Kamion koji gazi sve pred sobom

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , , ,
Svima nam se dogodilo da se nađemo u sred problema ili neke stresne situacije kada ne možemo najjasnije da razmišljamo. U takvim situacijama, čak i kada se setimo da je potrebno da prekinemo taj negativan tok misli i da mislimo potpuno suprotno, to nam ne polazi za rukom. Jednostavno, negativne misli su toliko jake i moćne da se odupiru svakom pokušaju da ih sprečimo. O takvom svom stanju sam pisao u tekstu Putovanje van zone komfora.

Hajde da se malo vratimo na fiziku koju smo učili u osnovnoj školi. Da li se sećate lekcije o impulsu sile? Nema veze, podsetiću vas 🙂 Impuls može da se opiše kao nastojanje nekog tela da nastavi kretanje ako na njega ne deluje neka druga sila. Impuls je proizvod mase tela i njegove brzine (p = m x v).

Hajde da pojednostavim. Zamislite veliki kamion pun tereta. Ukupna masa mu je, na primer, 20 tona (20.000 kg).

Situacija 1)
Kamion se kreće brzinom od 100 km/h. Kolika sila bi bila potrebna da zaustavi takav kamion? Da li biste smeli da stanete ispred njega?
100 km/h = 27.78 m/s
p = 20.000 kg x 27.78 m/s = 555.600 kg m/s

Situacija 2)
Kamion se kreće veoma malom brzinom, na primer 0.01 km/s. Tek polako kreće sa mesta. Siguran sam da biste ispred njega tada smeli da stanete. Ako ne biste mogli da ga zaustavite, bar biste mogli da pobegnete 🙂
0.01 km/h = 0.00278 m/s
p = 20.000 kg x 0.00278 m/s = 55.6 kg m/s

Jasno se vidi koliko puta je potrebna manja sila da zaustavi kamion u drugoj situaciji. Ako dobro tumačim, to bi bila sila koja je potrebna da zaustavi predmet od 55 kilograma koji se kreće metar u sekundi. Dakle, prosečan čovek bez problema može to da uradi – da zaustavi kamion od 20 tona!

E sad, zašto sam toliko otišao u fiziku?

Zamislite da kamion simbolizuje ogroman problem koji okupira vaše misli. I vi ceo dan razmišljate o njemu. Problem (kamion) je uzeo zalet, ubrzavao, postigao veliku brzinu i vi se odjednom setite da ste previše skrenuli u negativno razmišljanje, pa odlučujete da odjednom svoje razmišljanje preokrenete u pozitivno, kao što nam Tajna sugeriše.
Prekidanje toka misli koje su već uzele zalet je kao da stanete ispred kamiona. Pogledajte situaciju broj 1. Kolika vam je sila (napor, snaga volje) potrebna da zaustavite kamion i odgurnete ga unazad?

Negativne misli koje su stekle toliki impuls će vas pregaziti kao što bi vas pregazio kamion od 20 tona pri brzini od 100 km/h. Ali bolje da ne zamišljamo takvu scenu, nego da vidimo šta možemo korisno da uradimo.

Možemo da se ugledamo na situaciju broj 2. To znači da ne smemo da dozvolimo problemu da postigne toliku brzinu, nego je potrebno da reagujemo odmah. ÄŚim primetite misao koja vam ne prija, odmah je zaustavite i okrenite impuls u pozitivnu stranu time što ćete da pomislite potpuno suprotnu, pozitivnu misao.

Postoji način da impuls iskoristimo još bolje. Nema potrebe uopšte da čekamo da se pojave negativne misli, pa da ih onda zaustavljamo. Bolje je da ne čekamo da kamion krene u smenu u kom ne želimo da ide, nego da odmah sednemo u kabinu, okrenemo kamion u željenom pravcu i damo gas. Tada možemo da iskoristimo taj teški kamion koji ruši sve pred sobom da ubrzamo u pozitivnom smeru i pred sobom srušimo sve što se ispreči.

Kako to da postignemo?

Potrebno je prvo da vidimo koji je to trenutak u kome kamion miruje.

Kada spavamo, impuls se smanjuje. Kamion usporava, zaustavlja se. Istu moć ima i meditacija. Nakon spavanja ili meditacije, imamo jedinstvenu priliku da iskontrolišemo misli i usmerimo ih u željenom smeru.

Nakon spavanja ili meditacije, nemojte da dozvolite da vas ponese tok misli. Ne razmišljajte o tome šta treba da uradite tokom dana, šta ste propustili da uradite, sa kim treba da se suočite, šta sve treba da platite… Nikako. Iskoristite priliku da pokrenete kamion u pravcu u kom želite da ide. Mislite o svom cilju kao da je ostvaren. Budite srećni zbog toga. U početku je taj pozitivan impuls slab i lako može da se zaustavi. Zato budite uporni. Povećajte brzinu kamiona. Ubrzajte toliko da ništa u toku dana ne može da se ispreči i zaustavi taj pozitivan tok misli.

