Oprostite

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , , ,
Oprostite, molim vas, da li ste oprostili svima iz svog okruženja sve ono za šta ih krivite?

ÄŚitajući jednu knjigu, nedavno sam shvatio da ja baš i nisam svima sve oprostio. U stvari, mislio sam da i nemam šta da opraštam. Ni na koga nisam bio ljut. Ali kada sam čuo pojašnjenje, shvatio sam da ipak imam šta da opraštam.

Kako da znate kome i šta treba da oprostite?

Uočite neke obrasce dešavanja koja vam se ponavljaju u životu. Svi ih imamo. Setite se, na primer, kako se devojke često žale da naleću stalno na “kretene” i ne mogu da ostvare vezu sa nekim “normalnim”. Možda ste primetili da vas bolesti ne zaobilaze. Ili ste i dalje nesrećni i tužni bez obzira na spoljašnje okolnosti. Ili, bez obzira koliko novca zaradite, ne možete da uštedite ništa, nego se sve potroši. Ili ne možete da pronađete dovoljno slobodnog vremena.

Koji su vaši obrasci?

Kada shvatite koji obrasci vam se ponavljaju, razmislite koga krivite za to. Budite iskreni prema sebi i priznajte kako se stvarno osećate. Da li okrivljujete roditelje što su vas pogrešno vaspitali ili nametali svoje mišljenje? Da li krivite bračnog partnera jer se ne slaže sa nekim vašim stavom? Da li krivicu prebacujete na decu jer zbog njih nemate vremena da se posvetite sebi? Da li krivite nesposobnu državu jer ne možete da nađete posao? Da li krivite sebe?

Koga god da krivite, nećete rešiti svoju situaciju sve dok ne oprostite i ne otpustite to osećanje ljutnje. Evo i zašto… Tajna, odnosno zakon privlačenja kaže da naše misli i osećanja privlače događaje. Kada ste ljuti na nekoga zbog neke njegove osobine ili ponašanja, stalno ćete privlačiti događaje koji će uticati na to da se još više ljutite. Dakle, kada okrivljujete nekoga, ceo Univerzum će se urotiti da vam dokaže da ste u pravu i nameštaće vam događaje zbog kojih krivite tu osobu da biste mogli i dalje da je krivite. Univerzum vam dokazuje da ste u pravu. Dobijate ono što tražite. Uvek.

Većina ljudi pokušava da nekom fizičkom akcijom promeni stvari. Ali to ne ide tako. Na primer, neko ko jedva uspeva da namakne pare da preživi do sledeće plate, može da se trudi da radi više poslova, da radi i po 20 sati dnevno i sl. Ali bez obzira koliko zarađuje, ta situacija će mu se stalno ponavljati dok je ne reši na emotivnom nivou. Može da zarađuje i tri puta više nego sada, ali će i trošiti toliko više i opet će jedva sastavljati kraj s krajem. Nameštaće se događaji koji zahtevaju novac i razni vanredni troškovi koji će ga držati u situaciji koju privlači. Ne može se pobeći od onoga što privlačimo tako što ćemo da pojačamo fizičku akciju.

Ne možete rešiti stvari ni tako što ćete se svađati sa osobom koju krivite ili pokušavati da je ubedite da se promeni. Neophodno je da promena dođe iznutra tako što ćete da promenite svoja osećanja, a najbolji početak te promene je da oprostite svima koje krivite, a naročito sebi.

Kako da efikasno oprostite?

Naravno, jasno vam je da ako samo kažete “oprosti mi”, to ne mora ništa da znači i neće postići željeni rezultat. Potrebno je da postignete emotivnu promenu.

Uopšte nije potrebno da lično kažete osobi da joj opraštate. U većini slučajeva ona neće ni znati da je krivite za nešto. Glavno je da vi sami promenite emotivni odnos prema njoj ili njemu kada je ta situacija u pitanju. Dakle, to je vaša emocija i potrebno je da je sami kod sebe promenite. Zato je sasvim dovoljno da mentalno vizuelizujete tu osobu i da joj tokom te vizuelizacije iskažete svoje reči oprosta. Znaćete da ste uspešno oprostili kada budete osetili olakšanje. Kao da vam je težak teret upravo pao sa ramena.

A onda pratite situaciju. Ako se ponovi sličan obrazac, primetite kako se vi odnosite prema dojučerašnjem krivcu. Da li ga i dalje okrivljujete ili ste zaista uspešno oprostili.

U većini slučajeva će biti potrebno da oprostimo sebi. ÄŚesto smo surovi prema sebi samima kada nešto ne uspemo ili kada nismo savršeni kakvi smo mislili da jesmo. Upravo je najveći uspeh i najveći izazov oprostiti samom sebi. Vizuelizujte sebe u onoj životnoj dobi za koju smatrate da je uzrok problema. Puni ljubavi i pažnje oprostite i otpustite osećanje ljutnje. Budite svesni da ste sami sebi nešto najvrednije što imate i odlučite da nikada više ne prebacujete krivicu na sebe.

Ako znate EFT, odlična stvar je i da “otapkate” osećanje ljutnje prema “krivcu”.

Velika stvar je samo da shvatimo šta i kome treba da oprostimo. Kada to shvatimo, već smo pola posla uradili. A onda oprostite, oslobodite se ljutnje, oslobodite se svih negativnih emocija koje vam i dalje privlače događaje koje ne želite. Razmislite da li je to što još uvek niste oprostili razlog ako privlačite događaje koje ne želite?

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

29 Responses to Oprostite

 1. nina*

  HVALA Ĺ TO POSTOJITE
  SAJT TAJNA +EFT + HOOPONOPONO
  HVALA VAM ZA SVAKO NAPISANO SLOVO
  Predivno je biti sa vama

 2. Mary Poppins

  Ja sam OPROSTILA jednoj bliskoj osobi… Shvatila sam da ne oprastanje je samo akomuliranje negatvne energije sto nanosi licno MENI bol, ljutnju, teznju za osvetom… Zasto to i cemu? Ako sam joj oprostila, znaci da joj vise ne dajem na znacaju, zapravo, blokirala sam taj tok energije sto bi skodio meni… taj talog, taj, da nazovem sljam koji me koci u svemu,to sam jednostavno otpustila, rakavsi, ma, daj, ako ja preokrenem tok tih negativnih misli i uspem da ih transformisem u pozitivne misli, ja sam onda nadmasila sebe, a ta osoba ce pre ili kasnije sve svoje greske uvideti sama. A, ako i dalje drzim zategnute dizgine, ona nece videti nista osim sto ce i dalje osecati bol i potrebu za ponovnom reciprocnoscu, tj. kako ti meni tako ja tebi! U nedogled. Zato, oprostite, to je zarad zdravlja licnog, jer to akumuliranje negativne energije vodi eskaliranju bolesti – negde mora probiti kad su zapuseni svi kanali. Zdrav osmeh, zdrav duh, ocigledno su ogledala naseg stanja, negujmo Sebe oprastajuci drugima, jer kad “protivnik” naidje na takvu prepreku, nema sanse da ne ustukne pred velicinom naseg SOPSTVA! NASEG UZVISENOG JA!!!

 3. Nena

  Stvarno tako radim.
  Znam da mi nećete verovati, ne znam zašto vam i pišem.
  Osobu sa kojom živim, ne krivim ni za šta, oprostila sam, i ponašam se prema toj osobi sa puno ljubavi i poverenja. I šta se dešava? Sujetni i gordi muškarci to zloupotrebljavaju, misle da su zaista najbolji i najvažniji, i sve preokreću. Nastavljam isto, ljubav, pažnja, razumevanje. Mislim tako radim tako, osećam se dobro, ignorišem sve neprijatno. I sada kad pročitah ovaj tekst, shvatih svoju realnost. Na sve to moje ponašanje ja dobijam mrgođenje, gunđanje, ponižavanje, nepoštovanje, bol. Uzalud sam ignorisala, sada sam spoznala.

 4. Nenad

  Ovaj tekst je potrebno procitati nekoliko puta jer u sebi krije jednu od najvaznijih istina vezano u ovoj oblasti koju ucimo. Krije , jer mozete ”preleteti” preko teksta i otici da radite svoje habitual stvari na internetu. Nakon sto zaista razumete poruku oprosta u ovom tekstu , krenite sa recju obrasci.

  Obrasci su jako bitni jer se ponavljaju , uticu na nase rezultate, imamo ih stotine jer su nastali iz manjih navika a svi zajedno cine ono sto zovemo PROGRAM-PARADIGMA.

  Dodao bih to da ovi zakoni-obrasci rade u svim smerovima i svim nivoima.

  Primer Nena : Na sve to moje ponašanje ja dobijam mrgođenje, gunđanje, ponižavanje, nepoštovanje, bol.

  Sve ovo sto je Nena navela da dobija , jesto ono sto u istoj meri ona i daje. Ne znaci nuzno toj istoj osobi , ali sigurno nekoj drugoj. Otuda , svuda po knjigama vidimo da je svet nase ogledalo.

  Potrebno je osvetliti ove obrasce, zakone.
  1. Napisati glavne obrasce koji nam se ponavljaju
  2. Samim tim oni postaju slabiji jer ne mogu da deluju iz mraka podsvesti ( postanu stidni ) . Zato se u crtacima zver postidi ( obrazac ) kada je ugleda lepotica ( posmatrac )
  3. Ne sme da postoji zadrzavanje u vidu osecaja grize savesti, tuge, bola, patnje, mrznje i slicno. Let it go.

  Moramo da razumemo da se svet svakoga casa transformise okolo nas i daje nam sliku koja je nalik slici koju drzimo u nasim umovima. A ono sto nam se desava jeste potvrda obrazaca koje smo stekli

  Hvala Milosu na veoma dobrom tekstu

 5. bubamara

  Oprastam sebi i oslobadjam se!Oprastam svima i oslobadjam sebe! Blagosiljam sve! Kada sam pocela da pisem svima kojima oprastam i koje oslobadjam i od kojih sebe oslobadjam napisala sam ceo veliki papir! i lepo mi je! Ponekad u sebi nosimo pretezak teret i veliko je olaksanje ako uspemo da ga odbacimo! Hvala Vam! Divni ste!

 6. margita .

  Hvala vam što postojite …

 7. cojkica

  Mislim da je Lujza Hej najlepse objasnila pojam i princip oprastanja. Mada, da budem iskrena, nije to bas tako lako… Nenad je lepo pojasnio pojam obrazaca i kljuc je u dubokom uranjanju u sebe. Nisam cak sigurna da je to izvodljivo sam na sebi. I Jasmina EFT je pisala o samoobmani i podsvesnoj borbi da se ne priznaju neke stvari, a samim tim i potrebi za nekakvim terapeutom, kouchom i sl.

  Ali bolje ista nego nista… pa sam i ja oprostila mnogima, ali me muci sto ne umem da oprostim sebi. Ako neko ima neki savet… bicu zahvalna.

 8. neka meni mene

  OPROSTITE DRUGIMA NE ZATO ŠTO TO ONI ZASLUŽUJU,
  NEGO ZATO ŠTO TO VI ZASLUŽUJETE!

 9. Gaga

  Pravi teks u pravom trenutku,kao i uvek na Tajni,hvala za to.
  Neznam kako da oprostim sebi,toliko je jako to osecanje ljutnje i kajanja da koliko god pokusavam da ga otpustim vraca mi se ko bumerang zato mi ovaj test toliko i znaci.

 10. Mila

  cak se situacije dele na PLUS i MINUS i Univerzum daje PLUS… a ono drugo dolazi iz jednog drugog izvora, jer odlazi u njega. Zasto je ovo bitno, postace svima jasno sa vremenom.
  Nije isto moc i nemoc.. 😉

  PUT SATKAN OD SVETLOSTI nije tama. Tek ce se doci na moje ucenje.
  Voli vas Mila

 11. Mila

  hahhhahaaa.. lapsus: nije u njega… vec u njemu… hihihi.. cim odem u strane drzave… prebacim se skroz…hhehe

 12. Nena

  Znala sam da mi nećete verovati, evo, Nenad ne veruje, ne poznaje me uopšte.
  Zašto bih ja gubila vreme da bilo kome dokazujem koliko ljubavi, pažnje, osmeha i razumevanja pružam svima oko sebe.

 13. Nenad

  Draga Neno,

  Uopste nije vazno da li ja verujem ili ne. Ja znam sta je istina .

  Svaki put kada priznajemo nesto sebi, to znaci da postajemo svesni necega u sebi a tada ”to” ”bice” ( program,obrazac ) , gubi moc i postaje slabije jer je otkriveno. Dok god stitimo svoje stavove, koji ne daju rezultate koje zelimo ,tada to ”bice” ( program) ostaje da zivi u tami i odatle dela na nas i utice na nas zivot.

  Nije potrebno da ti muz ima posao. Vidis kako lepo zivi ionako bez posla. Posao za novac je iluzija. Nemoj traziti vise posao, vec trazi vise Sunca, trave, vazduha, vode,prijateljstva iskrenog, osmeha iskrenog, carobne besplatne prirode. Trazi dobre knjige. Trazi istinu koja je izvorna i koja nije pomucena. Trazi zdravu hranu a ne te otpade iz samoposluga.

  Trazi zivot i svrhu zbog cega si ovde. Nije bitno sta ja verujem u tvom zivotu.

  Ja sam samo tvoje svedocanstvo.

 14. mezenin

  odlican tekst u pravo vreme. nesto uspem da oprostim a nesto nikako. imala sam puno problema sa zdravljem, i nekako sam tu oprostila mom telu sto mu stalno pada imunitet, i sama ne znam kako se to desilo ali ja nisam popila (sem aspirina zbog mamurluka) ni jedan lek vec vise od godinu dana…
  ali kako se izboriti sa finansijskom situacijom i stalnim dugovima? sta tu uraditi? mnogo bih bila zahvalna kad bi mi neko pomogao! jednostavno ne znam kako da definisem kome i kako treba da oprostim?

 15. Slobodna

  Sebi Mezanin, samo oprosti sebi sto se plasis i sto iz tog sraha ne otpustas misao nemanja tj. finansijskog nedostatka. Oprosti sebi sto iz tog straha ne mozes da prepustis univerzumu, sa apsolutnim poverenjem (znaci bez kontrole) da resi tvoje finansije. Oprosti sebi sto upadas u ‘vrzino kolo’ misli koje blokiraju da se to resi.
  Ti jesi bogata i finansijski stabilna, bezbrizna.
  Pricaj drugu pricu, pricu koju zelis da vidis u svom zivotu. Na pocetku uz salu, a vrlo brzo uz zbilju. Prepusti se…i gledaj cuda.:-D

 16. White

  Tajna, da li mogu dobiti preporuku te knjige sa pocetka posta koju si citao i kojat inspirisala da napises ovaj tekst?

 17. Tajna

  #White, čitao sam knjigu Instant Manifestation, Joe Vitale. Ali nije baš knjiga koju bih preporučio. Joe ima mnogo boljih i vrednijih knjiga. Ova je samo skup njegovih blog postova i puno, puno reklamiranja sopstvenih proizvoda.

 18. White

  Hvala Tajna u svakom slucaju 🙂
  Ukoliko neko ima predlog knjige na temu oprastanja neka pise…

 19. baya

  Hvala Vam sto postojite….Divan tekst…

 20. Srce

  Ovo je zaista bitna tema- Opraštanje! Mnogo više energije i slobode ćete dobiti opraštanjem sebi i drugima! 🙂

  Hvala na sjajnom tekstu! 🙂

 21. Mila

  A onda vam nastupa VREME NEZAMERANJA. Prosto prestajete da zamerate ljudima oko sebe i sebi takodje. Sve sto cinite u takvom stanju je fokusiranje na ono STO JA ZELIM.
  Ziveli.

 22. Mila

  Moja iskustva sa ljudima tokom rada rekonektivnih seansi:

  Svako na svoj nacin uglavnom ima nekih “problema”, pa se ljudi jave. Nikad i ne pitam koji su njihovi “problemi”. Nije moje da ja to uopste trebam da znam. Ko nesto kaze, kaze, al kao i da ne cujem. VELIKO JE TO UMECE.

  Za mene prakticara je dovoljno samo neki kontakt sa osobom, moze i samo virtuelni. Cak je dovoljno da tu osobu znam preko neke drueg osobe, iako nemam ni slikunjegovu ponekad, CUDA SE DESAVAJU SVEJEDNO. Ja se usmeravam na osobu kao osobu i odradim svoje.

  Interesantno da ljudi cesto i ne kapiraju odmah sta im se desava. Ima onih koji trenutno MISLE da sensa ne deluje, bla..bla.. Neverne Tome.. svi smo mi ponekad to bili.
  Ali.. ali…. posle malo vremena posle senasi pocnu da pricaju, kako eto desilo im se to i to, promenilo se to i to, pa me neki cak pitaju da li to ima veze sa seansom i da li je to moguce.. Ahaahhahahahaa UZIVAMMMMM.. JEDNOSTAVNO UZIVAM i njihovim cudima.

  ZIVOT JE CUDO…
  Prvi moji susreti sa isceljenjima duse, uma i tela, desili su se “slucajno” meni licno, a onda sam sve vise radila na drugima i na kraju sam pocela da se bavim i profesionalno time na insistiranje ljudi oko mene. Uradila sam i potrebne certifikate, da bi se ljudi bolje osecali u svemu.
  Esencija cuda je u nama, a ja ih prosto obavim, probudim u ljude. Kad se ima dara, zasto da ne? Uzivam u svemu sto radim.

  Ziveli dragi prijatelji. SRECA JE U NAMA KONSTANTNA, samo treba to i ukapirati. I AM. 😉

  Odavno, jos kada sam pocela da dolazim ovde, vec sam znala zasto je sve tako. Samo sam trazila podrske i potvrde i dobijala ih. HVALA VAM..

  Ponekad je ovde bilo i neceg manje prijatnog mozda ( kazem mozda samo), jer je rast takve prirode, ali ga licno nisam nikad kao takvog dozivela. Uvek sam imala SVOJ FOKUS PLUSA u svemu. Danas i znam kako da se najbolje nosim sa svime u okolini. Hvala prijatelji za vas udeo u svemu. Ni jedan trenutak nije bio ruzan i los, bar sa moje strane, a verujem da vam to pojasnjava mnoge stvari.

  Voli vas sve vasa Mila

 23. baya

  Koliko je divan i poucan tekst,toliko i komentari nasih dragi Tajnasa….
  vec sam odavno svjesna da treba oprastati kako sebi tako i drugima,na taj nacin se covjek i cisti od otrova koje smo godinama skupljali i gomilali,tek kad postanemo svjesni tog problema onda covjek podje malo i razmisljati o tome,jos kad nam Tajna potvrdi to sve inda tacno znamo sta nam je ciniti,ali kad se napravi prvi korak sve to polako ide ka uzlaznom putanjo,jednom kad ocistimo svoje srce od svake negativnosti,tu vise nema mjesta nizasta osim ciste svjetlosto i ljubavi.
  Volim vas sve <3

 24. azra

  Opet ponavljam kako krenuti od čega prvo, od oprosta gumice , persiranja sebe ja nikako nemogu shvatit redoslijed……

 25. azra

  Hoceli mi neko odgovoriti…..

 26. Tajna

  Azra,

  Uvek treba početi od početka 🙂

  A različiti autori vide različito taj početak.

  Po meni, prvi korak je da se prekine sa daljim privlačenjem negativnih stvari tako što ćemo prekinuti sa generisanjem negativnih misli. Dobra tehnika za to je gumica, ali postoje i druge tehnike. Predlažem da pogledate sledeće tekstove na tu temu:
  http://tajna.rs/gumica-za-pozitivne-misli
  http://tajna.rs/eliminisanje-negativnih-misli/
  http://tajna.rs/optimizam-i-pozitivan-pogled-na-negativne-dogadjaje/
  http://tajna.rs/pazite-na-recnik/
  http://tajna.rs/preskocite-ostricu-brijaca/

  Dakle, za početak, počnite da razmišljate o tome šta mislite. Budite svesni svojih misli. Nemojte da dozvolite da Vam misli odlutaju i da se izgubite u njima. Videćete da ovo nije ni malo lako, ali vremenom i uz vežbu će postati prirodno i normalno. I onda kada sebe uhvatite u negativnom razmišljanju, odmah menjajte misli.

  Nakon eliminisanja negativnih misli, sledi rad na ciljevima. Potrebno je da utvrdite šta tačno želite i onda da se mentalno fokusirate na to. Na primer, želite da počnete da radite na dobro plaćenom poslu na kom se sjajno osećate. Onda redovno, a najmanje 15 minuta dnevno, treba da u potpuno opuštenom stanju vizuelizujete kako ste već ostvarili taj cilj. Maštajte o tome kako uživate dok ste na poslu, kako ga predano obavljate i kako ste odlično plaćeni za to, a onda maštajte i kako trošite pare koje ste zaradili. Najbitnije tokom ovih vizuelizacija je da postigete odgovarajuću emociju sreće i zadovoljstva zbog postignutog cilja jer emocije, više nego misli privlače događaje.

  O ovome ima mnogo više tekstova na blogu i teško da bih mogao da izdvojim neki. U stvari, većina tekstova je napisana o tome kako da ostvarimo neki cilj, koje tehnike da primenjujemo, šta da izbegavamo i sl.

 27. azra

  Imam još jedno pitanje, moguli u isto vrijeme imati vise ciljeva ili da idem jedan po jedan…..A i ovo s mislima ide teško , u praksi mi izgleda samo kao potiskivanje, a u jednom djelu opisujete da to nije zdravo jer se vracaju stalno….pozzz

 28. Sanja

  Na temu ovog sto je Nena napisala, mislim da mogu u pitanju biti i programi koje ona nosi vezani za to da bude zrtva, da bude nepostovana, ponizavana. Razlozi i poreklo tih programa mogu biti razni. Mozda je u njenoj porodici bio takav zenski model (majka, baka…) od kojih je usvojila jos u ranom detinjstvu neke programe. Takodje moze i neki osecaj krivice, manje vrdnosti itd. da podsvesno trazi od osobe da bude tretirana na taj nacin, jer misli da ne zasluzuje bolje. Svi programi koje imamo, sluze nam necemu, inace ih nasa podsvest ne bi zadrzala. Dakle mi, koliko god nam to nelogicno zvucalo, zadrzavamo neke negativne programe jer verujemo,na nekom dubljem podsvesnom nivou, da nam koriste, da nas od neceg stite, da su ipak bolji izbor. Npr. mozda je to njen nacin da se uci toleranciji i tome da bude bolja osoba. U tom slucaju ona bi trebala da ugradi sebi program: ne moraju da me maltretiraju da bih ucila da budem bolja osoba… Uglavnom, to treba istraziti, osvestiti i reprogramirati.

 29. TANJA S.

  Neno, slično iskustvo sam imala i ja. Zaista je Nenad u pravu. Moramo dublje u sebe kako bi otkrili obrasce i oslobodili se. Najvažnije je da oprostiš sebi Kada se to desi, spoznaćeš da drugima nema šta da praštaš. Oni su samo ogledalo onoga što mi radimo sebi. Zahvali se tom mrgudu i zapitaj se koji su to momenti u kojima se mrgodiš sebi. Koristi druge da pomogneš sebi. Pomaže.
  Eft,pozitivne afirmacije, hopoonoponova molitva su načini koji pomažu da osvestiš šablone i izađeš iz drame, započneš život iz bajke.

Add a Comment