Lenjost

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav Tags: , , , , , , ,

Drugi dan Božića je, nedelja, 6 sati ujutru. Probudio sam se ovako rano s jasnom namerom da prekinem desetodnevnu lenjost koja je vladala nadamnom tokom novogodišnjih praznika. Odmarao sam se, dugo spavao, gledao filmove, previše jeo i toliko se ulenjio da nisam mogao ni da počnem da pišem tekst koji sam hteo. ÄŚak sam bio obećao jednoj devojci koja me je kontaktirala da ću da napišem tekst koji bi nju zanimao, ali sam bio toliko lenj da uopšte sednem da ga pišem. Zato sada prvo ide jedan prelomni tekst o lenjosti, pa onda tek tekst koji sam želeo da napišem 🙂

U novogodišnjem tekstu sam napisao kako se radujem praznicima jer ću konačno uspeti da se odmorim i uživam u neaktivnosti. Bio mi je potreban odmor i s nestrpljenjem sam ga dočekao. Takođe sam rekao da ću konačno stići da uradim stvari za koje nisam imao vremena. Međutim, lenjost koja me je obuzela me je potpuno onemogućila da radim bilo šta. Zato u ovom tektu želim da vam prenesem zaključke i pouke koje sam izvukao nakon odmora i perioda lenstvovanja.

Lenjost je privlačna

Lenjost nas stalno mami. Zar ima nešto lepše nego da se izvališ ispred TV-a i gledaš neki film ili zabavnu emisiju? Ne treba ti nikakav napor, ni fizični ni mentalni. Samo legneš i prepustiš se.

E pa, ima nešto što je lepše od toga. Lepši je osećaj ispunjenosti i ponosa kada ostvarite cilj koji ste odredili. Kada ostvarite cilj, lako zaboravite na stvari koje ste naporno radili a koje su vas dovele do cilja. Važan je samo rezultat. Lenjost ne proizvodi korisne rezultate. Kada ste lenji, nema ostvarenih ciljeva.

Kao i na sve ostalo, na lenjost utiče zakon privlačenja. Lenjost privlači lenjost. Ĺ to smo više lenji i što više svoje misli usmeravamo na to kako da izdangubimo, to nam se stalno i dešava. Ĺ to smo više lenji, sve nam je teže da se pokrenemo.

Pošto se trudim da iz svake situacije izvučem pozitivnu pouku, tako sam razmišljao i o svom periodu neaktivnosti i želeo bih da svoje zaključke i preporuke podelim sa vama.

Aktivnost je lek za lenjost

Neko će da se nasmeje nakon ovakvog naslova. Ispada kao da sam napisao da je novac lek za siromaštvo 🙂 Ali nije to isto. Aktivnost je nešto što svako od nas može odmah da postigne. Umesto da gledate tursku seriju, možete da spremite orman. Umesto da po stoti put gledate neki domaći film, možete da čitate korisnu knjigu. Umesto da odete u kafić da iskulirate uz jutarnju kafu, možete da radite vizuelizacije svojih ciljeva. Umesto da besciljno surfujete po internetu, pišite svoj blog.

Budite aktivni. ÄŚak i kada ste na odmoru, budite aktivni. Ispunite dan zabavnim sadržajima koji traže aktivnost: vozite bicikl, igrajte fudbal, igrajte društvene igre…

Kada vam neko kaže da nešto treba da uradite, nemojte da kolutate očima i mrzovoljno počinjete da radite. Naprotiv, kažite sebi da ćete sledeći put sami videti da taj posao treba da se uradi i ustanite i uradite ga. Sjajan je onaj slogan Najkija: “Just do it”. I Brajan Trejsi to često koristi u svojim knjigama i audio materijalima. Just do it – teško je prevesti na srpski da bude tako kratko i efektno, a značenje je da umesto da razmišljamo, da se bunimo i odugovlačimo, jednostavno treba da se pokrenemo i završimo posao.

Ispunite svoj dan aktivnostima. Svakodnevno pravite plan svih aktivnosti koje treba da obavite. Kada imate plan, ne može da se desi da nemate šta da radite. Onda nećete da gluvarite kada znate da u planu imate neobavljenih aktivnosti. U plan stavljajte sve aktivnosti koje želite da uradite, a ne samo poslovne obaveze. U plan stavite i da ćete da čitate knjigu sat vremena, i da ćete da meditirate 15 minuta, i da ćete da date sebi oduška i budete lenji 15 minuta ako to želite. Da, ako želite da budete lenji neko vreme, onda budite, ali planski i ograničeno 🙂

Odmarajte se uz meditaciju, a ne uz televiziju

Imam utisak da je televizija najveći protivnik aktivnog života, a najveći saveznik lenjosti. Kada sam u svom aktivnom periodu, desi mi se da i po nedelju dana ništa ne pogledam na televiziji, niti mi padne na pamet da uopšte uključim televizor. Ali kada sam u pasivnijoj fazi, onda čim uđem u kuću, uključujem televizor i uz opravdanje: “Umorio sam se. Samo hoću da malo odmorim uz TV”, provodim mnogo više vremena zakovan za potpuno neproduktivne i često glupe programe.

Mnogi koji su se navukli na gledanje televizije i svesni su toga, vide daljinski upravljač kao glavnog krivca. Ja ga vidim kao velikog saveznika. Naime, kada odlučite da je dosta, jednim običnim lenjim pokretom i pritiskom na crveno dugme, vi rešavate problem. Da li ste primetili kako je prijatna tišina kada isključite TV?

Iskoritite tu tišinu da umirite svoje misli. Meditirajte, razmišljajte o svojim ciljevima, radite imaginacije, razmišljajte o koracima koje treba da preduzmete, analizirajte šta možete da promenite u svom životu i na koji način.

Postavite jasan cilj

Postavljanje jasnog cilja ima ključnu ulogu u prevenciji lenjosti. Kada tačno znate čemu težite i na čemu treba da radite, teško ćete sebi dozvoliti gubljenje vremena.

Već sam pomenuo pisanje planova aktivnosti. Pišite dugoročne, srednjeročne i kratkoročne planove. Dugoročni plan je grubi plan svih aktivnosti koji vas vodi do krajnjeg cilja. Srednjeročni plan je plan svih aktivnosti koje treba da uradite u sledećih nekoliko meseci, a koje vas približavaju cilju. Kratkoročni planovi su dnevni i nedeljni planovi.

Jasan cilj zahteva pravljenje plana za njegovo ostvarenje. Plan utiče na to da uvek imamo obaveze koje treba da obavimo i nemamo vremena da budemo lenji.

Ranije sam napisao tekst koji opisuje mentalnu lenjost. Tu takođe možete da pronađete neke preporuke za prevazilaženje lenjosti.

Kako se vi borite protiv tog velikog izazova da ne radite ništa kad god možete? Ja sada potpuno prekidam tu fazu lenjosti i odoh na trčanje.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

2 Responses to Lenjost

  1. Aleksandar

    Lenjost, kuliranje, dosada…
    Sve su to bolesti danasnjeg modernog vremena.
    Ja se uvek setim svog dede koji nije posedovao te osecaje i stanja, i uvek je znao sta da radi a imao je samo cetiri razreda skole i ziveo na selu. Znaci “Just do it” Deda Je Rekao..Pozdrav svima

  2. mezenin

    Moj tata uvek kaze cim te uhvati tuga ili depresija, ti uzmi metlu u ruke…

Add a Comment