Ne propustite ni jedno jutro. Svakog jutra obavezno uskočite u kabinu kamiona. Možda je u kabini hladno i radije biste se vratili u udobnost svog kreveta gde ne morate da ulažete nikakav napor, ali nemojte to da radite. Uložite početni napor da pokrenete kamion. Kabina će se brzo zagrejati. Biće vam sve toplije i prijatnije. A kada postignete dovoljnu brzinu, samo se prepustite. Krenite ka svojim redovnim dnevnim aktivnostima puni pozitivnih misli i energije.

Abraham kaže da je dovoljno samo 68 sekundi neprekinutog, pozitivnog, nadahnutog razmišljanja da se pokrene tok pozitivnih misli. To je samo jedan minut uložene energije u nešto što će vam sigurno ulepšati dan i promeniti život.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

13 Responses to Kamion koji gazi sve pred sobom

 1. pustinjska_lisica

  Za sve one koji imaju knjigu Zakon privlacenja, Ester i Dzeri Hiks, str. 60

 2. strelac

  lep clanak ja kamionu nikako ne dopustam da se zahukta.cim on krene ja mentalno govorim

  hvala ti,voloim te oprosti mi Boze molim te I zacas mi dodju pozitivne misli Pozdrav svima od baka Lepe .Ako niste probali,probajte.

 3. roksana

  Jako zanimljivi tekstovi,vi ste bili pocetak u mom duhovnom budjenju, volim da citam stranicu samo mi je zao sto nije toliko aktivna tj. sve redje se objavljuju tekstovi.

 4. Katarza

  Roksana, ako ti je krivo što su članci sve ređi i ređi, onda uzmi i ti napiši nešto.

 5. ica

  lep je osecaj kad smo ovde u zeljenom drustvu sa prijatnom energijom.
  Hvala.

 6. Motivizam

  Sjajna tehnika da uvek zadržimo dobar osećaj i momentum pozitivnih vibracija. Hvala Miloše! 🙂

 7. Milan

  Kad ce neki novi tekstovi?

 8. Srce

  Stvarno, hajde malo svi da se aktiviramo, da damo doprinos našem omiljenom sajtu… 🙂 <3

 9. Barbara

  Postajem ozbilj o zabrinuta sta je sa autotom sajta?! Nikada nije proslo ovoliko mnogo vremena bez novog texta. 🙁 🙁

 10. Nebojsa

  Pozdrav svima koji su na putu svesnosti i budjenja.
  Putevi su mnogi do svesnosti.
  Tajna sebeostvarenja je nasa energetika.
  Ako imamo slabu energiju, tesko je privuci bilo sta u svoj zivot.
  Treba raditi na svojoj energiji.
  Kad imamo jaku energiju lakse nam dolazi zeljeni uspeh. -:)

 11. mary poppins

  Svi smo tu…

  Volimo vas najvise, andjeli nasi…

  Pisite…
  S VAMA SMO!!!

 12. Đorđije

  Pozdrav svima, koji bar ponekad svrate na ovaj nekada voljeni sajt.
  Posle tromesecnog boravka u Indiji, sta da vam pozelim osim puno SRECE, LJUBAVI…
  VERUJTE U SEBE!
  SVA MOC JE U VAMA!
  NEMA NISTA VANI!
  OTKRIJTE TO!

 13. mary poppins

  Mene je ovaj Milosev sajt podigao iz zivog blata. Kad nisam videla nista ispred sebe, kad sam bila duboko zagazila u depresiju zbog konstantnih padova, Univerzum je pritekao u pomoc da bi svoje dete, takoreci bezivotno, usmerio ka pravom putu. Ni sada ne umem da objasnim kako sam se obrela ovde… Univerzum to najbolje zna zasto me je bas ovde poslao. Ja sam nesto guglala, sva rastrojena i najednom mi se sirom otvorio portal Tajne. Hvala Univerzumu, podigla sam se zahvaljujuci mojim divnim i predragim uciteljima, upravo ovde i na na ovom, meni zauvek, najdrazem mestu gde stanujem i gde se miomiris andjeoski siri…

  HVALA, Milose!!!

  HVALA SVIMA sto postojite… i, onima sto dolaze i onima koji su prosli i otisli svojim putem, a koji su ostavili dubok trag ovde…

  Moje korenje je prostrto nasiroko u Tajni i da bih imala plodonosni zivot, crpim svakodnevno iz izobilja kojih Tajna ima za svakoga dovoljno. I previse!

  @ Djordjije,
  Veliki, veliki pozdrav tebi, takodje, od sveg srca mog tajnaskog. Drago mi je da obilazis svoj”Dom” u kog si usao malo pre mene.

  Tajnasi,
  Volim vas!!!

  Citajte, ucite, primenjujte to nauceno!
  Uspeh dolazi, sigurno!!!
  Iskustva nasa mnoga govore…

  Uzivajmo u najlepsoj avanturi zivota koji je blistavog karaktera sa svim nasim pozitivnostima!!! 🙂

Add a Comment