NLP – Neuro linguistic programming u Srbiji

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,

Mnogi mi govore da je sajt tajna.rs odavno postao mnogo više od običnog bloga na kome jedan čovek piše o svojim iskustvima u primeni Tajne. Da bih to stvarno i sebi dokazao, rešio sam da čitaocima omogućim još kvalitetnije tekstove koje bi pisali predstavnici najeminentnijih organizacija za lični razvoj sa naših prostora. Stoga mi je velika čast i zadovoljstvo što danas mogu da vam predstavim prvi od tih tekstova.

Još odavno se spremam da pišem o NLP-u, odnosno Neuro lingvističkom programiranju. Međutim, nisam smeo da se upustim u pisanje takvog teksta jer nisam ni dovoljno informisan, ni dovoljno edukovan da bih mogao da pružim neophodan kvalitet. Zato sam zamolio najreferentniju ustanovu za NLP u Srbiji da mi izađe u susret i pruži našim čitaocima osnovne informacije o NLP-u. Osnivač i vlasnik NLP instituta, Slavica Squire, je rado prihvatila ovu inicijativu i omogućila mi intervju kojim smo pokrili osnove NLP-a. Ovo je prvi deo intervjua, a u narednim tekstovima očekujte nastavak.

Slavica Squire je NLP master trainer, master coach trainer i podpredsednik Evropske asocijacije za coaching. U svom NLP razvoju, dostigla je naviše licence i sertifikate, a takođe je najviše akreditive obezbedila NLP institutu. Dok sedimo u predivnom ambijentu prostorija NLP instituta na Dedinju, Slavica je odgovarala na moja pitanja o NLP-u i institutu.

Počeci NLP u Srbiji

Prvi put sam se sa Neuro lingvističkim programiranjem upoznala dok sam živela u Nemačkoj kada me je kompanija za koju sam radila uputila na kurs. Još prvog dana kursa sam se oduševila, ali sam se odmah zapitala zašto nisam ranije saznala za NLP. Odmah tokom kursa sam shvatila da je ljudima u Srbiji neophodna jedna ovako briljantna metodologija.

Prva sam došla na ideju da dovedem NLP u Srbiju. Ta ideja je starija od 10 godina, a 2003. Godine sam se odvažila da krenem u realizaciju. Tada sam dala otkaz u Nemačkoj kompaniji gde sam radila kao direktor prodaje. U oktobru 2004. sam održala prvi trening, a 2006. je otvoren NLP institut.

NLP institut

Kod nas na NLP institutu se kreira jedinstven spoj NLP-a i svih ostalih najnovijih naučnih dostignuća iz oblasti ličnog razvoja. Odavde ljudi izlaze sa pozitivnijim stavom o životu, sa pozitivnim rezultatima još u toku edukacije. Počinju da razmišljaju drugačije, da se osećaju drugačije, da komuniciraju drugačije, dobijaju druge odgovore od okoline.

NLP trening

U NLP institutu imamo više različitih nivoa treninga. Početni trening je NLP starter koji traje dva dana i na kome se uče osnove NLP-a. Na ovom treningu se uče mnoge tehnike koje mogu odmah da se primene i koriste svakog dana. Ko želi da proširi svoje znanje, na raspolaganju mu je NLP Practitioner trening koji traje 18 dana i osposobljava polaznike za praktičnu primenu NLP-a u svakodnevnom životu. Nakon ovoga, postoji i NLP Master trening za usavršavanje znanja i tehnika, a ko želi da se posveti prenošenju znanja novim polaznicima treba da završi profesionalnu edukaciju za NLP trenera.

Neuro lingvističko programiranje – značenje

Neuro – mi učimo ljude da razumeju strukturu svog razmišljanja, način na koji njihovih pet čula opaža svet, kako to slažu i memorišu i kako funkcionišu na osnovu toga.

Lingvističko - kako mi izražavamo to što govorimo i kako to što govorimo utiče na nas i sve oko nas.

NLP nije ništa novo izmislio, nego je samo primetio ono što je uvek bilo među nama. Uvek je bilo uspešnih ljudi, a NLP je istraživao obrasce po kojima se oni ponašaju. Takođe je i svako od nas nekada u nečemu bio uspešan. Kada taj način ponašanja i osećanja koji su doveli do tog prošlog uspeha primenimo na neki budući pokušaj, i kada se programiramo da taj model primenjujemo uvek, onda ostvarujemo rezultate koje želimo.

Ovo je bilo osnovno predstavljanje moje sagovornice i njene institucije, a u naredna dva teksta očekujte konkretne stvari. Biće objašnjeno šta je NLP, na koji način se koriste tehnike NLP-a, šta sve može da se postigne, povezanost NLP i Tajne… Požuriću sa objavljivanjem sledećeg teksta jer znam da ste nestrpljivi.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment