Kako funkcioniše zahvalnost?

Objavljeno . Autor: veliki_osmeh Posted in Tajna Tags: ,

Sajt tajna.rs okuplja sve više različitih autora i meni je posebno drago zbog toga. Danas imam zadovoljstvo da objavim tekst autora koji piše o tome kako on vidi zahvalnost. Veliki_osmeh, hvala ti za tekst i hvala na tome što pokušavaš nešto da promeniš… Tajna.

Sigurno ste nekad zaglavili u redu pred nekim šalterom, u nekoj čekaonici, vjerovatno vam se nekad činilo da sve što vam je potrebno zavisi od drugih i da morate čekati da se neko smiluje da vam nešto učini jer ste vi bespomoćni. A onda iz te bespomoćnosti proključa bijes i ozlojađenost, pa počnete kriviti nenormalno društvo u kome živite, nenormalnu državu, političare koji misle samo na sebe, gramzive moćnike koji vladaju našim životima i sve negativno što se može naći samo kod nas. Iskukate se i bude vam lakše do sledećeg okidača i sledeće kuknjave. Zadnja stvar koja bi vam u tom momentu pala na pamet je zahvalnost. Kako još da budete zahvalni za jad i čemer u kome živite?

Evo jedan primjer: naš javni zdravstveni sistem. Da napomenem da ovo dajem samo za primjer jer se ovo može primjeniti na bilo koji drugi segment društva u kome živimo ili bilo koji segment našeg života. U našem zdravstvenom sistemu je prevelika korupcija, premalo osoblja, a i ono što ga ima je prilično neljubazno, gužve su prevelike, kao i participacije, administracija je preglomazna i prespora, dok dodjete do doktora bolest je već u poodmakloj fazi… Kukate i bijesni ste zbog “naše realnosti“ jer nemamo zdravstveni sistem “kao sav normalan svijet“. Naravno, vi možete samo da kukate i da se “istresate“ zato što ne možete ništa da preduzmete jer ovim sistemom upravljaju tamo neki moćnici… I kukate, i kukate…

Naravno, svi bi smo željeli da imamo zdravstveni sistem kao, na primjer, jedna Ĺ vedska. Možete da nastavite sa svojim izlivom negodovanja kako mi nemamo zdravstveni sistem kao Ĺ vedska a mogli bi da imamo, a imate mogućnost i da pogledate na cijelu stvar iz drugog ugla. Odnosno, da sagledate što širu sliku. Vjerovatno imate u glavi predstavu kako je uredjen zdravstveni sistem i kako su sređene bolnice u Ĺ vedskoj. Ali da li ste ikad razmišljali o tome kakav je, recimo, u Etiopiji? Kažem vam da je potrebno da sagledate sveobuhvatniju sliku, zato ću vam navesti neke podatke. Podatak je malo stariji, ali je i više nego slikovit. U Etiopiji na 60 miliona stanovnika radi samo 2500 doktora! Sad zamislite kolike su gužve tamo u čekaonicama, kakve su im bolnice… Zamislite šta jedan Etiopljanin misli o zdravstvenom sistemu u svojoj zemlji… a sad zamislite šta bi taj isti Etiopljanin pomislio o našem zdravstvenom sistemu? Za njega bi naš zdravstveni sistem bio kao za nas švedski. Vidite koliko je sve relativno. Kad ovako sagledate stvari postaje vam jasno da postoje stvari koje su gore i od “naše realnosti“. Dakle, nismo dosegli dno. Kad god hoćete da se žalite zbog našeg zdravstvenog sistema i problema u njemu počnite da se žalite na probleme u etiopskom zdravstvenom sistemu. Ubrzo će vas proći želja za jadikovanjem. A sad napravite naglu promjenu u svom pristupu. Kad god vam dođe da jadikujete o našem zdravstvenom sistemu, vi se zahvalite što on nije kao etijopski. Ili zdravstveni sistem ÄŚada, Somalije ili Centralnoafričke Republike… Nisam rekao da budete zadovoljni našim zdravstvenim sistemom, već da svoje nezadovoljstvo iskažete zahvalnošću a ne jadikovanjem i kuknjavom. Zahvalnost će vas podići na veći nivo svijesti i pomoći da naš zdravstveni sistem jednog dana dostigne onaj pomenuti švedski zdravstveni sistem.

Ovim hoću da pokažem i dokažem da ni jedan segment svog života ili društva oko sebe nećete učiniti boljim ako samo jadikujete i krivite druge. Hoću da dokažem da nezadovoljstvo možete iskazati i kroz zahvaljivanje na pozitivan način i tako napraviti prvi korak da stvari krenu na put pozitivnih promjena. Ovaj princip vrijedi za sve stvari u životu i za sve segmente društva i zemlje u kojoj živimo. Ako mislite da ova zemlja nema perspektivu i nema potencijala, ako želite da idete negdje vani zato što je bolje nego ovdje, zamislite rijeke i potoke naše zemlje, njene proplanke i jezera, njene zasijane njive, njene gradove i njena sela… Sve to uporedite sa onim potencijalima i resursima zemalja u koje želite da odete. Pa mnoge imaju manje od ovoga! Pogledajte jedan Japan, treću ekonomiju svijeta. Japan je planinska zemlja koja nema ni jednu veću ravnicu pa opet proizvodi dovoljno riže za preko 120 miliona stanovnika. Zemlja na koju su bačene dvije atomske bombe postala je jedna od vodećih ekonomija svijeta. Samo zato što nisu jadikovali nad svojim problemima i što nisu obraćali pažnju na “svoju stvarnost“. Bili su zahvalni za ono što imaju da bi imali još više. Morate shvatiti da su nam potencijali mnogo veći od sadašnje situacije i da sadašnja situacija nije nepopravljiva.

Zato nemoj da jadikuješ već se zahvali, i nemoj da ćutiš i trpiš već se zahvali kako bi situaciju mogao da popraviš! Ne možeš dozvoliti sebi da upropastiš svoj život zbog nekog reda koji se jedva pomiče, gužve u čekaonici ili propusta nekog administrativnog radnika. Pa to su sitnice! Zar zbog tih sitnica treba da budemo loše raspoloženi? Ĺ˝ivot je mnogo veći od toga… ne dozvoli da prolazi dok ti jadikuješ. Zato se zahvali za to što imaš da bi imao još bolje! Sjetite se Džoa Vitalea u filmu “Tajna“. On to zove “current reality“ (trenutna stvarnost). Kad god vam dođe da počnete jadikovati vi se zaustavite. Odmah i bez razmišljanja! Bez obzira na sve vi se zahvalite. Ma kakve okolnosti bile! Sjetite se scene iz filma kad neki, vjerovatno Indijac negdje u Indiji, pere veš na ulici. A onda otvorite svoj ormar… Vjerujem da će vam, kad povežete tu scenu i svoj otvoreni ormar (ma šta imali u njemu), prva misao biti zahvalnost.

Izvinjavam se ako se bilo ko u nekom od pomenutih zdravstvenih sistema našao uvrijeđen, to mi zaista nije bila namjera. To je bio samo slučajan primjer, a mogao je biti bilo koji drugi segment društva ili života.

Svima vam želim da budete zahvalni na tome što imate i da imate još više (da bi se još više zahvaljivali)!

2 Responses to Kako funkcioniše zahvalnost?

 1. avgust

  Ja sam zahvalna za zivot koji mi je dat i sanse koje su ispred mene. Nikad ne idem dalje u nabrajanje pojedinosti.
  Na mene uopste stimulativno ne djeluje uporedjivanje sa nekim ko je u goroj situaciji od mene, niti uporedjivanje sa onim ko je u boljoj.
  Voljela bih samo da iskoristim svoje sanse, ne poredeci se sa drugima i da mi Bog da dovoljno mudrosti da nadalje imam ono sto je za mene najbolje, a ne sto je trenutno in. Jednostavno, zelim ono u cemu mogu da uzivam izistinski, zbog sebe, a ne zato sto drugi misle da sam dostizanjem odredjenih materijalnih dobara i drustvenih statusa uspjela u zivotu.

 2. osmeh

  Svaka ti cast! Pravi komentar si ostavila.
  Sve najbolje. pozz

Add a Comment