Kako prevazići mentalnu lenjost?

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , , ,

Da li ste lenji da s namerom razmišljate o svojim ciljevima? Ja jesam, priznajem. To sam skoro shvatio i dobro je što sam shvatio jer sada znam na šta treba da se fokusiram da bih što bolje iskoristio Tajnu. Zato sam razmišljao kako da prevaziđem to stanje i sastavio sam nekoliko predloga.

Kako se uopšte manifestuje ta moja mentalna lenjost? Probudim se ujutru, pa sam pospan da bih razmišljao o ciljevima. Odem na posao i nemam vremena da razmišljam o drugim stvarima osim o poslu. Dok se vraćam kući, previše sam umoran da namerno razmišljam o bilo čemu. Mnogo je lakše da se misli puste da teku same. Popodne se uvek nešto dešava što me sprečava da se smirim i usredsredim na ciljeve. Onda dođe veče, pravo vreme za razmišljanje, a ja sam toliko umoran da jedva čekam da legnem i zaspim.

Mentalna lenjost je ista kao i fizička lenjost. Treba uložiti napor, mentalni napor. Teško je sebe naterati da razmišljate namerno o nekom svom cilju ako vam taj cilj nije previše bitan. Ali ja imam bitne ciljeve koje sam sebi zacrtao, međutim i dalje ne mogu da se nateram da razmišljam o njima u dovoljnoj meri. Razmišljao sam o tome šta sve može da mi pomogne i došao sam do nekoliko koraka koje moram da preduzmem:

  • Nepohodno je da dovoljno dugo vremena spavam. Proteklih godina moje spavanje se svodilo na maksimalno 6 sati radnim danima, a često i kraće. To nije dovoljno vremena da se um i telo oporave i pripreme za novi dan. Istina je da sam na poslu uspevao da ispunim zadatke, ali oni su nosili posebnu, eksternu, motivaciju u vidu klijenata i rokova koji mi stoje nad glavom, pa sam morao da dam sve od sebe, bio umoran ili ne. Ali kada dođe red da se posvetim sebi i svojim potrebama, lako sam se predavao i klonuo. Dakle, moram više da spavam!
  • Hrana koju jedemo mnogo utiče na naše mentalne procese. Zamislite sebe da posle pola kile prasetine pokušate da aktivno razmišljate. Ne ide! Moramo da vodimo računa o principima zdrave ishrane koja će nam pomoći i da se bolje koncentrišemo. Voće, povrće, razno zrnevlje, više manjih obroka dnevno, dovoljne količine vode… to je ono što svi znaju, a retko se ko pridržava tog načina ishrane. Dakle, moram da se hranim kvalitetnije!
  • Treba naći vremena u toku dana za desetominutnu meditaciju i relaksaciju. To može da se izvede uvek, ma koliko gust dnevni raspored bio. Uvek možete da odete do toaleta i odradite vežbu fizičkog i mentalnog opuštanja. Meditacija (ima mnogo različitih vrsta, ali govorim o onoj gde se praktikuje opuštanje tela i odsustvo misli) ima važnu ulogu u konsolidovanju misli i pristupu drugim unutrašnjim izvorima kao što su podsvest i intuicija. Dakle, moram da odvojim svakodnevno 10 minuta za meditaciju i relaksaciju!
  • Ĺ to su jasnije postavljeni ciljevi, to je moguće postići veći fokus. Kada znamo čemu stremimo, bolje ćemo ići ka tome. Većina ljudi se ponaša kao loptica u fliperu, lete na sve strane kako ih život nosi. Ipak, nije bitno znati samo koji nam je cilj. Bitno je da znamo šta će nam ostvarenje tog cilja doneti, odnosno kakve ćemo efekte postići. Ako znamo da će nam ispunjenje cilja doneti sreću, olakšanje, lagodan život, onda treba što više da se fokusiramo na te očekivane posledice jer oni sa sobom donose pozitivne i prijatne emocije koje nas motivišu da razmišljamo o njima. Dakle, moram da razmišljam o tome šta mi ostvareni ciljevi omogućavaju!
  • Dobro je da budemo sami ponekad. Još bolje ako možemo da odvojimo vreme da odemo na neko mesto gde možemo da uživamo u tišini i prirodi. Tada se sigurno bude misli koje zaslužuju da isplivaju na površinu, a od svakodnevne galame i jurnjave ne uspevaju. Od trenutka kada mi je ova ideja pala na pamet, ne prestajem da razmišljam o njoj. Već sam počeo da smišljam varijante da ženi kažem da sam na službenom putu, šefu da kažem da sam bolestan, a ja da odem na neku planinu, makar na dva dana 🙂 Dakle, moram sebi da omogućim odlaske na neka mirna mesta gde ću moći da se prepustim svojim mislima!
  • Televizija je ubica slobodnog razmišljanja. Kada gledamo TV nemamo vremena da kritički razmišljamo. Informacije se brzo smenjuju i nama ostaje da budemo nemi posmatrači. Mislimo da se relaksiramo uz TV, ali u stvari samo blejimo i dozvoljavamo da postanemo ovčice bez prava na sopstveno mišljenje. Ne bih se upuštao u dublju raspravu na ovu temu, ali znam da moram potpuno da izbacim gledanje nepotrebnih programa na televiziji!

Ako želim da preuzmem život u svoje ruke, onda jednostavno moram da se promenim. Koraci koje sam nabrojao će mi predstavljati deo “Uputstva za upotrebu života”, nešto čega moram da se pridržavam. ÄŚitaću ovaj tekst iznova i iznova jer samo tako mogu da uvek imam na umu pravila koja sam naveo.

Ova lista nije konačna. Ima još mnogo stvari koje mogu da se preduzmu kako bismo poboljšali svoje misaone procese koji nas vode ka pozitivnom korišćenju Tajne koju smo naučili. Voleo bih kada biste u komentarima naveli neke svoje predloge. Veliki pozdrav svim čitaocima bloga tajna.rs!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment