Kreativne ideje

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in 10.000€ Tags: , , , , , , , , ,
Nastavljam pisanje tekstova na temu ostvarivanja svog cilja da imam 10 hiljada evra do Nove Godine. U prošlom tesktu sam najavio da ću pisati o tome šta se dešava u mom životu, kako napredujem i pisao sam o prvoj koučing sesiji koju sam imao sa Zoranom (www.komunikacionevestine.com) na kojoj smo postavili jasan cilj.

Tokom naredne nedelje sam radio vežbe koje sam dobio kao “domaći zadatak”. Radio sam New Behavior Generator tehniku (pogledajte prethodni tekst za više detalja). Prva dva dana sam bio poletan i jedva sam čekao da radim tehniku. Kasnije sam se malo smorio i nisam mogao da prizovem osećanja koja poseduje “idealan Miloš”. Ali, bio sam uporan i poslednjih dana je opet sve bilo kako treba. Na drugoj sesiji sam shvatio da u svojim imaginacijama nisam puštao film sa radnjom, nego sam uglavnom zamišljao statičnu sliku. Dogovorili smo se da od sada, kad god primenjujem tehniku Generator novog ponašanja, zamišljam film o tome šta taj “idealan Miloš” radi i kako se ponaša.

Sledeće što je bilo na redu da se uradi u procesu privlačenja novca je bilo ono što mi je do sada predstavljalo najveći izazov. A to je bilo pitanje KAKO? Kako da zaradim 10.000 evra? Znam da u primeni zakona privlačenja ne treba da postavljamo pitanje KAKO, ali isto tako znam da samo vizuelizacijama, bez konkretne akcije koja bi me dovela do cilja, teško može da mi taj novac padne sa neba. Ali nisam znao koju akciju treba da preduzmem. Kako se to zarađuje 10.000 evra? Nikada u životu nisam zaradio ni nekoliko hiljada evra za tako kratko vreme. Bila mi je potrebna kreativna ideja.

Nalaženje ideje koju bih sproveo u delo je bila tema mog drugog viđanja sa Zoranom. Obojica smo znali da moja podsvest krije obilje sjajnih ideja pomoću kojih bih ostvario cilj i bilo je potrebno da otkrijemo neke od njih.

Kada smo analizirali kakav osećaj imam kada mislim na svoj cilj, rekao sam Zoranu da “imam jak osećaj kao da već imam 10.000 evra iako ih u realnosti još uvek nemam.” Zoran me je onda pitao: “Koju metaforu u poslu živiš sada?” Moj odgovor je bio: “Počinjem”. Ipak, kada sam malo više razmislio o metafori koja me pravolinijski vodi do cilja, nametnula se reč: “Inspiracija“. Onda smo kreirali metaforu “Inspiracije” ispred mene u koju sam ušao, doživeo i dao instrukciju podsvesti da je usvoji i implementira. Dao sam instrukciju podsvesti da radi ako je potrebno fina podešavanje i tokom dana i kada budem spavao, a da ja zapamtim da zaboravim sve što je potrebno da se zaboravi kako se svesni um ne bi mešao. Više nismo ni spomenuli ovu vežbu. Posle vežbe sam se osećao još pozitivnije i izgledalo je realnije mojih 10.000 evra.

Onda smo razgovarali o tome kako da prizovem “Inspiraciju”, odnosno, koje mogućnosti imam na raspolaganju da bih dobio ideju za ostvarivanje cilja.

Prva tehnika koju mi je Zoran preporučio da koristim je Freewriting ili Slobodno pisanje. Meni se, na prvi pomen, svidela tehnika koja podrazumeva da se tokom unapred određenog vremena neprestano piše na zadatu temu. Dakle, unapred je potrebno da se odredi koliko dugo ćete pisati. Ja sam odredio da to bude 20 minuta. Naravno, potrebno je i da odredite temu na koju ćete pisati. Meni je tema bila: “Kako da zaradim 10.000 evra?”. Onda se uključi štoperica i piše se sve što Vam padne na pamet tokom tih 20 minuta. Bitno je da se neprestano piše. Sve vreme pišete na zadatu temu, ali ako u nekom trenutku ne znate šta biste sledeće napisali, obavezno nastavljate da pišete šta vam padne na pamet, na primer: “… ništa mi ne pada na pamet. Setiću se šta treba da napišem sledeće. A, da… setio sam se još jedne stvari kako mogu da zaradim 10.000 evra…”

Ova tehnika je sjajna jer posle nekog vremena pisanja, vi ste u direktnom kontaktu sa Vašim nesvesnim. Vrlo brzo se svesni deo vašeg uma umori i prebacuje se na automatiku, a tu ulogu preuzima nesvesni deo vašeg uma, odnosno vaša podsvest. Na taj način mogu sjajne ideje da izađu na površinu. Vi možete da eksperimentišete sa dužinom pisanja i utvrdite koje vreme vam daje najbolje rezultate. Možda će vam biti potrebno 30 minuta da neka korisna ideja izađe na površinu, a možda ćete odlične rezultate dobiti već nakon 10 minuta.

Meni je odmah pala na pamet i jedna modifikacija ove tehnike koja je potencijalno još efikasnija, a to je da, umesto pisanja, govorite na jednu temu, i snimite telefonom ili računarom to što ste pričali. Na primer, odete u kupatilo (ili na vrh planine ako hoćete i možete), uključite snimanje na mobilnom telefonu i krenete da pričate 10 minuta na jednu temu. Princip je isti kao i kod pisanja u slučaju da u nekom trenutku izgubite inspiraciju. Iznenadićete se koliko teksta i koliko kreativnih ideja može da izađe iz vas za samo deset minuta.

Naravno, nije bilo mogućnosti da tehniku slobodnog pisanja primenim na samoj sesiji, već smo se dogovorili smo da je primenjujem dva puta dnevno, ujutru i uveče po 20 minuta.

Ali freewriting nije bila jedina tehnika za dobijanje ideja o kojoj smo pričali na sesiji. Zoran mi je predložio još jednu sjajnu tehniku koja se zove Kreiranje buduće prošlosti. Ideja je da zamislim da je prošao rok za ostvarenje cilja koji sam postavio i da srećem Zorana na ulici, pozdravljam se sa njim i oduševljeno mu pričam kako sam ostvario cilj. Naravno, vi nećete zamišljati Zorana, nego nekoga ko je uključen u realizaciju vašeg cilja 🙂 Ali, ideja je da ne razmišljam unapred o tome šta ću da kažem u toj situaciji, nego da u trenutku smislim kako sam ostvario cilj. Kada je naš um prinuđen da se snađe u veoma kratkom vremenu, pojavljuju se jako kreativne ideje iz naše podsvesti.

I nisam samo zamišljao situaciju, nego smo stvarno glumili situaciju. Iz tri različite pozicije smo odglumili susret i ja sam se svaki put rukovao sa njim i pričao mu da sam ostvario cilj, a kada me je on pitao kako sam to uspeo, trebalo je da u trenutku smislim i kažem način. Razne ideje su mi padale na pamet, neke solidne, neke bezveze, ali sve je to deo procesa. Ponavljajući ovu vežbu, sigurno može da se dođe do najkreativnijeg i najefikasnijeg rešenja.

Ova tehnika ima i jako koristan nastavak, ali ne mogu ovde baš da otkrijem sve tajne Zoranovog zanata, zar ne? 🙂 Radili smo i još neke tehnike na toj drugoj sesiji i ja sam jedva čekao da počnem da primenjujem proces i da dođem do ideje koja će mi omogućiti da ostvarim 10.000 evra do Nove godine.

U narednom tekstu ću pisati o efektima procesa dolaženja do ideje i kako sam u stvari dobio ideju (i da li sam uopšte dobio ideju?)

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

5 Responses to Kreativne ideje

 1. SANDRA

  PRAVI TEKST U PRAVP VREME!NAIME,UZ TAJNU POLAKO ALI SIGURNO NAPREDUJEM VEC SKORO GODINU DANA.I SADA MI JE POTREBAN MALO VECI SKOK KA CILJU.SEBI SAM ZADALA SLICAN ZADATAK KAO VAS I DANIMA SE VRTIM U KRUG,STA DA RADIM DA MI SE PRILIV NOVCA UVECA.ZADALA SAM I CIFRU MESECNU,AL NIKAKO DA PRONADJEM TAJ POSAO,IDEJU ZA REALIZACIJU.DA BIH SEBI JOS JEDNOM POTVRDILA DA ZAKON DELUJE,DESILO MI SE SLEDECE.SANJALA SAM PRE PAR DANA DA SAM DOBILA NA BINGU,I TO GLAVNI DOBITAK.ZAPAMTILA SAM BROJ SA LISTICA I GDE SE NALAZIO.RESILA SAM DA KUPIN LISTIC,IAKO NIKADA NE IGRAM IGRE NA SRECU.SETAM JUCE PRE PODNE SA SINOM,KAD VIDIM TABLU,SIJA NA SUNCU I NA NJOJ PISE LOTO/BINGO.DEVOJKA MI DA DVA SPOJENA LISTICA A NA JEDNOM SE NALAZIO BAS BROJ IZ MOG SNA I BAS NA TOM MESTO.IZVLACENJE JE BILO SINOC.NE BUDEM LENJA,NOCAS POGLEDAM NA NETU REZULTATE,KAD IZNENADJENJE.DOBILA SAM!NIJE NEKA VELIKA CIFRA,ALI SAM USPELA!
  I IDEM DALJE!HVALA VAM STO POSTOJITE!USPECEMO U NASIM ZELJAMA DO KRAJA GODINE,SIGURNA SAM U TO!VOLIM VAS SVE!

 2. mau

  Sve više mi se sviđa ovaj NLP 🙂

  Ali i sve više uviđam od čega je sastavljen. Kreiranje buduće prošlosti je osnovni princip kod Nevila, ali su vežbe u praksi, i svakodnevni treninzi ipak iz neke druge priče. A ono davanje uputstava podsvesti je genijalno, i tako nalik na Silvu.

  U svakom slučaju, sjajno. Hvala na još jednom putokazu, i dokazu da bez muke nema nauke, pa makar ta muka bila i “umna motika”.

  Nisam još odlučila koju tehniku ću da “skinem”, ali neku sigurno hoću. Ono pisanje 20 minuta bez prekida bi trebalo da mi legne kao rukavica 😉 Još samo da se naviknem da to radim svakog dana! Ali, ako se prihvatim toga kao i svake nove navike, uz rok od 21 dana… 😉

  Sjajno, sjajno, i za tehniku, i za Zorana, i za tebe 🙂

 3. Mina

  Ura za 10.000€! Ura za channelovanje! Ura za nameru i ideje 🙂 Ja sam započela slični projekat pre nekoliko nedelja i mogu ti reići da imam oko 7 ideja…i sad radim na realizaciji tih ideja. Nije stvar u idejama..njih ima koliko hoćeš, nego, neko treba da sedne i da to sve odradi 🙂

 4. Nena

  Sve mi se ovo dopada…pratim te i učim.
  Vidim te srećnog i zadovoljnog, vidim na tvom računu tu cifru i radujem se s tobom i zbog tebe.
  Vidim i kako nas sve čašćavaš u nekom kafiću 😀 😀 😀

 5. slavica

  imam odličnu tehniku da za mesec dana dođete ne do 10000€, nego do npr. 30000€, ali svojim radom i po zakonu, ne pisanjem, to je gubljenje vremena, prodajte stan u gradu, kupite u predgrađju i ostatkom novca kupite manje stanove, preuredite, napravite od tog stana pametan stan i preprodajte, šta kažete za ideju, već sam to uradila

Add a Comment