Moć našeg uma

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Podsvest Tags: , , ,

Pretpostavljam da su svi koji su se bar malo zainteresovali za unapređenje svog života kroz “alternativnu” psihologiju svesni koliku moć poseduje naša podsvest. Verovatno ste svi i čitali onu čuvenu knjigu Džozefa Marfija “Moć podsvesti”. Ja sam je pročitao odavno, tako da ne bih mogao da citiram, niti da se setim detalja, ali suštine se dobro sećam.

Svesni deo našeg bića je samo vrh ledenog brega koji viri iznad vode, a ono što se ne vidi ispod vode, to je naša podsvest. Ona utiče na naše ponašanje, na naš karakter, na kreativnost, ima izuzetnu moć koja je kod većine ljudi neiskorišćena. Svoj um koristimo samo u neznatnom procentu njegovih mogućnosti. Oni koji su uspevali da svoj um iskoriste više od ostalih, odnosno da koriste potecijale svoje podsvesti, su postizali genijalna remek dela nauke i umetnosti.

O podsvesti je pisano mnogo i davana su razna tumačenja. Ali činjenica je da je to još uvek neistražena oblast i da će proći još dugo vremena dok ne saznamo pravu istinu. Uglavnom, siguran sam da postoji nešto iza naše svesti što utiče na sve te neverovatne stvari koje nam se dešavaju. Možemo da to “nešto” zovemo podsvest, um, unutrašnje biće, nefizičko biće, bog ili kako god, ali ono je odgovorno za sve slučajnosti, sve kreativne i paranormalne stvari koje se dešavaju. Kada kažem “paranormalno” ne mislim na vanzemaljce iz Dosijea X, već na one neobjašnjive događaje iz svačijeg iskustva. Ja sam apsolutno siguran da slučajnosti nisu slučajne!

Poznati su vam sigurno primeri intuicije iz sopstvenog iskustva, recimo kada predosetite neki događaj. Na primer, iz nekog razloga ste danas vozili drugim putem s posla do kuće, a kasnije na vestima čujete da je na vašem uobičajenom putu bio sudar i da su svi stajali sat vremena. Ili kada pomislite na nekoga, a sledećeg trenutka on zove telefonom.

Jedan od očiglednih primera moći koju poseduje naš um je placebo. Ako neko slučajno ne zna, placebo je kada pacijentu pružite tretman koji nema nikakve veze sa izlečenjem njegove bolesti, a pritom on misli da mu je pružen odgovarajući tretman. Pacijentima su davane tablete raznih boja koje nemaju nikakav fiziološki efekat, ali pacijenti misleći da su pili tablete za izlečenje svoje bolesti počinju da se osećaju bolje. Takođe su vršeni eksperimenti kada se cela lekarska ekipa pretvarala da izvršava operaciju nad pacijentima koji su u svesnom stanju pratili operaciju. I kod tih pacijenata je zabeleženo skoro isto poboljšanje kao da im je izvršena operacija. Svi pacijenti nad kojima je ispitivan placebo efekat su snagom svog uma postizali izlečenje ili bar poboljšanje, što dovodi do zaključka da su se snagom svog uma, verovatno i razboleli.

Da bismo razumeli sve ove manifestacije podsvesti, potrebno je da shvatimo da živimo paralelno u dva različita sveta. Prvi je spoljašnji svet. To je svet događaja i situacija. Drugi svet je naš unutrašnji svet, svet misli, osećanja, verovanja, reakcija. Ta dva sveta se razlikuju i oba funkcionišu prema svojim zakonitostima. Mi smo obično toliko preokupirani spoljašnjim svetom da nam unutrašnji svet prestavlja samo reakciju na događaje iz spoljašnjeg. Kada nam se nešto desi, mi u unutrašnjem svetu stvaramo virtuelnu realnost tako što proživljavamo situacije, zamišljamo kako će se stvari odvijati u budućnosti, smišljamo različite scenarije, brinemo, sumnjamo, strahujemo, jednom rečju živimo u reakciji.

Sigurno su vam poznati primeri kada se posvađate sa nekim, pa pre nego što ćete ponovo videti tu osobu u svojim mislima proživljavate moguće scenarije susreta, zamišljate, brinete, čak proživljavate ponovo dijalog koji je bio ili mislite da će se tek dogoditi. Sve ovo je reakcija na događaje u spoljašnjem svetu.

Kada nam u životu ide dobro, onda smo srećni i zadovoljni. Ali ako nam ne ide dobro, onda se osećamo loše i imamo crne misli. U ranijim člancima sam opisao kako naše misli privlače događaje i ljude, tako da kada emitujemo loše misli, time privlačimo još loših stvari. Ako razmišljamo kako nemamo sreće u ljubavi, time prizivamo takvo stanje. Ako razmišljamo kako nemamo novca, naša podsvest će nas poslušati i obezbediti da i dalje nemamo novca. U ljudskoj prirodi je da stalno brine i strepi. Dakle, kada u unutrašnjem svetu samo reagujemo na događaje iz spoljašnjeg sveta i prepuštamo se negativnim mislima, sami prizivamo još negativnih događaja.

A zašto da budemo samo statisti u svom sopstvenom životu? Sami utičemo na ono što nam se dešava! Naš život je naš odraz!

U narednim člancima ću opisati kako možemo da uzmemo aktivno učešće u svom životu time što ćemo da utičemo na svoju podsvest.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment