Moj kralj Mida

Objavljeno . Autor: Mau Posted in Lični primer, Tajna Tags: , , , , , ,

Da li ste uhvatili sebe kako pomalo sažaljevate druge što su previše skromni u svojim željama, a onda shvatite da ste vi bili još skromniji, da ne kažem bedniji od njih? Da li ste primetili da ste se do te mere promenili da je za vas život u luksuzu normalan život? Da li ste videli sebe kako živite u domu koji vredi milione, ali je dom, topao, ljudski, vaš? Da li ste planirali krstarenje, ali svojim brodom? Ili vožnju po Evropi nekim od automobila iz svog voznog parka? Ja jesam. I često živim tako, ušuškana u obilje. Sada.

A sve je počelo krajem prošle godine, kad sam se našla na samom dnu, u beznađu koje me je dovelo do ivice razuma. Tada sam shvatila da nešto moram da promenim u sebi, jer od muke oko sebe više nisam umela da zamislim ni normalan život, a kamoli život u obilju ili makar stabilnosti. I krenula sam da tražim pomoć.

Prvo sam naišla na knjigu Pola Mekene “Promenite svoj život za 7 dana”, uz čiju pomoć sam otkrila sebe kakva želim da budem, i život kakav želim da živim (malo li je? :-)). A onda i na našu Tajnu, i na mnoge divne ljude, danas prijatelje, i divne knjige i druge izvore informacija. To me je podiglo i usmerilo u pravcu novog načina razmišljanja koje se može opisati onom starom “svako je kovač svoje sreće”. Ali ne više samo vrednim radom i učenjem, već pre svega kontrolom sopstvenih misli.

Naučila sam dosta toga o imaginacijama i revizijama, i shvatila da je osnov uspešne imaginacije – osećaj uspeha. I dok mi nije bio problem da taj osećaj nađem u sebi kod imaginacija u vezi sa prijateljima, ljubavlju, pa čak i sa najdubljim željama (da postanem pisac, npr.), uvek mi je teško bilo da nađem u sebi osećaj uspeha kad je u pitanju novac. Jednostavno nisam znala kako je to biti bogat, ili makar “dobrostojeći”.

Naučila sam i ponavljala afirmacije tipa “novac mi pristiže sa svih strana, i uvek ga imam više nego što mi treba”, vežbala imaginacije sa brojanjem para, odlascima u kupovimu, galantnim poklonima i slično. I sve je to bilo dobro, ali nedovoljno. Shvatila sam da mi treba da “vidim” i osetim kako je to biti bogat.

Naravno, “slučajno” sam na internetu saznala za tehniku “kvantnog skoka” (ukucajte “quantum jumping” ako vas baš zanima) i zainteresovala se. Tehnika je kombinacija ciljane meditacije u alfa stanju, i subjektivne komunikacije koju Silvanci koriste da komuniciraju sa drugim ljudima. Ali ovde se komunicira sa sopstvenom podsvešću.

Kako sam već savladala i jednu i drugu tehniku, pomislila sam da bi ova kombinacija mogla da bude dobra, a kad je ponuđen besplatan mini program za vođenu meditaciju za takvu jednu komunikaciju, i to sa onim “ja” u nama za koga se može reći da ga pare tako hoće da poput legendarnog kralja Mide prosto “pozlati” sve čega se takne, više nisam oklevala.

Sama tehnika je vrlo jednostavna, u alfu se ulazi odbrojavanjem od 10 do 1 dok ne stignete do hodnika na čijem kraju su vrata. Znate da vas iza njih čeka vaš kralj Mida, i nakon dodatnog “silaska” uz brojanje od 3 do 1, otvarate vrata i “uskačete” u njegov život.

Tako sam ja uskočila u život izvesnog sredovečnog gospodina iz Nju Džerzija, naravno nepoznatog, ali vrlo prijatnog i gostoljubivog. Primio me je u svoj dom, božanstvenu kuću natopljenu onim diskretnim i plemenitim bogatstvom koje ne bode oči, već dozvoljava da se u njemu i uživa ali i da se sa njim živi. Sedela sam u neverovatno mekoj fotelji i pričala sa njim. Doduše, prvi put sam više ja pričala, jer sam bila potpuno iznenađena i nespremna.

Ipak, setila sam se da treba da ga zamolim da “uđem” u njega, da osetim kako je to biti bogat. I, kako je? Jednom rečju – kraljevski. On je vladao svojim životom, svojim carstvom, svojim podanicima, i to u svakom delu svog kraljevstva, i u svakom trenutku. Ali on je vladao tako da je praktično bio sluga svojim podanicima, brinuo je o njima, i nastojao da im obezbedi udoban i siguran život u svakom trenutku. Kralj kome je jedini cilj bio da svoju ljubav pokaže tako što će sve ljude oko sebe, od njegovih najmilijih pa sve do onih zaposlenih koji su samo ime na platnom spisku, zasipati pažnjom i obiljem.

