Lepota zivljenja

Teme o praktičnoj primeni tajne. Koje metode i tehnike koristite i na koji način?
Korisnikov avatar
Postovi: 79
Pridružio se: 19.12.2010. 23:38
PostPoslato: 27.12.2010. 11:25
Zelela bih sa vama da podelim nesto sto sam procitala na netu i sto mi je prolepsalo dan...Nadam se i vama ce ;)

NAUCITE KAKO DA VOLITE SEBE :D

Tretirajte sebe onako kako želite da vas drugi tretiraju, oslonite se na sebe baš onako kako biste želeli da se oslonite na partnera. Kada to uspete, imaćete šta i da pružite drugima.

Izražena kao briga i dodir staratelja, ljubav je u prvim mesecima života uslov da dete preživi. To su dokazala istraživanja Henryja Chapina (1915) i Renea Spitza (1946) izvođena nad decom koja su živela u institucijama s odgovarajućom ishranom i higijenskim uslovima, a umirala su zbog nedostatka pažnje dobijene dodirom.
Svakodnevno dodirivanje ima važnu ulogu u ranom razvoju ljudskog mozga. Neki stručnjaci čak tvrde da je lice novorođenčeta – njegov miris i mekoća kože koja mami naše poljupce – takvo upravo zato da bi dete dobilo ono što ljudskom biću treba da preživi. Za naš optimalan emocionalni, telesni i kognitivni razvoj i zdravlje potrebna je nežnost, briga, ljubav.

ÄŚini se kako ta potreba za ljubavlju ne prestaje dok smo živi. ÄŚovek koji uz sebe nema drugo ljudsko biće usahne, izgubi razum, oboli. Drugi ljudi su nam potrebni da bismo u njihovom pogledu, odgovoru na naša pitanja ili misli dobili sopstveni odraz i potvrdili se kao ljudska bića. Kontakt s drugima je hrana za našu dušu.

Srećom, kao odrasli ipak možemo da preživimo bez ljubavi druge osobe. Mudro napunimo ostavu i polako trošimo zalihe dok ne dođe nova ljubav, no mnogi čekaju predugo. U ovom otuđenom svetu stalne trke za materijalnim dobrima sve je više onih koji umesto da novu ljubav prigrle, beže od nje bojeći se otvaranja novoj bliskosti jer su jednom ili mnogo puta bili povređeni pa im se strah od mogućnosti novog bola čini nepodnošljivim. Radije polako usahnu. Bunar se prazni i ako nismo u stanju da ga sami punimo svežim zalihama, presahne. ÄŚini mi se da je to osnova mudrosti koja kaže: ako ne voliš sebe, ne možeš voleti ni druge.

Kada ne volite sebe, onda se često ne razumete i skloni ste samokritici. Bojite se usamljenosti i izbegavate da budete sami, ulazite u veze iz pogrešnih razloga ili zaglavite u pogrešnoj vezi. Kada sebe ne volite, u ljubavnom odnosu vidite početak i kraj svega, a naročito sopstvene sreće, pa i života samog, pa ste spremni da žrtvujete sebe i svoje potrebe za druge. Kada izgubite voljenu osobu, naročito ako se osećate odbačenim, izgubite i sebe, ako se ne volite. Kako da napunimo svoj bunar, svoju ostavu, ljubavlju prema sebi?
Oprostite svima, pa i sebi, i budite prema sebi blagi, ljubazni i strpljivi.

Opraštanje je i naš ključ za vrata do ljubavi. Prve savete o tome dobila sam iz knjiga Geralda Jampolskog i otkrila vrednost opraštanja. ÄŚak i kada toga nismo svesni, možemo da povredimo i budemo povređeni, ali vezati se za povredu znači osuditi se na veoma bolnu lekciju. Bliskost, bez koje nema pravog odnosa, skida maske i oklope i postajemo veoma ranjivi, ali to je cena koju bi trebalo da budemo spremni platiti. Opraštati znači uvideti lekciju pre nego krivicu i odgovornost. Drugoj strani i samima sebi dajemo pravo da budemo ljudi, nesavršeni i uprkos tome vredni. Učimo zajedno na svojim i tuđim greškama bez ljutnje, bez gorčine, bez želje da kaznom zadamo (barem) istu količinu bola koju smo osetili sami.
Osvestite i zaustavite kritikujući govor koji sebi upućujete.

Kada na sopstvenu nesavršenost ili napravljenu grešku reagujete bezdušno kritikujući sami sebe, na delu je naučena reakcija iz detinjstva. Ponavljanjem poruka koje smo naučili od roditelja ili onih koji su nas odgajali nastavljamo s pričom koja nas i dalje drži zarobljenima u unutrašnjem svetu ispunjenom ne-ljubavlju. Promenite traku s memorisanim kritikujućim, omalovažavajućim, prekornim tekstom koju vrtite u glavi. Uključite glas najboljeg prijatelja, a to možete postati i sami sebi, i kažite: „Razumem te, to možda nije bilo najpametnije, ali se svima može dogoditi”. Podržite se, dajte sebi potporu, recite da će sve ipak biti u redu. Naučite iz greške i nemojte je ponavljati. Ima li smisla „satrati se” baš onako kako su vas lomili dok ste bili nemoćni da se odbranite?
Osvestite svoje potrebe, upravljajte sopstvenim životom.

Motivišite se svakodnevno na novi korak. Za to imate priliku u trenucima kada nakon noćnog odmora polagano dolazite k budnoj svesti. Ti su trenuci najmoćniji za dizanje sopstvenog raspoloženja. Bodrite se i podsetite da je pred vama novi dan, prepun mogućnosti za ljubav prema sebi. Nakon što ste se potpuno razbudili, krenite u novi dan s radošću. Umijte se, spremite krevet, pogledajte u nebo i kažite: „Svanuo je novi dan koji nosi pregršt prilika. Spremno ga dočekujem! Ĺ ta li dobro za mene nosi?” Kad osvestite napredak, nagradite se. Ako ništa drugo, aplaudirajte sami sebi, zagrlite se i kažite - bravo!
Ponašajte se prema sebi onako kako se ponašate prema osobi koju volite.

ÄŚesto od drugih očekujemo da nas ispune ljubavlju, osećajem da smo potrebni, da nismo sami. No kada nekome dajemo mogućnost da nas čini srećnim, istovremeno se izlažemo i opasnostima da nam, bez imalo našeg udela, to pravo bude oduzeto. Ako nismo istovremeno izgradili i zdrav odnos prema sebi, možemo se osetiti napuštenima, nevoljenima i usamljenima. Setite se kako se ponašate prema nekome koga stvarno volite. Da li želite da se starate o toj osobi, spremate joj najbolja jela, ugađate joj sitnicama, iznenadite je i oraspoložite kad je tužna. Zašto i sebe ne tretirate upravo na taj način!? No još nešto je jako važno: prihvatite i trenutke kada vas sve mrzi, kada ste ljuti, tužni, neraspoloženi. I to je sasvim u redu. Ne bi trebalo niti možemo stalno biti odlično. Na taj ćete način delove sebe integrisati umesto da se stalno odbacujete.
Redovno se opuštajte meditacijom.

ÄŚesto vas podsećam na važnost redovnog čišćenja uma, opterećenog sa oko 90.000 misli na dan. Umorili biste se samo da treba da ih izbrojite, a kamoli od mnogih sumornih i teških misli koje vas ispunjavaju strahom. Redovna 20-minutna meditacija u kojoj umirujete um propuštajući misli koje dođu i odu uz ponavljanje mantre ili reči om, osiguravate umu da predahne od stalne aktivnosti.
Negujte ohrabrujuće misli i koristite afirmacije.

Kada je zadatak zaljubiti se u sebe i voleti sebe, neka i afirmacije odražavaju taj cilj. Jednostavnije, u prvom licu i sadašnjem vremenu, te pozitivne kratke rečenice biće jasno uputstvo vašem egu da su duša i srce preuzeli kontrolu. „Volim i prihvatam sebe ovakvog kakav jesam/ovakvu kakva jesam” je jednostavan nalog koji će uskoro postati istina. Tri ili četiri takve izjave u kojima reflektujete ono što smatrate bitnim kako biste se stvarno osetili voljenim i prihvaćenim, biće dovoljno. Ponavljajte ih barem 21 dan, ujutro i uveče, s pažnjom, iskrenošću i baš onako kako biste zvučali da ih najiskrenije kažete i mislite. I živite! Jednog dana shvatićete da to zaista i radite.
Zaljubite se u sebe, potpuno, iskreno, bezuslovno i bez zadrške.

Lepo je to rekla Louise Hay u knjizi Moć ozdravljenja je u nama: „Možete li se setiti kada ste poslednji put bili zaljubljeni? Srce vam je treperilo...ahhhh. Bio je to tako divan osećaj. Isto je i sa voljenjem sebe, osim što vi nikad nećete otići. Kada jednom zavolite sebe, ljubav je s vama do kraja vašeg života. Ostvarite tu vezu!”
When you have exhausted ALL possibilities, remember this: you HAVEN'T. ♥ Thomas Edison

BELIEVE there is always, always, always a way ! ♥•*´¨♥¸.• ♥ ´*.*♥¸.•
Korisnikov avatar
Postovi: 622
Pridružio se: 19.12.2010. 20:40
PostPoslato: 27.12.2010. 22:22
sunshine,
tekst me podsetio na jednu istinu.Kada sam poceo da se bavim ovim stvarima u vezi Tajne i Zakona privlacenja,materijalni dobitak mi je bio na prvom mestu.Medjutim,kasnije kako je vreme prolazilo osecaj ljubavi se sve vise pojacavao,a sto je naj zanimljivije osecaj ljubavi prema samom sebi je zauzeo prvo mesto.
Svako od nas je nezadovoljan jednim delom svoga zivota ili dela svoje licnosti pa onda kaznjava samog sebe.Preda se alkoholu,drogama,cigaretama,prekomerno jede....kada se uhvati u tu klopku tesko izlazi.Sve i svako mu u zivotu smeta,a sto je najgore kritikuja samog sebe.

Shvatio sam da niko nije savrsen na ovom svetu a tako ni ja.Prestao sam da sebe kaznjavam i kritikujem.Poceo sam sam sebe voleti.Ja sam sebi na prvom mestu.Ako je meni dobro,dobro je i mojoj porodici,mojoj majci,mojim prijateljima.Sada ljude gledam bas onkve kakvi jesu,savrseni.Prestao sam drugima da sudim.
Sve ovo bio je uvod u materijalno primanje,kada sam se predao pocelo pristizati i to materijalno.Redosled je bas isao ovim redom:Ja,medjuljudski odnosi,materijalno.Sve se uvecalp nekoliko stotina puta,ako postoji skala da to izmeri.
Zato mi se tekst dopao,jer govori o prvoj stvari koju treba da spoznamo ako se bavimo Tajnom i Zakonom privlacenja.
Hvala na ovom predivnom tekstu

Postovi: 17
Pridružio se: 21.12.2010. 17:20
PostPoslato: 28.12.2010. 00:36
.

Postovi: 306
Pridružio se: 20.12.2010. 01:01
Lokacija: Beograd
PostPoslato: 29.12.2010. 02:04
Sunshine,tekst je ocaravajuci :) Ovo sto je Petak napisao za redosled kojim se stvari odvijaju ljubav-medjuljutski odnosi-materijalno e upravo kroz to ja sad prolazim.
Bez uzbudjenja,odusevljenja,duhovnih vrednosti nista ne vredi. Svakom ljudskom bicu ljubav je neophodna, zavaravala sam se misleci da su zajednicki interesi,tolerancija,postovanje,...dovoljni. To je zapravo zamo osnov. A kao sto nam sunshine porucuje prvo zavoleti sebe pa ce i medjusobna ljubav sama doci. Kad cujete da neko kaze da mu se dopada neciji stav zapravo misli (iako to ne zna :D ) "Odusevljava me koliko volis sebe i sta god da uradis(koliko god lose i glupo bilo)nekako ti stoji jer delujes tako sigurno da se odmah prilagodim tvom misljenju " . Na youtube mozete pronaci dobre vodice kroz meditaciju koja sluzi da se zblizite sa sobom,zavolite sebe...Zvuci smesno kad cujete glas koji govori "I love my self", "I love eveything I am" ali mislim da je korisno za svakog evo jedan primer:
http://www.youtube.com/watch?v=au7V-ITptBM&feature=related
Korisnikov avatar
Postovi: 1212
Pridružio se: 19.12.2010. 17:59
PostPoslato: 29.12.2010. 10:31
Sunce,
ne znam kako sam tek sad videla ovaj divan tekst, i to od tebe. Verovatno mi on bas danas treba.
Hvala ti, i ostalima koji su pripomogli. Da samo znate kako ste mi postali vazni.
Komp me opet zeza, na vasu srecu, pa vas necu vise daviti. Ljubim vas sve, a moje Sunce posebno :)
Korisnikov avatar
Postovi: 79
Pridružio se: 19.12.2010. 23:38
PostPoslato: 29.12.2010. 11:34
Najveca sreca je kad covek moze da podeli sve dobre stvari i osecanja,kao i manje dobrih sa drugim ljudskim bicem iskreno i od srca.To mi je bio i cilj,da pokazem da sve polazi od nas samih.Drago mi je sto sam uspela u tome.Budite srecni,volite,zagrlite-prvo SEBE,tako cete moci jos vise da dajete :)
Evo, ja sad grlim sve vas i jedva cekam ono ZAR NIJE PREDIVNO?

