Kako održati strastvenu želju?

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav, Tajna Tags: , , , , ,

Setite se samo kada ste imali izrazito jaku želju da ostvarite neki cilj i kada ste išli ka njegovom ispunjenju puni strasti. Tada se cilj prosto nametao, sve se lako i jednostavno odvijalo. Tada ste bili u stanju prirodnog toka. Budili ste se svako jutro znajući tačno šta treba da radite kako biste se približili cilju i bili ste srećni zbog toga. Uživali ste u svemu što vas približava cilju. Uveče ste išli na spavanje zamišljajući kako će se stvari promeniti kada ga budete ostvarili, kako ćete biti srećni i ponosni.

Sigurno ste imali neku takvu situaciju u životu. Na primer, ispit iz predmeta koji Vas je stvarno zanimao i koji ste učili sa zadovoljstvom; unapređenje koje ste toliko želeli i radili vredno da biste se izborili za njega; priprema venčanja; uživanje u radu kojim se iz hobija bavite. Meni su naročito bliske situacije u kojima sam imao sportski izazov pred sobom, kao što je predstojeća trka ili takmičenje. Predstojeća trka je mogla da me potpuno obuzme. O njoj sam mogao stalno da razmišljam, da zamišljam sebe kako trčim, postižem željeno vreme, kako sam srećan nakon trke. To je sve dolazilo spontano, bez dodatnog mentalnog napora. Jaka želja za postizanjem ciljanog rezultata je uticala na to da budem potpuno posvećen.

Ali, da li je sa svim željama tako? Da li možete da razvijete tako jaku želju za sve što želite? Da li posle inicijalnog oduševljenja, vaša želja slabi i polako posustajete? Priznajte sebi da je tako u većini slučajeva.

Odlična stvar je da mi možemo da utičemo na želje i strasti! Ĺ˝elje i strasti nisu nepromenljive. Mi ih razvijamo tokom života u zavisnosti od situacija u kojima se nalazimo. O ovoj temi sam razmišljao juče dok sam trčao i zamišljao ostvarenje svog nedavno postavljenog cilja. Evo, ovo je već treći članak za redom u kom pominjem trčanje. Nedavno sam sebi postavio cilj da na Beogradskom maratonu istrčim polumaratonsku trku u vremenu boljem od 1:29:59. To je vreme koje će od mene zahtevati redovan, ali umeren trening. Ranije sam trčao i dosta brže, ali sam mnogo više i duže trenirao, što mi sada nije cilj. Dakle, razmišljao sam o toj trci koja treba da se održi tek za pola godine i shvatio koliko sam joj već sada posvećen. ÄŚesto se tokom dana, sasvim spontano, podsetim tog novog cilja. A ono što je interesantno je da do pre tri nedelje nisam uopšte razmišljao o tome. Tada nisam trčao i misli su mi bile usmerene na drugu stranu. Ĺ˝elja za trčanjem na tom polumaratonu uopšte nije postojala. To sve me je dovelo do zaključka da na svoje želje mogu i treba da utičem. Ĺ to budem imao jaču želju, imaću jaču volju da je ostvarim, misli će mi lakše ići u tom pravcu, imaginacije će biti spontanije i lakše. Zaključak je jednostavan: za sve što želimo da postignemo moramo da razvijemo jaku želju!

Razmišljao sam malo o tome kako mogu da pojačam intenzitet svojih želja, i evo do čega sam došao:

Jasan cilj – po ko zna koji put ponavljam da bez cilja koji je jasno i precizno definisan i napisan, ne znamo tačno kuda treba da idemo. Jasan cilj nije: želim da se pripremim za polumaraton. Jasan cilj je: želim da na beogradskom maratonu 2012. godine istrčim polumaratonsku trku u vremenu boljem od 1:29:59. Dakle, nedvosmisleno, precizno, merljivo, sa što više neophodnih detalja.

Javno obećanje – kada nekome nešto obećate, teže ćete prekršiti to obećanje, nego da ste samo sebi obećali. To jeste neka vrsta paradoksa, ali ljudska psihologija je takva. Više vodimo računa da ne izneverimo druge nego sebe. Zato iskoristite to i dajte javno obećanje. Ceo sajt tajna.rs je javno obećanje. Inicijalna ideja za sajt je bila da vodim neku vrstu online dnevnika gde će svako moći da proveri kako napredujem, da li ispunjavam obećanja na svom putu uspeha. ÄŚitao sam i o jednom sjajnom primeru gde je čovek koji nikako nije mogao da ostavi pušenje platio reklamu na bilbordu u svom gradu koja prikazuje njegovu sliku sa natpisom: “Ko me bude uhvatio da pušim, platiću mu 100.000 dolara”. Obećanje ne mora da bude potpuno javno kao u navedenim slučajevima. Dovoljno je da obećate najbližoj osobi, ali pokušajte da se obezbedite da i ona ne odustane od toga.

Okružite se ljudima koji vas podržavaju i koji imaju slične ciljeve – druženje sa ljudima koji vas potpuno razumeju i koji dele vaše želje je nešto najbolje što možete da uradite da biste pojačali želju. Ako hoćete da trčite, učlanite se u atletski klub i redovno trenirajte sa drugim članovima. Ako želite da osnujete ili poboljšate sopstveni biznis, družite se sa drugim preduzetnicima, učlanite se u društvo preduzetnika. Ovaj sajt je odlično mesto gde ćete uvek naći podršku ljudi koji žele da poboljšaju svoj život. Očaravajuće je koliko se napunim energijom nakon što se vidim sa ljudima koji aktivno učestvuju u radu tajna.rs sajta. Isto tako i kad odem na kurs Silva metoda ili dok sam radio intervju sa Slavicom Squire iz NLP instituta. Direktna i bezuslovna podrška drugih je uvek sjajna za motivaciju, pogotovo ako počnete da odustajete i sumnjate.

Stalno se motivišite – svakodnevno čitajte literaturu iz oblasti koja vas zanima, gledajte video klipove preko interneta, čitajte blogove, zalepite slike svuda po kući koje će da Vas podsećaju na cilj. Bitno je da svoj um bombardujemo informacijama o cilju i da mu ne dozvolimo da se ohladi od njega.

Shvatite zašto želite ostvarenje cilja – ovo je veoma važno da shvatite. Ĺ ta će vam ostvarenje tog cilja pružiti? Slobodu? Nezavisnost? Sigurnost? Poštovanje? Samopoštovanje? To što znate koji osnovni razlog stoji iza vašeg cilja će vam pomoći da održite goruću želju i motivisaće Vas da preduzmete akciju.

Da li možete da imate lepši život od života punog strasti za sve što radite?

A strast ne možete da razvijete tako što ćete svako veče provoditi ispred televizora zatupljujući svoj mozak, nego tako što ćete da preuzmete odgovornost i krenete u realizaciju svojih ciljeva. Sjajan mi je motivacioni tekst sa majice koju često nosim dok trčim, a koji je odštampan naopako, tako da može lepo da se pročita preko ogledala: “Ĺ˝elja za pobedom ne znači ništa bez želje za treningom“. Trening je strast, a pobeda će doći sama po sebi.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

One Response to Kako održati strastvenu želju?

  1. Milan

    Zelim da do 21. Marta 2015. godine steknem 50 hiljada eura i obecavam Vam da ce mi se zelja ostvariti,jer cvrsto VJERUJEM !!!

Add a Comment