Mentalni ekran

Teme o praktičnoj primeni tajne. Koje metode i tehnike koristite i na koji način?

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 14.03.2013. 12:14
Mentalni ekran

Zeleo bih da pokrenem temu Mentalni ekran, nacin koriscenja, tehnike koje se sa njom mogu raditi, efikasnost Mentalnog ekrana, iskustva prakticara, misljenja, sugestije, predlozi, kritike, i spisak oblasti u kojima se \mentalni ekran moze koristiti.

Sa Mentalnim ekranom, upoznao sam se kroz Silva metod, u kome je on jedna od glavnih alatki i u dosta vezbi se pominje i koristi. mnogo ga je osoba sa vise ili manje uspeha koristilo u Silva metodu, i pokazalo se da daje dobre i vredne rezultate u mnogim oblastima.

Na mentalni ekran, i rad sa njom, naisao sam u knjizi Srdjana Kalajdzica ,,Put ljubavi i savrsenstva,, Gde se rad bazira na Kreativnoj vizualizaciji, a sistem rada je slican kao kod Silva metoda. Mentalni ekran koristi i Uri Geller, ali ga on koristi u Beta, a ne Alfa stanju svesti, i radi sa Mentalnim ekranom i sa zatvorenim i sa otvorenim ocima.

Na jednom mestu se pominje da se Mentalni ekran nalazi ispred nase glave, na dva do sest metara, pod uglom od 15 stepeni na gore, u odnosu na normalan pogled. Negde se pominje da je mentalni ekran u tacki izmedju nasih ociju, a negde se mentalni ekran smesta u samo srediste nase glave, ali tako da je pri tom osecanje da je u glavi potpuni mrak i da se pojavljuje mentalni ekran.

Pa sta je u stvari mentalni ekran, i cemu sluzi?

Mentalni ekran jeste ,,zamisljeno,, mesto, koje mi sami stvaramo, kao radnu povrsinu na kojoj cemo projektovati slike ili scene svojom vizualizacijom i imaginacijom. Vizualizacija, su sve one slike i scene, koje smo mi vec nekada videli, a imaginacija slike ili scene, koje do sada nisu postojale, vec smo ih mi stvorili.

Primer. Da li znate kako izgleda pas Lesi, Skotski ovcar iz istoimenog filma? Videli ste ga sigurno, a ako niste, onda mozete da se setite nekog psa koga ste sigurno videli. Koje je rase, koliko je velik, koje mu je boje dlaka? Sada tog psa zamislite da se pojavio na vasem Mentalnom ekranu. Sada ste uradili vizualizaciju tog psa. koliko nogu ima? Ako ima cetiri noge, sape, sada ga zamislite sa sest nogu, sapa. Gde se nalazi taj dodatni par nogu? U sredini? Napred ? ili Pozadi? Kako sada izgleda taj pas? Sada ste uradili Imaginaciju, jer ste stvorili nesto sto do sada niste videli.
Kada ponovo projektujete na svoj Mentalni ekran sliku psa sa sest nogu, vi ga sada vizualizujete, vizualizujete sliku koju ste vi stvorili...

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 15.03.2013. 09:31
Konkretne vezbe

Kakve konkretne vezbe mozete izvoditi sa i na vasem Mentalnom ekranu?

Za pocetak, mozemo da predpostavimo, da ste odabrali da koristite vas Mentalni ekran, tako sto cete ga ,,stvoriti,, na dva do sest metara ispred vase glave, malo pod uglom, od 15 stepeni na gore, kao da ste u bioskopu. Jednostavno se opustite, dva ili tri puta duboko udahnite i izdahnite. Nezno i polako zatvorite oci, udobno smesteni u neku udobnu stolicu ili lezalju, u sedeci ili polusedeci polozaj. Opustite se i zatvorenih ociju pogledajte malo na gore, i na udaljenosti otprilike dva do sest metara od vas ,,Vizualizujte vas Mentani ekran, kao bisokopsko platno.

Mozete da pocnete prvu vezbu. Platno zamislite u Beloj boji. Zatim, krenite da menjate boje na ekranu. Promenite imaginacijom boju ekrana u Crnu, Zutu, Crvenu, Narandzastu, Zelenu, Plavu, Braon...

Sada se vratite unazat obrnutim smerom. Ekran je Braon boje, Plavi, Zeleni, Narandzasti, Crveni, Zuti, Crni, i na kraju opet Beli.

Ako ste se umorili, Izbrisite Mentalni ekran, lagano se protegnite i udahnite duboko i otvorite oci.

Ako ste se lepo zabavili i nije vam jos dosta, onda nastavite vezbu na sledeci nacin: Na Mentalni ekran, projektujte, cvet Ruze, Crvene ruze. Vizualizujte je u tri dimenzije, kao da je stvarna a ne dvodimenzionalna slika Ruze. Na mentalnom ekranu okrenite Ruzu za ceo krug da je sagledate sa svake strane. Kada ste je dobro sagledali, zadrzite viziju Crvene Ruze, i zapocnite menjanje boja dok je Ruza na Mentalnom ekranu. Promenite boju ekrana u Crnu, i sada vidite kako izgleda Ruza. Onda u Zutu, Crvenu, Narandzastu, Zelenu, Plavu, Braon...
Sada se vratite obrnutim putem. Braon, Plavi, Zeleni, Narandzasti, Crveni, Zuti, Crni i na kraju opet Beli ekran. Ruza sve vreme ostaje iste boje. Nakon sto ste se vratili na Beli ekran, uklonite sa Mentalnog ekrana Ruzu, a onda uklonite i sam mentalni ekran. Lagano se protegnite i udahnite duboko i otvorite oci...

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 15.03.2013. 16:51
Kontrola misli

Nasi umovi imaju ogromnu snagu i moc. Mozemo ih ostaviti bez nase kontrole, da slobodno divljaju, ili ih mozemo ,,ukrotiti,, putem discipline i rada sa Vizualizacijom i Imaginacijom. Jedan od nacina jeste i rad sa Mentalnim ekranom.

Nenad I AM je pisao dosta na ovom forumu o Nevilu Godardu, koji je veliki deo svog rada i ucenja posvecivao upravo Imaginaciji i Vizualizaciji. I mi samo to efikasno mozemo ciniti upotrebom Mentalnog ekrana.

Jedna od vezbi koje mozemo izvoditi sa svojim mentalnim ekranom, jeste vezba Vizualizacije necega nama jako poznatog, kao sto smo mi sami, gde cemo projektovati same sebe, onako kako se svakodnevno vidimo u ogledalu, a takodje kako sagledavamo delove svog tela, kada se direktno gledamo. Vidimo dobar deo sebe, ruke, noge, prednji deo tela...

Takodje, projektovacemo, Vizualizacijom, deo prostora koji jako dobro poznajemo, svoju sobu, svoj stan, svoju kucu, svoj automobil, svoj posao, svoje radno mesto, svoju ulicu...

Mozemo na mentalnom ekranu Vizualizovati sebe, kako ujutro ustajemo iz kreveta, kako obavljamo licnu higijenu, kako doruckujemo, izlazimo iz stana, kuce, kako ulazimo u svoj automobi, ili javni prevoz, kako se krecemo poznatim ulicama, kako srecemo poznate osobe i kako sa njima komuniciramo.
U Vizualizaciju mozemo da ukljucimo svoje osecanje svog tela, kako se osecamo, kako osecamo svoju odecu, kolika je temperatura, da li nam je hladno ili toplo, da li pada kisa ili je suncano, da li je dan ili noc, mozemo da ubacimo u Vizualizaciju i zvukove, sta cujemo, mozemo da osetimo mirise koje osecamo, ili ukus, ako vizualizujemo da nesto jedemo ili pijemo.

Koriscenje vizualizacije bilo bi pozeljno da obavljamo svakodnevno. Mozemo, ako nam je tako lakse, da kada projektujemo sliku svog okruzenja, sebe da zamislimo da smo na ekranu, umesto da sagledavamo sebe. Dakle projektujemo sliku na Mentalni ekran, a onda projektujemo sebe, osecajuci sebe iz tela. Recimo, Vizualizujemo svoje telo kako ide poznatom ulicom. Kada smo distancirani i sagledavamo sliku samo na svom mentalnom ekranu, ne osecamo sebe. Sada svojim mislima, projektujemo se u sebe na slici, i osetimo se kao da smo sada tamo. Osetimo sta bismo tada osecali, vidimo sve kao da smo tamo na licu mesta, Osecamo kako nam stoji garderoba, put pod svojim stopalima, kakva i kolikaje temperatura, itd.

Ne treba se naprezati, vec se potpuno opustiti, kao kada se prisacemo kada smo juce isli tim poznatim putem. Ne treba, u ovoj fazi nista da menjamo, da koristimo Imaginaciju. Sada samo vezbamo Vizualizaciju, ono sta znamo i sta smo vec doziveli...

Postovi: 388
Pridružio se: 15.08.2012. 22:46
PostPoslato: 15.03.2013. 22:52
Hvala!

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.03.2013. 07:40
ivs je napisao:Hvala!


Ivs drago mi je da ti se svidja rad sa Mentalnim ekranom, u nastavku cu pisati o jos puno fenomenalnih vezbica za sto efikasnije koriscenje Mentalnog ekrana i ovladavanje Koncentracijom, Vizualizacijom i Imaginacijom. Pozz :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.03.2013. 07:53
Vizualizacija Svece

Ova vezba sluzi prvenstveno uvezbavanju Vizualizacije, ali ima i propratno dejstvo. Veoma blagotvorno utice na smirivanje i daje coveku osecaj izgubljenog mira, stabilnosti, samopouzdanja i osecanje znanja i Svetla, koje se pali u njegovom Umu

Uzmite neku svecu do koje lako mozete da dodjete, postavite je tako, da kada se udobno smestite, lako i opusteno mozete da gledate u nju. Bilo bi dobro da koristite za ovu vezbu prostoriju u kojoj nema promaje, jer je potrebno da plamen na sveci bude sto mirniji. Kada ste postavili svecu, upalite je i udobno se zavalite i opustite. Par puta duboko udahnite i izdahnite, pazeci da ne duvate u pravcu svece.

Otprilike, oko jedan minut, opusteno ali koncentrisano gledajte u svecu, kao da zelite da je sto bolje upamtite kako izgleda. Kakva je sveca? Kolika je? Koliki i kakav joj je plamen?

Sada zatvorite oci, formirajte svoj Mentalni ekran i na njega projektujte sliku svece koju ste malo pre gledali. Pokusajte da se tacno setite kako sveca izgleda. Osetite kao da je sveca na vasem Mentalnom ekranu isto toliko stvarna i realna kao sveca koju ste malo pre gledali.

Ponovo otvorite oci, i ponovo fizicki gledajte stvarnu i fizicku svecu ispred sebe. Nemojte se naprezati dok radite ovu vezbu. Opustite se i neka vam bude prijatno dok je radite.

Nekoliko puta ponovite ovu vezbu otvorenih i zatvorenih ociju. Ugasite i sklonite svecu. Zavalite se udobno na svoje mesto i nastavite sa vizualizacijom svece na Mentalnom ekranu. Kada osetite da vam je dosta za taj dan, sklonite sliku svece sa Mentalnog ekrana, Uklonite i Mentalni ekran, duboko udahnite, protegnite se i otvorite oci...

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.03.2013. 08:35
Stvaranje novih slika i koriscenje drugih osoba kao vodica

Svakom od nas se desavalo da smo zeleli u nekom trenutku da budemo neka druga osoba, neki Heroj, Junak, Heroina, neka osoba koju volimo i kojoj se divimo. Ovo je normalan i prirodan proces, i obavlja ga nasa svest i nas um, lako i prirodno.

Sada mozemo sa svojim Mentalnim ekranom da iskoristimo to da bismo poboljsali i popravili svoju Imaginaciju i Vizualizaciju.

Recimo da zelimo da dodjemo do novog automobila (moja omiljena tema :D ). Ako vec imamo automobil. Onda cemo na svoj Mentalni ekran projektovati sebe kako vozimo svoj automobil, jer to znamo jako dobro kako izgleda, posto ga vec vozimo. Osetimo, kada se projektujemo u sebe na Mentalnom ekran, kakav je osecaj dok vozimo. Kako osecamo sediste ispod sebe? Da li je udobno, ili tvrdo i neudobno? Kakav miris osecamo u automobilu? Ima li vibracija? Kakvi se zvukovi cuju? Kako osecamo put ispod tockova, preko volana? Kako osecamo papucice gasa kvacila i kocnice? Sada obrisite tu sliku sa Mentalnog ekrana i sam Mentalni ekran i otvorite oci

Ako zelimo nov automobil, sada pronadjimo, fizicki i realno, sliku unutrasnjosti automobila koji bismo zeleli da imamo i vozimo. Bitno je da vidimo kako izgleda unutrasnjost tog automobila da bismo mogli da radimo vizualizaciju.

Sada radimo vezbu, slucnu vezbi sa svecom. Samo sto ovaj put koristimo umesto svece sliku automobila koji zelimo da bude nas. Zavalimo se na svoje mesto, udahnemo duboko par puta, i koncentrisemo se na sliku automobila koji zelimo da imamo i vozimo. To radimo oko minut, a onda zatvorimo oci i projektujemo sliku tog automobila na svoj Mentalni ekran. Stvorimo sto verniju sliku na svom Mentalnom ekranu, zeljenog automobila. Opet otvorimo oci i gledamo sliku, fizickim ocima. Ovo ponovimo nekoliko puta. Sada stavimo sliku sa strane, ali sada nastavimo da gledamo svoje ruke, fizickim ocima. Dobro sagledamo i zapamtimo kako izgledaju, ako imamo prsten ili neki drugi nakit i njega pamtimo. Sada zatvorimo oci i na mentalnom ekranu stvorimo sliku zeljenog automobila i svoje ruke koje stavljamo na volan. Vidimo tu sliku kao jednu i osetimo to sto stvarnije. ponovimo ovo nekoliko puta. Sada ne brisemo ni sliku ni Mentalni ekran, samo otvorimo oci. Dok vam je ta slika u glavi iako na nju ne obracate paznju. Pronadjite na yotube, video zapise kako drugi ljudi voze bas takav automobil kakav se vama svidja. Pojacajte zvuk, da biste sto bolje culi sve zvukove, rasirite sliku preko celog ekrana monitora, i odgledajte par puta taj video zapis.

Dok gledajte video zapis, zapitajte se, kako se oseca ova osoba dok vozi ovaj novi automobil koji ja zelim. Projektujte sebe na mesto tog vozaca, kao da ste se poklopili sa njim, i osetite sta on oseca dok vozi. Zatvorite oci i na svom Mentalnom ekranu projektujte Viziju kako sada vi a ne ta osoba vozi bas taj automobil. Otovrite oci i ponovo gledajte video zapis. Zatvorite oci i projetkujte Viziju sebe dok vozite bas taj automobil.

