Ekskalibur 2

Teme o praktičnoj primeni tajne. Koje metode i tehnike koristite i na koji način?

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 15.10.2013. 10:51
Dugo sam pruzao otpor samome sebi da uopste pominjem ovu temu, a kamoli da o njoj pisem. Medjutim, dosadasnji razvoj situacije i moj celokupni rad na sebi, i veliko ciscenje na kome sam radio (na samome sebi) konacno su uklonili te blokade, i konacno mogu slobodno pisati o ovoj temi i ovoj tehnici.

Ekskalibur 2 je nastavak rada na Ekskaliburu i sa Ekskaliburom 1, i razlika izmedju ova dva sistema, ogleda se u primeni formule za uklanjanje Beta. Bete su sve ono sta se desava i odvija u nama, a sto nam usmerava delovanje i kretanje od zeljenog cilja. Nasuprot tome, Alfa je ono sta nas priblizava nasem cilju. Dakle kada ,,dajemo, imamo i drzimo,, Alfe, mi se krecemo ka zeljenom cilju. Kada ,,imamo,, Bete, mi se zaustavljamo i povlacimo od zeljenog cilja.

Da bi covek mogao da stvori zivot po svojoj zelji, mora biti u stanju da ostvari sve svoje Alfe, i da pri tome ukloni sve svoje Bete.

Tome, u Ekskaliburu 1 sluzi ,,Formula rastvaranja,, koja se u prvoj verziji, sastojala od 5 koraka, dok se u Novom Ekskaliburu (takodje i to je Ekskalibur 1 samo sa izmenjenom formulom) formula sastoji iz 2 koraka
1. Udji u iskustvo ( u Betu) i oseti ga u potpunosti
2. Izadji iz njega i pusti da nestane, diskreiraj ga

U Ekskalinuru 2 nemamo ulazenje u iskustvo koje zelimo da uklonimo ( u Betu) vec sve sta otkrijemo kao ogranicavajuce i sta nas usmerava od, umesto ka cilju ,,Prihvatimo,, bez otpora.
U praksi to bi izgledalo kao da to neprijatno osecanje, verovanje, misao osecaj, itd, ( sve su to Bete) propustimo da ,,Prodje kroz nas,, kao da smo mi nefizicki i da taj osecaj ili ta Beta, moze da prodje kroz nas, kao da uopste na nju ne stvaramo nikakav otpor. Bete i istrajavaju zato sto na njih imamo otpor, i ako nesto ,,Prihvatimo bez otpora,, to za nas ne postoji vise, odnosno ne predstavlja nam Betu, i ne sprecava nas da dodjemo do zeljenog cilja.

Primer: Zelimo negde da odemo, ali odustajemo od tog cilja, jer osecamo strah, da to ucinimo. Ako upotrebimo Formulu Prihvatanja, taj strah ,,Propustimo da prodje bez otpora kroz nas,, dok se i dalje koncentrisemo na zeljeni cilj. Onda dajemo sebi Alfu (kazemo u sebi ili naglas Afirmaciju ili Alfu) Ja sada idem tamo gde zelim, ili Ja sada ostvarujem taj i taj cilj.

Ako se tokom nekog vremena pojavi neka Beta, koja rusi tu nasu Alfu, opet na tu Betu primenimo Formulu Prihvatanja i ponovo dajemo istu Alfu, i tako sve dok Bete ne prestanu da se pojavljuju, Alfa ostane cista i mi spremni da ostvarimo zeljeni cilj.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 15.10.2013. 11:53
Sledeci korak, koji nadopunjuje i ,,podupire,, Alfu, ili nasu Intenciju, zelju da kreiramo svoju realnost u skladu sa nasim zeljama, jesu vezbe kreiranja, koje mozete naci u knjizi Ester Hiks, ,,Trazi i dobices,,.

Prva od vezbi iz te knjige, a koja ,,podupire,, nasu Alfu, ili nase Alfe, jeste vezba ili metoda, tehnika, ,,Magicne kutije,,. Mnogi ljudi ne znaju sta u stvari zele, tako da ne mogu ni imati jasne i cvrste Alfe, bez obzira koje, kolike i kakve Bete da imaju. Mnogo lakse cemo stavarti, cistiti i drzati do ostvarivanja cilja, ciste, jake i mocne Alfe, ako jasno mozemo sebi da predstavimo sta u stvari mi zelimo, ako to mozemo fizicki da vidimo.

Elem, u tu svrhu, koristicemo tehniku ,,Magicne kutije,, . Nadjemo jednu povecu kartonsku kutiju, sa poklopcem, u koju cemo, odlagati, sve fotografije, slike, crteze ili pismeno opisane i objasnjene stvari, predmete, aktivnosti, predele, i sve ono sta bismo zeleli da bude nase, da mozemo da privucemo sebi, da imamo, da posedujemo, da slobodno sa tim raspolazemo, tamo da budemo, tamo da putujemo, tako i tako da zivimo, itd.

Iako je ovo odvojena tehnika, metoda, od Ekskalibura 2, vremenom, ce nam iskristalisati u svesti sta u stvari mi zelimo, kakvu realnost mi zelimo, sta hocemo da privucemo sebi, kakav zivot zelimo, i sto je jos bitnije, na sta imamo otpor, sta osecamo pri tome, kakve misli imamo, kakva osecanja, itd, pa sve ono sta ne zelimo, odmah mozemo da pocnemo da uklanjamo Formulom Prihvatanja, a sve ono sta zelimo, mozemo da Afirmisemo, da dajemo Alfe koje cemo cistiti od Beta, i tako pospesiti privlacenje svih tih zeljenih stvari desavanja i aktivnosti sebi u svoj zivot i svoju realnost. :D

Postovi: 388
Pridružio se: 15.08.2012. 22:46
PostPoslato: 15.10.2013. 17:34
Meni sve ovo lici na Proces prisutnosti, metodu koju je osmislio Majkl Braun, kroz koji ja sada prolazim. Trenutno sam u 9 nedelji tog procesa.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 15.10.2013. 19:00
Ivs nisam upoznat sa tim sistemom, ali ako ovo sto sada radim lici na to, drago mi je, jos ako je taj sistem efikasan i daje dobre rezultate jos bolje.

Elem, na ,,povratak,, na Ekskalibur 2 ali zajedno sa elementima Abrahamovog ucenja, nisam odlucio da dodjem svesno, vec intuitivno. Naime, kod Abrahamovog ucenja jasno se naglasava, da i kada nesto zelimo i kada nesto ne zelimo, i kada nam se nesto svidja i kada nam se nesto nesvidja, i kada necemu kazemo da i kada necemu kazemo ne, mi to privlacimo sebi, po Zakonu Privlacenja.

Jedini nacin da se necega oslobodimo, odnosno na nesto ne privlacimo sebi, jeste da na to ne reagujemo, ni pozitivno ni negativno, a Ekskalibur 2 nam daje savrsen alat da to mozemo najbolje, najelegantnije i najbrze da uradimo.

