Mi smo posmatrači

Objavljeno . Autor: Nenad Posted in Tajna Tags: , , , , , ,
Sada mi je još jednom jasno zašto svako od autora kaže da gledamo film ili čitamo neku knjigu po nekoliko puta jer iz prvog puta naša svest je sužena i ne možemo da razumemo poruku koja nam se prenosi. Nakon mnogo ponavljanja, mi neprimetno širimo svoju svesnost i bolje vidimo ono što gledamo, čitamo, slušamo.

Upravo sam pogledao iznova scenu iz filma Matrix. Svi možete da je pogledate ako na youtube potražite: There is no spoon scene.

Tu scenu sam povezao sa double slit experimentom – Kada čestica primeti da je posmatraju, ona promeni ponašanje. Njeno ponašanje zavisi od oka posmatrača. Ovaj eksperiment možemo da povežemo sa pricom iz kvantnog domena o drvetu i šumi. Ako drvo padne u šumi i nikoga nema da to čuje, onda nema drveta, nema ni šume.

Verovatno ste gledali film What the bleep do we know. Basketball Scena kada žena stoji na košarkaskom terenu i učestvuje u posmatranju dečaka koji drži košarkasku loptu. Sve prilike su tu, ali mi sa suženim fokusom učinimo da sve one kolabiraju ispred nas i mi ih ne primećujemo. Svedu se samo na jednu mogućnost. Sigurno ste čuli mnogo puta ili čak vi bili u situaciji kada kažete: “ali ja ne vidim izlaz iz ove situacije”. Istina je da izlaza ima jako mnogo ali zbog naše svesti sve prilike kolabiraju i nestaju. Ostaje samo ona o kojoj najviše pričamo, koju našom pažnjom doživamo i oživljavamo.

Da se vratim na scenu iz Matrixa. Mali dečak kaze – nemoj pokušavati da saviješ kašiku jer je nemoguće. Ne savija se kašika već samo ti. I istina je da kašika ne postoji.

Sve je kristalno jasno.

Sve je u oku posmatrača.

 1. Sve što sada želimo je već prisutno u ovom svetu i ovoj realnosti u kojoj svi živimo. Novac, zdravlje, ljubav, prijatelji, idealan posao, pas, kuća. Sve što želimo je već sada tu.
 2. Ukoliko ne dajemo fokus na stvari, one ne postoje za posmatrača. Mi smo posmatrač. Ako ne pričamo o novcu, kako očekujemo da ćemo jednog dana imati novac? Mi živimo po principu da kada ne pričamo o jednoj strani jedne pojave mi često pričamo o njenoj dualnosti. Ljudi koji su siromašni, vrlo često imaju negativan stav o novcu. I oni dobijaju ono što daju. Kako će da novac dođe u ruke nekoga ko kaže: novac je zlo, novac kvari ljude i slično. Da li biste došli kod nekoga u društvo da vas nazove ružnim imenom? Ja sigurno ne bih, pa tako i novac neće.
 3. Onog trena kada dajemo fokus na jednu specifičnu stvar ona počinje da se budi i da kreće ka nama jer misli da je zovemo. Zovemo je našom pažnjom. Istina je da je ta stvar sama po sebi neutralna. Mi imamo mišljenje o toj stvari, dajemo joj značenje i ona počinje da se ponaša u našoj realnosti u zavisnosti od našeg mišljenja. Neko se sigurno seća moje priče o naočarima. Ako kroz žute naočare gledamo svet, sve postaje žuto. Ako stavimo plave, ceo svet postaje plav.

Kako pomoći sebi?

Odrediti cilj koji želimo da postignemo. Dati mu što više pažnje tokom dana, dati mu pažnje kroz imaginacije i sanjarenje. Promeniti stav o tom cilju ukoliko niste u harmoniji sa njim. Ovde je mesto dobro poznatoj rečenici – Da li više mrzite siromaštvo ili više volite bogatstvo? Jer uz šta stoji ova reč vise to je ono što dobijamo. Sjajno zar ne?

