Ne za ne, u stvari da za da

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , ,

Razmišljam koliko rečca NE negativno utiče na naš život. Dosta je pisano u komentarima na sajtu, a i ja sam puno pisao o zauzimanju pozitivnog stava prema životu. Ali jedna stvar koja nam često promiče, a ako je ispravimo, može mnogo da nam pomogne u očuvanju tog pozitivnog stava je korišćenje rečce NE. Razmislite samo koliko puta u toku dana kažete NE, a da to nije odgovor na neko pitanje. Većina nas stalno govori i razmišlja na sledeći način: ne mogu, neću, nisam, ne razumem, ne znam, ne umem… Ovim tekstom bih želeo da sve nas zajedno motivišem da izbacimo tu kratku, ali nažalost moćnu reč i da zauzmemo DA stav.

Da li uopše može da se konstruiše rečenica koja sadrži NE, a koja ima neki pozitivan stav? Dok ovo pišem, nisam uspeo da smislim ni jednu. Nije dobro čak iako NE upotrebljavamo sa nekim negativnim glagolom da bismo dobili pozitivan kontekst. Na primer, “ne odustajem”, “nisam loše”, “ne gubim”… Fokus u tim rečenicama je na negativnom glagolu i njega naša podsvest uzima za dominantnu reč često zanemarujući NE. I Tajna nas uči da svoje misli treba da fokusiramo na pozitivan kontekst onoga što želimo, a ne da razmišljamo o onom što ne želimo. Umesto navedenih iskaza, uvek treba da govorimo u pozitivnom kontekstu: “guram napred”, “odlično sam”, “dobijam”…

NE stav nas tera da stalno pružamo otpor životu. Onda smo stalno u nekom odbrambenom stavu, žalimo se na sve i svašta, uvek su nam drugi krivi. Zato treba prihvatimo situaciju kakva god bila i da kažemo DA životu. Šta god da se loše dogodi, kakva god da je trenutna situacija, naš stav određuje kako ćemo se ponašati i osećati. Tada je vrlo važno da se zauzme stav DA umesto NE. U svakoj situaciji može da se pronađe mnogo toga pozitivnog. Ako ništa drugo, bar smo izvukli korisnu lekciju. Ipak, ne treba ići u suprotnu krajnost i koristiti DA da bismo ignorisali ono što nam se desilo i potiskivali svoje emocije.

Sve vreme dok pišem ovo imam u glavi neke teške životne situacije sa kojima moramo da se suočimo kao što su gubitak drage osobe, teška bolest i sl. Prva reakcija je neverica i negiranje. To je NE stav. On je prirodan i značajan, ali ne može stalno da traje. Veoma je bitno da se nakon suočavanja sa sopstvenim bolom, zauzme stav DA. Evo primera iz moje najbliže okoline. Moji deda i baba su živeli preko 50 godina u braku. Deda skoro i da se ne seća kako je izgledao život pre nego što je upoznao babu. Tokom tih 50 godina, potpuno se prepustio i ponašao kao beba koju treba hraniti, oblačiti i voleti. Nažalost, pre nekoliko godina baba se razbolela i preminula. Deda se našao u potpuno novoj situaciji koju do tada nije iskusio. Bio je sam. Nakon tuge, neverice, samosažaljenja, on je odlučio da nastavi sa istim osećanjima i kasnije. Odabrao je NE stav. I dan danas, nakon nekoliko godina, u svakom razgovoru on priča o njoj, seća se prošlih vremena i neminovno pomene kako je to nepravda što više nije živa, pita se zašto je to baš njemu moralo da se desi i slično. On se sada potpuno predao i čeka da joj se pridruži. Ovo je bio jedan negativan primer, ali ima toliko pozitivnih ljudi koji su uspeli da se nakon velikog bola podignu i shvate da se život nastavlja. Oni su odabrali DA stav. Shvatili su da sada imaju nove mogućnosti, nove načine da prožive, da se raduju, da rade druge stvari koje ranije nisu mogli ili nisu hteli.

Kako da zauzmemo DA stav?

Pisao sam o tome u mnogim tekstovima na blogu (pogledajte linkove na kraju teksta), a ovde bih opisao jednu jednostavnu, ali efikasnu metodu. Ne treba vam nikakva vizuelizacija, meditacija, afirmacije… Ništa od toga. Sve što treba da uradite je da svesno prestanete da koristite NE u govoru. Kad god zateknete sebe kako ste izgovorili ili pomislili neku rečenicu koja sadrži NE, odmah je promenite u pozitivnu. Ovo možete da učinite i zanimljivim tako što ćete zamoliti partnera, prijatelja, roditelje, decu da vas isprave kad god primete da ste izgovorili NE. U početku će vam i dalje mnogo puta promaći, ali kako vreme odmiče, sluh će vam postati istančan i uvek ćete moći da prepoznate to čuveno i negativno NE. Već za nekoliko dana ćete biti u stanju da potpuno izbacite NE iz upotrebe. Sličnu stvar sam radio kada mi se neka ružna uzrečica uvukla u rečnik. Zamolio sam kolege da me isprave kad god je spomenem. Ispravili su me svega nekoliko puta jer sam uvek sam pre njih shvatio da se spremam da je izgovorim, pa sam se uzdržao. Sa NE će verovatno biti malo teže jer smo je koristili celog života i prerasla je u jednu stabilnu naviku. Ipak, prednosti koje nosi izbegavanje takvih negacija su veličanstvene.

Samo, nemojte molim vas da, nakon ovog teksta, počnete da izbegavate da kažete NE u situacijama kada vam neko traži nešto što ne želite da date ili uradite. Tada jasno i glasno kažite NE i budite srećni zbog toga 🙂

Eliminisanje negativnih misli

Fokusiranje pozitivnih misli

Optimizam i pozitivan pogled na negativne događaje

Posle kiše uvek dođe sunce

Pazite na rečnik

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment