Kako što bolje iskoristiti Tajnu – Binauralni zvuci

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , , , ,
Opšte je poznato i više puta sam pisao da različite frekvencije na kojima naš mozak funkcioniše utiču na različita stanja uma. U tekstu o alfa stanju sam naveo sva stanja, ali nije loše da ovog puta prikažem malo drugačiju tabelu. Na sajtu lunarsight.com su navedena istraživanja o različitim frekvencijama i njihovim efektima. Tu se navode sledeći podaci o različitim stanjima mozga:

 • Delta (1 – 3 Hz) Dubok san, lucidni san, pojačane funkcije imunog sistema…
 • Teta (4 – 7 Hz) Duboka relaksacija,  meditacija, pojačano pamćenje, sanjanje…
 • Alfa (8 – 12 Hz) Lagana relaksacija, “super učenje”, pozitivno razmišljanje…
 • Beta (12 – 25 Hz) Normalno stanje budnosti, stres, anksioznost…

Postizanje različitih frekvencija je obično vezano za promenu stanja svesti. Dublja stanja možemo postići kada spavamo ili meditiramo. Ali postoje i drugi načini da se postignu dublji nivoi, a danas želim da pišem o jednom od njih. U pitanju su binauralni zvuci ili binauralni ritam.

Naučnici su još u 19. veku primetili da frekvencija mozga može da se izazove istom frekvencijom zvuka iz okoline. Međutim ljudsko uho, ili bolje reći, mozak, može da registruje frekvencije zvuka u opsegu 20 – 20.000 Hz i nije u mogućnosti da reaguje na niže frekvencije. 1839. godine, nemački naučnik H. W. Dove je otkrio da emitovanje dva koherentna zvuka slične frekvencije u svako uvo posebno može da izazove treći, “binauralni” zvuk čija je frekvencija upravo razlika između frekvencija dva emitovana zvuka. Na primer, zamislite da se jednom uhu emituje čist ton na frekvenciji 400 Hz, a drugom isti zvuk, ali na frekvenciji 410 Hz. Unutar glave se uočava razlika i stvara se treći, binauralni zvuk frekvencije 10 Hz koji utiče na frekvenciju mozga koja se prilagođava toj frekvenciji. Ako nekoga interesuje naučna pozadina ove pojave, preporučujem sledeći sajt.

Znajući naučnu pozadinu binauralnih zvuka, kao i frekvencije rada mozga na kojima se postižu različiti nivoi svesnosti i stanja uma, možemo da eksperimentišemo i proizvodimo različite binauralne audio snimke koji nam omogućavaju ulazak u željeno stanje. Evo nekih primera koji su testirani i uveliko se koriste:

 • Podsvesno programiranje (subliminal programming) – između 5Hz i 7Hz, a otkriveno je da frekvencija od 7,5Hz daje posebno dobre rezultate. O sabliminalnom programiranju sam pisao u dva ranija teksta (prvi i drugi).
 • Trenutna relaksacija i oslobađanje od stresa – između 5Hz i 10Hz za različite nivoe relaksacije.
 • Meditacija – između 5Hz i 7Hz sa stalnim šetanjem između te dve frekvencije.
 • Zamena za spavanje – tridesetominutna izloženost binauralnim zvucima frekvencije 5Hz može da zameni 2 do 3 sata spavanja.
 • Lečenje nesanice – između 4Hz i 6Hz na početku, a onda se smanjuje na frekvencije ispod 3,5Hz.
 • Poboljšanje raspoloženja i poboljšanje intuicije – teta frekvencija 45 minuta dnevno.
 • Kreativna vizuelizacija – alfa frekvencija pomaže korišćenju tehnika vizuelizacije.
 • Samohipnoza – između 8Hz i 10Hz uz slušanje audio snimka koji nas uvodi u stanje hipnoze.
 • Brzo učenje – postizanje alfa stanja dok učimo je izvanredan način da se bolje zapamti sve što se čita.

Iako sve ovo lepo zvuči, veoma me je zanimalo da li slušanje binauralnih zvukova ima i neke negativne posledice. Proteklih dana sam tražio po internetu takvu informaciju, ali nisam uspeo da pronađem ni jedan relevantan podatak. Osim nekih neproverenih tvrdnji po forumima, nisam pronašao naučno proverene informacije. Ipak, većina sajtova preporučuje da osobe koje boluju od epilepsije ili nekog drugog psihičkog oboljenja, trudnice, deca ispod 15 godina i osobe koje nose pejsmejker ne slušaju binauralne snimke. Takođe, ove audio snimke nikako ne treba slušati kada je neophodno da ostanemo budni i koncentrisani, na primer dok vozimo.

U industriji prodaje binauralnih snimaka krajnjim korisnicima ima mnogo manipulisanja i igranja lažnim informacijama. Jedan od proizvoda koji je izazvao najviše pažnje je takozvana “digitalna droga” ili i-doser koji navodno ima slične efekte kao i korišćenje klasičnih opijata. Ipak, ovo je klasičan primer manipulacije tržištem i nema nikakvih dokaza da binauralni zvuci mogu da izazovu takve efekte.

Binauralne zvuke možete i sami napraviti. Za tu svhu postoji jedan besplatan program, Brainwave Generator koji koristi tehniku dva različita tona koji se emituju u različite slušalice. Ja sam koristio jedan drugi komercijalni program koji ima drugačiju tehnologiju generisanja binauralnih zvuka i koristi jedan ton koji se modifikuje na odgovarajući način. U principu, efekat ova dva različita pristupa je isti. Kao poklon svim posetiocima sajta tajna.rs, napravio sam jedan binauralni audio snimak u trajanju od pola sata. Snimak počinje tako što se emituje frekvencija 16Hz što je ekvivalent frekvencije rada mozga u budnom stanju. Zatim se frekvencija postepeno spušta do 10Hz i zadržava se tri minuta na toj frekvenciji kako bi se dozvolilo mozgu da pristigne frekvenciju binauralnog zvuka. Nakon toga se frekvencija spušta na 7,5Hz i zadržava na tom nivou skoro do samog kraja snimka kada se postepeno povećava ponovo do 16Hz. Dakle, preporučujem svima koji su voljni da probaju ovu tehniku da preuzmu binauralni audio snimak klikom na link ispod teksta. Obavezno stavite slušalice, sedite u udoban položaj i opustite se. 5 minuta nakon početka snimka bićete u alfa stanju koje možete da iskoristite da vizuelizujete svoje ciljeve ili da izgovarate unapred pripremljene afirmacije kada će ove tehnika imati mnogo veći efekat nego u budnom stanju. Zvuk u slušalicama ne mora, čak i nije poželjno, da bude jak. Podesite jačinu zvuka tako da vam ne smeta.

Ako ste zainteresovani za širu ponudu binauralnih zvuka, mogu da vam preporučim websajt www.binaural-beats.com gde možete naći proverene snimke za postizanje različitih efekata.

Ovde možete preuzeti polusatni binauralni audio snimak: tajna.rs binauralni ritam

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

27 Responses to Kako što bolje iskoristiti Tajnu – Binauralni zvuci

 1. Renata

  “Ovde možete preuzeti polusatni binauralni audio snimak: tajna.rs binauralni ritam” ja ovo skinula i samo nesto susti …jel to treba da susti 🙂 ili nesto nije ok ?

 2. Mishke

  Skoro sam prestao da uzimam antidepresiv. Simptomi apstinencije se polako, hvala Bogu, povlace. Interesuje me vase misljenje o tome, da li je preporucljivo da koristim binauralne tonove i da li mogu pomoci u lecenju i prevenciji depresije?

  Hvala svima!

 3. Vetar

  Mishke,
  Evo mog licnog iskustva: uzela sam cetiri paketa binauralnih zvuka , jedan od njih je za depresiju.Slusala sam binauralne zvuke u periodu od 15 dana,odnosno noci. Isla sam na spavanje sa bubicama u usima, spavala a snimci su vrceli, za depresiju cak duplo, u trajanju od 2 sata. Nisam se opterecivala da ‘vidim’ rezultate. Tri meseca nakon prestanka slusanja snimka dosla mi je sestra u posetu i jedno jutro me pitala jesam li uzela antidepresive. Ohh, tad sam postala svesna da ih ne uzimam vec nekoliko dana. Jednostavno sam zaboravila! Od tad ih i ne uzimam vise, i ljekar se slozio da mi ne trebaju vise. Bilo je i simptoma apstinencije, ali nista me nije ‘vuklo’ da opet se vratim antidepresivima; da jeste opet bi ih uzela. Ali nije postojala zelja, niti potreba, a za apstinenciju – znala sam da ce proci i proslo je. Obrazac koji je postojao u podsvijesti a koji je prouzrokovao depresiju, iskorijenjen je.
  Binauralne zvuke sam preuzela sa http://www.podsvest.com. I hvala im:)!
  Zelim ti prijatnu noc.

 4. Jasmina

  Jako interesanta tema.Drago mi je da sam pročitala ovako nešto. Zanima me da li postoje bilo kakve posledice slušanja ovih talasa. Da li možda na ovaj način, postoji mogućnost da mi naš mozak ulenjimo i postepeno, vremenom oduzmemo mu sposobnost da sam proizvodi ove talase… Meditacijom naravno sami podstičemo mozak da podiže vibraciju i smanjuje frekvenciju, ali elektornskim putem slušati ove talase (pronašla na youtube) da li može izazvati bilo kakve posledice? Hvala Vam.

 5. Boza Bogdanovic

  Najljubaznije molim citaoce da preporuce neku metodu u lecenju veoma teskog tinitisa, koji mi godinama kida zivce.
  Boza Bogdanovic, Bor

 6. dado

  Zdravo svima. Ako moze mala pomoc,zelio bi da znam da li mogu da snimim ovaj zvuk na mobitel pa da slusam.Koliko se smije dnevno koristiti.hvala

 7. pseudonim

  Mene interesuje zasto u podsvesnim porukama sa sajta http://www.podsvest.com postoje negativne reci tipa “strah”, “negativne misli”? Pricali ste da univerzum od “ne zelim” cuje “zelim”, a postoji i ona teorija da se ne moze drugacije reci, da ne postoji suprotna rec od “strah” idt. Molila bih da mi pojasnite, a volela bih i da mi se javi Tajna. 🙂

 8. Tajna

  Ono što volite, to Vam se i dešava 🙂 Javlja se Tajna…

  Potpuno razumem Vaše nedoumice oko primene afirmacija. Evo, ja sam do nedavno imao dileme oko toga kako da se oslobodim pištanja u ušima. Kako da sastavim odgovarajuće afirmacije da se oslobodim toga?

  Ako se fokusiram na: “Meni ne pišti u ušima”, to ne valja jer je negacija i fokus je na pištanju i dalje. Ako kažem: “Ja sam savršeno zdrav”, to je previše široko i ničim ne doprinosi da pištanje nestane. Mogu ja da budem savršeno zdrav, a da mi i dalje pišti u ušima, zar ne? Ako kažem: “Imam savršen sluh”, to opet može da bude istina, a da mi i dalje pišti. Kako se uopšte Tajnom “borimo protiv” pištanja, pušenja, straha i tako sličnih stvari?

  Tražio sam odgovore i kod Luize Hej i u Silva metodu, i uopšte na internetu. Zaključio sam da je ipak dozvoljeno imenovanje pojava kojih želimo da se oslobodimo. Kako bismo uopšte drugačije mogli da sastavimo odgovarajuće afirmacije?

  Dobra stvar je da se koriste povezane afirmacije. Na primer, prvo kažete “Ja sam se oslobodio svih strahova.”, a onda odmah nadovežete neku potpuno pozitivnu afirmaciju, kao: “Ja mogu da se suočim sa bilo kojom situacijom.”

 9. Mila

  @ Jasmina, ako sumnjas u nesto, nece ti pomoci, ako mislis da ti moze naskoditi, moguce je da ti se desi, ali ne zato sto to skodi zaista, vec zato sto ti verujes da stvari skode ( to je jedan doktor Japanac bas objasnio kao to izgleda razlika imedju ljudi koji su nezadovoljni i traze dlaku u jajetu i ljudi koji teze uspehu i vide sve kao dobro.)
  Izaberi svoj put po Tajni, a to je da sve ti se dogadja samo dobro u zivotu i veruj u sebe da ti koristis samo dobre stvari i tako ce ti i ova stvar biti dobra i ok oko zvukova… jer uistinu to ne skodi..ali govorim u moje ime.. ako imate blokada od zvukova i sumnajte, onda najbolje da ocistite svoje blokade.

  Recimo ja sam primala kemioterapije. tada sam bila prinudjena da ih uzmem, jer nisam bila dovoljno jaka kao danas. No bila sam bar dovoljno pametna da znam da nisam toliko jaka, ali sam i bila pametna da po knjizi Dzosefa Marfija okrenem sve u moju korist i ja sam na terapije gledala kao na nesto sto mi pomaze i sto je spas za mene, pored mojih meditacija i mojih drugim mudrovanja…. i prema tome meni ta terapija nije nikad naskodila, samo mi je pomogla..ako izuzmemo..povracanja i neke sitnice..ali da me vidis danas.. da ne poverujes da sam ja prosla sve sto sam prosla..
  Izbor i mudrost su vazni….

 10. Mila

  @ Bozo,
  a kako ti to kida zivce? Sta je to uospte kidanje zivaca..To je sve pogresna slika o smaom sen^bi i ponavalajnje iste..
  Jesi se zapitao zasto tebi ista koda zivce?
  Pocni da govoris o sebiovako: JA IMAM SVOJ MIR… pa vidi posle puno ponavljanja kako se osecas… nestace ti nemiri i nerviarnje… teraj tako dok ne pobedis sebe starog i staro ubedjenje da tebi nesto kida zivce i da imas bolest. Ja sam ponavljala da sma zdarva i da imam mir i meditirala i danas sam zdarva…. a bial sma pacijent cancera koke su lekari dali par meseci zivota…

  Tvoj zadatak je da izaberes metodu koja ti najbolje odgovara..ima ih ovde koliko hoces.. a ja ti savetujem meditaciju svakodnevno sto vise u pocetku i isitaj malo svoj zivot.. zatso dozivljavas nervoze? Pomiri se sa stvarima koje te nerviraju, ane mozes da ih promenis…tipa politika..drustvo i bla..bla… nikome nije doneko dobro,…samo je produbilo zlo u narodu. Na lose covek en treba da reaguje., samo na dobro i kad je lose, ne treba da gleda to ako lose, nego zahvalno kao skolu da mu bude bolje…

  Istina je ta, da ti zapravo imas pogresno ubedjenje da tebe moze da nervoraju stavri i imas ubedjenje da si slab i da drugi uticu na tebe i tako dalje i tako dalje…. rascisti sa svojom podsvescu i postavi drugaciju strukturu u sebi,.tipa: ja sam jak..ja mogu, ja hocu najbolje, ja znam kako da mi bude najbolje, ja umem da budem najbolji, ja sam srecan, meni je dobro…… JA SAM TAKO RADILA, IAKO SE MOZDA DRUGIMA CINILO DA SAM PREPOTENTNA, JA SMA DRZALA PRAVAC DA MI BUDE DOBRO, DOK NISMA STALA NA OBE NOGE.. KO NIEJ RAZUMEO, SKLONIO SE IZ MOG ZIVOTA I TACKA.

  Postoje afirmacije za to…savetujem ti Louze Hay i nJEne afirmacije.
  Svako dobro…pozzz

 11. Mila

  @ Dado..slusaj koliko ti volja…nema tu stete i garnica uistinu, jedino ih covek postavlja sam..a ja s enadam da nisi jedan od tih..;) .. sve zavisi samo do toga koliko imas vremena za slusanje i volje.. pozzzz

 12. Mila

  @ Pseudonim,
  Tajna ti je dobro objasnio, a zamolio je i mene da dam svoj doprinos i evo me tu.
  Ono cemu dajes vaznost i smatras da je lose, ono ce ti uvek biti lose. Recimo ti rec strah smatras negativnom i kada se koristi tebi se alarmira u tebi osecaj negativnog, na tvoju zalost. Ja bih se pitala zasto mi rec strah smeta…ili bilo koja rec….? Mi ili smo alergicni na dastu rec u nama, ili imamo pravac pa iz toga biramo reci tezeci ka svom pravcu, a to nije isto…
  Strah je deo planetarnog coveka, ali da bi nam strah bio nevazan i nikako ne bude negativan, postoji nacin kako da mislimo o njemu i onda mi licno kao pojedinci nemamo problem sa strahom. Evo ja sam namerno napisala ” nemamo problem sa strahom” . Zasto? Zato sto u meni danas postoji jedna cista podsvest i kada ja to govorim tako u meni vazi istina, da ja sam hrabra i mocna zena i volim lep zivot i dobre izazove i verujem vec odavno u sebi da sam ja zasticena od svega sto ljudi ( kolektiv) smatraju losim, a da mi se smao dobro desava i cuda. Po tom principu i zivim danas i moj fokus je na zdravlje i na lepotu zivota i posto sam dozivela PUTOVANJE DUSE, ili zovu ga VANTELESNO ISKUSTVO, ili prostim recima UMRLA SAM I PONOVO OZIVELA U SVOM ISTOM TELU…ja iz tog dogadjaja imam svoju ogromnu mudrost, jer sam u tom dogadjaju gde je telo bilo napusteno od moje duse srela direktno IZVOR i spojila sam sve sa njim sto mi nije bilo jasno dok sam bila u telu. Ja i ne citam nesto puno..aj imam puno u sebi od tog izvora, a ako nesto zelim da znam, ja postavljam pitanje izvoru kroz konekciju sa njim. Odjednom sam shvatila koliko ima zabludi na zemlji, da cak nisam zelela ni da se vratim..ali me taj izvor vratio neznom svojom reakcijom DA JA TREBAM DA SE VRATIM i ja odmah ipak poslusala.
  Preneto mi je da moje iskustvo prenesem na svoje dete i na svoje prijatelje i ja to zaista i cinim maksimalno koliko je to moguce. Gde vidim da ljudi nisu spremni, ja cutim.. cekam… jer nekima na zalost je niska ili niza frekvencija i lako primaju uvrede umesto savet. Danas to umem da razlikujem, a ranije nisam to znala…. ali sve se nauci..eto.. A vazno je da ja mislim pravilno o ljudima i ono sto primetim kod njih transformisem i onda se sve samo desi dobro, govorim samo tamo gde vidim da ima smisla. Ovde sam slobodnija, jer smatram ljude istomisljenicima i cak sam jako mirna po svim pitanjima.
  Vrlina coveka je umeti transformisati, kada nesto smatra losim..

 13. Mila

  Ono sto zelim isto reci. Pisala sam ja ovde o NIVOIMA SVESTI. Malo je ljudi mozda shvatilo moju poruku, ali ona ima veliku ulogu u svemu.

  Od nivoa razvijene svesti zavisi reakcija u coveku. Nekim ljudima rec strah i misao na nju odmah ostvari depresiju, jer iz iskustva mu se upale alarmi u posvest i mozda samo sebe ubedjuje da se ne plasi, a onamo kad bi ga popeli na veku visinu, on bi se jako uplasio. Neki ljudi su sasvim mirni i niti se zaista boje, niti smatraju da treba da se boje.
  Recimo ja prvo imam slobodu, jer znam da moja dusa zivi zauvek, a to sam dozivela u PUTOVANJU DUSE i to mi i daje ogroman mir. Ja smem danas da se spustim padobranima, da letim avionima iz zadovoljstva.. sve su mi to prekrasne avanture… ljudi koji imaju strah, strahuju i da sednu na biciklu…. zbog cega, nek sebe zapitaju sami. Ja cak danas svuda gde krenem unapred sam sigurna u sebe i znam da je sve super. MIR U MENI MI OMOGUCAVA DOBRO JER JE NIVO SVESTI VISOK.

 14. Mila

  I na kraju eto zato rec STRAH nema kod svakoga isto znacenje. Neko iz visoke svesti svoje ne smatra de je negativna rec, a nekima zaista daje negativnu reakciju i ovo nikako nemojte smatrati da vas ja omalovazavam i spustam nize od sebe, vec budite iskreni sa samim sobom i pitajte se zasto je ta rec negativna u vama.
  Recimo Jasmina Kovacev, koja radi EFT sa ljudima, se nacuje situacija i situacija ljudi, cije su jako teske cesto..ali teske licno onome ko ih nosi, a Jasmina ima svoju licnu moc podsvesti u koju pusta samo ono sto ona zeli, jer je visoko svesna sebe. Samo takvi ljudi mogu i da pomognu drugima i da ostanu bez posledica.

  Ja sam sve to prosla i znam kako se to radi i to mi koristi danas da stojim u masi i budem svoja snaga. To bas govori da nije svaciji nivo isti i oni zavise od covekovog mentalnog sklopa.
  Ljudi oko mene postanu odmah i sami pozitivni, samo od mog zagrljaja im je vec bolje….oni koji me znaju, znaju kako to izgleda..zato sto je u meni moja dobra snaga i ona utice na ljude zbog jacine i zbog mog livela svesti.
  U nadi i sa verom da sam vam pomogla..sve vas ljubim i pozdarvlajm i kazme vam.: SAMO NAPREDDDDD.. Sve dodje na svojemesto, samo ustrajte i mudro ucite i upoznajte sebe..
  O nivoima govorim da bi shvatili sebe gde ste i kuda zelite.. svakome ko ima visi nivo cestitam,oni koji teze, zelim da dodju do njega.. jer tvrdim da svako moze..

 15. Mila

  zaboravila sam da kazem samo i ovo, da za one koji imaju izazov da pobede sebe u svojim strahovima i te kako je vazno da sto svesnije se pobrinu i koje reci koriste i cemu teze svijim mislima. Nesvesno stanje dovodi do neprijatnosti. Sa time se potpuno slazem. Ja kada sam bila nesvesna mnogo toga i mene su nesvesne reci samarale kako sam ih bacala.
  Danas kada pricam, zbog moje organizovane i dobre svesti u meni, mnogo toga kad govorim, povezano je sa neistinom sveta, koja je meni jako jasna i ne stvara mi muke. MUDROST!!!!

 16. pseudonim

  Hvala i ovde puno, vec sam se na temi Moć podsvesti u službi ozdravljenja zahvalila. Hvala Tajni sto se javio, hvala Mili 🙂
  Zelja mi je i da se licno barem iskuckam sa vama. Kao sto sam rekla – ucenik je spreman 🙂 Da, zelim da se oslobodim strahova. Ide dobro, zelim jos vise. Zelim da budem neopterecena. (opustena? 🙂 ) I necu biti bukvalista. Puno pozitivne energije vam saljem i rado je prihvatam.

 17. pseudonim

  Molila bih Milu da mi se javi na mail pseudonimpseudonim@yahoo.com
  Jako bih volela da procaskam sa Vama.

 18. pseudonim

  Sta su prisilne misli? Da li je to negativna podsvest? Strah? Kako ih se osloboditi? Koji kurs najpre upisati? Hvala
  Biram da sam neustrasiva i optimista uvek i desavaju mi se lepe stvari. 🙂

 19. slash

  Pre pola godine sam prvi put cuo za Tajnu i jako mi se svidelo to sto sam odgledao… Poceo sam malo da istrazujem i dosao sam do binauralnih tonova koji su ,kako sam cuo podpuno bezopasni.. Razlog zbog kojeg sam odlucio da vam se obratim je taj sto sam nasao na internetu da su ti tonovi ustvari jedna vrsta droge i da stvaraju zavisnost… Ovo je sajt na kojem sam to procitao

  http://www.pressonline.rs/zabava/life-style/130002/ajdouz-droga-koja-se-slusa.html

  Moze neki komentar na ovo ili neka vasa iskustva?

 20. novipocetak

  Sta kazete na ZVUCI USPJEHA audio materijalu?

 21. Max

  ALOOO? čovjeku zuji ,šumi u ušima!! To ga smeta! A nije općenito nervozan i sjeban i nigdje ne piše što da koristi da prestane! Rekla kazala batali to, daj lijek il način kako da prestane šumit.I meni šumi godinama i nikako da prestane, niko ne zna ništa, medicina zastarila…i fakat to više izluđuje!

 22. Max

  BOĹ˝A BOGDANOVIĆ probaj pit tablete GINKO FORTE ako ne pomogne nakon 3mj.onda bjež kod najboljeg specijaliste kojeg moš nać. Ja sam počeo to pit tjedan dana, šumi i dalje a super čujem, uši čiste kao i prije, ak to ne pomogne ,ne znam kud više i kod koga.

 23. waterlillyziva

  @Max – Nisam sigurna šta ste od pregleda obavili, ali u svakom slučaju krenimo od početka: potrebno je da se prvobitno obratite ORL lekaru koji će utvrditi stanje uha i kanala koji su u vezi sa istim. Ukoliko ne postoji neko začepljenje (obično ispiranje uha može da učini čudo), onda se pristupa merenju sluha, postoje metode kojima se to radi, lekar će odrediti šta je potrebno (timpanometrija, audiometrija…). Možda i pregledati stanje okolnih krvnih sudova, vrat pre svega. ÄŚesto se dešava da zbog degenrativne promene na nekom od nerava dolazi do zvučne senzacije koja je stvarno iritirajuća, ali se valjda čovek vremenom privikne na to, jer kada ti lekari za takvo stanje kažu da nema pomoći onda većina ljudi to shvati upravo tako. Međutim, smatram da za svako oboljenje postoji razlog u nama samima. Ono što sam htela reći je da morate da iscrpete sve medicinske metode pre ili uporedo sa metodama samopomoći. Ubeđena sam da postoji nešto što čujete ali Vi ili neko/nešto iz Vašeg okruženja ometate taj tok. Razmislite, šta je to što čujete a ne dopada Vam se, ne želite da čujete i prihvatite? Vaše telo samo reaguje na ono sa čim se Vaš um susreće. Morate da analizirate šta je to što Vas sputava. Da li svakodnevno čujete stvari koje vam smetaju, ili Vas neko ograničava svakodnevno u Vašoj slobodi da čujete i vidite ono šta hoćete? Vi nikada ne možete da promenite svoje unutrašnje Ja, jer ono je celo, takvo kakvo jeste, potpuno, večno, nepromenljivo. Međutim kada se suprotstavljamo sopstvenom ja, stvaramo konflikt u sebi i izazivamo bolesti u sebi, fizičke,i mentalne… Plastično rečeno, Vi imate neki problem sa izvorima, kanalima onoga što do vas dopire i što svakodnevno slušate i čujete. Ne možete zanemariti i fiziološko stanje,eventualni visok krvni pritisak, gojaznost, način ishrane (cigarete, alkohol), fizička aktivnost (prisustvo/odsustvo) itd… Ovo je vrlo čest poremećaj, i javlja se i kod vrlo mladih ljudi. Rešenje postoji, ali se ne može napisati u par redova. Zahteva holistički pristup osobi. U protivnom, vi možete neko vreme da se rešite senzacije nekim promenama, ali će se ona vratiti da vas iritira ponovo ako ne pronađete pravi uzrok. A on svakako nije čep, ili degenrativni nerv. ÄŚep se ispere, i vremenom se stvori nov ako se uzrok ne otkloni. Inervacija je čudo, a put inervacije na promenjenom (degenerativno izmenjenom) nervu ne možete da isperete vodom kao ušni kanal u ORL ordinaciji. Morate da pronađete uzrok tom stanju koji se nalazi u Vama samima… U tome može da vam pomogne samo introspektivno preispitivanje šta je to što Vam smeta? Ili ko je to? Nemojte se zavaravati da je to nešto na šta nemate uticaja, bolest, pa kako bude. Bolest je samo posledica konflikta u nama samima. Kakve otpore Vi imate?

 24. ivan

  Postovani,
  kroz citanje sam dobio pitanje samom sebi…Neki su se svukli sa lekova pa sam hteo da pitam…
  Sa kojim zvucima ili tretmanima bi mogao da se svucem ili primirim da mi TA i SUK budu u nekoj normali.ILi, sam mozda preterao u terapeutisanju samog sebe ili zelje da se sam izlecim.\
  Stetnost lekova i ostalih zivotnih situacija su uzrok svih nasih bolesti i mislim da postoji metod ili nacin ili frekvencija koja moze da mi neutralise sadasnje stanje i da se lepo polako skinem sa raznih lekova
  Citao sam ovde da je sve moguce i sto ne bi ja licno za sebe probao i naravno uspeo u tome da mi bude ok stanje iako imam 59.godina…
  Kako se nakupilo ,tako se moze otpustiti i uzivati u ovom dobu zivota na kvalitetan nacin
  zahvaljujem na bilo kom odgovoru
  Pozdrav

 25. Cveta

  Evo odgovora Bozi Bogdanovicu, mada kasno….ali ipak….I ja sam imala tinitus, pojavio se odjednom.Ujutru sam ustala sa njim i vise nije prestao. Isla sam kod lekara, izvrsila sva ispitivanja i sve je bilo u redu, ali tinitus je i dalje bio prisutan
  Onda sam nasla resenje: Ginko biloba kapi. Veovali ili ne, nestao je u roku od tri dana. Javi se jos samo ponekad, ali jako jako retko i vrlo kratko, ali samo kad sam premorena. Eto, nadam se da ce ovo pomoci.

 26. Divna

  Citam fascinirana i srecna, kao kad se vracas u svoj dom…dozivela sam odvajanje od tela kad sam rodila cerku.Mila, pozdrav za vas, volela bih pricati sa vama.Ja sam bila kod prozora na plafonu, nisam otisla dalje…

 27. Radovan

  Drago mi je da sam naisao na ovakve tekstove. Svidjaju mi se jer sam nedavno saznao za binauralne tonove. Hvala svima. Velik pozdrav za Milu.

Add a Comment