Preskočite oštricu brijača

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični primer, Tajna Tags: , , , , ,

Ĺ ta je to što razlikuje olimpijskog šampiona od drugih takmičara? Ĺ ta je to što razlikuje najuspešnije kompanije od manje uspešnih? Ĺ ta je to što razlikuje najboljeg studenta od prosečnog? Da li je to talenat, sreća, sudbina…? Da, verovatno, možda… ali postoji jedna stvar o kojoj želim danas da pišem, a na koju svi mi možemo da utičemo kako bismo postigli vrhunske rezultate. U čemu je tajna?

Posmatram stalno svog uspešnog druga i njegovog još uspešnijeg oca, gledam kako se ponašaju, šta rade i zašto su uspešni. Ono što mi uvek zapadne za oko kao razlika između njih i drugih je u tome što su uvek aktivni. ÄŚak i kad ne radi, taj moj drug uvek nešto sređuje, čisti, razvrstava, popravlja, osmišljava, planira… Toliku posvećenost poslu mislim da nisam nikad video. Posao je njegova preokupacija. Nemojte pogrešno da me razumete. Nije on zaluđeni radoholik kome je posao sve na svetu. Veoma je aktivan na svim ostalim planovima, druži se sa ljudima, putuje, ima suprugu… Ono što sam hteo da istaknem je da njega ne možete da zateknete kako gleda TV, a da ništa drugo ne sređuje. Ne možete da čujete kako je celo popodne proveo izležavajući se po kući. Ne možete sa njim da provedete celo jutro u kafiću. On ne gubi vreme.

Mislim da je neophodno da vam kažem i to da sam ja bio mnogo bolji đak od njega u školi. On se mogao svrstati čak i u lošije đake. Dakle, ne ističe se izuzetnom inteligencijom, marljivošću u učenju i sl. Ali radi ono što drugi ne rade i zato je uspešniji od svih nas, boljih đaka.

Veoma je tanka linija između vrhunskih i prosečnih dostignuća. Ona se nekad meri u minutima dnevne posvećenosti cilju. Na primer, najuspešniji studenti možda samo jedan sat dnevno provedu u učenju više od prosečnih, ali na mesečnom nivou je to značajna cifra, dovoljno da umesto osmice zaradite desetku. Zamislite kolika je razlika na godišnjem nivou. A tek na decenijskom! Bob Proktor ovu razliku naziva oštricom brijača.

Navešću jedan očigledan primer oštrice brijača u situaciji koja je svima nama dobro poznata. Novak Đoković je trenutno najbolji teniser na svetu. Ĺ ta mislite, kolika je razlika u kvalitetu između njega i Rafaela Nadala, čoveka koji je ove sezone pobeđivao sve druge osim Đokovića? Razlika je za oštricu brijača! Da li je to drugačija ishrana ili rad sa psiholozima ili srećna ljubav…? Ne znam tačno šta je razlog Novakove dominacije, ali to je sigurno veoma mala razlika u odnosu na protivnike, a opet dovoljna da on samo ove sezone zaradi dva i po miliona dolara više od Nadala. Zaradio je čak 5 miliona dolara više od trećeplasiranog Federera.

Da li smatrate uspehom da ste, recimo, dvadeseti najbolji teniser na svetu? Naravno da je to izuzetan uspeh, jer biti među prvih dvadeset ljudi u čitavom svetu u nekoj oblasti ili disciplini je sigurno rezultat velikog rada i posvećenosti. Taj dvadeseti igrač sigurno trenira veoma sličnu količinu vremena kao i Novak, verovatno ima iste žrtve u smislu stalnih putovanja, manjka izlazaka sa društvom, ranog ustajanja i sl. Ali taj dvadeseti igrač je ove sezone zaradio “samo” $650.000 naspram Novaka koji je zaradio sedam miliona više. Da li Novak stvarno toliko više vredi? Rekao bih da ne, ali on je uspeo da pronađe svoju oštricu brijača.

Kao što ste videli iz navedenog primera, nije razlika samo količina utrošenog vremena. To su i svi oni detalji i sitnice koje možemo da uradimo da bismo značajno poboljšali rezultate. Nekada samo jedan osmeh znači više klijenata i zarade. Ako živite podjednako blizu dve prodavnice, verovatno skoro uvek idete u samo jednu od njih. Zašto je to tako? Da li je prodavačica nasmejana, da li uvek imaju onu specijalnu vrstu hleba koji volite da kupujete, da li Vam prodavačica pakuje kupljene stvari u kesu? Bilo koja od tih sitnica koju jedna prodavnica ima, a druga nema može da utiče na to da ima znatno veći promet od konkurencije.

Ono što želim da istaknem ovim tekstom je količina uloženog fizičkog i mentalnog truda. Govorim o tome da umesto da odgledamo jednu kratku humorističku seriju od pola sata, bolje da pročitamo desetak strana knjige iz koje spremamo ispit. Umesto da ujutru pritisnemo dugme za odlaganje zvonjenja budilnika, bolje je da odmah ustanemo i pozitivno iskoristimo to jutarnje vreme kada smo najproduktivniji. Govorim o tome da umesto odustajanja od rekreacije jer vreme baš i nije idealno, motivišemo sebe da ipak izađemo. Govorim o tome da poradimo na svim sitnicama koje mogu da nam donesu prednost. Sve je to zbog viših ciljeva kojima težimo i koji će se sigurno brže ostvariti ako uložimo više napora. Ne pričam o iscrpljivanju. Mislim na to da, kada se dvoumite da li da nešto uradite ili podlegnete uticajima koji će biti u tom trenutku prijatniji, ali potpuno nedelotvorni, setite se ovog teksta i ipak učinite to što je bolje za vas.

I nije dovoljno da jednom ranije ustanete, pa da mislite da ćete preskočiti svoju oštricu brijača. Ovde je bitna stalnost i istrajnost. Pošto je tako tanka linija između vrhunskog uspeha i proseka, moraćete svakodnevno da je pravite. Morate da istrajete. Zar mislite da se Novaku svakog dana ide na trening? Zar mislite da svaki put pun entuzijazma seda u avion i odlazi u hotel na još jedan turnir? Ali on ima jasnu viziju pred sobom. On zna tačno zbog čega to radi!

I na kraju, moram i ja da dam jedno javno obećanje. Pre nekoliko godina sam prestao da trčim, pre svega zbog nedostatka vremena. Sada trpim posledice toga u smislu viška kilograma, povećane nervoze i sl. Ĺ˝eleo sam nekoliko puta da nastavim, ali nisam uspevao da preskočim oštricu brijača jer sam podlegao lenjosti i brzo odustajao od “mučenja na asfaltu” naspram uživanja pred TVom uz čips. Sada dajem obećanje sebi, a vi mi budite kontrolori, da ću preskakati oštricu i ići na trčanje najmanje tri puta nedeljno. Pitajte me u komentarima za mesec dana da li ispunjavam obećanje 🙂

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment