Kreativnost tokom vizuelizacije

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , ,

Kroz razgovor sa posetiocima sajta, odnosno sa našim dragim Tajnašima, shvatio sam da mnogi imaju problema da kvalitetno vizuelizuju željene slike, zvuke i osećaje. Zato želim da ovim tekstom pomognem svima da imaju jasnu vizuelizaciju kako bi mogli da što bolje iskoriste Tajnu za ostvarivanje svojih ciljeva.

Ni moje vizuelizacije ranije nisu bile kristalno jasne. Pokušavao sam da zamišljam neke scene i situacije, ali je sve bilo mutno i nejasno. Nisam čuo zvukove, nisam mogao da osetim dodir. Mešale su mi se druge misli. I to je tako sve traljavo išlo dok nisam upornom vežbom došao do nivoa kada su moje imaginacije jasne kao da se dešavaju sada ispred mene. A onda sam shvatio da postoje i tehnike koje su mogle da mi pomognu da mnogo brže stignem do jasnih imaginacija.

Nisu to neke teške tehnike koje se uče po kursevima i seminarima. To su vrlo jednostavne, ali efikasne tehnike koje svi mogu da koriste. Ključna stvar prilikom korišćenja tih tehnika je kreativnost.

Mnogi od nas zaboravljaju da umeju i da im je dopušteno da budu kreativni. Mnogi zaboravljaju da u svojim imaginacijama mogu da urade šta god požele. U imaginacijama nismo ni sa čim ograničeni, ni prirodnim zakonima, ni logikom, čak ni etikom. Možemo da letimo, možemo da se teleportujemo, da se smanjimo, povećamo, da isijavamo svetlost, da budemo nevidljivi, da se pretvorimo u šta god želimo, da koristimo čarobni štapić…

Kada znamo da sve te čudesne alate imamo na raspolaganju, onda vrlo lako možemo da rešimo bilo koju teškoću u vizuelizaciji. Na primer, ako nam slika dok vizueliziramo nije dovoljno oštra, mi možemo da zamislimo dugme za oštrinu (sharpness), kao na daljinskom upravljaču, i da ga pritiskamo sve dok se slika ne izoštri. Ako ne čujemo zvuk u svojoj imaginaciji, možemo da zamislimo dugme VOLUME i da ga odvrnemo do kraja. Ako ne vidimo jasne boje, možemo da zamislimo neku skalu sa pokazivačem i da taj pokazivač usmerimo na najveću vrednost tako da boje budu jarke i žive.

Ovo što zamišljate pomoćna sredstva ima veoma jak uticaj na naš mozak. Znate da mozak radi po principu asocijacija. Mi celog života stvaramo asocijacije. Jedna stvar nas podseća, odnosno asocira na neku drugu. I uvek kada vidimo dugme VOLUME, znamo šta se sa njim radi. Uvek očekujemo da se, kada okrećemo to dugme u desnu stranu, pojača zvuk. Kada isto to zamišljamo, naš mozak ima nedvosmisleno jasnu komandu: pojačaj zvuk!

Naš mozak voli komande. Zato je dobro da mu uvek jasno stavite do znanja šta želite od njega. Preporučljivo je da ga prvo pripremite i kažete mu šta treba da uradi,  ali ne odmah, nego kada npr. izbrojite do 3. Na primer, kažite sebi: “kada izbrojim do 3 slika u mojoj imaginaciji će biti kristalno jasna”. I onda polako izgovarajte: jedan, dva… i kada izgovorite “tri”, svesno pomozite svom umu da izoštri sliku. Videćete da ovo ima jak efekat.

