Obaveze, prioriteti, planovi…

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , ,
Za mene su protekli meseci bili potpuno ispunjeni obavezama. Kad malo bolje razmislim, jedva sam pronalazio vremena i da se obrijem i isečem nokte 🙂 A o stvarima kao što su pisanje za blog ili praktikovanje mentalnih vežbi nisam mogao ni da razmišljam. Svi koji imaju ili su nekada imali bebu verovatno znaju o čemu pišem. Gužva na poslu, kad dođeš umoran sa posla čeka te beba, daj joj da jede, presvuci je, okupaj je, šetaj je, nosi je…, čim se sve uveče smiri radi na nekom svom projektu, pa lezi u dva noću, pa se budi kada beba plače, pa ustani ranije da odradiš ono što nisi sinoć, pa opet na posao i sve tako u krug. Nemojte da mislite da se nešto pravdam, nego želim da napravim uvod za temu o kojoj ću pisati danas.

Nemoguće je (ili bar veoma teško) da se mentalno fokusirate na bilo koji cilj kada nemate vremena za sebe.

Zato treba da pronađete vreme kako znate i umete.

To je vreme koje je opredeljeno samo za Vas. Nema muža, žene, dece, prijatelja, televizije, muzike, knjiga. To je vreme za tišinu. Sedite u miru bez ikakvih spoljnih nadražaja. Ako želite, meditirajte. Ako želite, radite imaginacije. Ako vam se to ne radi, onda sedite i razmišljajte. Vremenom će i te misli prestati i imaćete potpuni sklad sa svojim bićem.

E to su trenuci koji vrede. To su najkreativniji trenuci u kojima smo u dosluhu sa nekim pojavama van ove naše objektivne realnosti na koju smo navikli. Tada dobijamo inspiraciju, tada smo kreativni, mudri. To je najproduktivnije vreme za promenu sopstvenog života nabolje.

Da pronađem vreme “kako znam i umem”? Mnogi bi rekli da nema šanse. Pa ako ste pročitali prvi pasus, videli ste da nema šanse ni ja da ga pronađem. Kako onda?

Najvažnije je da pravilno postavite prioritete. Da li je važnije da odradite neki posao koji Vam donosi samo trenutno zadovoljenje ili korist ili je pak važnije da radite na velikom cilju koji iz korena menja Vaš život? Koji cilj je važniji?

Jasno je da je prvi cilj opipljiv, prisutan, nametnut. Njega čine vaše trenutne obaveze, rešavanje tekućih problema. A drugi cilj je na “dugačkom štapu”. To je nešto što biste voleli da se dogodi i što bi drastično promenilo vaš život nabolje, ali zapravo ne možete biti sigurni da će se to zaista i dogoditi. E pa, neophodno je da postanete sigurni u njegovo ostvarenje. Zato je i potrebno da pravilno postavite prioritete i jasno sebi priznate šta je važnije. Ako ste sigurni da će se Vaša velika želja dogoditi kada svakodnevno radite na njenom ostvarenju, onda taj rad mora da ima najveći prioritet.

Zamislite sada da Vam neko kaže “dođi da se vidimo”, ali Vi ste u tolikoj gužvi sa obavezama na poslu i privatno da morate da odgovorite da nemate vremena. Da li biste našli vremena ako bi Vam rekao “dođi da se vidimo, treba da ti uručim milion dolara koje si zaradio (osvojio, dobio…)”? Jel vidite kako se sada menjaju prioriteti?

Da li biste našli vreme da odvedete svoje bolesno dete kod lekara?

Razmislite o svojim prioritetima. Napišite ih na papir. ÄŚitajte ih svakodnevno. Napravite strukturu.

Jedan od dokazanih načina da uvek pronađete vreme za svoje mentalne vežbe je da napravite plan.

Trenirao sam ranije za maraton. To je ozbiljan posao. Potreban je plan. Imate godišnji ili polugodišnji plan, zatim četvoronedeljni, nedeljni plan i posebnu specifikaciju svakog treninga. Neko o tome razmišlja, pravi strategiju, usavršava vašu formu, prati razvoj situacije, prati napredak. I onda su rezultati očekivani i jasni. Maraton istrčan. Postignuto vreme očekivano. Sjajno!

A kada je neki životni cilj u pitanju, kažemo sebi, evo sada ću malo da mislim o budućem cilju kao da je već ostvaren. Krenete, pa zaspite (ako ste iscrpljeni kao ja iz prvog pasusa). Pa onda sutra zaboravite na svoj mentalni trening. Pa onda opet malo radite, pa preskočite trening jer vas mrzi da mislite i radije biste nešto drugo radili.

Ĺ ta mislite, kada biste imali plan kao što sam ga ja imao za maraton i kada biste ga se pridržavali kao što sam ga se ja revnosno pridržavao, da li biste ostvarili cilj?

Trenutno sam na odmoru, pa imam vremena da razmišljam o svemu ovome. Osim za odmaranje, odmor je idealno vreme i za razmišljanje o budućim planovima, aktivnostima, ciljevima. Upravo to i radim, a definisao sam svoj novi najvažniji cilj: da, uz sve izvršene obaveze prema poslu i članovima porodice, prijateljima i kolegama, imam za sebe sat vremena dnevno u kom ću raditi na svojim drugim budućim ciljevima. Evo, pravim plan kako da to postignem.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

7 Responses to Obaveze, prioriteti, planovi…

 1. Nena

  Vreme je važno, važnije od novca, ono što uzalud prođe, ne vraća se. No,nije uvek nedostatak vremena razlog zašto ne činimo neke stvari, nekada je to samo izgovor, posebno kod mene, ja nemam želju.

