Moj novi najvažniji cilj

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in 1000€, Resursi Tags: , , , , , , ,
Laloona je u svom prvom članku, “Kako se obogatiti u Srbiji“, pomenula Brajana Trejsija (Brian Tracy). Pošto sam još ranije čuo za njega, ali nisam nikada imao prilike da se upoznam sa njegovim radom, potražio sam informacije na internetu. Prvo što sam pogledao je bio kratak video na youtube-u koji opisuje kako da odredimo svoj najvažniji cilj u narednih godinu dana. Uradio sam vežbu koju je predložio i došao sam do veoma interesantnog zaključka koji dosta menja moj pogled na ciljeve. Cilj da dobijem 1000€, o kome stalno pišem na ovom blogu, nije uopšte prioritet!

Video ću prikazati u nastavku teksta, ali znam da dosta ljudi ne zna engleski, pa ću sada ukratko da prepričam šta Brajan Trejsi predlaže. Na parčetu papira napišite naslov “Ciljevi” i današnji datum, zatim ispod ispišite 10 ciljeva koje biste voleli da ostvarite u narednih godinu dana. Onda zamislite da možete da ostvarite samo jedan od tih ciljeva i to u narednih 24 časa, i izaberite jedan koji bi imao najviše uticaja na vaš život. Zaokružite taj cilj, okrenite papir i napišite ga na vrhu. Onda ispod napišite sve što vam padne napamet da bi trebalo da uradite kako biste došli do cilja. I što je najvažnije, radite na ostvarenju svog cilja svakog dana! Brajan Trejsi tvrdi da će se događati neverovatne promene kada na ovaj način utvrdimo svoje prioritete!

Pogledajte video klip, a u nastavku pišem o tome kako je primena ove vežbe imala uticaj na moje ciljeve.

Dok sam radio ovo što g. Trejsi predlaže, ozbiljno sam razmišljao o svojim ciljevima. Napisao sam neke ciljeve finansijske prirode, neki su se ticali moje porodice, a bio je i jedan u vezi sa zdravljem. Već tada sam shvatio da se cilj da dobijem 1000€ ne nalazi tu. Razmislio sam malo o njemu i shvatio sam da sam ga veštački napravio. ÄŚak stalno pričam da treba da “dobijem” te pare. Ĺ ta znači “da dobijem”? Da mi padnu sa neba? Da otkrijem da imam bogatog rođaka u Americi koji će da mi ostavi taj novac? A takođe, bilo je komentara na sajtu (npr. ovaj komentar) koji su mi pojasnili zašto moj cilj nije pravi cilj. Ĺ ta bih ja sa tih 1000€? Samo bih privremeno rešio problem, a uzrok bi i dalje postojao, tako da bi problem opet nastao.

Takođe, bilo mi je veoma teško da vizuelizujem situaciju da sam dobio taj novac. Nisam mogao da smislim scenario vizuelizacije. Na primer, novac mi stiže poštom ili mi neko telefonom javlja da sam dobio pare? Ma nema šanse! Nisam ni mogao da oživim osećaj da sam srećan zbog ostvarenog cilja. Baš mi je bilo teško da se fokusiram na takav cilj. A onda sam u knjizi “Nauka bogaćenja” koju je napisao Valas Vejtls (The Science of Getting Rich, Wallace D. Wattles) pročitao da ako ne možeš da se fokusiraš na neki cilj, onda to i nije dobro odabran cilj. Ciljevi su nešto za čime težimo celim svojim bićem, stalno razmišljamo o tome, jednostavno se fokusiramo na njih i lako vizuelizujemo situaciju u kojoj su oni ostvareni.

Zato sam nakon svega shvatio šta je moj cilj u sledećih godinu dana. Cilj mi je da stvorim dodatni izvor prihoda! Ĺ˝elim da pokrenem drugi, dodatni, posao koji će svakog meseca doprinositi kućnom budžetu. Sve vreme razmišljam o prihodu preko interneta, ali otvoren sam i za druge opcije. Ja sada zamišljam ostvareni cilj, a zakon privlačenja će se potruditi da to bude odgovarajući posao. A i svakog dana radim na ostvarenju cilja. Počeo sam tako što proučavam mogućnosti. Iz gomile znanja koju stičem svakog dana, sigurno će se izroditi neka sjajna ideja.

Eto tako. Možda nisam dosledan u svojim idejama i ciljevima, ali živ čovek se menja. Svakog dana učim, shvatam gde grešim i ispravljam greške. Tako mora!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

17 Responses to Moj novi najvažniji cilj

  1. Srecna :)

    Pozdrav!
    Imam pitanje :
    U jednom od prethodnih tekstova govorilo se o tome da nikako , da bismo ispunili neki cilj,ne treba da se pitamo “Kako ? ” ,vec samo da ga zamislimo,jer bi nam se automatski javljali logicki odgovori koji bi nam rekli “Nikako.”Ovde medjutim govorite o tome da pored pravog cilja napisemo jos 10 nacina KAKO da ga ostvarimo.Imam nedoumicu,i volela bih da mi je neko razresi 🙂

Add a Comment