Sada se sve Vizije spajaju u jednu. Vasa vizija kako vozite svoj stari automobil, slika automobila sa vasim rukama kako drzite volan i vizija vas kako vozite takav automobil. Vi sada vozite svoj novi automobil istim onim ulicama kojima ste vozili svoj stari automobil. Kako se osecate dok vozite svoj novi automobil? Kako osecate sediste ispod sebe? Da li je udobno, ili tvrdo i neudobno? Kakav miris osecate u automobilu? Ima li vibracija? Kakvi se zvukovi cuju? Kako osecate put ispod tockova, preko volana? Kako osecate papucice gasa kvacila i kocnice? Da li vam je lepo i udobno? Da li vam se svidja novi automobil? Da li ga osecate da je vec vas? Dozvolite da iz vase Vizije nestanu i osoba koja je vozila automobil, koji vi zelite, a sa kojom ste se poistovetili, i vas stari automobil. Ostajete vi, vasa ulica po kojoj svakodnevno vozite i vas novi automobil.

Sada pa nadalje, svaki dan radite Vizualizaciju samo ove kompletne slike, vas u vasem novom automobilu. Tako cete ulagati energiju u tom smeru i svakim danom cete biti blizi njegovom ponavljanju u fizickoj realnosti. :D

Ovo je odlicna vezba Vizualizacije a moze izazvati i zeljene promene u vasoj realnosti. Koliko ce za to biti potrebno vremena zavisi od mnogo faktora. Opustite se i uzivajte u vezbi. :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 16.03.2013. 17:56
Probajte sa garderobom

Istu vezbu mozemo isvoditi i sa garedobom, umesto sa novim automobilom. Ako redovno trcite, i imate stare patike, a niste nesto bas trenutno pri novcu za nove patike koje biste zeleli da imate, otidjite do prodavnice sportke opreme i pogledajte koje najbolje i najkvalitetnije patike za trcanje imaju, koje bi vama savrseno odgovarale za trcanje. Mozete uzeti i katalog patika radi lakse vizualizacije. Takodje mozete pronaci i video zapise sportista koji vec koriste takve patike.

Procedura je potpuno ista kao kod vizualizacije novog automobila, stim sto se ovde baziramo na patikama za trcanje.

Viaualiziramo sebe kako u svojim starim patikama trcimo i potpuno udjemo u to osecanje, dok projektujemo sebe kako trcimo na svom mentalnom ekranu. Osetimo kako se osecamo dok trcimo u svojim starim patikama dobro poznatom stazom za trcanje.

Nakon toga izbrisemo tu scenu i ceo mentalni ekran i uzmemo sliku novih patika koje bi nam savrseno odgovarale za trcanje. Gledamo sliku tih patika jedan minut a onda ih zatvorenih ociju projektujemo na Mentalni ekran. Na Mentalnom ekranu one su trodimenzionalne, u punoj boji. To uradimo nekoliko puta, dok ih dobro ne prenesemo na svoj Mentalni ekran. Sklonimo sliku patika sa strane i obratimo paznju na svoja stopala. Dobro ih zagledamo kao i cele noge, i nakon minut, zatvorenih ociju projektujemo na Mentalni ekran svoje noge sa novim patikama na njima. Ovo ponovimo nekoliko puta i zatim samo otvorimo oci.

Na Youtube nadjemo video zapis sportista koji trce bas u takvim patikama kakve se nama svidjaju, i prosirimo sliku preko celog ekrana. Zapitamo kako se oni osecaju dok trce u njima i projektujemo se u njih dok su im na nogama te nove patike i osetimo kako se oni osecaju. Onda zatvorimo oci i projektujemo taj video zapis ali kao da mi trcimo sa tim patikama na nogama umesto tog sportiste.

Sada uradimo spajanje vizualizacija na Mentalnom ekranu, nas kako trcimo poznatom stazom, slike vizije nasih nogu na kojima su te nove patike i osecaj koji imamo dok trcimo u tim novim patikama. Kako se osecamo sada dok trcimo u njima? Osecamo li da su vec nase?

Sada se oslobodimo vizije sportiste kojeg smo videli u video zapisu i sa kojim smo se poistovetili i oslobodimo se vizije svojih starih patika u kojima smo trcali. Ostaje nasa vizija kako trcimo dobro poznatom stazom sa novim patikama na nogama. Kakav je osecaj? Ovu viziju treba sto cesce ponavljati. :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.03.2013. 00:12
Ucenje vestina

Ne moramo samo nabavljati nove stvari koriscenjem Mentalnog ekrana. Mozemo takodje uciti nove vestine, postati uspesniji u nekoj vestini ili znanju, postati uporniji, uspesniji ili razviti neku fizicku osobinu, koju ima neko kome se divimo i koga bismo zeleli da dostignemo.

Za primr mozemo uzeti recimo sport. kako volim da dajem primer na najboljim primerima, recimo da se divite Novaku Djokovicu. I zeleli biste da popravite svoju igru da igrate dobro ,,kao Novak,,

Ako vec igrate tenis, na svom Mentalnom ekranu vizualizujte sebe kako igrate tenis. Vizualizujte i svoje dobre i svoje lose strane. Ako niste profesionalac ili ako niste visoko rangirani ako jeste profesionalac, verovatno vasa igra i nije na nekom visokom nivou. Nije bitno, vazno je da verno prenesete na Mentalni ekran vasu igru. Osetite kako se osecate na terenu, i koliko ste uporni i zeljni da pobedite. Koliko ste sigurni u servisu, u igri i koliko ste jaki ili slabi pod pritiskom i kada se lomi rezultat? Kakva vam je kondicija?
Sada izbrisite tu viziju i izbrisite Mentalni ekran.

Sada pronadjite fotografije nekih od najjacih teniskih turnira, na kojima je igrao i pobedjivao Djokovic. Nadjite fotografiju tih teniskih terena. Udobno se smestite i gledajte tu sliku tog terena jedan minut. Onda zatvorite oci i projektujte tu sliku na vas Mentalni ekran. Ponovo otvorite oci i gledajte tu fotografiju. Kada to uradite nekoliko puta, maknite fotografiju i sada gledajte sebe u ogledalu, jedan minut. Zatvorite oci i vizualizujte sebe na tom terenu, kako se nalazite bas na samom teniskom terenu. Kada to ponovite nekoliko puta otvorite oci.

Sada nadjite video zapis na kome Djokovic igra bas na tom terenu i pobedjuje. Vidite kako igra, kakvi su mu pokreti, pratite kakav mu je servis, kako se krece po terenu, kakva mu je zelja da pobedi, kakav ima mentalni stav? Zapitajte se kako se Djokovic oseca dok tako igra, kako je biti na njegovom mestu. Poistovetite se sa njim dok igra i dok je na terenu. Osetite kako se oseca dok igra. Kako se oseca dok drzi reket? Kakva mu je koncentracija? Kako oseca teren ispod sebe? Kako se oseca pod pritiskom i kako zeli da pobedi, koliko mu je jaka zelja?

Sada zatvorite oci i na svom Mentalnom ekranu projektujte tu istu igru, ali umesto Djokovica vi vizualizujete sebe kako igrate kao Djokovic, i imate sve osobine koje ima on u igri. Ovo ponavljajte jedno desetak puta.

Sada ujedinite sve vizije u jednu, Vizualizujte sebe kako igrate na vasem teniskom terenu, Vizualizujte sliku najjacih teniskih turnira na kojima je igao Djokovic i vizualizujte sebe kako igate kao sto igra Djokovic bas na tom terenu. Sada dozvolite da nestane i vizija Djokovica i najboljih teniskih terena, a ostaje vas teniski teren i vi ali sada se vasa vestina igranja tenisa drasticno popravila, jer igrate onako kako igra i sam Djokovic, ali svojim a ne njegovim telom. Osetite kako se vasa vestina igranja tenisa drasticno popravila, kao i kondicija, mentalna snaga i zelja za pobedom. Kada drzite reket, sada ga drugacije osecate, kada se krecete po terenu to je daleko bolje i kvalitetnije. Sve se promenilo i popravilo. Kao i vasi rezultati u igri :D

Postovi: 561
Pridružio se: 12.02.2013. 18:53
PostPoslato: 17.03.2013. 14:25
:clap: Moram da te pohvalim S.Mladen :clap: ti si kao pcelica :clap: ja potpuno razumem o cemu pricas,jer sam i sam praktikovao neke tehnike vizualizacije (najvise daydreamning)i koristio sam laser tehniku(materializacije),i jedinu stvar koju bih dodao je ako zelis da vise njih ukljucis u tvoj rad i rad sa tobom,da im das mali kurs vizualizacije(i zasto je koristimo,i sta mozemo da ostvarimo sa njom) i posle da ih vodis polako i sigurno kroz razlicite tehnike. :D Zelim ti puno uspeha u daljem usavrsavanju :dance: cao

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.03.2013. 14:46
Magicni novcanik

Ako iz bilo kog razloga zelite da kod sebe imate, i privucete Gotovinu, Novac, Kes, jer samo tako resavate neki problem koji imate (i nema smisla da privlacite nesto do cega mozete doci kao kada imate novac, i ne morate da privlacite Novac), dakle treba vam bas Novac u Kesu, gotovina, mozete se posluziti sledecom vezbom:

Iako nemate ideju kako to svesno mozete da uradite, mozete da radite vezbu na svom Mentalnom ekranu. Prvo na vas Mentalni ekran projektujte sliku sebe kako u svojim rukama drzite svoj vlastiti novcanik. Nije bitno koliko i da li uopste imate novca u njemu. Bitno je, da je to vas novcanik koji dobro poznajete (iako ga bas nesto mnogo i ne volite kada u njemu nema novca koliko bi vam trebalo :D ). Vizualizujte ga kako ga stavljate i vadite iz dzepova, torbica, kako u njemu ponekad imate i novac sa kojim nesto placate ili uplacujete, itd. Sada izbrisite tu viziju i sam Mentalni ekran.

Sada, ako ne mozete da dodjete do neke novcanice od hiljadu dinara, ili sto Evra, (imate bas bas problem), pronadjite sliku tih novcanica, i sa prednje i sa zadnje strane, i radite sa tim slikama, (i sa dinarima i sa Evrima, zajedno), vezbu kao i predhodne, kao vezbu sa svecom. Vidite svojim fizickim ocima i sto bolje upamtite kako izgledaju i novcanica od hiljadu dinara i od sto Evra, a onda zatvorite oci i na svoj Mentalni ekran projektujte slike novcanica koje ste gledali i sto vernije ih sagledajte. Ovde radite naizmenicno sa fizickim gledanjem i sa projektovanjem na Mentalni ekran slike novcanica od deset do dvadeset puta. Sada sklonite slike novcanica sa strane i ponovo obratite paznju na svoje ruke, i dobro ih zapamtite. Onda zatvorenih ociju projektujte viziju svojih ruku na vas Mentalni ekran, kako drzite te novcanice u svojim rukama. I ovo ponovite od deset do dvadeset puta. Otvorite oci i na youtube nadjite ovaj video koji sam za vas pronasao i ovde postavio link:

http://www.youtube.com/watch?v=P2fPkwq-tC0

Odgledajte video na kome se pojavljuju raznorazni novcanici puni novca. Pratite video i kada u videu kazu da zatvorite oci i vizualizujete novcanike i novac kao da je vas, vi to uradite tako sto cete to projektovati na svoj Mentalni ekran. Nakon desetak puta odgledanog videa, spojite sve Vizualizacije u jednu. Sada na svom Mentalnom ekranu imate svoj novcanik i svoje ruke pune novcanica koje stavljate u svoj novcanik i njega stavljate punog novca u svoje dzepove ili torbicu i vadite svoj novcanik pun novca i placate sta treba da platite i uplacujete sta treda da uplacujete. Video zapis i tudje novcanike izbrisite iz svojih vizija i ostajete vi sa svojim novcanikom punim novcanica.

Vezbu izvodite svkaodnevno minimum mesec dana i ne pruzajte otpor bilo kojim desavanjima u vasoj realnosti koji mogu da uslede nakon ove vezbe. :D Srecno :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 17.03.2013. 14:54
Carobnjakov segrt je napisao::clap: Moram da te pohvalim S.Mladen :clap: ti si kao pcelica :clap: ja potpuno razumem o cemu pricas,jer sam i sam praktikovao neke tehnike vizualizacije (najvise daydreamning)i koristio sam laser tehniku(materializacije),i jedinu stvar koju bih dodao je ako zelis da vise njih ukljucis u tvoj rad i rad sa tobom,da im das mali kurs vizualizacije(i zasto je koristimo,i sta mozemo da ostvarimo sa njom) i posle da ih vodis polako i sigurno kroz razlicite tehnike. :D Zelim ti puno uspeha u daljem usavrsavanju :dance: cao


Hvala najlepse, Carobnjakov Segrtu. Ovo sta radim jeste kombinacija i vodjena Vizualizacija a da ljude preterano ne zamaram suvisnim teoretisanjem. Jednostavno izlazem prakticne vezbe a obrazlozenja cu davati usput. Drago mi je ako mogu nekome da pomognem. Veliki pozdrav :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.03.2013. 09:12
Osnove rada

Osnova rada sa Koncentracijom, Vizualizacijom i Imaginacijom, onako kako ih ja ovde na ovoj temi iznosim, bazirane su na sam rad sa samim Mentalnim ekranom. On je najbitnija tacka u ovom ,,sistemu,, rada. Kooncentraciju, Vizualizaciju i Imaginaciju mozete izvoditi i uvezbavati i bez Mentalnog ekrana i o ovoj temi postoji veliki broj knjiga i tekstova tako da se necu osvrtati na same ove pojmove. Celokupan naglasak stavljam na Mentalni ekran, i kombinaciju raznih sistema i kako i zbog cega oni koriste Koncentraciju, Vizualizaciju i Imaginaciju.

Prvo i sam Mentalni ekran vi morate da ,,stvorite,, Imaginacijom i Vizualizacijom, i da se na njega koncentrisete. To je sam pocetak rada, i to je pocetak koji se ne menja. Menjate boje ekrana, menjate teme koje radite, sa, na i preko Mentalnog ekrana, ali Mentalni ekran ne menjate. On je uvek tu, i pomaze vam da ,,ovladate,, svojim mislima, da postepeno sticete sve vecu i snazniju kontrolu nad svojim mislima i slikama u svojoj svesti, da menjate one koje su neodgovarajuce ili prevazidjene, zastarele ili neupotrebljive, jestostavno iz prostog razloga sto im je ,,istekao rok,, Nekada su vam bile potrebne, ali sada vam samo smetaju i ako zelite da budete efikasniji morate da ih zamenite sa nekima koje su vam sada potrebnije.

Mentalni ekran ce vremenom postati savrseni alat da preuzmete kontrolu, prvo na sadrzaju koji imate u svojoj svesti, a nakon toga i nad svojim zivotom, tako sto cete sve vise i vise vremena ulagati energiju u one slike i vizije koje ste putem rada sa Mentalnim ekranom sami stvorili i postepeno, nekad brze nekad sporije, primeticete da se stvari, ljudi i okolnosti u vasoj realnosti, u vasem zivotu, sve vise usaglasavaju sa slikama i scenama koje sada imate u svojoj svesti. Kako vise kontrolisete svoj zivot, svoje ponasanje i svoj odnos sa drugima, i kako se sve vise stvari desavaju onako kako ste vi zeleli i zamislili.

Kada se radi sa Mentalnim ekranom, uvek provo polazite od onoga sta dobro poznajete i to onda Vizualizujete na svom Mentalnom ekranu. Kada nove slike, stvari ili vestine projektujete na svoj Mentalni ekran, i povezujete sebe sa njima, vi koristite Imaginaciju da to uradite, a kada to sto ste povezali i novo za vas stvorili ponovo projektujete na vas Mentalni ekran, ponovo koristite Vizualizaciju. Sve je tako prosto, jednostavno i zaista efikasno a verujte mi jako lako cete se navici na ovak rad, tako da vam uskoro ni moje pisanje nece biti potrebno. Sve cete moci sami da odradite i zavrsite. :D Srecno :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.03.2013. 11:53
Shakti Gawain

Toplo preporucujem kao propratnu litereaturu uz koriscenje Mentalnog ekrana, da biste se vise upoznali sa samom Vizualizacijom i drugim korisnim tehnikama, da citate knjigu Shakti Gawain ,,Kreativna vizualizacija,,

Ako nemate ili ne mozete da dodjete do knjige, ovde postavljam link preko koga mozete citati knjigu preko interneta

http://hr.scribd.com/doc/13491394/Shakti-Gawain-Kreativna-Vizualizacija

Uzivajte :D

Postovi: 561
Pridružio se: 12.02.2013. 18:53
PostPoslato: 18.03.2013. 13:45
:clap: Bravo,bravo,bravo :clap: Ta zena je alfa i omega vizualizacije! :clap: Odlican primer i za sve pocetnike koji hoce da nauce vizuali. :clap: Dragi Satori Mladen samo nastavi sa tvojim radom i zalaganjem jer siguran sam da ce mnogi da imaju koristi od toga! :clap: Puno pozdrava od mene :D cao

Postovi: 23
Pridružio se: 09.01.2013. 02:32
PostPoslato: 18.03.2013. 15:08
S.Mladen hvala ti puno na konkretnoj pomoci. Mentalni ekran je mnogo koristna stvar. U tome je sustina. Neki ljudi ne moraju da meditiraju (oni koji imaju jaku mentalnu snagu) vec prave mentalni ekran u svakodnevnom zivotu. Ja konkretno prvo moram kroz meditaciju da radim na mentalnom ekranu.
Hvala ti jos jednom uvek su mi se dopadale teme o kojima pises.

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.03.2013. 15:17
Hvala vama na lepim i korisnim komentarima i zelim da imate sto vise uspeha i da sto vise ljudi koristi blagodeti ovih tehnika. Puno vas pozdravljam. :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.03.2013. 18:32
Lista zelja

Da ne bismo koristili Mentalni ekran, koncentraciju, Vizualizaciju i Imaginaciju, za nesto, sta kada ostvarimo, kasnije utvrdimo da nije to sta stvarno, istinski zelimo, mi cemo, pre pocetka rada sa Mentalnim ekranom, naciniti Listu zelja.

Jednostavno, sedite sa papirom i olovkom, i zapitajte se: Sta ja stvarno, odistinski zelim od zivota? Nije bitno da li je to moguce ili nemoguce sada ostvariti.

Da li zelite da budete bogati? Da imate novi stan? Novu kucu? Novi automobil? Da imate savrsen posao za vas? Da putujete po svetu? Da zavrsite fakultet? Da imate idealnog partnera? Brak i decu? Da budete umetnik? Vrhunski sportista?

Sve sta zelite, zapisite na papir. Nije to lista ciljeva, to je lista zelja. Mozete pozeleti sta god hocete.

Kada zapisete sve svoje zelje, sedite malo u tisini, i gledajte listu vasih zelja jedan minut. Nakon toga se opustite i projektujte svoj mentalni ekran. Na svom Mentalnom ekranu, jednu po jednu zelju Vizualizujte vase zelje, kao da su vec sada ostvarene, i dobro ih analizirajte. Sada kada su one ostvarene, da li je to bas to, stvarno to sto odistinski zelite? Kako biste se osecali da to sta zelite sada imate ostvareno? kako bi to promenilo vas zivot? Kako bi na tu vasu zelju reagovala vasa najbliza okolina i vasi najblizi i najmiliji? Da li bi se i njima to svidelo, ili biste imali nesuglasica i problema zbog toga? Da li biste, ako se vasa zelja ostvari, mozda i razisli sa nekim ljudima sa kojima ste sada u kontaktu ili zivite sa njima? Da li je to sto zelite najbolje za sve?

Kada tako sagledate svoje zelje, imacete jasnu prestavu o svojim zeljama, kako bi to izgledalo da su one vec ostvarene i sta bi to znacilo za vas, i u vasem zivotu.

Ako se pokaze, kroz ovaj i ovakav rad sa Mentalnim ekranom, sta je stvarno to sta zelite, onda mozete da predjete na rad sa Mentalnim ekranom, da te zelje pretvorite u stvarnost.

Dalji postupak vec znate... :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 18.03.2013. 19:05
Nacini ostvarivanja zelja

Kod nacina na koji ce se ostvarivati vase zelje, koristite ,,nezan pristup,, sto znaci da nikada nista ne prisiljavate i ne forsirate da se ostvari, i uvek pratite unutrasnje osecanje.

Ako vam unutrasnje osecanje kaze, da podelite veliki i ambiciozan cilj na Dugorocne, Srednjorocne i Kratkorocne ciljeve, koje cete vi osmisljavati i svesno voditi do realizacije, onda ucinite tako. Mozete o tome citati u Knjizi ,,Kreativna Vizualizacija,, za koju sam vam ostavio link.

Ako vam unutrasnji glas kaze, da bez obzira koliko je velik i ambiciozan vas cilj, sve sta vi treba da uradite, jeste da na vec opisan nacin u nekoliko primera rada sa Mentalnim ekranom, vi samo stvorite krajnju viziju cilja kao ostvarenog, a tok realizacije prepustite Univerzumu, i da ne treba vi da se smarate sa tim, onda tako i postupite. Jedini merodavni u nacinu ostvarivanja zeljenih ciljeva ste vi sami i niko nema prava, i ne moze da vam kaze kako drugacije u odnosu na ono kako istinski osecate, vi treba da postupite.

Moze vam se dati na uvid na koji nacin sve mozete da radite, ali je zadnja rec vasa. Uvek sledite unutrasnji osecaj i unutrasnji glas i donosite odluke vezane za vas i vas zivot licno vi. :D

Moj osecaj mi nekada kaze da mogu da postavim neke ciljeve, za koje ,,Unutar mene,, osecam da mogu da ih postavim tako sto cu ja o svemu da odlucujem, i pratim sve faze izvodjenja. Za neke tako jako osecam da ne treba da se mesam u sam nacin kako ce doci do realizacije tog, ili takvog i jos boljeg cilja, prosto kao da osecam da me neko ,,gura,, kao da me drzi za ruke, i jednostavno moram da ,,pustim,, da ide kako ide.

Nemam nedoumica oko toga sta zelim, samo imam usmerenje, kada mogu ja sam sve, a kada treba da se prepustim i ,,Verujem,, da ce sve ispasti kako sam zamislio, ili jos bolje... :D

Postovi: 409
Pridružio se: 20.07.2012. 16:28
PostPoslato: 19.03.2013. 10:47
Ulaganje energije

Bez obzira na koji nacin mi ostvarivali svoje zelje, u svaki i na svaki od tih nacina, mi moramo delovati tako sto cemo ulagati nekakavu energiju, nekakav rad. Kod fizickog ostvarivanja zelja i ciljeva, normalno ulazemo fizicki i umni rad, i postoje velike sanse da se nase zelje i ciljevi ostvare, pod predpostavkom da su nam u zoni dostupnosti i da su moguce i realne da se ostvare. mnogi ljudi imaju mnogo zelja za koje ,,znaju,, da ih nikada u zivotu nece ostvariti, uobicajnim nacinom rada i stvaranja, jednostavno zato sto veruju da su van njihovog domasaja, da nisu realne i da je normalno tako gledati na svet. Oni kazu za sebe da su realni, zdravorazumski, da ne moze covek bas sve imati u zivotu. Gledaju oni kako drugi ostvaruju skoro sve svoje zelje i ciljeve i kazu za takve da su ,,srecni,, ili ,,lopovi i prevaranti,, ili ,,mafija i kriminalci,, ili mocnici,, itd.

Pored njih zivot prolazi i oni samo gledaju zivot kako prolazi dok oni od njega imaju malo ili nista.

Takvi ljudi takodje koriste svoj Mentalni ekran, ali toga nisu svesni. Oni svakoga dana na svoj Mentalni ekran projektuju istu sliku, drugih kako se bogate i ostvaruju sve svoje zelje i ciljeve, i sebe, kako stoje, posteni i smerni, sa strane i gledaju sve to. Oni nemaju svest o tome da to mogu da promene, prvo u sebi, na svom Mentalnom ekranu a onda i u realnosti. Ako bi to i pokusali, ne bi se osecali dobro, mislili bi da rade nesto lose i da mogu da postanu ,,isti onakvi kao one koje sada kritikuju i preziru,,

Uspesni, mozda svesno, mozda nesvesno, Koriste svoj Mentalni ekran tako sto na njega projektuju slike onoga sta zele, da rade ili da dobiju i da im se desi. Ono sta zele da im bude i kako zele da im bude u zivotu, kako zele da im se odvija situacija, i druge projektuju kako gledaju dok se njima samima desavaju sve dobre stvari u zivotu, kako su uspesni, bogati, srecni, prosperitetni, kako napreduju, kako rastu, razvijaju se i kako im je u zivotu sve bolje i bolje.

U koju grupu vi spadate...?
Sledeća

Povratak na Praktične metode i tehnike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Nema registrovanih korisnika i 5 gostiju