Sa druge strane tehnologija ,,Magicne kutije,, (kod koje sam zaboravio da naglesim bitnu stvar, na poklopcu kutije napisemo ,,Sve sta se nalazi u ovoj kutiji, jeste,,) podrzava rad kod Ekskalibura 2 na sledeci nacin. Kod Ekskalibura se stalno naglasava da nije dobro neproporcionalno diskreirati, vec koliko diskreiramo toliko moramo da radimo na procesu kreiranja, inace mozemo zapasti u slabiju ili jacu depresiju. Proces kreiranja u Ekskaliburu odigrava se tako, sto se mi pre ,,davanja,, Alfe, uzivimo u to sta zelimo da kreiramo, i Alfom afirmisemo, ili potvrdjujemo tu svoju zelju, tu svoju intenciju, koju onda cistimo od svih Beta koje se jave dok svesno i voljno ,,drzimo,, tu Alfu u svesti, jedno odredjeno vreme ( od par sekundi do par minuta, zavisi od ambicije ) i u tom vremenskom periodu Alfa mora da bude cista od Beta, da bi se pokrenuo Proces stvaranja, kreiranje. Ovo se daleko lakse radi ako imamo podrsku, kroz rad kao na primer sa ,,Magicnom kutijom,, i drugim vezbama koje cu ovde navoditi. :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.10.2013. 20:22
Otpor promeni

Najveci, najsnazniji i najtvrdokorniji otpor koji sam otkrio kod sebe, jeste otpor za promenom trenutnog nepozeljnog stanja, i on nije reagovao ni na jednu tehniku ciscenja, a pojacavao se mojim radom na promeni postojeceg stanja. Naime, sto sam snaznije gurao Alfama i afirmacijama u smeru promene postojeceg u zeljeno stanje, i bez obzira koliko i sa cime cistio otpore, prepreke i barijere, nailazio sam na nove, jace, snaznije i ozbiljnije, koje sve teze i teze mogu da savladam.

Kako se ovaj otpor savladava?

Na taj nacin, sto Alfu, ili afirmaciju ne guramo, onako kako nam savetuju na svakom koraku, jer to samo izaziva povecanje i stvaranje vecih i novijih otpora.

Recimo, nemamo posao i novac, a normano nam je potreban da mozemo normalno da funkcionisemo u zivotu. Ako ,,guramo,, Alfu ili afirmaciju na uobicajan nacin, nakon nekog vremena se javlja frustracija, jer posao i novac nikako da se pojave. Ako nastavimo da ,,guramo,, Alfu ili afirmaciju, pojacava se frustracija, postajemo nervozni, razdrazljivi, skloniji svadjama, povredama, prehladama, i imamo jako losu vibraciju, koja umesto posla i novca pocinje da nam privlaci sve ono sta ne zelimo. Ako na to jos pruzimo otpor tome sta ne zelimo, ili potpuno odustajemo od rada sa Alfama ili afirmacijama, ili situacija postaje jos gora. Pa sta da radimo onda?

Alfu, ili afirmaciju radimo nepristrasno, kao da je radimo za nekoga drugoga, neemotivno je dozivljavamo, onako kako dozivljavamo cilj koji smo vec ostvarili. Sta sad to znaci???

Uklanjanjem otpora na Alfu, ili afirmaciju, mi je dozivljavamo bas ovako kako sam to malopre opisao, kao da je Alfa ili afirmacija nesto STO IMAMO OSTVARENO. Moze izgledati cudno, moze izgledati kontradiktorno, moze izgledati suprotno svemu sta savetuju svi ostali, ali ako nemamo otpor na Alfu ili afirmaciju, dozvoljavamo joj da se materijalizuje, odnosno ne stvaramo kod sebe frustraciju, ne stvaramo nervozu ne stvaramo nista drugo sta ne zelimo, vec smo usredsredjeni na Alfu, ili afirmaciju sa kojom radimo, i sto je cesce ponavljamo, sto je cesce ,,dajemo i drzimo,, i sto vise radimo na njenom ciscenju, to cemo je pre doziveti kao realnost.

Necemo ni biti svesni procesa materijalizacije, pogotovo ako vreme do materijalizacije popunjavamo tehnologijom ,,Magijske kutije,,

Izgleda kao prelaz, izgleda kao prebacibanje u drugu realnost, stim sto mi pri tome nemamo nikakva osecanja, ni pozitivna ni negativna. Pa sta onda pokrece proces materijalizacije? Nekako mi je uvek izmicao podatak, da mi nismo Kreatori, vec uvek i iskljucivo Kokreatori, i da Glavni Kreator u ovom slucaju preuzima glavnu rec, a mi nepristrasno sa strane stojimo i gledamo kako se materijalizuje ,,nasa kreacija,,

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.10.2013. 20:28
Napomena

Pre nego sto isljucimo otpor prema Alfi ili afirmaciji, mi moramo u potpunosti da je osetimo i dozivimo tacno onako kako bismo je osetili i doziveli da je to sta zelimo za nas sada vec nasa realnost

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.10.2013. 20:58
Hteo bih ovo malo jasnije da opisem


Kada nemamo, na primer posao, ili novac, mi se u odnosu na novac ili posao osecamo sasvim drugacije nego kada imamo posao ili novac. Osoba koja ima posao, i koja redovno ide na posao, nema nikakav neobican osecaj, ne pridaje vaznost tome sto ima posao, sto ide na posao, sto radi...

To se njoj podrazumeva kao nesto normalno i za takvu osobu je normalno da ima posao i na to imanje posla ne stvara nikakav otpor. Drugacije se oseca osoba koja trazi posao za sebe, a skoro istovetno kao osoba koja ima posao, se oseca osoba, koja posao trazi za nekog drugog, prema kome moze da oseca neku obavezu, ali se ne vezuje emotivno, vec ako joj nadje posao nadje, ako ne trazice dalje dok ga ne nadje, i pri tome se i ona oseca kao da je to nesto normalno i prirodno i oseca da ce do posla, za tu osobu za kuju trazi posao, kad tad doci.

Takav stav, takav odnos prema Alfama ili afirmacijama, bez obzira na sta se one odnosile i mi moramo imati iz razloga da nebismo stvarali otpore i blokirali promenu stanja iz trenutnog u zeljeno.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.10.2013. 08:13
Sledece sta radimo nakon sto ocistimo Alfu, ako i dalje nailazimo na prepreke i Bete koje ne mozemo da ocistimo, prelazimo na vezbu broj 3 ia Spiritualne opcije, ciji koreni i vuku iz rada sa Ekskaliburom

Lekcija 3

Resavanje unutrasnjih konflikata vezanih za vas cilj

Unutrasnji konflikti koji su bazirani na vasem verovanju da necete moci da ostvarite svoj cilj, su najsnazniji blokatori koji ometaju njegovo ispunjenje.
Tehnika koju cemo koristiti za razresenje ovih konflikata nije EMT for Goals (koja je, po mom verovanju, najbitniji deo deo sistema Spiritual options, I najbolja tehnika na svetu), ali je I ova koju cu vam predloziti takodje veoma uspesna I vrlo je jednostavna. Prosto – radi!

Licno sam koristio ovu tehniku sa velikim uspehom, a svedocio sam I uspesima mnogih svojih klijenata, koji su dostizali svoje ciljeve uz pomoc ove tehnike.
Ona se sastoji iz nekoliko prostih koraka, koje cete raditi po sekvencama, dok ne razresite vase unutrasnje konflikte.

Korak 1:
Pronadjite konflikt na kojem zelite da radite.

Najlaksi nacin da to ucinite je da se upitate
“Da li sam ja zaista siguran da cu dostici moj cilj do___________(Ovde napisete rok koji ste sebi u cilju postavili., tacka 2. lekcije1) Mogu da se kladim da ce odgovor biti “ne”, bar na pocetku procesa.
Obratite paznju na razlog koji vas cini nesigurnim. Koje je vase unutrasnje objasnjenje, zbog cega to ocekujete da necete uspeti? ( Na primer ako je vas cilj da nadjete novi posao, moguci odgovori bi bili: “Sada je globalna ekonomska kriza, I problem sa zaposljavanjem”, ili “Hm, dobre stvari se uvek desavaju nekom drugom, nisam ja te srece” ili “ Nisam dovoljno obrazovan. Nemoguce je naci dobar posao sa mojim obrazovanjem”)
U svakom slucaju, vas osecaj sumnje vezan za dostizanje cilja, izgradjen je na nekom unutrasnjem planu – koji vam kazuje da niste sposobni da ostvarite ovaj cilj. Upravo je to konflikt koga trazimo!

Korak 2:
Osetite tu negativnu emociju.

(Na primer, ako je vas odgovor bio da nemate srece, prosto osetite, iskusite to osecanje ‘nesrecnosti’, makar na nekoliko sekundi. Ako je vas odgovor bio da posao ne mozete naci zbog ekonomske krize, prizovite to osecanje, osetite da vam je cilj nedostizan zbog bas tog, navedenog razloga. I tako dalje…)

Korak 3 :
Dozvolite sebi tu negativnu emociju.

Ovaj korak vas u pocetku moze zacuditi. To znaci da pustite sebe da iskusite negativnu emociju. Da joj se ne opirete. Da joj dozvolite da postane stvarna u vasoj realnosti. Zadrzite taj “neopiruci” stav prema ovoj istini, najbolje sto mozete.

Korak 4:
Konstatujte da volite sebe, I pored toga sto imate ovu negativnu emociju.

(Jedan od glavnih razloga sto negativna uverenja I emocije I dalje postoje, jeste nas otpor prema njima. Tako mi bukvalno odbijamo delove naseg bica, a to stvara unutrasnje konflikte.).

Korak 5:
Obratite paznju na cinjenicu da pocinjete delimicno da odustajete od cilja koji ima negativnu emociju

Glavni problem zapravo I nije negativno osecanje koje posedujete, vec sam cin “povlacenja” od svog cilja, zbog ovog negativnog elementa u vasoj realnosti..
Na primer, imate osecanje da nemate srece, ali glavni problem ovde je osecanje da necete dostici svoj cilj, zato sto nemate srece, I tako se mentalno povlacite . Umesto orijentacije ka cilju, koju ste imali na pocetku, osecate se nesrecnim, verujete da ne mozete imati svoj cilj, I povlacite se, udaljavate od svog cilja.

Korak 6:
Konstatujte da zelite ostvarenje svog cilja, uprkos negativnom uverenju

(Na primer, imate osecanje da nemate srece – ali konstatujte da I dalje zelite ostvarenje svog cilja, cak iako nemate srece!Ili da I dalje zelite bolji posao, uprkos cinjenici da smo usred ekonomske krize…itd…)
Nakon sto prodjete sve ove korake, od 1 – 6, sa jednom negativnom emocijom ili uverenjem, ponovite process sa drugom, trecom, petom….
Vecina negativnih uverenja nestace posle ovog procesa. A one vrlo uporne I istrajne, primiticete da pocinju da blede , kako ponavljate ovaj process tokom nekoliko dana. Na kraju ce I one potpuno nestati, a vi cete konstatovati da ste zauzeli osecaj samouverenosti po pitanju dostizanja svog cilja!!!

Ima nekoliko zaista dobrih razloga zbog kojih ovaj process tako uspesno deluje, ali njihovo razmatranje nije u sklopu ovog e mail kursa.
Vazno je da razumete da vas na pocetku, negativna uverenja ili emocije udaljavaju od vaseg cilja ( “Ne mogu da dostignem svoj cilj, jer nemam srece”), a na kraju ove lekcije, ovog procesa, vi ponovo uspostavljate orijentaciju ka cilju ( “Iako mozda nemam srece, ja I dalje zelim ostvarenje svog cilja”)
Vremenom cete biti u stanju da uocite razliku u sopstvenom stavu, pre I posle ovog procesa.
Ucinite sebi uslugu, I radite ovaj proces nekoliko dana zaredom, ili dok prosto ne stignete u stanje potpune samouverenosti u odnosu na dostizanje svog cilja. Svaki dalji rad na vasem cilju, ici ce veoma lako, kada jednom zavrsite ovaj process.

Neke podsetnice vezane za koriscenje ovog procesa:
-Nakon svakog prolaska kroz ovih 6 koraka, oseticete razliku u svom stavu prema cilju.
-Mozda necete imati 100% samopouzdanje nakon jednog prolazenja, ali cete primetiti znacajnu promenu u vasim osecanjima prema cilju.
-Prosto uradite ovaj process najbolje sto umete.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.10.2013. 17:17
Sta cemo stavljati u Magicnu kutiju?

To zavisi od toga sta je to sta zelimo. Na primer. Student koji zeli da upise ili zavrsi fakultet, stavljace fotografije i slike raznih fakulteta, knjiga, studenata, indeksa sa upisanim desetkama, diplome koje ce mu pomoci da se dobro zaposli. Onda ce ubacivati sve ono sta se odnosi na odabrani fakultet, bilo da se radi o Pravima, Medicini, Masinstvu, Matematici, itd, sve sta je vezano za tu oblast ubacivace u kutiju dok mu se ne iskristalisu Alfe, ili afirmacije : Ja sa lakocom ucim, Ja sa lakocom polazem ispite, Mene profesori vole cene i postuju, Ja upijam gradivo i znanje kao sundjer, Ja ucim lako i sa razumevanjem, Jasve ispite dajem u roku, Na ispitima ja dobijam Desetke, itd.

Ako je u pitanju zaposlenje, onda cemo u kutiju ubacivati sve sta je vezano za posao kakav zelimo, prostor i prostorije u kojima zelimo da radimo, kolege i koleginice sa kojima zelimo da radimo, platu i novac za koji zelimo da radimo, opremu, garderobu, i sve ostalo sta je vezano za posao i zaposljenje. To ce dalje da iskristalise koje Alfe ili afirmacije cemo davati i cistiti od Beta, i nastavljamo dalje da se oslobadjamo svakog otpora, i vezano za cilj i vezano za Bete koje otkrijemo dok se krecemo ka cilju.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.10.2013. 17:25
Nepruzanje otpora

Najbitnije kod ovog rada jeste da ne pruzamo otpor, da ne ,,razmisljamo,, kako cemo to ostvariti, da ne ,,guramo,, Alfu ili afirmaciju da se sto pre ostvari, da smo nepristrasni, i najbitnije da smo svesni da smo samo Kokreatori, i da dozvolimo da nam se zelja ostvari, da se ne mesamo, da ne kvarimo, da ne stopiramo materijalizaciju, da ne pozurujemo, vec samo da opusteno ubacujemo u Magicnu kutiju sve ono sta zelimo i da se neprestalno oslovadjamo otpora, na sve vezano za nasu zelju.

Oseticene nepodnosljivu lakocu procesa, niste navikli na tako nesto, sve u vama ce se uzbuniti protin nepruzanja otpora, kao kada zelite da potpuno mirno, bez ijednog pokreta lezite u krevetu. U pocetku ce se neki deo tela nevoljno pomeriti, koliko god se opustali. Ovde je cilj potpuno se osloboditi bilo kakvih otpora na dopustanje ostvarivanja i materijalizovanja zellja.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.10.2013. 07:49
Od 17 do 68 sekundi

Prema Abrahamovom ucenju, paznju nam je potrebno da drzimo 17 sekundi na jednoj misli, da se na nju pocne nadovezivati sledeca, slicna misao. Kada paznju na toj temi drzimo 68 sekundi, otpoceo je proces privlacenja i materijalizovanja toga na sta drzimo paznju. U svojoj knjizi Trazi i dobices, Ester objasnjava Abrahamovo ucenje vezano za Magicnu kutiju:

,,Kada niste pored kutije, nastavite da sakupljate slike i ubacite ih u kutiju kad se vratite kuci, Ako prisustvujete necemu sta biste zeleli da dozivite, napisite opis toga i ubacite ga u svoju kutiju.

Sto vise stvari nalazite za svoju kutiju, to ce vam vise Univerzum isporucivati druge podudarne ideje. A sto vise ideja ubacujete u svoju kutiju, vasa ce zelja biti tim usredsredjenija, osecacete se zivlji - jer ova Energija koja kroz vas tece predstavlja zivot.

Ako osecate malo ili ni malo otpora - drugim recima, ako ne sumljate da mozete da postignete ove stvari, iskustvo ce delovati okrepljujuce na vas. Sto vise isecate, bolje cete se osecati i pocecete da vidjate dokaze da te stvari prilaze sve blize i blize vasem iskustvu. Malo po malo, otvarace se vrata kroz koja ce mnoge od ovih stvari moci da udju vec sad.

Ovaj proces ce pomoci da usredsredite svoje zelje, cime cete svesno pojacati Korak 1 (Trazenje) - a sada, u odsustvu otpora, stvari ce poceti da se dogadjaju brzo.

Ukoliko ste osoba koja se obicno oseca dobro i jos uvek nemate ustaljenu naviku da budete nesrecni zbog toga sto nemate sve ono sta stavljate u svoju kutiju, odmah cete osetiti pozitivan rezultat, u smislu da cete se osecati usredsredjeniji i uzbudjeniji u vezi sa zivotom, a stvari koje ste spremili u svoju Kutiju stvaranja, ili Magijsku kutiju, pocece bez odlaganja da se manifestuju u vasem iskustvu. Drugim recima, za one koji ne praktikuju suprotstavljene misli, ovaj proces je sve sto ce im ikada biti potrebno da bi stvorili divan zivot. Vi Trazite, Izvor Odgovara, Vi Primate. Trazite i dace vam se.,,

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.10.2013. 07:57
Ne pruzanje otpora

Najbitnija i najvaznija stvar dok radimo sa Magicnom kutijom, jeste da se oslobadjamo otpora na to sta radimo, stalno iznova i iznova, tako da sada ceo proces ima dva dela

1 Oslobadjanje od otpora

2 Kreativan rad sa Magicnom kutijom

Ni oslobadjanje od otpora ne treba ,,gurati,, kao sto to ne treba ciniti sa Alfama ili afirmacijama, vec samo redovno nastaviti sa tehnikama ,,Prihvatanja,, ili sa vezbom broj 3, i shvaticete da svakim danom iate sve manje otpora, a sve vise i vise stvari koje zelite, koje isecate, koje ubacujete u kutiju, koje privlacite i manifestujete u svom zivotu :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 19.10.2013. 07:36
Evo jedan primer za Magicnu kutiju

https://www.youtube.com/watch?v=5sOryEgmJvQ

https://www.youtube.com/watch?v=gc-7ssbwWAs

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 20.10.2013. 08:33
Ne pruzanje otpora, ili opustanje

Vecina bolesti u telu izazvano je stvaranjem otpora, a suprotan proces je u opustanju i prestanku stvaranja otpora, i na taj nacin dozvoljavanje ili dopustanje prirodnom stanju tela, dobrom zdravstvenom stanju da postane nasa stvarnost. Ovde vam postavljam link za fantasticnu vezbu opustanja i iscelivanja da bi prestali sa stvaranjem otpora na fizickom nivou.

http://www.youtube.com/watch?v=EW6iBE396j4

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 21.10.2013. 09:49
Genijalnost Hoze Silve

Dok nisam poceo sa ovim radom, o kom pisem na ovoj temi, nisam u potpunosti shvatao sta u stvari Hoze Silva zeli, odnosno sta je zeleo da postigne sa Silva metodom. Odjednom mi se sve otvorilo, i potpuno se uklapa u ovo sto sada radim.

Da bi izmenio okolnosti na objektivnom nivou realnosti, Hoze Silva je ono sta je zeleo da ostvari, ili promeni, ispravi ili izleci, kroz tehnologiju Silva metoda, ,,podizao,, na Subjektivni nivo realnosti, u kome nema vremena i prostora, u kome nema krivice i u kome ne stvaramo OTPOR. Kada uz pomoc Mentalnog ekrana i Ogledala uma, izmenizo ono sta ne zelimo u ono sta zelimo, i ZAKLJUCAMO GA SA TEHNIKOM TRI PRSTA vracamo se iz Alfe u Betu ( za razliku od Ekskalibura, Alfa je nivo na kome ,,radi,, ili osciluje nas mozak - od 7 do 14 herza) iz subjektivne realnosti gde cilj vec imamo ostvaren, u objektivnu realnost gde tek ocekujemo taj cilj da bude ostvaren. Dok smo u budnom stanju u objektivnoj realnosti na Beta frekvenciji mozga (od 14 do 21 Herza) javljaju se OTPORI na desavanja u objektivnoj realnosti, kojih nema u subjektivnoj realnosti. Pa kako je Hoze Silva resio ovaj problem?

Uz pomoc dve metode. Jedna se zove Hemijsko ciscenje i sastoji se u reagovanju na sve negativno sta nam se javi u svesti a dolazi iz objektivne realnosti, i na sve sta ne zelimo i ne vodi nas u smeru ostvarivanja cilja, kazemo u sebi Ponisti Ponistu (Censel Censel) i odmah formiramo suprotnu, pozitivnu misao.

Druga tehnologija vezana je za predhodni rad u subjektivnoj realnosti, gde smo kroz rad sa Mentalnim ekranom i Ogledalom uma, sa Tehnologijom Tri prsta zakljucali zaljani cilj, i dok smo to odradili afirmiramo ,,Svaki put kada u budnom stanju sa ovom svrhoh sastavim Tri prsta bilo koje ruke, ponovo cu imati ovo iskustvo, isto ovoliko intenzivno kao u ovom trenutku,,

Sta se desava jos kada sa ovom svrhom sastavimo u bodnom stanju ovako tri prsta bilo koje ruke?

Na samom Silva metod seminaru, postoji posebna vezba za ,,programiranje,, Tehnike Tri prsta, koja ima jednu karakteristiku. Ona nam, dok smo u objektivnoj realnosti, dok smo budni i funkcionisemo na Beta frekvenciji mozga (od 14 do 21 Herza) ,,spusta frekvenciju mozga na Alfa nivo (od 7 do 14 Herza) iako mi funkcionisemo kao da smo potpuno budni i svesni. A na Alfa frekvenciji mozga, mi ne stvaramo OTPOR. I bez OTPORA nastavljamo po Zakonu Privlacenja, da privlacino u svoju objertivnu realnost sve ono sta smo vec ostvarili u subjektivnoj realnosti, i Dozvoljavamo bez OTPORA, kada sastavimo Tri prsta bilo koje ruke.

Mi mozemo sve ovo koristiti i pored rada sa Magicnom kutijom, zato sto se sve desava po istim zakonitostima i ne ponistava jedno drugo, a ukljucuje u nas rad, rad sa Imaginacijom i Vizualizacijom. :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 21.10.2013. 13:59
Jos jedna prelepa vodjena meditacija sa kojom cete lakse uci u Vortex i jos lakse se osloboditi svih OTPORA a najveci od svih jeste oslobodjenje od toga sta neko drugi misli o tome sta Vi radite, sta Vi stvarate i sta Vi privlacite u svoj zivot :D

https://www.youtube.com/watch?v=ah8cFW3O50U

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 22.10.2013. 10:44
Sta ja mogu uraditi lako bez napora?

Zapitajte se tokom dana, Sta ja sada najlakse mogu uraditi? Sta bi mi sada pricinilo zadovoljstvo da uradim? Na sta sada imam najmanji otpor, sta mi se sada radi?

Zapitajte se Sta mi je sada najmanje tesko da uradim, a sta za mene ima neku vrednost, ili neko znacenje? Sta ja sada najlakse mogu da dobijem, uradim ili postignem, a nesto mi znaci u zivotu ili mi je za bilo sta potrebno? Da li ja sada lagano mogu da Kreiram svoju Magicnu kutiju stvaranja? Da li mogu nekako da je ukrasim, kako bi se meni svidelo? Da li sada mogu da pronadjem neke casopise u kojima se nalaze fotografije svega onoga sta se meni svidja, i sta bih zeleo da bude moje? Da li sada mogu sa makazama da isecem te fotografije sa svime sta se meni svidja, i ubacim ih u svoju Magijsku kutiju, sa recima, sve sta stavljam u ovu kutiju, i sta je nalazi u ovoj kutiji JESTE.

Da li mogu sada lagano da potrazim jos stvari koje bih zeleo da budu moje, da postanu deo moje realnosti. Da li mogu da pronadjem neku relax muziku koju mogu svakoga dana da slusam, dok se opustam, i dopustam i dozvoljavam, da sve ono sta zelim, dodje u moj zivot i postane moja realnost...

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 04.11.2013. 08:51
Ekskalibur 2

Da se vratim polako na temu

Kao sto sam na pocetku pisao, Ekskalibur 2 je nastao, odnosno razvio se iz Ekskalibura 1, i njihova je osnovna razlika u Formuli uklanjanja Beta. Najskorije sa cime sam se susreo jesu knjige i video zapisi Transurfinga, Ruskog sistema i metoda ostvarivanja ciljeva, u kome sam se upoznao sa pojmom klatna, i kako u susretu sa njima treba reagovati, jako me je sve asociralo i podsetilo na prakticare Ekskalibura, i kako oni u susretu sa ,,klatnima,, reaguju, kako se ponasaju i kako resavaju te okolnosti. U Ekskaliburu 1, mi udjemo u to osecanje da nas zahvata klatno, osetimo njegov pun potencijal i izadjemo iz tog iskustva. U Ekskaliburu 2, mi to iskustvo propustimo bez otpora da prodje kroz nas. Da se diskreira i nestane. Osecamo se u tom trenutku kao apsolutna praznina a na prazninu nista se ne moze uhvatiti i na nju nista ne moze delovati.

Ali nakon Ekskalibura 2, jako je bitno preci na treci deo price, koji pojacava nase kreiranje i stvaranje nase realnosti u skladu sa nasim zeljama. Tu ulogu i taj zadatak najbolje obavljamo sa trecim sistemom, koji se razvio iz predhodna dva za ima naziv Kreaton, Majstor igre stvaranja.

Kako se sve tehnike uklapaju jedna u drugu, i kako je Ekskalibur 2 sredisnja tehnika, prirodno i lako se uklapa u Kreaton, nastavicu svoje izlaganje elementima Kreatona, vracajuci se i objasnjavajuci i Ekskalibur 1 i Ekskalibur 2 kada se to prirodno pojavi u izlaganju.

Zasto sada nastavljam sa Kreatonom a ne sa Ekskaliburom 2 ???

U Trasurfingu se pojavljuju termini unutrasnjeg i spoljasneg delovanja, i navodi se jedan podatak koji se pojavljuje i u Kreatonu, da ako se ne predje u akciju, od vizualizacija i afirmacija, ili davanja i ciscenja Alfi, nece se moci stici do realizacije ili materijalizacije. Ekskalibur 2 kao i Ekskalibur 1 ima jedan nedostatak, a on se ogleda u tome da izmedju sadasnje situacije i ostvarenog cilja ne postoji Strukturalna tenzija, ili polje akcije, deo aktivnosti koji dovodi i omogucava praktikantu da ostvari zeljeni cilj ili Alfu.

Ceo Kreaton i sluzi bas tom cilju i prirodan je i logican nastavak rada se Ekskaliburom i 1 i 2.

Ideja koja se sve vreme provlaci kroz Kreaton poklapa se sa idejom Maksvela Molca i Psihokibernetike, u kojoj se covek dozivljava kao Svrhovito, ciljno orijentisano bice sa sistemom za navodjenje, kojim se kada se okrenemo ka cilju, izmedju nas i cilja stvara strukturalnan tenzija, i onog trenutka kada se taj cilj ostvari, ili u svesti ili u stvarnosti, strukturalna tenzija se raspada, i mi ostajemo bez kretanja, bez ciljeva, sa ostvarenim i materijalizovanim ciljem. Da bismo mogli dalje da funkcionisemo normalno, moramo odmah nakon ostvarivanja cilja postaviti sebi novi cilj na koji cemo se usmeriti i izmedju sadasnjeg stanja i tog novog cilja stvoriti strukturalnu tenziju. Ako to ne ucinimo mi, ucinice to nasa okolina ,,klatna,, za nas i mi cemo se baviti ostvarivanjem tudjih, a ne svojih ciljeva.

Ako se cilj ostvari u svesti, to ne moze da nas zadovolji ako je zelja bila vezana za materijalan cilj. Recimo ako smo vizualizovali sebe kako imamo novac, posao, automobil, kucu koju zelimo, bilo koji materijalan cilj, i ostvarimo ga u svojoj svesti, ciljna struktura se raspada i mi ostajemo bez ciljeva u svesti, bez motivacije da bilo sta dalje preduzmemo na materijalizaciji tog cilja, i bez ostvarenog cilja na materijalnom nivou, sa delovanjem svooje ikiline ,,klatnima,, koji nas automatski uvlace da delujemo na ostvarivanju njihovih ciljeva.

U Kreatonu, mi se, kada na pocetku dozivimo da cilj koji zelimo imamo ostvaren i u potpunosti ga dozivimo, projektovani smo u cilj kao da smo glumac u filmu koji se projektuje na nasem Mentalnom ekranu, sada izvucemo iz te pozicije u kojoj smo UKLJUCENI u tu realnost i prebacujemo se u poziciju gde smo ISKLJUCENI i sagledavamo sebe kao glumca u filmu, koji vidimo ispred sebe na svom Mentalnom ekranu sada kada taj cilj jos uvek nemamo ostvaren. Izmedju nas sada i naseg ostvarenog cilja dolazi do formiranja Strukturalne tenzije i mi bivamo ukljuceni u ostvarivanje tog naseg cilja, a na sva delovanja nase okoline i ,,Klatna,, iz nase okoline reagujemo primenjujuci jednu ili drugu formulu rastvaranja i krecemo se stazom ostvarivanja i materijalizovanja NASEG CILJA :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 04.11.2013. 12:20
Da bi bilo sto lakse da se prati ovo o cemu pisem, ubacicu par odeljaka iz knjige Kreaton