Na kraju te posete su jedine reči koje su ostale za njim bile – NOVAC JE SVUDA.

Ĺ okirala sam se kad sam shvatila koliko je takvo razmišljanje  daleko od mene. Shvatila sam da se tu krije moj problem – ja novac ne vidim ni kad mi je ispred nosa. Naravno, već za koji dan sam ga “posetila” ponovo. Ovaj put sam znala šta da ga pitam – kako se obogatio. Ali nisam htela samo da slušam, već sam ga zamolila da  ponovo uđem u njega, da to vidim njegovim očima. Vrlo ljubazno je pristao, i tako sam počela da gledam film o njegovom životu.

A scenario za taj film je bio tipičan: bio je toliko siromašan da se još kao dete zakleo da će imati sve što i neki bogati klinci iz njegovog kraja, pa i više od njih. A onda je radio SVE što je moglo da mu donese novac. I tako godinama. Zaradio je puno, još kao vrlo mlad. U jednom trenutku je naišao na neke ljude koji su mu predložili da uloži u nešto što je postalo njegova ljubav – uzgajanje voća. I od tada je ulagao samo u ono što ga je na neki način ispunjavalo. Kad je postao bezobrazno bogat, i obezbedio svoju porodicu i prijatelje za više naraštaja, počeo je da vraća dobijeno, i to kroz razne fondove i humanitarne akcije.

Tu je filmu bio kraj, ja sam izašla iz njega, zahvalila se, ali sam imala još pitanja. Kad sam ga pitala šta bi mene savetovao, ili koje su bile njegove misli vodilje, rekao mi je sledeće:

 1. uvek sam nastojao da dođem ranije (na sastanak, na posao…) i da budem potpuno pripremljen, informisan i spreman;
 2. nikada nisam dozvolio nikome da me gleda s visine, koliko god bogatiji ili uspešniji bio od mene, pa makar morao i da se predstavljam uspešnijim nego što sam bio, da bih održao odnos jednakosti i ravnopravnosti u pregovorima;
 3. nikada nisam trošio od dela koji je bio obrtni kapital, novac koji je trebalo uložiti u robu, ili u dalja ulaganja. Trošio sam samo onaj deo profita koji mi je ostajao kad se sve namiri, i posao, i troškovi, računi, porezi… Samo ono što preostane.

Zahvalila sam mu se, i vratila se u moj život.

Ni do danas nisam do kraja razrešila tajnu identiteta mog kralja Mide, ali s obzirom da sam shvatila kako je to biti bogat, i kako se postaje bogat, bila sam zadovoljna postignutim i zahvalna na njegovoj pomoći, ko je da je.

Ja sam našla ovaj način da pronađem osećaj uspeha, da namirišem bogatstvo i da se naviknem na luksuz, a vi nađite svoj. U svakom slučaju, znam da i vi možete naći sličnog i sasvim pouzdanog savetnika u sebi, na ovaj ili na neki drugi način. Samo budite malo otvoreni, i shvatite da je vaša podsvest nemerljivo veća i bogatija od vaše svesti. Imajte poverenja u nju, i znajte da vas ona nikada neće izneveriti. Budite svesni da najboljeg prijatelja imate u sebi, a vi birajte kako ćete ga nazvati: podsvest, imaginacija, univerzum ili Bog. Meni je nekako najlakše da ga nazovem – Ja.

3 Responses to Moj kralj Mida

 1. Biljka

  Nakon svega procitanog, osecam vise nego ikad potrebu da jednoj osobi pomognem da se izrazi onako kako zeli. reci cu joj da ne sumnja vise, da veruje da je sve moguce i da je euforija prirodno stanje. kO JE ONA? JA! Hvala Mau na stimulativnim recima! Hvala svima na svemu sto su napisali na ovom cudesnom me

 2. Nada

  Zdravo kako ste?

  ja isto poznajem njegove knige. Trazim da kupim od njega knjigu sa cd na nasem jeziku za moju majku:” I can make you thin”??Ăź
  Bilo bi vrlo vrlo vrlo ljubazno kad bi mi odgovorili.

 3. mau

  Draga Nado,

  malopre sam malo procunjala internetom, i izgleda da još uvek niko nije preveo ni Berta Goldmana.

  Eto ideje i za mene i za ostale, ali kako ja volim da to radim propisno, fer i profesionalno, za sada nemam odgovor koji bi ti doneo brzo rešenje. Ako ti smisliš nešto javi se, ali bolje preko foruma.

  A dok to rešavaš zamisli kako bi se divno osećala da gledaš svoju mamu kako se zadovoljno okreće pred ogledalom, u novom kompletu, 2-3 konfekcijska broja manjem od sadašnjeg 🙂

Add a Comment