Takođe, mnogi misle da moraju da budu realni u svojim imaginacijama. Vi ne morate jedino da zamišljate svoj ostvareni cilj, nego, pored toga, možete da zamislite i kako se stvaraju uslovi da on bude ostvaren. Na primer, ako radite imaginaciju za sebe ili nekog drugog ko ima izraslinu na telu, možete da zamislite kako rukom sklanjate to strano telo ili kako vi samo dunete u njega, a ono odleti kao da ga nikada nije bilo. Možete i da uperite zrak lekovite svetlosti i energije ka tom mestu. Možete da primenite bilo koju drugu kreativnu zamisao koja utiče na to da izraslina nestane.

Rađeno je istraživanje koje je potvrdilo da svojim mislima u velikoj meri možemo da utičemo na procese u svom organizmu. Na početku su grupi dece koja su imala grip izmerili broj krvnih zrnaca. Onda su im objasnili da u svom telu imaju male, loše čestice koje nisu dobre za njihov organizam. Predložili su im da ih zamisle kao lopove. A onda su im savetovali da zamisle da u svom telu imaju sitne čestice koje predstavljaju policajce i koji će da jure i unište lopove. Rekli su im da zamisle kao da imaju mnogo više policajaca nego lopova. Pretpostavljate i sami da su nakon merenja utvrdili znatno povećan broj belih krvih zrnaca. To je jasan dokaz da svojim mislima direktno utičemo na svet u sebi, ali i oko sebe.

Kod ovakvih vežbi je neophodno i da zamislite termostat koji će da isključi produkciju policajaca kada ih imamo dovoljno. Znate i sami da kada su antitela u prekomernom broju, mogu da izazovu negativne posledice. Zato će termostat da vrši balansirano pravljenje potrebnih sastojaka.

Ako vam se auto čudno čuje u toku vožnje, možete da se smanjite i uđete u motor, u svaki klip i svako crevo. Dok ste u motoru, očistite svu prljavštinu, sve što ne radi kako treba, zakrpite sve rupe i ostavite motor da radi u savršenom miru i skladu. Zar mislite da ne možemo svojim mislima da utičemo na stvari i mašine?

Slobodno popravljajte uređaje po kući, kompjutere, lečite decu, ostale ukućane i kućne ljubimce, umirujte ljute i besne ljude, dajte novac onima koji ga nemaju, pronađite ljubav onima kojima je potrebna… i sve to radite svojim mislima. Budite kreativni.

A ako vam se dešava da se tokom imaginacija mešaju i druge misli, sve što treba da radite je da budete uporni. Mozak je nestašan kao dete. Sve ga zanima i stalno bi radio ono što se njemu radi, a ne što vi mislite da bi trebalo. Zato, mozgu, isto kao i detetu, morate stalno da ponavljate da vi isključivo želite u tom trenutku da mislite na svoju imaginaciju i ni na šta drugo. Kada vam se pojavi neka druga misao, odnosno kada primetite da već neko vreme mislite o nečemu drugom, jednostavno se, bez ljutnje i prekora, vratite svojoj imaginaciji. Mozak će vremenom da shvati da ste uporni i da ne može da vrda i počeće bez otpora da radi ono šta želite od njega.

Ĺ˝elim i da ponovim ono što sam još ranije pisao o kvalitetu vizuelizacija. Probajte da obratite pažnju na detalje vaše slike ili zvuka. Obraćajući pažnju na sitnice, više smo fokusirani na imaginaciju i sprečavamo misli da lutaju. Takođe, svakoj vizuelizaciji mnogo pomaže ako ste već u realnosti videli sliku ili video svog ostvarenog cilja. Zato predlažem da pročitate tekst Video klipovi za bolju vizuelizaciju u kom se ovo detaljnije opisuje.

Vi imate najveću moć da kontrolišete svoje misli, pogotovo tokom imaginacija kada svesno i namerno razmišljate o jednoj temi. Iskoristite tu moć da postignete jasne i kvalitetne slike, zvuke i osećaje u svojim imaginacijama koje će vas brže dovesti do cilja.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

19 Responses to Kreativnost tokom vizuelizacije

  1. ekatarine

    Odličan tekst 🙂

Add a Comment