“Hajde da se drogiramo, nek se oči sjaje…”

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav Tags: , ,

Da se odmah razumemo… ja ne podržavam upotrebu alkohola ni opojnih droga. Ali sada želim da pišem o jednom pozitivnom aspektu koji oni izazivaju, a što bi bilo izuzetno dobro da možemo da postignemo potpuno trezni. Isto želim da kažem na početku teksta da ovo pišem kao potpuni laik, bez ikakvog uvida u stručnu literaturu. Nisam čak ni malo istraživao na internetu, a u ovom tekstu ću da pišem samo o svojim ličnim zapažanjima.

Bio sam na svadbi ovog vikenda. Odlično sam se proveo, bilo je stvarno opušteno i veselo. Popio sam taman toliko alkohola da budem potpuno opušten i slobodan. Naravno, daleko sam bio od one faze da se teturam i ne kontrolišem svoje postupke. Zato je i bilo super. A sada baš želim da pišem o tome kako nam takve opojne supstance pružaju emocije kao što su sigurnost, opuštenost, bezbrižnost. Da li je to lažno stanje ili smo to “pravi mi” bez nametnutih strahova i ograničenja?

Zar nije mnogo lepo kada ste potpuno opušteni i oslobođeni strahova tipa “šta će okolina da komentariše” ili “šta da kažem kada priđem tom i tom”? Manje količine alkohola postižu baš takav efekat. Tada me više nije briga što ne igram baš savršeno ili što mi se košulja malo izvukla iz pantalona. Tada nisam stegnut i ukrućen, već naprotiv, potpuno opušten i usredsređen na uživanje u muzici, igri, razgovoru. Tada nije nikakav problem prići nekoj važnoj osobi ili devojci. Nema strahova od toga šta ću reći, da li ću se izblamirati. Reči izlaze same, spontano. Tada sam duhovit i zanimljiv. Naravno, ovo sve se odnosi samo na situaciju kada se ne pretera sa pićem.

Da neko ne bi pomislio da ja propagiram alkohol, moram da kažem da mi je ideja da u ovom članku istaknem kako smatram da isto ovakvo stanje sigurno možemo da postignemo i bez psihoaktivnih supstanci. Ĺ ta može da nam pruži čašica alkohola što mi već nemamo u sebi? Alkohol ne sadrži ni samopouzdanje, ni sigurnost, ni sreću. On samo može da pomogne da se za trenutak oslobodimo svih onih glupih strahova koji su se godinama skupljali u nama i koji nam zagorčavaju život. A to su sve neverovatno glupi i bezrazložni strahovi o kojima sam već pisao u tekstu Ĺ ta to upravlja našim životima, a nije novac. Jedno rešenje je da se svesno suočimo sa strahom.

Imam jedan odličan primer da bolje prikažem današnju temu. Kada me neko pita kada sam se proveo najbolje u životu, ja se uvek setim jedne večeri na ekskurziji. Pošto smo prethodnih dana dosta pili, odlučili smo da te večeri ne pijemo alkohol. Međutim, jedan drug nije znao za taj dogovor, pa smo mi ostali rešili da se pretvaramo da smo pijani kako bismo ga napili. Skratiću priču jer ni tri teksta ne bi bila dovoljna da opišu koliko je bio dobar provod tada. Sada je samo bitno da sam se ja potpuno trezan, pretvarao da sam pijan. Toliko sam se bio uživeo u ulogu da sam uspeo sve da ubedim u to, čak i one sa kojima sam se dogovarao da ostanemo trezni. Radio sam sve što bih inače radio da sam pijan, bio sam opušten, komunikativan, lud i blesav. Osećao sam se odlično. Ali poenta cele priče je da sam uspeo da se ubacim u to stanje bez ikakvih “nedozvoljenih supstanci”.

Iz cele priče može da se izvuče jedan zaključak. Alkohol nas dovodi u određeno stanje, a stanje je nešto što možemo da postignemo i mentalnim stavom.

Kako?! E to je, po meni, teži deo priče. Ako nas Tajna uči da treba da se pretvaramo i da glumimo onakve osobe kakvi bismo želeli da budemo, onda to može da bude rešenje. Upravo mi je na pamet pala ideja da, kada budem sledeći put na svadbi ili žurci, zamislim kako sam popio taman toliko alkohola da se osećam slobodno i opušteno. Ako je alkohol ono što nam daje krila i ako mislimo da bez njega ne možemo dobro da se provedemo, onda možemo da te efekte proizvedemo i samo tako što ćemo da se ubacimo u ulogu. Sigurno ću to probati sledeći put. Pitam se kako mi ranije takva ideja nije pala napamet?!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

20 Responses to “Hajde da se drogiramo, nek se oči sjaje…”

  1. nasmijano sunce

    Mislim da je sjajan text! Valjda jer sam shvatila poentu? 🙂

Add a Comment