Paretov 80/20 princip

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , ,

Ovaj tekst nije potpuno završen, ali objavljujem ga u ovakvom, nedovršenom stanju da bih demonstrirao Paretov 80/20 princip. Na ovom blogu nisu teme samo primena Tajne, imaginacije, meditacija već i psihologija uspeha uopšte, čiji su deo i neke “realne” stvari kao što su postavljanje ciljeva, načini da se zaradi novac, obavljanje posla na drugačiji način. Upravo primena 80/20 principa govori o tome kako da uštedimo vreme obavljajući poslove, a da postignemo zadovoljavajuće rezultate.

Paretov 80/20 princip kaže da 80 procenata rezultata dolazi od 20 procenata uzroka. Predložio ga je Džozef Juran (Joseph Juran), a imenovao ga je prema italijanskom naučniku Vilfredu Paretu (Vilfredo Pareto) koji je primetio da 80% ukupne količine novca u Italiji poseduje samo 20% populacije. Ovakav odnos cifara može da se primeni u većini drugih životnih situacija. Na primer, 80% prihoda neke kompanije dolazi od samo 20% klijenata. Isto tako, samo 20% klijenata će vam napraviti 80% problema. 20% najčitanijih tekstova na ovom blogu privlači 80% posetilaca. Kada otpočnete vezu sa nekim, početnih 20% vremena koje provedete sa njim će vam otkriti 80% njegove ličnosti. Majkrosoft je primetio da kada isprave 20% najvećih grešaka u svom softveru, dobijaju efekat kao da je ukupno ispravljeno 80%. Kada krenete u teretanu, odmah posle nekoliko nedelja ćete videti rezultate na svom telu, ali onda dolazi period kada i dalje trenirate, a promene se ne vide. Dakle, sa 20% uloženog truda i vremena ste dobili 80% rezultata, a za ostatak morate dobro da se potrudite. Takođe ovaj princip može da se preslika i na primenu Tajne jer ćete najveće rezultate imati od prvih 20% primene.

Paretov princip se u naučnim krugovima smatra statističkim pravilom koje uvek samo sebe dokazuje kroz brojne primere u praksi. Ni odnos 80/20 nije strogo definisan. U nekim slučajevima će to biti 90/10, u nekim 70/30, ali bitno je da se sa manje truda postižu solidni rezultati.

E sad, zašto ja sve ovo pišem? Pišem da bih sebi i vama ukazao na to da sa mnogo manje uloženog vremena i truda možemo da postignemo veoma slične rezultate kao i do sada. Uvek treba da se fokusiramo na najbitnije. Moramo da pravimo prioritete u životu. Ako uradimo samo 20% najbitnijih stvari, postićićemo 80% efekata. Ako se fokusiramo na onih 20% klijenata koji nam prave najveći profit, sigurno je da ćemo osloboditi svoje vreme, a nećemo mnogo izgubiti. Ako ne budemo svima na usluzi i jednostavno odbacimo onih 20% klijenata koji nam prave 80% problema, život će biti mnogo lakši i lepši. Ako u svemu što radimo budemo primenjivali Paretov princip, uskoro ćemo shvatiti da imamo mnogo bolje rezultate u odnosu na trud koji pružamo.

Najteži deo je uvek kada tek počnemo da primenjujemo ovo pravilo. Teško je da se oslobodimo onih podsvesnih programa koji nas teraju da budemo perfekcionisti, da sve što radimo bude apsolutno savršeno i nikako drugačije. Shvatite da je perfekcionizam problem koji vas sprečava da pružite maksimalne rezultate na više polja. Ako svu energiju fokusirate na samo jednu stvar kako biste je doveli do savršenstva, propustićete da uradite mnoge druge stvari koje vam mogu biti od koristi.

Zato se uvek kada nešto radite, zapitajte da li je to što radite deo onih bitnih 20 posto. Da li je to neophodno da se uradi kako biste postigli 80 posto rezultata? Ako nije, nemojte to da radite. Pređite na neki drugi, isto tako bitan, posao. Ako primetite da gubite vreme na nepotrebne sitnice, odmah prekinite. Ako primetite da radite nepotrebne stvari samo da biste odložili neki drugi posao, takođe prekinite. Radite samo ono što je najvažnije! Ova osobina je nešto što u mnogim slučajevima razlikuje uspešne ljude od prosečnih.

Naravno da primena ovog principa treba da bude stvar vašeg ličnog osećaja i da nećete da merite kada ste završili 20% rada. Nekada primena Paretovog principa može da izgleda kao da ste posao uradili “ofrlje” i nedovoljno dobro. U takvim situacijama, svakako, treba da uradite posao onako kako se očekuje od vas. Ali i na taj ostatak posla od 80% možete ponovo da primenite ovaj princip, i tako opet izbegnete zamku perfekcionizma i makimizujete efekte svog rada.

Ja bih inače ovaj tekst sada sređivao, jurio slovne greške, menjao rečenice i izraze, “pickao i lickao” dok ne odlučim da je spreman da bude objavljen. Na to sređivanje mi uvek ode previše vremena koje bi moglo da bude iskorišćeno za druge korisne stvari. Zato sada objavljujem prvu verziju teksta, bez dodatnog sređivanja, pa vi vidite da li Paretov princip deluje. Trebalo mi je znatno manje vremena da napišem ovaj tekst nego bilo koji drugi na blogu, a rezultati su veoma slični. Možda se potkrala koja slovna greška ili pogrešan padež, ali suština je jasna. Svako ko bude čitao tekst, shvatiće šta sam hteo da kažem, a to je najbitnije.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment