Njena i tuđa haljina

Objavljeno . Autor: 13petak Posted in Tajna Tags: , , ,

Razmišljao sam kako bih započeo novi tekst za blog i naoružan teorijom pomislio sam da smo svi koji čitamo literaturu i tekstove sa bloga u vezi sa ovom oblašću ipak malo umorni od komplikovanih teoretskih obrazloženja. Verujem da nam bolje leži ako nam neko pojednostavi nezgrapno izlaganje. Praktični primeri iz života koji su povezani sa ovom oblašću interesovanja su nam od vece pomoći, mada i to nije uvek tako. Ĺ ta se može kada dotičemo neuobičajena pitanja, a tek su zaključci za mnoge zbunjujući. Da bi naš um shvatio oblast Tajne, odnosno Zakona privlačenja, moraju mu se neke stvari obrazložiti.

Zato ću pokušati da vam približim način na koji ćete odabrati vlastiti cilj putem primera iz praktičnog života. Kažem vlastiti, jer svima nam je poznato da ponekad mislima zacrtamo tuđe ciljeve. Zato je potrebno razlikovati istinsku težnju od lažnog cilja. Lažni cilj nam može doneti razočarenje, ili shvatanja da nam uopšte nije ni bio potreban, ali tek kad ga dostignemo. Ĺ˝ivot se ponekad čini dugačkim, međutim vrlo brzo i neprimetno prolazi. Zato je važno da odaberemo svoje ciljeve, baš one koji će nas usrećiti.

Najuverljiviji i najjednostavniji primer je moja supruga kada krene i vrati se iz šopinga. Ne bih o ovome pisao, ali u ormanu od zida do zida samo su pet vešalica i par polica sa mojim stvarima, sve ostalo je njeno. Dobro znam da je sebi kupila naoko odgovarajuću odeću, a zatim joj se ona prestala sviđati, ili joj je nešto prestalo odgovarati, ili je na nečemu otkrila neku grešku. Takođe dobro znam da je ugledala neku odeću i odmah je kupila bez razmišljanja, i sa njom je i dan danas zadovoljna. Razlika u ta dva odevna predmeta je u tome što je prvi komad odeće tuđ, a drugi je njen.

Pokušavao sam ovo da joj objasnim, ali nije mi pošlo za rukom. Prvi komad koji joj se činio privlačnim, bio je namenjen nekoj drugoj osobi. Sigurno ga je videla na nekoj poznatoj osobi ili na manekenki. Uveravam je da ako odeća izgleda dobro na drugima još uvek ne znači da će odgovarati i njoj. Da se razumemo, ne radi se o njenom telesnom nedostatku, već o dostojanstvu. Zašto bi ona morala biti maneken na kome sve lepo stoji, jer snažan utisak ne izaziva opšteprihvaćena lepota, već njena naglašena individualnost. Verujem da su vam ove relacije dobro poznate i bez mog objašnjenja, i da i među vama ima onih koji, kao i ona, često dugo obilazite prodavnice i mučite se jer ne znate šta da kupite. Njoj ne pomaže ni to što se razume u modele, ima osećaj za modu, čak i dobar ukus. Posledica svega toga je pun orman stvari koje retko ili nikako ne nosi. Pokušavao sam da joj objasnim kako da pronađe upravo ono što joj treba i učio je da razlikuje svoje od tuđih stvari.

Posle određenog perioda, kada je supruga došla u situaciju da kupljenu stvar odmah proda prijateljici, zapitala me je: ”Kako da kupim baš moju stvar.”

“Nećeš mi verovati kako je to lako”, odgovorio sam, a zatim smo seli i uz kaficu sam joj natenane objasnio:

Ja: “Kao prvo, nikad ne razbijaj glavu izborom, time ravnotežu u Univerzumu vidljivo narušavaš. Bitno je da se ne naprežeš, jer što se više naprežeš, rezultati su sve lošiji. Nemoj dugo razgledati robu i analizirati njene prednosti i mane.”

Ona: “Ali moram analizirati šta je dobro a šta ne.”

Ja: “Tvoja svest ne treba da učestvuje u izboru, zato što svest i njene misli ne predstavljaju tebe, nego navalu uticaja spoljašnjeg sveta. Potrebno je samo da hodaš i da razgledaš kao da si na nekoj izložbi u galeriji, i da ne razmišljaš ni o čemu.“

Ona: “Aman, čovece, sad si me sasvim zbunio! Kako da ne razmišljam, pa imam želju da nešto kupim!”

Ja: “Možeš na početku sebi objasniti u opštim crtama šta želiš da kupiš. Nisu bitni detalji. Jedini opis neka bude vrsta te odeće.”

Ona: “Hm, dobro, neka to bude haljina.”

Ja: “Recimo haljina. To neka bude tvoj cilj. Dozvoli da tvoja unutrašnjost izabere jer je ona puno bliža onom što si ti. Ona neće propustiti ni najmanji detalj, i sigurno će ti ukazati na ispravan izbor. To ćeš znati čim u mnoštvu haljina ugledaš, tačnije, osetiš haljinu koja ti izaziva najveću simpatiju. Kada iz tebe izleti ”to je ono što mi treba”, kupi to bez razmišljanja.“

Ona: “To mi se redovno dešava, ali kad je uzmem u ruke odmah joj pronađem nekoliko mana, potom nekoliko prednosti, i na kraju odluči kako mi stoji. Uzgred, primetila sam da ogledala u buticima izdužuju figuru.“

Ja: “Ako počneš da analiziraš haljinu, tada radi tvoja svest, podsvest je uspavana i ne može doći do izražaja. Svest analizira zato što je pod uticajem racionalnosti i mišljenja okoline. Ako ti se haljina svidela na prvi pogled, tada je odlučila podsvest, a ako počne kolebanje, tada se uključila svest. Dakle, ako nisi sigurna, i ako osećaš lagani nemir, ako osećaš sumnju i potištenost, radi se o tuđoj haljini. Ako uhvatiš sebe kako samu sebe nagovaraš da ti ona odgovara, to je znak da nije tvoja.”

Ona: “Taj osećaj imam često, međutim, moja prijateljica ima važno mesto kada odlučujem da li da kupim nešto ili ne.”

Ja: “Nemoj nikada tražiti mišljenje drugoga, niko osim tebe ne može izabrati upravo onu haljinu koja je tvoja. Ako ti se haljina svidela bez pogovora, sigurno će se drugi oduševiti kada je vide na tebi.“

Ona: “Ajde sad mi sve ponovi u kratkim crtama”

Ja: “Hodaš po prodavnici kao da si na izložbi. Jednostavno razgledaš i ne postavljaš sebi zadatak da haljinu obavezno nađeš. Smirena si, postaješ svesna da te tvoja haljina negde čeka i tačno znaš kako da je razlikuješ od tuđe. Prema tome, odričeš se želje da postigneš cilj. Oslanjaš se na svoju unutrašnjost, i kad ugledaš ono što ti odgovara, donosiš odluku. Ovo su tvoja pravila igre, jer si ih sama odredila. Sigurno je da nisi pogrešila, zato što je tvoja unutrašnjost pouzdani oslonac.”

Ona: “Dobro, a šta ako ceo dan šetam i ne osetim tu reakciju?”

Ja: “Spasila si se od kupovine tuđe haljine. Smirena, samouverena, sigurno znaš da te tamo negde čeka tvoja haljina.”

Ona: “OK, krećem sledećeg vikenda. I samo da znaš da ona recenica “to je ono što mi treba” može da se ponovi više puta u toku dana.” 🙂

Ja: “Oooo, neee.”

Inače, moja supruga ima briljantnu teoriju kada želi da odbrani visoku cenu stvari koju je kupila. ”Kad ukupnu cenu po kojoj sam platila komad odeće podelim na broj godina koliko ću je nositi, odnosno na broj dana, dobijaš stvarno mizerno malu količina novca po danu!”

Ovako briljantnom umu nemam šta da odgovorim.

Veoma je važno kada odabiramo cilj da on bude samo naš. Moramo se rešiti lažnih stereotipa i onog što podržava okolina. Ako se krećemo ka cilju i osećamo umor, treba ga odmah odbaciti jer je to tuđi cilj. Tuđim ciljem vršimo nasilje nad sobom, kao da nas neko prisiljava ili nameće obavezu. Na putu do tuđeg cilja naići ćete na puno prepreka, i moraćete stalno za nešto da se borite. Stalno slušate kako je važno samo da budete jaki, i da ćete svakako savladati samog sebe, skloniti sve sa puta, proći kroz sito i rešeto, izboriti se za svoje mesto pod suncem. Ako si slab, sedi tu i ćuti.

ÄŚesto su nam medijske zvezde uzor, i često sebi zacrtamo njihov cilj. Njihov cilj je u sefu i samo oni imaju kljuć, a ta nedostupnost stvara u nama želju za posedovanjem tog ključa. Pa kada ipak dođemo do tog cilja shvatimo da nam to nije ni trebalo. Kao deca smo plakali dok nam roditelji ne kupe neku igračku, a kad je dobijemo malo se igramo, a zatim prestaje svako interesovanje za nju. ÄŚesto nam drugi nameću tuđi cilj. Niko osim nas ne može odrediti naš cilj. Moramo sami donositi zaključke, i postupati kako znamo. Ako nas neko podučava čemu treba težiti, to moramo odmah zaustaviti. Međutim, postoji trenutak kada nas nečija tuđa rečenica podstakne na naš cilj. To nam može poslužiti kao znak, i taj znak ćemo odmah osetiti. Ako vam neko govori ”morašâ€ť, ”obavezan si”, ”treba” i sl., oni ustvari pronalaze utehu u odrađivanju svojih prividnih grehova. Lažni ciljevi su veoma privlačni, i svest će takav cilj opisivati u najlepšim bojama, nabrajajući njegove najrazličitije vrednosti. Desiće se da ga postignete, osetite zadovoljstvo, dobijete silna priznanja i pohvale za taj uspeh. Nakon toga splasnete i shvatite da to nije bio vaš cilj.

Tipičan primer imate na forumu u “Lična iskustva – Doviđenja i sve najbolje”. Post je postavila naša Veki. Citiraću deo za koji smatram da ima veze sa ovom temom:
“Nakon niza želja koja sam postavljala, imaginirala, ostvarila. Dotaknula. Nakon silnih priznanja, pohvala od drugih ljudi. Uspjeha i uspjeha. Shvatila sam da to nije moj sveti gral. Shvatila sam da mi to nije dovoljno za moju sreću. Da to nije sreća, već samo kratkotrajno zadovoljstvo. Da traje samo jedan dah i da potom moram da silim sebe i postavljam nove ciljeve. Shvatila sam da mi novac, priznanja, uspeh, stvari ne znače ništa i ne donose sreću. To je bilo tako oslobađajuće. Svijest da gubim vrijeme. Tako da sam se odlučila za jedan drugi put, svoj put….”

Ne poznajem Veki, ne znam za njene uspehe, ali znam iz ovog dela teksta da je odabrala tuđi cilj, da je bila na tuđem putu, i da je dostigla tuđi cilj. Svesna osoba nakon ovakvog životnog iskustva izvlači pouku. ”Tako da sam se odlučila za jedan drugi put, svoj put.” Ovo zaista deluje oslobađajuće.

Sada se pitate kako da znam da sam odabrao baš moj cilj. To je iznenađujuće lako.

Moramo biti u vezi sa našim ciljem, a tu vezu ćemo osetiti ako nakon izbora i kretanja ka cilju iznedrimo dobar osećaj. Ponavljam, dobar osećaj dok se krećemo ka cilju. Ako osećamo lakoću u tom kretanju, ako se ne umaramo, ako ne gubimo snagu, to je znak da smo na našem putu ka našem cilju. Takođe, ako uradite imaginaciju i nakon nje se lepo osećate, i to je znak da ste odabrali vaš cilj. Sretali smo se na forumu i sa ovim pitanjem:”A šta ako ne znam šta želim, kako cu to saznati?” Ja sam se nad takvim pitanje uvek zamislio. To mi govori da sam pao pod uticaj objektivnog sveta, to mi govori da nisam našao vreme za sebe. U tom slučaju svoje misli moram umiriti, izolovati se od sveta, opustiti se, i odluka će sama doći.
Takođe postoje ljudi koji ništa ne žele. To govori da je njihov energetski potencijal veoma nizak. Stanje depresije i apatije govori da ti ljudi imaju samo toliko energije da mogu da prežive. Nemoguće je da čovek ništa ne želi. On samo nema snage da čuje samog sebe.

Odabrite istinsku tajnu želju i odlučite se da imate, zatim odlučite da delujete. Izbegavajte ciljeve kao što su ”želim biti bogat i srećan” Takve stvari u Univerzumu ne postoje. Pre odabiranja cilja odgovorite na pitanja”šta želite od života” i ”šta vas čini radosnim i srećnim”.

Zatim odredite glavni cilj. Svi mi imamo potrebu za kućom ili stanom, autom, letovanjima, dobrom odećom i sl. Sve ovo može stati u samo jedan cilj. Primarni cilj za ostvarenje svih potreba može biti dobro plaćen posao. Međutim, i taj dobro plaćeni posao neće moći da zadovolji sve vaše potrebe. A šta kažete na to da je ovo samo sredstvo i da je ovo samo put ka vašem glavnom cilju? Moguće je da postanete jedinstveni stručnjak u oblasti kojom se bavite, bilo da je to oblast nauke, umetnosti, sporta ili sl. Novac takođe ne sme biti konačan cilj. Novac je sredstvo, prolazni atribut. Istina je, novcem možete kupiti sve, ali da li je baš tako. Cilj više puta pomenutog Novaka Đokovića nije bio novac, već da bude prvak sveta.
Zato, oslonite se na svoju podsvest, nikad nemojte analizirati šta vam treba, vec u Subjektivnoj komunikaciji sa svojom podsvešću dođite do rešenja. Podsvest samo vidi i oseća, a ta intuicija i emocija odabraće vaš put i vaš cilj. Zadatak svesti je da prati kako se osećate. Kada svesno osećate nemir ili nelagodnost, odustanite od takvog cilja. Ne ograničavajte se nekakvim rokovima, i tu jurnjavu za ciljem ne osećajte kao obavezu. Imate svo vreme, svu slobodu ovog sveta da sebi kažete ”to mi se sviđa, to je ono što mi treba.”
Verujte u sebe.

2 Responses to Njena i tuđa haljina

 1. avgust

  Ovaj tekst me podsjetio na moju haljinu.
  Vizualizovala sam sebe u odredjenoj situaciji, i u detalje vidjela kako sam obucena, naravno, onako kako mi se svidja.
  Posle nekoliko dana, u jednoj americkoj TV emisiji, vidim zenu obucenu u istu takvu haljinu (napominjem, nikad je ranije nigdje nisam vidjela osim u svojim mislima), i ona komentarise kako nije zadovoljna tom haljinom. Pa naravno, kad je to moja haljina 🙂
  Ali ja znam, kad jednom negdje, u nekom butiku vidim tu haljinu, kupicu je i onda ce uslediti i situacija koju sam vizualizirala.

 2. SVETLOST

  Evo jedne potvrde ovog teksta koji sam ranije pročitala i ponovo mu se vratila nakon jučerašnjeg događaja.
  Otišla sam u Zemun sa namerom da kupim čizme ali mi se u toj radnji gde sam planirala da ih nađem nisu svidele a odmah preko puta,još sa ulaza me je zvao taj kaput. Kada sam ga obukla znala sam da je to to,ljubav na prvi pogled. Sniženje 20% samo tog dana nisam želela da ispustim a da čekam januar za neka veća sniženja nisam imala strpljenja. Jesu mi proritet bile čizme ali kada me je kaput već dozivao nisam ga ignorisala i kupih ga. Kasnije obiđoh još nekoliko radnji obuće i na kraju pronađoh prave. Morala sam da se vratim do bankomata. Izdvojih poslednje pare za ono što sam nameravala da kupim ali sam svejedno zadovoljna celom situacijom.

Add a Comment