Vrlo je jednostavno ali zahteva dosta odricanja. Moramo da se odreknemo svega onoga što jesmo da bi oslobodili prostor za novi stav, novu ideju, novu tvrdnju.

Ĺ˝elim vam uspešan i uporan rad na sebi.

14 Responses to Mi smo posmatrači

 1. love

  Briljantno!
  Nije lak put, ali je jedini pravi ako zelimo da promenimo zivot. Meni najteze pada to odricanje, borba sa demonima unutar mene, stara Ja, paradigme koje nalaze najneverovatnije nacine da nas skrenu sa puta, ali ovakvi tekstovi nam pomazu u podizanju svesti zato veliko hvala.
  Kada mi se desava da padam uvek se setim tvoje recenice koju si napisao dajuci odgovor jednoj tajnasici da brzina uspeha zavisi od toga koliko vremena provedemo na suprotnoj strani od cilja…to me nekako uvek podigne i vrati me na pravi put!

 2. Marijeta

  Kristalno jasno!
  Hvala na ovakvim tekstovim,meni licno jako pomazu dok osvajam i penjem se na najvisi vrh zvani “Tajna”.Nije mi lako ali uz pomoc svih vas koji saljete ovakve vibracije osecam se sigurno i penjem se,penjem se…Hvala puno i sve vas volim!

 3. Afroditi

  Postovani Nenade,
  poucan tekst vredan svake pohvale.

  “Moramo da se odreknemo svega onoga što jesmo da bi oslobodili prostor za novi stav, novu ideju, novu tvrdnju”

  Pouka, sazeta u jednoj tvojoj recenici.

  Hvala ti !

  S’postovanjem,
  Afroditi

 4. Modesty Blaise

  Još jedan od sjajnih tekstova koji pogađa samu suštinu stvari! Hvala ti!

  Samo kada bi dan trajao bar 48h pa da mogu da stignem da pročitam sve što bih htela. Ima toliko novih korisnih stvari koje mi se otvaraju svakog dana i bukvalno ih gutam. Već je prilična gomila onoga što treba da pogledam i pročitam još koji put 🙂

 5. nina*

  HVALA NENADE I OVAJ TEKST JE KAO I SVI DO SADA FENOMENALAN.HVALA SVIMA ŠTO STE TU ŠTO PIŠETE . MENI JE DANAS ROĐENDAN I MOGU VAM REĆI DA JE OVAJ TEKST POKLON ZA MENE KOJA SAM POSTALA PRAVA VREDNICA U SVOM UMU KAKO LIJEPO REČE MILA U JEDNOM OD SVOJIH TEKSTOVA.HVALA VAM ZA SVAKU NAPISANU RIJEČ.NENADE HVALA ZA NEVILA JOŠ JEDNOM .SVI STE OVDJE PRAVI GENIJALCI I DIVNO JE BITI OVDJE SA VAMA .TAJNO HVALA.

 6. Agatha

  ODLIÄŚAN TEKST, NENADE. HVALA!

 7. Pozitiva

  Sjajan je tekst,i moram priznati da sam matriksa gledala tek ove godine,ali shvatila sam da ga ne bih ni razumela na pravi nacin da sam ga pogledala koju godinu ranije. Bio je u pravu,covek koji mi j e rekao pre gledanja filma,pogledaj ga sa filozofske strane. i sto se tice ponavljanja, ponavljanje je najveca ,ali NAJVECA istina koju polako pocinjem da shvatam. U svesti mi je,ali trudim se da udje i u podsvest. Puno pozdrava

 8. gagablue

  ËťSve je u oku posmatrača.

  Sve što sada želimo je već prisutno u ovom svetu i ovoj realnosti u kojoj svi živimo. Novac, zdravlje, ljubav, prijatelji, idealan posao, pas, kuća. Sve što želimo je već sada tu.Ëť

  Toliko istine u tome, a danas sam se i uverila na jednom banalnom primeru. Pre nekih godinu dana, neko je preporučio, izmedju ostalog, knjigu ËťRazgovor s bogomËť. Pokušala sam da je naručim, ali mi nije uspelo, onda sam je našla na internetu sa nekih 80% teksta. Ovih dana sam ponovo razmišljala o toj knjizi i rešila da je kupim. Danas sam sredjivala policu sa knjigama (polica je velika, pokriva ceo jedan zid od poda do plafona), brisala prašinu i gledala knjige i verovali ili ne naišla na traženu knjigu. Nisam mogla da verujem svojim očima, ovde sam već tri godine i barem jednom mesečno sve knjige prodju kroz moje ruke, kako je nisam uočila nije mi jasno. Jednostavno kao da se stvorila tu baš sada. Kako god, ja sam došla do željene knjige.

  Tako i sa željama i ciljevima, ako nešto jako želiš, osvrni se oko sebe, ono je tu samo ga treba videti pravim očima.

  voli vas do neba gagablue

 9. Baya

  Bozanstven tekst,znanje je moc,ovo su saznanja od neprocjenjive vrijednosti,evo napokon da dobijem pravi odgovor na pitanje koje sam sama sebi postavljala bezbroj puta na koje nisam znalapravi odgovor,a sigurna sam da nesto kod mene dobro ne funkcionise,ubi se od nekog posla i rada a novca nigdje ni na vidiku,ali sad znam tajnu,
  HVALA VAM STO POSTOJITE,
  HVALA ZA OVE DIVNE TEKSTOVE KOJE NAM SALJETE,
  SVE VAS VOLIM LJUBIM I GRLIM <3 :)))

 10. viki

  VELIKI POZDRAV SVIM TAJNASIMA ! Ja sam odskoro vas drug na ovako divnom sajtu , HVALA MILOSU ! sajt sam otkrila sama a da znam kako ? ! jednostavno je BOG tako hteo ! nalazim se na pocetku puta , dosta toga ima novog za mene , mada sam neke stvari osecala a da ni sama nisam bila svesna. Navika je cudo i osobine koje svi nosimo i primenjujemo. Ja zelim da se menjam i da uz pomoc univerzuma, pozitivnih misli i energije promenim sebe i svoj zivot i zivot mojih najmilijih! VELIKI POZDRAV I HVALA !

 11. Unutrašnji mir

  Nenade,
  Svaka čast za tekst fenomenalan je sa celim tekstom se slažem i tako idem kroz život i sada se odvija kako treba i kako sam želela jer sam gledala svojim unutrašnjim očima i to se sada manifestuje :)…zahvalna sam što sam dugo na ovom sajtu i sada svaki tekst koji pročitam ja se oduševim jer vidim dokle sam dogurala i da sve ide kako treba :)…najvažnije je da se pokaže ljubav prema samom sebi i da se ta ljubav širi dalje i da se svakom daje ko ti god dođe na tvoj put:).

  gagablue
  Tako i sa željama i ciljevima, ako nešto jako želiš, osvrni se oko sebe, ono je tu samo ga treba videti pravim očima.

  Predivna ti je rečenica :)….tako radim već duže vreme i ostvaruje mi se……
  Tajnaši ovde slobodno kradite tuđe uspehe jer će te i vi imati uspeha….postanite vredni u svom umu….i budite sigurni da se sve ostvaruje…..verujte 100%

  Kako naša Mila kaže:”Vaš uspeh je i moj uspeh” :-* <3

  Hvala Vam anđeli moji <3

 12. keativa

  Razmisljala na tu temu da je sve u oku posmatraca. Ima jedan deo gde kvantni fizicari objasnjavaju da sve moze da bude u bezbroj pozicija a da se nase oko zaustavlja na jednoj.A jako mi se dopada nacin na koji si opisao da je sve vec tu samo treba da se na to fokusiramo, da bacimo pogled na to sto zelimo da vidimo. Divno! Hvala ti!

 13. nensi

  “Ako drvo padne u šumi i nikoga nema da to čuje, onda nema drveta, nema ni šume.”
  ovo me je posebno odusevilo..
  citam komentare i divno je videti ovoliko pozitivnosti na jednom mestu.
  sve pohvale za sajt!

 14. ♥MINJA♥

  Stvarno fenomenalan tekst! Hvala Nenade!

Add a Comment