Njegovo visočanstvo – izreka

Objavljeno . Autor: Srce Posted in Lični primer, Tajna Tags: , , , ,

Uvek se radujem kada imam priliku da napišem uvodni tekst za novog autora na sajtu. Danas mi je zadovoljstvo da predstavim našeg starog člana sa kojim već duže vremena uspešno sarađujem. Uspeo sam da ga uverim da trebe da napiše tekst iako je neko vreme pružao odbojnost. Ali on je izašao iz svoje zone komfora i uradio to. Zapitajte se da li i Vi to radite? A tebi, što se predstavljaš pod pseudonimom Srce, hvala na svemu … Tajna

Da pričamo malo o izrekama, mislima i aforizmima koji su deo naše stvarnosti. Ima ih svuda, i na bilbordima, i u reklamama i na mestima gde ih ni najmanje ne očekujete, ali su tu, itekako prisutne u našem svakodnevnom životu! Koliko ima različitih ljudi, toliko ima i različitih misli i izreka koje utiču na njihov život. Svako uzima ono što njemu prija.

Od 2003. godine ja sam počeo više da se interesujem za izreke. Zašto baš te godine?! Zato što su mi tada u svim medijima bile i više nego dostupne aktuelne misli i izreke preminulog gospodina Đinđića. A onda su i drugi poznati želeli da ostave svoj trag u medijima sa nekim svojim mislima. Sve te misli mene posebno, a verujem ni druge nisu mogle da ostave ravnodušnim.

Počeo sam onda da se interesujem za uticaj i moć koje misli, izreke i aforizmi mogu da imaju!

A onda je to postalo kao reka, kao bujica, pokrenulo je nešto u meni. Počeo sam da obraćam pažnju na izreke koje su praktično pristizale sa svih strana, počeo sam da ih primećujem svuda i video koliko su važne svima i svakome!

Nije mi bilo važno, ko ih izgovori, ili napiše, već mi je bilo važno koliko su prodorne i uticajne, a pre svega pozitivne, motivišuće, inspirativne i nadahnjujuće.

A bilo ih je dosta.

Zahvaljujući svemu tome podlegao sam tom “virusu”, i zdušno i svesrdno zapisivao gde god sam stigao aforizme, misli, izreke. Bilo to na papiru, mobilnom telefonu ili kompjuteru, važno mi je bilo da sve to zapišem i zapamtim.

Neverovatno mi je bilo koliki uticaj mogu da imaju misli odnosno izreke na život čoveka koji je njima vođen. Bio sam očaran kako samo one mogu da ostave specifičan uticaj na misaone tokove u samom umu.

Jedna od mojih prvih izreka koje sam zapisao još u srednjoj školi dok još nisam sistematično zapisivao, bila je iz nekog filma o profesionalnim biciklistima. Ona je na mene ostavila snažan utisak, u smislu da par reči vešto i na pravi način ukomponovanih mogu da načine čudo u nečijem životu, u ovom slučaju profesionalnih sportista. Kratko, jasno i efektno. Tako bih sročio formulu za jednu dobru izreku. Ta izreka je glasila: “Ako nešto postigneš, održavaj to”.

To važi i za Tajnu, ako je uporno, na pravi način i kvalitetno koristimo u svakodnevno životu, možemo istinski očekivati čuda od najsitnijih stvari, do onih neverovatno važnih i korenitih stvari.

Mislim da čovečji um koristi baš takve misli kratke, jasne i efektne da zaokupljaju njegovu pažnju. To važi kako za negativne misli, tako i za pozitivne. Zato to treba da iskoristimo i “iz svih oružja” da obasipamo i bombardujemo um nesmetano Pozitivnošću sročenom na taj način.

Ĺ to se tiče  zapisivanja izreka, zapisivao sam sve redom izreke koje su ostavile koliko toliko jak uticaj na mene, bilo da je to neka obična narodska izreka, izreka nekog uglednog političara, ili poslovnog čoveka, ili pak, bilo kog običnog čoveka. Važno je bilo da ta misao “ulazi u uši” tj. u um, da je dovoljno upečatljiva, autentična i originalna. Neke od njih sam u međuvremenu izgubio, zbog tamo nekih razloga, ali sam većinu sačuvao. A, ako mi i treba neka koja je bitna, lako je se setim jer je negde duboko ubeležena u umu.

Volim što srpski jezik ima neverovatan broj reči i izraza koji kao takvi mogu verno i slikovito da dočaraju toliko toga šta želimo i hoćemo, kao malo koji drugi jezik. A, misao i izreka kao takva može biti izuzetno upečatljiva i jaka samo promenom jedne obične reči ili redosleda reči u samoj izreci.

Ne znam da li će se Tajna ovog puta složiti sa tim da vam otkrijem neke od sjajnih izreka koje možete dobiti u poruci preko SMS servisa Motivizam, ali ako ih vidite u ovom tekstu ovog puta je izuzetnim spletom okolnosti popustio. Evo samo nekih koje bih izdvojio:

Ti ne znas do koje visine mozes da uzletis, sve dok ne rasiris svoja krila!

Ne mozes da otkrijes nova mora ako nisi spreman da izgubis kopno iz vida!

Hvala Tajni na inspiraciji i nadahnuću da i sam napišem jedan tekst na sajtu tajna.rs. Mogao bih o svemu ovome još nadugačko i naširoko, ali biće, nadam se, još prilika!

P.S.: Da ne zaboravim! Za SMS servis Motivizam smo birali samo one najbolje misli i izreke, koje su i više nego optimistične, i motivišuće. Nisam mogao da odolim, a da Tajnu ne privolim da mi da njegove primedbe i sugestije na sam izgled i kvalitet poruka koje šaljemo. Hvala još jednom! 🙂

Motivizam – Pažljivo mislite!

One Response to Njegovo visočanstvo – izreka

 1. Nataly :-)

  Isti slučaj… 😀 Imam ih na svakoj stranici svojih dnevnika, u telefonu, u glavu, ma, svuda… Svakodnevno ih skidam sa interneta, prepisujem iz knjiga i delim sa ljudima u svim životnim situacijama. Evo nekih mojih omiljenih… 😉

  “Ko je zauzet poznavanjem samoga sebe, taj nema kad da gleda u druge”.

  ”Mislim da televizija veoma obrazuje. Kad god neko uključi TV, ja odem u drugu sobu i čitam dobru knjigu”.

  ”Jedina razlika između dobrog i lošeg dana je vas stav”.

  ”Ĺ to god tkaš, vezuj konce za nebo”.

  ”Znaš li šta je najljepše u životu? Ĺ˝elja, prijatelju”.

  Jao, ovo je samo deo, mogla bih da kopiram do sutra, ali vreme je za spavanje… :-p Evo, još jedan božanstveni za kraj… 😉 Pozdrav svim TAJNAĹ IMA, autoru bloga i autoru teksta! <3

  ''KAKO TI MENI, TAKO TI SEBI''.

Add a Comment