 2. mau

  Eto, tebi je trebao odmor da se setiš da treba da odvojiš vreme za sebe. Meni (opet) ne radi televizor, a i nešto se ne osećam najbolje, pa sedim u tišini i miru, kao i ti.

  A sećam se da sam slične prilike za podsećanje imala i kad nisam imala posla ni para. I kad sam bila ozbiljno bolesna. I kad sam tugovala zbog odlaska dragih ljudi. Danas znam da su i ta iskušenja bila prikriveni blagoslovi, jer su nas terala da se okrenemo sebi, da odvojimo vreme za sebe.

  A ako je to, okretanje sebi, toliko očigledno važno i potrebno da nas i sve oko nas podseća na potrebu uspostavljanja ravnoteže,zašto bismo čekali na nešto sa strane da ojačamo naviku od koje sve zavisi – naviku da ulazimo u tišinu, da se povezujemo sa nečim što je veće od nas ali i deo nas, i da oživimo svoje snove kroz imaginacije.

  Hvala ti na podsećanju druže, još jednom <3

 3. NGimn

  Drugari .. ova konstatacija i nema neke veze sa ovim clankom .. ali dosli mi je da napisem . Uvjerio sam se u moc Tajne vise puta(CAK I U NEKIM PRESUDNIM TRENUCIMA U MOM ZIVOTU) . Volim tu stvar… ali kako da se izborim sa mojom okolinom . Toliko negativnih ljudi je pored mene da je to strasno . Nekada me uhvati nervoza,ali se iskontrolisem .Kako da se postavim prema takvim ljudima,uzmite u obzir da su mi oni najblizi ?

 4. gordana.a

  Pokusavam da se osamim bar jednom dnevno,pred spavanje,opustim se i ponavljam reci: SRECA, ZDRAVLJE, LJUBAV, BOGATSTVO, USPEH, BLAGOSTANJE, NAPREDAK, ISPRAVNI POSTUPCI,a rezultat je sto sam postala stalozena osoba koja je korak ispred “problema” jer znam da ce se resiti. Ja zaista osecam da sam bezbedna.
  Pokusacu da radim na ciljevima, osnovni mi je lep posao na kome uzivam,napredujem i pristojno sam placena.

 5. roki

  pozdrav molila bih nekog za savet.Upoznata sam sa ZP i imala sam par primera u zivotu da se uverim ali nekako ne mogu da primenim ZP u svim aspektima zivota npr. fax nikako da zavrsim i nije da ne zelim vec nekako kao da sam se umorila od svega…samopouzdanje mi je jako opalo i ne mogu da sredim misli.

 6. Daca

  Pozdrav svima! Zaista sjajan i realan tekst. Svi znamo da se nadjemo u guzvi i da nemamo vremena da izdvojimo za meditiranje, imaginacije, vizualizacije, za nesto najbitnije sto nas vodi i usmerava u daljem zivotu! :)Hvala ti Milose na ovakvom poucnom ucenju! Zelim ti lep i prijatan odmor! U sput cu zeleti da napomenem da je meni bilo najlakse i najbolje rezultate sam dobijala kad sam napravila svoj pravi film (video) o tome kakav zivot zelim da zivim. Kao sto je u filmu “The secret” onaj covek lepio svoje slike na tablu koju jr nazvao “Tabla vizije”,tako sam ja uradila svoj snimak i tu nalepila sve svoje zelje i ciljeve. To je bilo pre nekoliko meseci, sada vec vidim neki napredak i neke promenama u mom zivotu. Jesu za sada to neke manje stvari koje me cine srecnom, ali sam ipak dosta zadovoljna sto sam uspela da ostvarim neke ciljeve!
  Dosta sam naucila od Milosa, ne znam sta bih da nije ovog sajta bilo. Zelim jos samo da napomenem da sada svakodnevno gledam svoj film i osecam se kao da sam ja tamo, osecam se uspesno i ispunjeno. Moj primer filma mozete pogledati na youtube-u na ovom linku: https://www.youtube.com/watch?v=tSUvinARzJw&feature=youtu.be i ako je neko zainteresovan da mu napravim film uspeha u kome se on nalazi, moze me kontaktirati na email: thesecretmovie1@gmail.com
  Puno pozdrava i uspeha vam svima zelim.

 7. Mila

  Vreme je jednako novac.
  Naucila sam da cenim svoje vreme, pa sam zato uvek u stvaranju, ali uvek mogu da odvojim jedan delic minuta za prijatelje.
  A da ne spomenem sva cuda koja su se u medjuvremenu dogodila, naravno sa mojom namerom. Sve seminare i radionice sam uspesno obavila i srecna sam sto je sve vise PLUSA u ovome svetu.

  Samo da vam kazem da vas volim i da vam kazem da je gotova druga knjiga: CAROBNOST TRANSFORMACIJE IZ MINUSA U PLUS.
  13 septembra je promocija knjige. Spremajte se. Na Fb ce biti objava.
  Volim vas <3
  I Milose, ovog puta sredi kompluter na vreme.

Add a Comment