Hvala tebi, ljubavi moja

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav Tags: , , , ,
Juče sam svom sinu pomogao da nauči da vozi bicikl. Skinuli smo pomoćne točkove i vrlo brzo je uspeo da održi ravnotežu i sam vozi nekoliko desetina metara. Kako je samo bio ponosan. Kako je bio srećan. A ja sam ga stalno hvalio kako je veliki dečko i kako je lako i brzo naučio da vozi bicikl. U jednom trenutku mi je spontano rekao: “Tata, hvala ti što si tako dobar prema meni.” A ja sam se potpuno istopio od ljubavi. Zar je moguće da dete od 5 godina zna toliko da ceni pažnju koju mu posvećujemo, čak toliko da može da je iskaže rečima? Voleo bih da je zaista tako.

Prirodna je težnja roditelja da svojoj deci omoguće da rastu i da se razvijaju na najbolji mogući način. Ali, kao i većina roditelja, i ja se često pitam: “da li grešim?”, “da li mogu bolje i više?”, “da li je dovoljno?”, “da li ipak preterujem?”… I mislim da je to dobro. Sve dok sebi postavljam takva pitanja, to znači da razmišljam o podizanju svog deteta. Kada razmišljam, to znači da sam svestan i ne radim stvari po automatizmu kako sam naučio od svojih roditelja ili kako sam video od okoline.

Možda bi, umesto “podizanje deteta” trebalo reći “vaspitavanje”, ali to je tako ružna reč jer zvuči kao disciplinovanje i ukalupljavanje u prihvaćene norme ponašanja i gušenje njegove izvornosti i autentičnosti. Naravno, ako nauči pravila ponašanja, lakše će da se prilagodi raznim situacijama, a tako će lakše da postigne ono što želi u životu. Ipak, prilikom učenja pravila trebalo bi vodimo računa da u tim silnim pravilima dete ne izgubi sebe.

Imam utisak da većina ljudi o svom umeću roditeljstva misli kao o pameti. Kao što većina za sebe misli da je pametna, čini mi se da isto tako za sebe misle da su dobri roditelji. Evo, i ovaj moj tekst je potvrda toga, jer sam se osetio dovoljno sposobnim da napišem tekst u kome savetujem druge kako da podižu svoju decu 🙂 Razumite me, ovaj jučerašnji događaj me je naveo da pomislim kako sam uspeo u svom poslu koji obavljam kao roditelj. Tačno je da većina očeva nauči decu da voze bicikl, ali ja sam dobio zahvalnost od svog sina što sam dobar roditelj 🙂 Nije to mala stvar.

Roditelji mahom bezgranično vole svoju decu. A da li deca znaju i primećuju da ih roditelji vole? Već sam u prvom delu teksta Emocionalni obrasci ponašanja pisao o tome koliko je bitno da roditelji stalno pokazuju deci koliko ih vole. Nije dovoljno da se to samo podrazumeva. Deci je potrebno da znaju da su voljena i, bez obzira šta nevaljalo urade, da će uvek biti voljena. U tom periodu života, ljubav je hrana koja je verovatno i važnija od prave hrane. Ako se ne hrane pravilno, možda će kasnije imati neke posledice kada je zdravlje u pitanju, ali to se lako može popraviti. A ako nisu dovoljno bili hranjeni ljubavlju, postaće nesigurni u sebe, stidljivi, povučeni, možda će biti u stalnoj potrazi za pažnjom, možda će imati komplekse, probleme u komunikaciji, probleme u interakciji sa autoritetima ili sa potčinjenima… Iako i to može da se popravi u kasnijem toku života, mnogo je bolja varijanta da se kroz život krećemo bez takvih opterećenja.

Ako naši roditelji nisu bili u prilici da znaju koliko njihova “batina koja je iz raja izašla” ima uticaja na kasniji život deteta, onda bar vi imate priliku da ispravite grešku na svojoj deci ili unucima. Redovno deci govorite koliko ih volite, gledajte ih u oči kada im se obraćate i posvetite im barem 15 minuta dnevno apsolutne pažnje. Posvećivanje pažnje znači da ne gledate u TV i ne pričate telefonom dok komunicirate sa detetom. Fokusirana pažnja podrazumeva da vam je dete u tom periodu jedina preokupacija na svetu. Tada su njegove potrebe bitne. Gledajte ga u oči sa puno ljubavi i razumevanja, dodirujte ga, mazite, grlite, igrajte se sa njim. Videćete, kada dete na taj način napuni svoje emocionalne potrebe za pažnjom i ljubavlju, biće manje nevaljalo i manje će svojim nestašnim ponašanjem da izaziva pažnju roditelja.

Nisam, naravno, ja izmislio ovo što pišem. To sam preuzeo iz desetak knjiga o roditeljstvu koje sam pročitao. Svi autori se slažu u jednom, da je ključno da detetu pokažemo ljubav, što eksplicitnije moguće i da to radimo što više.

Takođe bih želeo da vas podsetim na seminar o Svesnom roditeljstvu koji se održava ovog vikenda u Beogradu. Ja planiram da budem na seminaru jer stvarno želim da što više naučim o ovoj oblasti. Pogotovo što ću vrlo skoro biti tata još jednom dečaku 🙂

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

8 Responses to Hvala tebi, ljubavi moja

 1. gordana.a

  Prvo, cestitke za jos jednog decaka, cestitke na uspesnom podvigu malog bicikliste, a trece, cestitam na jos jednom divnom tekstu, koji me kao roditelja uvek podseti da svoje dete prigrlim jos jace u narucje, da joj kazem koliko je volim i koliko je lepa, i koliko smo mi roditelji srecni sto je imamo i sto smo na najlepsi moguci nacin od Boga nagradjeni.

 2. Carobnjakov segrt

  Posto sam i sam roditelj svaki tekst o “vaspitavanju” dece mi je posebno drag,za mene “investicija”( u vidu paznje,saveta,davati im povoda da pocnu da razmisljalju na drugaciji naci i puno ljubavi) u decu je najbolja investicija(mozda ne bas najbolji odabir reci ali za mene licno je “investicija”-uloziti trud i vreme u nesto sto je vazno) i jedan od najvaznijih zadataka odrasle osobe.Hvala na tekstu.Cao!

 3. Mila

  Cestitam vozacu i ucitelju. Pisem knjigu o deci bas sada.. Sve iz mog decijeg zivota sa dedom. Bice jako poucna, kao ova sada: MOJ PRVENAC KNJIGA.

 4. bubamara

  Apsolutno se slazem da kada nahranite dete ljubavlju ono je zadovoljeno i ne privlaci paznju nestaslucima vec zna da ste tu uz njega za njega svim srcem. Hvala na divnom tekstu. Hvala svim divnim roditeljima koji znaju da pokazu svojoj deci koliko ih vole jer to znaci da ce izrasti u divne ljude.

 5. mezenin

  Divno, ja vec danima primenjujem 15 i vise minuta apsolutne paznje, i sve je ok, histerisanje i nestasluci su nestali mada ih i ranije nije bilo mnogor. Metoda je blagotvorna i za roditelje, razmena ljubavi i energije je dragocena.

 6. Andjelak

  Cvaka cast!
  Divan tekst!
  Divne vesti o prosirenju porodice.
  Bravo za malisana koji ne samo da vozi bajs, nego i ide u dobrom zivotnom pravcu.
  Cestitke mami i tati!

 7. Mila

  POZDRAV ZA NOVOSADJANE, VIDIMO SE !

  Promocija u petak, 27.09 2013. u 19 časova u Centru za psihofizički balans – UltraWell, Novi Sad, Gogoljeva 13a.

  Poštovani,
  pozivamo Vas na promociju knjige autorke Pipi Mile Dragice Rajić Racić “PUT SATKAN OD SVETLOSTI – Kako sam pobedila rak” koja će biti održana u petak, 27.09 2013. u 19 časova u Centru za psihofizički balans – UltraWell, Novi Sad, Gogoljeva 13a.
  “Lekari su mi dali još samo tri meseca života i zato sam morala da budem brza i da u što kraćem roku ozdravim.”- rekla je Mila kada joj je pre nekoliko godina dijagnostifikovan tumor najtežeg oblika.
  U knjizi su pored kratkog opisa trenutaka, opisana i njena razmišljanja, stavovi i načini na koji je uspela da prebrodi i eliminiše rak – vodič kroz jedan novi pogled na život. Ĺ˝ena za koju ne postoji nemoguće otkriva nam kako je strah taj koji nas hipnotiše i parališe na putu ka ostvarenju naših želja. Taj nevidljivi neprijatelj sedi u nama i koči svaki put kada ubrzamo. Savladavajući strah jačamo sebe i otvaramo PUT SATKAN OD SVETLOSTI.
  Pipi Mila Dragica Rajić Racić je rođena 1968. u Zaječaru. Bavi se slikarstvom i poezijom. Učesnica je brojnih izložbi i dobitnik priznanja za svoje pesme. Ĺ˝ivi i stvara u Belinconi u Ĺ vajcarskoj i majka je jednog studenta, a moto joj je:
  – Ĺ˝IVOT JE POBEDA –
  http://www.putsatkanodsvetlosti.webs.com
  U očekivanju Vašeg dolaska srdačno Vas pozdravljamo.
  Molimo Vas da na promociju ponesete slatkiše ( po jednu čokoladicu ili bombonice, itd ), koje ćemo skupiti i odneti deci oboleloj od karcinoma na pedijatrijsko Odeljenje za onkologiju u Novom Sadu i tim malim, simboličnim gestom poslati im našu podršku, i pozitivnu energiju.
  http://www.putsatkanodsvetlosti.webs.com/
  http://www.putsatkanodsvetlosti.webs.com

 8. Nena

  ÄŚestitam Miloše i tebi i tvom sinu.
  On tebe kopira, od tebe!
  Zagrljaj!

Add a Comment