Oslobađanje od stresa – stvorite idealno mesto za relaksaciju

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Podsvest Tags: , , ,

Kako je lepo kada smo na godišnjem odmoru, kada sedimo na nekoj usamljenoj plaži u udobnoj ležaljci i gledamo ka pučini. Nema svakodnevnog pritiska na poslu, nema šefa da nas kritikuje, nema klijenata da nas maltretiraju, nema gužve u saobraćaju, čekanja u redovima, sve je mirno i opušteno. Teško da o bilo čemu ozbiljnom možemo tada da razmišljamo. Prepušteni smo čulima koja uživaju u prizoru: beskrajan prostor, plavetnilo neba i mora, zvuci talasa, ujednačen cvrkut cvrčaka, miris borovine. Da li ima lepše scene? Ako imate sopstvenu lepšu scenu, odmah je zamislite!

Ovim svojim skromnim umećem opisivanja sam hteo da vam kažem da sam ja na moru svakog dana, iako živim u Beogradu. Sve što je potrebno da uradim je da se opustim koliko je to moguće u datoj situaciji i da “otputujem” na kratko putovanje na plažu. Meni je sunce i kada napolju pada kiša!

Za pojam “idealno mesto za relaksaciju” sam prvi put saznao na kursu Silva metoda, a od onda sam ga manje – više susretao i u drugim metodama relaksacije i kontrole stresa. Ovo je najlakši i najlepši način da se oslobodimo svakodnevnog stresa. Naš um je jači od svakodnevice, a stres je posledica našeg doživljaja stvarnosti. Pa zašto onda ne bismo sebi sami stvorili lepšu stvarnost i uživali kad god možemo? Sve što treba da uradimo je da duboko udahnemo i zamislimo svoje idealno mesto za relaksaciju. Istog trenutka se “iseljavamo” iz svog tela i odlazimo na jedno mnogo prijatnije mesto. Naše telo je takođe pod uticajem uma, pa tako postajemo i fizički relaksiraniji.

Kako da izaberete svoje idealno mesto za relaksaciju? Za svoje idealno mesto možete izabrati bilo koje stvarno ili izmišljeno mesto gde se osećate mirno i relaksirano:

  • Možete se setiti neke situacije koja se stvarno dogodila, nekog zalaska sunca, prijatnog popodneva pored reke, mirnog izleta u šumi… Nekome je lakše da prizove u pamćenje stvarnu situaciju, nego da izmišlja.
  • Možete zamisliti sebe u nekom prostoru koji je stvaran, ali tamo nikada niste bili, a osećate da bi vam bilo divno. Na primer, možete sebe zamisliti kako sedite na ivici velikog kanjona u Americi ili uživate u prašumi na obalama Amazona ili sedite na Kopakabani.
  • Možete sami sebi da stvorite idealno mesto za relaksaciju tako što ćete da ga izmislite. Jednostavno stavite na jedno mesto sve što vam odgovara, sve ono što ste oduvek hteli. Možete da zamislite planinu, more i livadu na jednom jedinom, idealnom mestu. Možete da zamislite toplu kućicu na vrhu Mont Everesta odakle se pruža fascinantan pogled. Možete da izmislite svoj sopstveni park ili baštu. Pustite mašti na volju.

Ipak, postoji nekoliko pravila kojih bi se trebalo držati u izboru mesta za relaksaciju:

  • To mora da bude mirno mesto. Nemojte da zamišljate plažu u jeku turističke sezone kada je ona prepuna kupača. Nemojte da zamišljate prašumu Amazona ako će vas stalno napadati komarci ili divlje životinje. Zamislite neko mirno, opuštajuće mesto gde ništa ne remeti vašu idilu.
  • To bi trebalo da bude svetlo mesto na kome dominiraju jasne boje. Možda neko voli tamu i jezive prizore, ali oni nikako nisu mesto za opuštanje. Takođe, nemojte zamišljati neprijatne zvukove ili mirise.
  • Na mestu za relaksaciju može da bude i drugih osoba, ali one nikako ne treba da komuniciraju sa vama, niti da odvlače vašu pažnju. Neka oni budu tu ako vam je lepše i sigurnije sa njima, ali treba da stvorite osećaj sopstvene relaksiranosti gde drugi samo mogu da smetaju.
  • Kada jednom uspostavite svoje mesto za relaksaciju, ne treba ga menjati. Stalnim prizivanjem iste situacije u misli, stvaramo uslovni refleks, tako da će kasnije biti potrebno samo na trenutak da pomislimo na svoje mesto za relaksaciju i da se odmah osećamo opuštenije, mirnije i lepše.
  • Treba aktivirati što više čula, ne samo čulo vida. Potrudite se da čujete zvuke, osetite mirise. Pokušajte da u mislima dodirnete pesak na plaži ili travu na kojoj sedite. Ĺ to više čula aktivirate, to je realniji doživljaj koji stvarate.
  • Posebno je važno da stvorite osećaj uživanja i opuštanja dok boravite na svom mestu za relaksaciju.

Dakle, kada ste pod stresom, kada ste se posvađali sa nekim, kada imate ljubavnih ili finansijskih problema, kada vam ništa ne ide kako treba, imate izbor. Možete da se nervirate, grizete u sebi, tresete, crvenite ili možete da odete na jedno divno, idealno mesto gde je sve mirno i opušteno. Izbor je samo vaš!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment