Ja više ne brinem

Objavljeno . Autor: 13petak Posted in Tajna Tags: , , ,

Ovaj tekst vam neće otkriti ništa što do sada niste znali, ali će vam otvoriti oči za sitne mudrosti koje u životu obično ne primenjujete. Priznaćete da od kad postoji ovaj sajt, znamo već poprilično stvari da bismo mogli živeti savršenim i mirnim životom. Nevolja je, međutim, u tome što to znanje ne primenjujemo. Cilj ovog teksta je da vas trgne iz učmalosti i da vas natera da počnete da ih u životu primenjujete.

Neko je rekao: “Naš zadatak, vezan za život, nije da naprežemo oči u maglovite daljine, već da se uhvatimo u koštac sa onim što nam se jasno ocrtava pred očima”. Ljudi nekad misle da čovek koji je uspešan u životu mora posedovati nadprosečnu inteligenciju. To naravno nije tačno, što vam može potvrditi vaše okruženje. Sigurno poznajete nekog ko je uspešan, a spada u ljude prosečne inteligencije. U čemu je tajna uspeha tih ljudi? Tajna je u načinu života. Oni žive svesno ili nesvesno u sadašnjem trenutku. Sve svoje probleme rešavaju sad i odmah, jedan po jedan. Izbegavanjem rešavanja problema stanje vašeg uma se pogoršava, a suočavanjem sa istim stanje vašeg uma se postepeno poboljšava. Morate razvijati naviku da živite u sadašnjosti jer prošlost se ne može promeniti, a budućnost je sadržana u današnjici. Bez sumnje mnogi će reći da moramo da brinemo za sutra, da razmišljamo o napredovanju na poslu, da planiramo porodicu, da štedimo novac za stare dane. Slažem se, moramo. Sve to moramo ali se ne moramo opterećivati nepotrebnim brigama o njoj.

Kada čovek brine može mu se desiti da naglo oslabi, neko nasuprot tome dobije na težini, nekog spopadne grčevit plač, neko dođe do ivice ludila i pomisli da li će ikad biti više nalik na normalno ljudsko biće. Mudar čovek rešava svoje probleme korak po korak, jedan po jedan. Nemoguće je da čovek rešava sve svoje probleme odjednom, tada postaje žrtva svih svojih briga o budućnosti. Zato se otarasite svojih briga. Mnogi misle, lako je reći, kako to učiniti? Da, tvrdim i stojim iza toga. Lako je otarasiti se briga. Svaki problem rešavajte u tri faze ili tri dela. Prva faza je da otvoreno i bez straha analizirate situaciju u kakvoj ste se našli. Analizirajte sve moguće posledice neuspeha, čak i one najgore. Druga faza je da se pomirite sa mišlju da ako bude potebno spremno prihvatite sve te posledice. I treća, koja je i najvažnija, je da sada svu svoju energiju uložite da bi donekle ublažili tu “katastrofu”  za koju ste se već pripremili, sa kojom ste se u duši već pomirili, kako biste spasili ono što se spasiti može.

Kada primenjujete ove delove rešavanja vaših problema, gledano sa psihološke strane, vi u stvari se bežeći od problema vraćate u stvarnost. Oslobađate jednu novu energiju, osećate se smirenijim i od toga trenutka možete početi da razmišljate trezvenije. Mnogi su sebi upropastili život zato što nisu sebi dozvolili da trezvenije razmišljaju ili nisu bili spremni da se pomire sa najgorim, nisu pokušali da spasu ono što se spasiti može. Predali su se sudbini i završili kao žrtve izmišljenog kompleksa – melanholije. Ako ne postupite kao mudar čovek koji zna kako se rešavaju problemi, onda budite spremni na svakojake posledice.

Ne želim da vas uplašim, jer smo naučili da kod nas strah ne postoji. Već želim da vas trgnem iz te melanholije. Brige izazivaju širok spektar bolesti kao što su srčane smetnje, povišen krvni pritisak, čir na želudcu, reumu, bolest štitne žlezde sa kojom sam inače dobro upoznat. Za mene kažu da sam smiren i staložen, ali i najstaloženiji čovek se ulovi u zamku briga. Zato sam i oboleo od štitne žlezde. Da li ste nekad videli osobu sa hiperaktivnom štitnom žlezdom? Takve osobe drhte, tresu se, brzo menjaju ćud, imaju ubrzan rad srca, menja se funkcija organizma i telo počinje da živi ludačkom brzinom. Da se nisam lečio “sagoreo” bih vlastiti organizam. Najviše mi je pomogla relaksacija i rekreacija, opuštenost, zdrav život, san, muzika i smeh. Verujem u život i nastojim da sagledam smešne strane života. Saznao sam šta znači zdravlje i sreća. No, pošto ovde nije priča o meni već da svi mi volimo život, da želimo da živimo dugo, sretno i zdravo. Svi smo mi koji to želimo sasvim normalni ljudi. ÄŚvršći smo nego što to mislite, jer u svakome od nas su skrivene tajne rezerve, kojih ponekad nismo ni svesni.

Zato kad naiđete na problem, napišite šta vas muči, napišite moguća rešenja, odlučite kako ćete postupiti i odmah počnite da svoju odluku sprovodite u delo. Morate imati na umu da će vaš odnos prema problemima uticati na vašu ličnu sreću, zdravlje pa i na prihode. ÄŚovek se lako otarasi briga ako je zaposlen nečim što iziskuje planiranje i razmišljanje. Briga ćete se rešiti ako nemate vremena da razmišljate o njima. Zato svoj um zaposlite drugim stvarima koji vam donose sreću i zdravlje. Nemojte da dozvolite da vas sitnice obeshrabre. Nekada u životu doživite veliku nesreću, međutim, dozvolite da vas sitnice izuju iz obuće. U braku sitnice i male brige mogu vas dovesti do ludila, a te sitnice su uzrok polovine svih nesporazuma među bračnim parovima. Morate se ponašati kao emocionalno odrasla osoba. Ponekad na sitnice slegnite ramenima jer nas one ponekad izluđuju samo zato što im dajemo suviše do značaja. Dobro analizirajte situaciju i probajte da ustanovite da li se vaše slutnje temelje na istini ili su plod zabrinute mašte. Morate imati na umu da će vam sadašnje brige kroz 2-3 meseca činiti smešnim i da će mnoge, naprosto, same nestati.

Zato nastojte da vam ni danas, kada vas muče, ne zadaju suviše glavobolje.

37 Responses to Ja više ne brinem

  1. asketa

    Lepo, pozitivno, inspirativno.

Add a Comment