Ključevi u primeni Tajne

Objavljeno . Autor: Nenad Posted in Tajna Tags: , , , , , , , , ,
Posle više godina čitanja raznih knjiga o Tajni želeo bih sa vama da podelim ključne principe koji po mom trenutnom znanju predstavljaju srž uspešnog primenjivanja zakona Tajne.

Svesnost je prvi ključ. Bez svesnosti, naš život će ići unazad. Sve što radimo jeste rezultat određenog stepena svesnosti. Da bi dobili vise svesnosti u našem životu postoje dva načina. Prvi i osnovni je meditacija. Drugi je studiranje ove materije. Ĺ to vise studiramo postajemo svesniji jer gradimo u mozgu nove ćelije. Razvijanjem svesnosti postajemo otvoreniji za nove ideje. Tvrdoglav čovek je čovek koji nije svestan da postoji drugačiji način da se nešto razume ili uradi.

Meditacija kao sledeći ključ. Biti u meditaciji znači biti prisutan ovde i sada. Verovatno ste čuli da je meditacija jedan od najtežih radova. To je paradoksalna istina jer je zaista teško samo mirno sedeti i ne raditi ništa. Onaj kojeg pokusavamo da nadiđemo u meditaciji nam ne dozvoljava da mirno sedimo i ništa ne radimo jer je on pokretač svega što vidimo. To je naš um. Koliko smo nesvesni njegovog uticaja u našem svakodnevnom životu, toliko nas on više ometa dok sedimo i ništa ne radimo.

Najpre treba naučiti:

Kako sedeti u meditaciji – Jasutani Rosi – Zazen Praksa Meditacije.

Ĺ ta raditi s pažnjom u meditaciji – Kako Meditirati – Antologija Budističkih Tekstova o meditaciji.

U meditaciji se samo svedoči da nismo ni telo ni um već transcendentalna Svest koja sve omogućava.

Meditacija će doneti produbljivanje svesti, smirenost, i eventualno upoznavanje sa samim sobom, našim Sopstvom, našim jedinim i pravim Ja.

Imaginacija. Pod uticajem Neville Goddarda, moj život se naglo promenio praksom imaginacije. Tada nisam ni bio svestan šta sam radio. Danas razumem da je imaginacija neizostavan alat ako želimo da se promenimo. Naime, sve što vidimo u ovom svetu dolazi iz viših dimenzija postojanja. Fizički svet je svet posledica, a ne uzroka. Ništa novo ovde ne nastaje. Sve dolazi iz viših svetova koji se razlikuju od fizičkog u gustini vibracije.

Stvar i misao o stvari su jedno isto samo u različitom stepenu vibracije. Misao o nekoj stvari je informacija na finijoj dimenziji. Stvar koju ovde dole vidimo jeste grublji oblik te informacije koja potiče sa više dimenzije.

Kada zamislimo nešto, mi momentalno kreiramo tu stvar u mentalnoj dimenziji. Tamo je sve fluidnije, pa je i delovanje misli trenutno bez odlaganja. Zakon privlačenja glasi da privlačimo ono o čemu mislimo. Dužina trajanja privlačenja zavisi od nekoliko stvari :

Onog trena kada zamislimo sebe u novom autu – mi smo to kreirali. To već postoji. Ali problem je što ne razumemo zakon Gestacije (trudnoće) koji glasi da svako seme ima svoj period razvijanja. Mi želimo da se bambus razvije u puno drvo posle 7 dana ali seme bambusa ima svoj period rasta od 5 godina.

Mi odlažemo proces privlačenja fokusiranjem na nedostatak onoga što privlačimo. Ovo je normalno jer ne razumemo zakon Gestacije. Kada nešto ne dobijemo posle jedne nedelje mi postajemo frustrirani i besni što toga nema kada je nama potrebno i istog trenutka zaustavljamo proces privlačenja jer je naša pažnja usmerena na nedostatak. I onda počinjemo da ‘’privlačimo’’ nedostatak, a to nije ništa drugo nego zaustavljanje procesa privlačenja te stvari iz viših dimenzija.

Umetnost imaginacije. Ona treba da bude što živopisnija i realnija. Ako vam je teško da uključite više čula u scenu koji vidite, onda možete da se fokusirate na jedno od njih. Imaginacija traje dok ne uhvatite osećaj realnosti. Može da traje par trenutaka, a može i nekoliko minuta.

Uzmite stvar po stvar. Ako želite novu odeću, zamislite mnogo kesa u hodniku koje ste upravo doneli iz šopinga. Gledajte u tu sliku iznova i iznova.

Nemojte da ustanete iz kreveta dok ne odete maštom na željeno mesto i dok ne dobijete stvar koju ste želeli.

Reprogramiranje uma. Znamo da je naš um programiran sa raznim navikama od ranog detinjstva. Skupina navika se zove paradigma. Moramo da naučimo kako da promenimo paradigme. One se brane jer žele da ostanu u životu.

Svaka paradigma se menja:

Imaginacijom.

Pažnjom – moramo da pocnemo da dajemo pažnju samo na ono što nas zanima i što želimo u svom životu. Problem je što je naša svest rastrzana u svim pravcima.

Ovo dolazi od našeg uma i spolja. Kao što sam rekao – koliko nas um kontrolise toliko je manjeg prisustva naše svesti, naše budne pažnje. Um radi po principu asocijacija. Od jedne stvari može u trenu da kreira celu priču, obično nevažne priče i to radi svakog dana.
Spolja – Reklame, tv, novine, vesti, buka, boje. Sve služi da nam oduzme pažnju.

Kako ovladati pažnjom i koncentracijom?

Vežbom. Uzmite sveću. Zapalite sveću i gledajte plamen 5 minuta. Dok gledate u plamen nemojte da mislite o drugim stvarima. Svu pažnju dajte na plamen. Ako vežbate ovu vežbu bar 30-40 dana, izgradićete vašu moć koncentracije koja će vam biti od pomoći i u drugim aspektima, na primer imaginaciji.

Pisanjem do života koji želimo. Ispišite na papir vaš trenutni život. Budite što negativniji. Ispišite sve ono što ne volite. Sada uzmite drugi list papira i ispišite ono što biste voleli da je u vašem životu. Koliko zarađujte, kako izgledate, gde putujete, sa kim se družite, kakav je vaš život.

Pišite ovu idealnu priču o sebi svakog dana narednih 1.000 dana. Dok pišete, to ne sme da postane navika. Kada je nešto navika mi tada ne razmišljamo. Kada ne razmišljamo o tome, naša pažnja je negde drugde, a tada nema procesa privlačenja. Morate da budete u tome.

Studirajte.  Ako zaista želite da se promenite, morate da studirate svaki dan po malo. ÄŚitajte prave knjige i gledajte prave seminare.

ÄŚitajte Osho-a ako želite da se probudite. Najkompletnije delo koje je dobijeno od njegovih predavanja : Yoga Sutre, Patanjdali. Ima deset knjiga i preko 1.000 strana. Ovo spada u kategoriju must read.

Neville Goddard. Kako da naučite da pravilno maštate. On je napisao nekoliko knjiga. Bio je hrišćanin pa je skoro svaku knjigu provukao kroz religijsko tumačenje života. Ali uradio je dobar posao što se tiče imaginacije. Njegovo čuveno pitanje na koje morate da imate odgovor: Kako biste se osećali ako bi to što želite sada postalo odjednom vaše?

Harv Eker. Priča o našem programiranju uma i money blueprint. Njegova knjiga – kako razmišljaju milioneri. ÄŚitajte je bar nekoliko puta godišnje.

Bob Proctor. Važnost razumevanja onoga što priča Bob je razlika između života i smrti. Pod smrću ne smatram odvajanje nas od fizičkog tela već oproštaj od života koji želimo da živimo i umiranje naših snova, nadanja, želja i ideja. Njegov čuveni seminar – You Were Born Rich savetujem da gledate svakog dana narednih godinu dana. Izvršiće takav utisak na vas da za godinu dana nećete moći da se prepoznate (pod uslovom, da primenjujte ono što priča, a što je isto ovo što sažeto iznosim)

Nađite uzor. Ako želite da postanete uspešan kuvar, nađite najbolji primer za to. Vidite kako je on uspeo. Gde je bio, a gde je danas. Ĺ ta su njegovi ključevi uspeha.

Jedan primer. Robert Herjavec. Pravi primer veoma uspešnog čoveka. Kada je bio dečak, Herjavec je ovo rekao o Ferariju: “jednog dana video sam jedan prelepi crveni auto kako prolazi i pitao sam tatu: šta je ovo? A on mi je odgovorio: mani to, to je Ferari.” Danas Gospodin Herjavec ima 20 ferarija pored mnogih drugih super autombila.

Dodatno delo koje bih preporučio za čitanje, a tiče se toga ko smo mi, gde živimo, koja je naša svrha, jeste Sankhya. Autor je Ivan Antić.

Ako želite samo jednu želju da ostvarite onda nemojte pratiti sva uputstva iz ovog teksta osim ovog. Lezite, budite opušteni i otplovite u viši svet gde je sve trenutno moguće. Maštajte svakog dana dok se ne pojavi stvar u vašem iskustvu.

Ako želite da promenite način kako živite život, da promenite vašu liniju, vaš hod, vaše ponašanje, vaše prihode, vaš socijalni život, onda pažljivo studirajte autore koje sam naveo  kao i ove principe.

I kao što jednom reče čovek koji je nešto znao: “Gledajte u budućnost i tamo ćemo se sresti vi i ja”, uz  napomenu da naša budućnost je potencijal koji nastaje iz bezvremene sadašnjosti.

18 Responses to Ključevi u primeni Tajne

 1. nina*

  VELIKO HVALA NENADE

 2. ivan

  Kao i uvek mnogo korisnih reci od Nenada.
  kao sto stara poslovica kaze
  “Strpljen spasen” nikada ne odustati od krajnjeg cilja

 3. mau

  Hvala 🙂

 4. volim

  Predivno mnogo toga sazetog i predivno objasnjenog! ODLICNO NENADE! Nastavi i dalje da pises

 5. volim

  Hvala,hvala,hvala,hvala!

 6. anastsija ana

  Poxxx

 7. anastsija ana

  Odlicno objasnjenje

 8. mimimimi

  Pozdrav svima koji pisu ili citaju..zelim sebi i svima vama jednu veliku akciju i reorganizaciju- ponovno budjenje,fokus,oslobadjanje od stvari koje nas odvlace od svesnosti,preispitivanje,rad rad i samo rad na sebi i nasim divnim svetovima koje nas okruzuju..jaku volju.
  Ukratko “zelim,verujem,ocekujem”
  “Ocekujte svaki dan da ce se nesto dobro desiti”
  ” Ponavljanje je majka nauke” Hvala. Hvala autoru sajta i svakom ko je ovde pisao sto su me naucili da zivim ponovo. Volim vas sve.

 9. volim

  Ljudiiii verujteeeee! Kreirajtee, sta god pozelite docice vam 100000000000000% budite istrajni i pobedite ljenost koja je uzrok svih problema i isprogramiranost uma da dozivljava stvar iz perspektive pune predrasuda,straha,omalovazavanja, i svih blokoje su je svih godina i stvarale u vasoj realnosti. Usvojte nove misli pune srece,i vere i uvek idite korak dalje u svojim ciljeva..ne zaustavljajte se na jednoj zelji jer ste stvoreni da stvarate i da se osecate voljeno i zahvalnost prema svakoj stvari i bicu.

 10. volim

  *i osecate zahvalnost prema svakom bicu .

 11. MINJA

  Ja sam nasla ljubav svog zivota, radim posao koji me ispunjava i sa divnim ljudima, putujem na mesta koja volim…zdrava sam i sreeecna :)) Toliko toga se divnog desilo kada sam preuzela svoj zivot u svoje ruke i primenjujuci ove principe u zivotu…U pocetku mozda sve deluje tesko ali vremenom postaje sve lakse i lakse, to postaje vas zivot..Vremenom sami primetite ukoliko se u mislima javi neka negativnost automatski je menjate u pozitivnu misao..Vazna je upornost i doslednost, svaki dan malo po malo…Vremenom promene ce biti sve vece i vece…Zivot je stvarno divan i caroban treba to samo osvestiti…Hvala Nenade na ovom divnom tekstu, uvek se rado vratim na ovaj sajt od koga je sve krenulo u mom zivotu na bolje..Hvala Tajno ♥

 12. Sanja

  Hvala puno Nenade, uvek me obraduje Tvoj tekst.

 13. Dragi

  Jel mi može neko detaljnije objasniti ove citate:

  “Sve što vidimo u ovom svetu dolazi iz viših dimenzija postojanja”

  “Kada zamislimo nešto, mi momentalno kreiramo tu stvar u mentalnoj dimenziji.”

  Jel mi može neko preporučiti link ili neku knjigu koja ovo malo detaljnije objašnjava?

  Hvala

 14. Nenad

  @Svi, nema na cemu.

  @Dragi,

  Najbolje objasnjenje za to ces naci u Sankhyiji od Ivana Antica.

  Mi smo od rodjenja uceni da postoji ova dimenzija koju mozemo da vidimo samo ocima,ali kada se uzme u obzir da mi nismo ovo telo niti ove oci i da nas vid se proteze i kroz druga tela koja imamo, tako dolazimo do drugih dimenzija na kojima simultano postojimo.

  Razlika izmedju ovih dimenzija je u gustini vibracije. Fizicki svet u kome zivimo je ‘najsporiji’ pa je tu materija najcvrsca. Kamen ovde i misao o kamenu su ista stvar, samo je ovde kamen cvrst dok njegov oblik u misaonoj dimenziji jeste sama misao o njemu. ( zato sve sto mi zamisljamo, to sve postoji ali moramo da budemo u harmoniji sa zakonima univerzuma, da ih naucimo i primenimo kako da dodjemo do tih stvari )

  Takodje bih dodao da svaki predmet koji vidimo ovde ima svoj astralni primerak,znaci da postoji i u astralnom svetu isti taj primerak. Ako se ikada nadjete budni u snu a blizu fizicke dimenzije ili cak u njoj, mozete primetiti da ako ste na poznatom mestu , vidite neke stvari koje znate da ne postoje.Te stvari su postojale ovde ali ih je neko pomerio ali njihov oblik na astralu je ostao da stoji na tom mestu.

  Zato se kaze da se oseca cudna energija u nekom prostoru.To potice od svih stvari zajedno onih odavde i onih sa tih visih dimenzija- jer sve vibrira i emituje odredjenu energiju koja nam prija ili ne prija.

 15. Dragi

  “Takodje bih dodao da svaki predmet koji vidimo ovde ima svoj astralni primerak,znaci da postoji i u astralnom svetu isti taj primerak.”

  Hvala @Nenade,

  Ovaj odgovor sam čekao. Taj odgovor je toliko logičan na sve ono što si prethodno izložio.

  To znači, da mjenjanjem više dimenzije, mi mjenjamo svoj život ovde i sada. I to znači da sve ono što smo zamislili već postoji u našoj višoj dimenziji.
  ÄŚak i onda kada prestanemo zamišljati i postanemo lijeni, ono je još uvjek (naša ostvarena želja) u toj dimenziji i čeka na nas dok god se ne fokusiramo na nju i dok njena realnost ovde i sada ne postane jedina (misli, osjećaj, fokus).
  To znači da je jako blesavo fokusirati se na neke ograničene stvari u ovoj realnosti.

  Ako je ova gruba realnost samo odraz te više dimenzije onda jedina stvar koju trebamo činiti jeste fokusirati se na beskonačnu i neograničenu višu dimenziju, i nastaviti dodavati u njoj sve svoje želje, i smatrati je jedinom čvrstom istinom. To bi faktički značilo, vjerovati u nevidljivo (koje postaje s vremenom vidljivo).

  Dakle, ovo sa višom dimenzijom dakle ima logike.

  Samo, nameće mi se pitanje, je li ta viša dimenzija zapravo naša imaginacija ili je imaginacija samo sredstvo povezivanja sa višom dimenzijom?
  I da li se na neki način posle određenog vremena ta viša dimenzija sa (svim našim željama u njoj) spušta u ovu realnost i postaje čvrsta?

  Možda bi se trebalo više vjerovati u višu dimenziju nego u ovu našu realnost, ako je ova realnost samo odraz više dimenzije?

  Svejedno, hvala na odgovorima.

 16. Nenad

  Dragi,

  Najbolje je da procitas Sankhyiju. Tu su opisane dimenzije postojanja koje su spolja ali i u nama.

  I da- sve stvari su ovde i u potencijalu. Kada se dovoljno puta koncentrisemo na njih , one prelaze iz imaginacije u cvrsto stanje , tj ovde gde smo trenutno

 17. Perce

  Hvala Nenade na ovom divnom podsetniku, kao i na smernicama gde dalje usmeriti svoju paznju.Vreme je da ponovo sednem i dobro razmislim gde sam i gde zelim da budem.A onda i da zasucem rukave, zagrejem stolicu i pregrejem ove umne celije.
  Veliki pozdrav za stare i nove tajnase

 18. DIKI

  Svaka čast! tako jednostavno napisano i objašnjeno…hvala

Add a Comment