CIKLUS OSTVARENJA: BITI - CINITI - IMATI
Na ovaj Ciklus prvi je ukazao Ron Habard, bar koliko je meni poznato. Ciklus ostvarenja je slican
ciklusu akcije, ali kod ovog drugog naglašava se diskreacija, rastvaranje tvorevina, a kod ciklusa Biti-Ciniti- Imati naglasak je na ostvarenju, odnosno stvaranju. On govori o tome kroz koje stadije prolazimo kada nešto stvaramo, Ciklus Ostvarenja nas uci da neko prvo mora biti pekar (identitet), pa cinili stvari koje pekar radi (mijesiti i peci tijesto), dok konacno nema u rukama kruh (ostvarenje).
Ovo je potrebno naglasiti zato što mnogi prožive svoj život u uzaludnim pokušajima da nasilno
izmjene Ciklus Ostvarenja, koji je odraz kozmickih zakona ispoljenih na nivou ljudske svijesti. Kada to
pokušavaju, oni se upinju da prvo imaju nešto, da bi potom bili neko. Najdrasticniji primjer je za to kada ljudi zgrcu novac i slicne statusne simbole (imati), da bi stvorili u sebi osjecanje da vrijede (biti). Mnogi koji bi željeli da budu slikari vjeruju da bi to bili kada bi imali ono što oni pripisuju slikaru: atelje, platna, boje, modele, sredstva za prodornu reklamu ili dobre društvene veze koje bi im omogucile da se predstave u povoljnom svjetlu na televiziji, kupce koji su spremni platiti za njihove radove i tome slicno.. Ali je Ciklus Ostvarenja upravo obrnut: budi slikar, cini ono što pravi slikar radi - slikaj 10 ili 12 sati dnevno, stvaraj slike tokom niza godina - a ostale stvari ce doci na svoje mjesto. Ako takvom covjeku u požaru izgori atelje sa svim slikama, bojama, cetkama, platnima, on nece sebe prestati da smatra slikarom. Takoder ce ga svi ljudi koji ga znaju i dalje doživljavati kao slikara.
Ja sam na mnogim Tecajevima Treninga za Majstore Intenziva Gnoze navodio rijeci covjeka koji je
na našim prostorima, do prije nekog vremena, uživao izvjesnu reputaciju: “Budi Majstor, a sve ostalo iz toga proishodi”. Medutim, taj covjek nije uzeo u obzir citav Ciklus Ostvarenja. Istina je da je najvažnije biti
Majstor. Ali to nije dovoljno! Neki ljudi su bili ubijedeni da jesu Majstori Intenziva Gnoze ili da su najbolji
Majstori na svijetu, ali su ispustili drugu važnu fazu - ciniti - i njihovi Intenzivi su se neslavno završili. Ili su
vodili jedan ili nekoliko uspješnih Intenziva Gnoze, a potom bi prestali, odustali bi od druge faze ciklusa -
faze ciniti - i više nisu bili Majstori. Ljudi iz njihove okoline bi poslije nekog vremena prestali da gledaju na
njih kao na Majstore, a i oni sami bi prestali da sebe tako doživljavaju. Tocno je da Majstor mora biti
Majstor, ali on potom mora ciniti odredene stvari koje pravi Majstor cini, da bi kao konacni rezultat IMAO
valjan Intenziv.
Kod prvog navedenog primjera, slikara, interesantan je stav velikih, uspješnih galerista, kada im
predstavljaju mlade slikare sa nadom da ce im uzeti pod svoje pokroviteljstvo, što pretpostavlja dugorocnu i skupu investiciju. Kada takvom galeristi kažu da je neki mlad slikar izuzetno talentiran ili genijalan, on se na to ne osvrce mnogo. Svi su oni talentirani ili genijalni, kaže on (galerista zna da je prva faza, Biti, zadovoljena). Mene interesira da li je on u stanju slikati 10 ili 12 sati svakoga dana slijedecih nekoliko godina. To Cini slikara!
Ovo je pravi trenutak da ukažem na još jednu važnu stvar u kontekstu Ciklusa Ostvarenja. Slicno
primjeru u kome ljudi imajuci NEĹ TO pokušavaju da postanu NETKO, kod izvjesnih ljudi se javlja težnja da
cineci nešto postanu netko, odnosno da kroz fazu ciniti stvore fazu biti ili identitet. I u tome ponekad
uspijevaju, što može da izgleda paradoksalno. Kriterij da li ce uspjeti jeste ustrajnost u cinjenju. Zašto? Zato što je dugotrajno i predano cinjenje doista nacin da se stvori željeni identitet!
Ukoliko je takav pokušaj kratkog daha, on je pretvaranje i ljudi ga prije ili poslije prozru. O tome
govori naša poslovica “Vidjela žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu.” Ali ako se covjek posveti fazi
cinjenja u potpunosti i trajno, on ce stvoriti željeni identitet, a takoder i treca faza - imanje - bice realizirana.
Pretpostavimo da se neki Spiritualno ambiciozan covjek, pošto je naucio neke stvari o ljudima, pocne
ponašati kao Ucitelj Guru, grupni lider i tome slicno. Na tom putu ga cekaju mnoge nevolje, patnje i iznad
svega krvava borba sa sopstvenim Egom. Vecina ce odustati poslije dužeg ili kraceg vremena, ali onaj koji
dovoljno dugo u ustraje u CINJENJU, a to znaci da prihvaca tude patnje, podmece svoja leda pod njih,
prihvaca odgovornost za probleme koje se njegovim Sljedbenicima javljaju, i ako to cini citavim svojim
Bicem, bez ostatka, on ce neminovno stvoriti neophodni identitet. Treca faza - Imati - nužno mora bili
prisutna da bi se ciklus ostvarenja valjano okoncao, premda vecina o tome ne misli. Medutim, za život
uopce, a posebice za stvaralacki i Spiritualno usmjeren život, neophodno je potpuno razumijevanje odnosa
posljednje faze (Imati) sa cjelinom Ciklusa Ostvarenja. Stoga obratite posebnu pažnju na ovo što slijedi! Ova faza je najkraca, jer ostvarenje cilja dovodi, poslije kratkotrajnog osjecanja ispunjenosti do raspada i
nestanka strukture koja je bila uspostavljena pocetkom Ciklusa Ostvarenja. I u toj fazi se mogu pocinite
greške, o kojima nas opominje Ji Džing, govoreci o mladoj, neiskusnoj lisici koja ce, prelazeci potok, na
samom kraju smociti rep. Njoj nasuprot, Knjiga Preobražaja istice iskusnu staru lisicu koja ce prijeci potok,
a da rep ne smoci.
Poraz se u ovoj fazi dogada, odnosno rep ce bili pokvašen, kada covjeku manjka operativno znanje
o ostvarenju cilja i njegovim posljedicama. Najdrasticniji primjer takvih poraznih iskustava jesu ljudi koji,
pošto su život proveli u siromaštvu, dobijaju veliko nasljedstvo ili nagrade u igrama na srecu. Okolina
ocekuje da ce njihov život poslije toga proticati u spokojnom zadovoljstvu, ali se on po pravilu sunovracuje: porodica im se raspada, pocinju da piju, da se kockaju ili drogiraju, cesto završavaju kod psihijatra, a bogatstvo nestaje isto onako iznenadno kao što je i došlo.
Nas interesira kako da se ponašamo u svakoj od tih faza. I Kreaton nam upravo to omogucava.
U prvoj fazi, Biti, uci nas, dajuci nam u ruke efikasne instrumente, da sebe formiramo onako kako
želimo tako što cemo stvoriti odgovarajuci identitet. To znaci, identitet kreativne osobe kojoj plodne
stvaralacke ideje neprestance priticu, da nam pažnja bude oslobodena fiksacija na nezavršene aktivnosti koje je zarobljavaju, daje nam potrebna znanja i metode za razvoj sposobnosti.
U fazi Cinjenja ukazuje što tocno trebamo raditi i na koji nacin i koje greške da izbjegnemo.
I konacno, u fazi Imati uci nas da budemo mudra lisica koja nece pokvasiti rep: da izbjegnemo
karakteristicne greške koje ljudi cine. To se u vecini slucajeva svodi na jedno. Na svijest o tome što se
dešava kada do ostvarenja cilja dode i prihvacanje takvog ishoda na zreo nacin. Zbog velike važnosti
pravilnog razumijevanja Ciklusa Ostvarenja ponoviti cu: U trenutku ostvarenja postavljenog cilja javlja se
osjecanje realizacije, ispunjenja i oslobodenja, koje kratko traje, a potom se kreativna struktura raspada,
dolazi do emocionalne reakcije koja ima oblik zasicenosti ili ispraznosti i pasivnosti. I što tada valja da
cinimo? Samo jedno: da odmah postavimo nov cilj kome od tog trenutka težimo, uz sagledavanje trenutnog stanja u kome se nalazimo. Na taj nacin uspostavlja se nova ciljna struktura, krece novi Ciklus Ostvarenja i igra stvaranja pocinje iznova.
