… Tol kaže da svaki problem koji od nas zahteva rešenje najbolje možemo da rešimo u trenucima kada ne razmišljamo, odnosno smenjivanjem perioda razmišljanja i nerazmišljanja. I sami znate da nam rešenja problema najčešće dolaze iznenada, kada ne razmišljamo o njima. Jednostavno nam nešto “padne na pamet” ili u snu dobijemo odgovor ili nas neka sasvim deseta stvar asocira na rešenje.

Odsustvo misli je, čini mi se, u suprotnosti je sa onim o čemu sam do sada pisao. Naime, zakon privlačenja, Silva metod i ostale tehnike koje sam opisivao podrazumevaju usmeravanje misli ka cilju, vizuelizaciju ostvarenog cilja i evokaciju emocija koje treba da se dogode nakon ostvarenog cilja. Dakle, one koriste razmišljanje. Jedino što se meni čini kao slično je da prekidanjem negativnog toka misli, mi utičemo na zakon privlačenja tako da nam ne privuče negativne događaje. Stvarno ne vidim neku drugu sličnost. A izgleda i da mnogo razmišljam umesto da prekinem svoje misli i prepustim se sebi i svom osećaju. Osećam da tako treba…

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

2 Responses to Prestani da misliš!

  1. olja

    Zaista mi je drago sto ima jos ljudi koji su krenuli na put odbacivanja ega.Posle svih procitanih knjiga EKRATA TOOLA do ruka mi je dosla knjiga VADIMA ZELANDA Transurfing.Kako sam i nju procitala usvojila osnovno i koristim istu i preporucujem.POZDRAV SVIMA VAMA!

  2. saska

    Ja sam ovu knjigu shvatila kao odlican nacin za potpuno odstranjivanje otpora jer isto tako mene je jako bunila ta kontradiktornost zakona privlacenja i npr ovakve knjige. Zakon privlacenja forsira vizuelizaciju i afirmacije iz razloga zato sto mi zapravo privlacimo ono sto jesmo, a vizuelizacijom i afirmacijama mi sve vise dopustamo (verujemo) u ostvarenje istih..isto tako proslost je ta koja nas koci da manifestujemo ono sto zelimo a ova knjiga govori o tome kako razgraditi svoju proslost i samim tim da bi nesto privukli mi se trebamo osecati kao da nam to nesto ne treba za srecu, a eckhart upravo govori o tom stanju..i tako sve to sto nam “treba” doci ce s lakocom jer mi ne zavisimo od istog..ovo sam povezala i sa zakonom minimalnog napora..po mom misljenju balans je kljuc uspeha,stoga sam ukombinovala povremene afirmacije i vizuelizacije sa vise prisutnosti u sadasnjem trenutku,jer smatram da nijedna krajnost nije dobra

Add a Comment