Ucesnici na Kreaton Tecaju mogu da shvate Ciklus Ostvarenja u punoj mjeri tek kada nauce da
rade sa Vrijednostima (vidi kasnije). Da bi covjek imao ispunjen i skladan život, neophodno je da u Hijerarhiji Vrijednosti sreca dode na vrlo visoko mjesto. Neki Prakticari se ustežu da to ucine, jer se plaše da ce izgubiti motivaciju za rad, ulaganje napora i dalji razvoj ako srecu stave iznad samopotvrdivanja, kreativnosti i ostvarenja. To je neopravdana bojazan, jer praksa pokazuje da kada se sreca stavi u Hijerarhiji iznad navedenih Vrijednosti, dolazi do sljedeceg poželjnog ishoda: umjesto da covjek postiže neke ciljeve u životu da bi bio sretan, on sretan radi na ostvarenju svojih ciljeva!
Objašnjenje je u slijedecem. Ako postavite srecu kao svoj cilj u igri, vi cete se namuciti da do nje
dodete, a kada je ostvarite kao cilj, biti cete sretni veoma kratko vrijeme, jer kada se cilj ostvari, Ciklus
Ostvarenja je završen i cijela Struktura Ostvarenja se raspada.
Zato, ako želite da najveci dio vremena budete sretni, trebate odabrati igru koja zahtjeva da budete
u stanju srece (faza BITI) da biste ostvarili neki drugi cilj.
U ovom primjeru opet nam se namece razlika izmedu BITI i IMATI. “Imati” je ono što ste se složili
da nemate i cemu težite kao cilju. “Biti” je ono što prihvacate u sebi kao neophodan uvjet da tu igru igrate. To je identitet koji je uvjet za igranje te igre. Ako cete da igrate kako valja igru roditelja, ne možete to da cinite sa identitetom baštovana, policajca ili lopova, vec sa identitetom roditelja.
Tenzija izmedu “Biti” i “Imati” je ono što definira tu igru i što omogucava fazu “Cinjenja”. Na taj
nacin vi tokom igre održavate stanje Biti (u ovom slucaju stanje srece) da biste vršili “cinjenje” i da konacno ostvarite “imanje”. Drugim rijecima, vi treba da najveci dio vremena potrošite na BITI i CINITI da biste konacno, za kratak trenutak, ostvarili IMATI.
Riskantno je i cesto vodi razocaranju ako kao cilj (IMATI) postavite ostvarenje nekog stanja svijesti.
Jer to znaci da cete najveci dio vremena biti bez tog stanja! U navedenom slucaju, ako kao cilj igre postavite srecu, onda je sasvim sigurno da necete biti sretni dok se igra ne završi, odnosno dok ne ostvarite njen cilj! A ostvarenje vrlo kratko traje. To nas navodi da kažemo: nema niceg cudnijeg od želje - kada je vidimo ostvarenu, nje više nema.
I zato, ako želite stanje srece, treba da ga ucinite sastavnom komponentom faze BITI, koja je
neophodna da bi se igrala igra srece.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 04.11.2013. 12:24
ISKUSTVENE POZICIJE
Iskustvena pozicija oznacava položaj u kome se doživljava neko iskustvo, odnosno tocka gledišta
koju osoba zauzima dok ga proživljava. Prije nastanka Kreatona govorio sam o dvije moguce iskustvene
pozicije: stanju ukljucenosti i stanju iskljucenosti. Praktican rad sa tehnikama Novog Ekskalibura i
Ekskalibura-2 naveo me je da uvedem u igru i metapoziciju ili trecu poziciju iz koje se može steci iskustvo.
Metapozicija je tocka gledišta neke druge osobe ili drugog Bica koju vi zauzimate preko identifikacije sa
njom. (Termin”meta” oznacava promjenu mjesta, reda, stanja i prirode). Iskustvenu poziciju ukljucenja i
iskljucenja obradio sam dosta detaljno u prethodnim knjigama, pa cu ovdje ukazati na nove elemente koje mi je nametnula praksa. Pri tome cu neke stvari ponoviti više puta, ali se to pokazalo kao nužno, jer Prakticari u ovoj oblasti najviše griješe.
Stanja ukljucenosti, iskljucenosti i metapozicije imaju veliki znacaj za stvaranje željenih crta licnosti
i subjektivnih stanja na jednoj strani i za ostvarenje ciljeva u objektivnoj realnosti na drugoj, a takoder za
rastvaranje nepoželjne realnosti.
U ove tri godine, koliko sam usavršavao tehnike Ekskalibura i stvarao Kreaton, došao do novih
saznanja o razlozima ogranicenog uspjeha mnogih Prakticara, saznanja koja imaju snagu zakonitosti.
Poznavanje ovih zakonitosti omogucava vrijednom Prakticaru nov proboj u sfere uzroka i daje mu vecu
kontrolu kako subjektivnog svijeta, tako na posredan nacin i društvene i fizicke realnosti.
Da bismo potpunije zahvatili cijelu stvar, ponoviti cu podatke koje moji citaoci djelomicno znaju od
ranije. Prva pozicija je stanje ukljucenosti. Osoba je ukljucena u doživljaj kada se nalazi u njemu, kada ga
doživljava iznutra. Ona vidi svojim ocima i gleda iz samog doživljaja na ostale elemente tog iskustva ili
ostale ucesnike u iskustvu. Ona pri tome ne može da vidi sebe, jer gleda iz sebe. Naravno, ona može da vidi dijelove svog tijela. Ako se sjeca nekog doživljaja u kome se rukuje, ona vidi svoju ispruženu ruku. Kada pogleda na svoja stopala, ona ih vidi, kao i noge. Ali citava svoju figuru ne može da vidi kao na ekranu, jer je u doživljaju.
Druga iskustvena pozicija je stanje iskljucenosti. Osoba je iskljucena kada sebe vidi kao na
ekranu, kao glumca u snimljenom filmu. Ona iskustvo doživljava spolja, jer je posmatrac svog doživljaja i vidi ne samo taj doživljaj sa svim elementima, vec i sebe usred doživljaja.
Treca iskustvena pozicija iz koje sticemo iskustva ili metapozicija je položaj koji imamo kada se
poistovjetimo sa drugom osobom ili Bicem i zauzmemo njegovu tocku gledišta. Da biste shvatili iskustvene
pozicije uzmimo, na primjer, vaš razgovor koji ste prije nekoliko dana vodili sa nekom osobom. To iskustvo možete da oživite i doživite iz tri navedene iskustvene pozicije:
Ako ga doživljavate iznutra, iz sebe, gledajuci svojim tjelesnim ocima na drugu osobu, vi ste u prvoj
iskustvenoj poziciji ili ste “ukljuceni” u doživljaj.
Ukoliko ga doživljavate kao posmatrac, tako da vidite u tom doživljaju i sebe i sugovornika kao na
ekranu, vi ste “iskljuceni” odnosno u drugoj ste iskustvenoj poziciji.
Iz trece pozicije, ili iz metapozicije, doživljavate taj razgovor ako se identificirate sa sugovornikom i,
osjecajuci kako se on osjeca, kroz njegove oci gledate na cijeli dogadaj.
Stanje ukljucenost i iskljucenosti cešce koristimo u kreiranju i diskreiranju tvorevina svog
univerzuma, nego metapoziciju, koja se koristi samo u posebnim slucajevima. Sada cemo se usredsrediti na korištenje prve dvije pozicije, stanja ukljucenosti i iskljucenosti.
Ukljucena osoba mnogo jace doživljava iskustvo, jer je usred njega. Ona zauzima tocku gledišta iz
samog dogadaja, iznutra.
Iskljucena osoba se donekle distancira od doživljaja, kao da izmedu iskustva i sebe stavlja
prostorni amortizer koji ublažava iskustvo.
To ce vam pokazati slijedeci jednostavan eksperiment.
Zamislite da gledate sebe, kao na ekranu, kako stojite na samoj ivici vrlo visoke zgrade i gledate
dolje. Sada ste iskljuceni. Zatvorite oci i pažljivo zapazite kako se osjecate.
Zatim se ukljucite, udite u svoje tijelo, i svojim ocima pogledajte dolje. Iz tog položaja, sa velike
visine, vidite sicušne ljude na ulicama. Ako ste to uradili kako valja, intenzitet vaših emocija i tjelesnih
osjecaja biti ce sada mnogo jaci.
Za praktican rad slijedece je najvažnije:
Vizija iskljucenog iskustva u kome vidimo sebe kao na ekranu predstavlja SMJER u kome se
krecemo u ostvarenju željene realnosti.
Vizija ukljucenog iskustva u kome sebe ne vidimo, jer smo usred iskustva, ali vidimo ostale
elemente tog iskustva i druge ucesnike u njemu, predstavlja CILJ ili ishod koji želimo ostvariti.
Sledeća

Povratak na Praktične metode i tehnike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Google Adsense [Bot], xmhlxzybzzyq99804 i 2 gostiju