Mau,srecice znaj da sam uvek uz tebe i zelim ti ostvarenje svih zelja tvoga srca.Hocu da podelim ovo sa tobom,znam da ce ti se dopasti :P
http://www.youtube.com/watch?v=q0kFw-qjPEI

Hvala Tajno ;)
When you have exhausted ALL possibilities, remember this: you HAVEN'T. ♥ Thomas Edison

BELIEVE there is always, always, always a way ! ♥•*´¨♥¸.• ♥ ´*.*♥¸.•
Korisnikov avatar
Postovi: 622
Pridružio se: 19.12.2010. 20:40
PostPoslato: 04.01.2011. 17:12
Misli koje je za svoj 70. rođendan, 16. januara 1959. godine, ÄŚarli ÄŚaplin poklonio čovječanstvu.

Kada sam zaista počeo voleti sebe shvatio sam da su bol i emocionalna patnja samo upozorenja koja mi govore da trenutno živim suprotno od svoje istine. Danas znam da se to zove BITI VJERODOSTOJAN.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam koliko može biti uvrijedljivo kada pokušavam da natjeram nekoga da radi ono što ja hoću, iako znam da trenutak nije pravi i da ta osoba nije spremna za to, pa čak i onda kada sam ta osoba JA. Danas, ja to zovem POĹ TOVANJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam žudjeti za nekim drugačijim životom i mogao sam vidjeti da je sve što me je okruživalo ustvari bilo poziv da rastem i da se razvijam. Danas, ja to zovem ZRELOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, shvatio sam da sam pod bilo kojim okolnostima uvijek na pravom mjestu, u pravo vrijeme i da se sve događa u tačno pravom trenutku. Tako da sam mogao biti miran. Danas to zovem SAMOPOUZDANJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, prestao sam samom sebi krasti svoje vrijeme, i prestao sam praviti grandiozne projekte za budućnost. Danas radim samo ono što mi donosi radost i sreću. Radim stvari koje volim da radim i koje vesele moje srce i činim to na svoj vlastiti način i u svom vlastitom ritmu. Danas znam da se to zove JEDNOSTAVNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe oslobodio sam se svega što nije bilo zdravo za mene: od hrane, ljudi, stvari, situacija i svega ostalog što me je vuklo ka dnu a dalje od mene samoga. U početku sam to zvao „zdravi egoizam“, ali danas znam da je to LJUBAV PREMA SAMOME SEBI.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe prestao sam željeti da sam uvijek u pravu, tako sam manje griješio. Danas sam shvatio da se to zove SKROMNOST.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe, odrekao sam se navike da živim i dalje u prošlosti i da se brinem za svoju budućnost. Sada pak živim samo za ovaj trenutak u kojem se SVE dešava. Tako živim svakog dana i zovem to ISPUNJENJE.

Kada sam zaista počeo voljeti sebe spoznao sam da me moj um može poremetiti i da se od nekih svojih misli mogu razboljeti. Ali čim sam počeo da koristim svoje srce, moj um je dobio dragocjenog saveznika. Danas ovu vezu zovem MUDROST SRCA.

Nema potrebe da se plašimo svađa, suočavanja niti bilo kakvih problema, jer i zvijezde se ponekad sudare pa i iz sudara nastane neki novi svijet. Danas, ja znam: TO SE ZOVE Ĺ˝IVOT.


Hvala Margi

Postovi: 223
Pridružio se: 19.12.2010. 22:59
PostPoslato: 04.01.2011. 17:50
Добри стари Чарли........и наш добри Петак...
Korisnikov avatar
Postovi: 1212
Pridružio se: 19.12.2010. 17:59
PostPoslato: 04.01.2011. 19:55
Petak, ovo je sjajno. Jednostavno, a "pravo u sridu". Odmah kopiram u svoj Tajna fajl. Hvala
Korisnikov avatar
Postovi: 497
Pridružio se: 20.12.2010. 13:10
Lokacija: Zemun
PostPoslato: 04.01.2011. 20:34
---
Najbolje stvari u životu ne koštaju ništa.

Postovi: 17
Pridružio se: 21.12.2010. 17:20
PostPoslato: 04.01.2011. 23:26
.

Postovi: 263
Pridružio se: 20.12.2010. 06:13
PostPoslato: 05.01.2011. 08:20
.
Korisnikov avatar
Postovi: 79
Pridružio se: 19.12.2010. 23:38
PostPoslato: 22.01.2011. 01:06
Nemoguće je proći kroz život ... a da ti ne propadne neki posao, da ne budeš razočaran prijateljstvo...m, da nikad ne budeš bolestan , da ne osjetiš bol ljubavi, da ti nitko u familiji ne umre, i da nikad ne pogriješiš.


To je cijena života. Ipak, nije važno ono što se događa,
već kako se reagira. Ako se prepustiš sakupljanju vječno
krvavih rana , živjet ćeš kao ranjena ptica nesposobna
ponovno poletjeti.

Rasteš... Rasteš kad ne postoji praznina u nadi, ni oslabljenost volje,
ni gubitak vjere. Rasteš kad prihvatiš stvarnost i
samouvjereno
je živiš. Kad prihvatiš svoju sudbinu,
ali imaš volju da učiniš sve kako bi je
promijenio. Rasteš integrirajući ono što je iza tebe,
stvarajući ono što je ispred tebe i
vizualizirati ono što
može biti tvoja budućnost.

Rasteš prebrođujući, poštujući samog sebe i dajući plodove. Rasteš otvarajući put ostavljanjem tragova za sobom ,
i kad si sposoban integrirati i učiti iz svojih iskustava...
Rasteš sijući korijene! Rasteš postavljajući si ciljeve,
ne obraćajući pažnju na negativne komentare i predrasude. Kad svojim ponašanjem daješ primjer
ne pridajući važnost ismijavanjima i prezirima. Kad ispunjavaš svoju vokaciju.

Rasteš
osnaživanjem karaktera, uzvišenog obrazovanjem.
Rasteš iskazujući svoje osjećaje... Rasteš kad
si spreman suočiti se sa ogoljelim
granama zime, berući ruže bez obzira na trnje i označujući put unatoč prašini koja se diže. Rasteš kad
si sposoban očvrsnuti na
ostacima iluzija,
i namirisati se otpacima cvijeća... I osjetiti žareći plamen na ruinama ljubavi

Rasteš pomažući bližnjima, upoznajući samog sebe i
dajući životu više nego što primaš. Rasteš usađujući korijene kako ne bi mogao izmaknuti i pobjeći... Braneći se kao orao da ne prestaneš letjeti... Usidrivši se kao sidro i sjajeći kao zvijezda. Dakle...

Rasteš


Susana Carizza
Voli vas :happy-sunny:
When you have exhausted ALL possibilities, remember this: you HAVEN'T. ♥ Thomas Edison

BELIEVE there is always, always, always a way ! ♥•*´¨♥¸.• ♥ ´*.*♥¸.•
Korisnikov avatar
Postovi: 622
Pridružio se: 19.12.2010. 20:40
PostPoslato: 02.03.2011. 18:06
Prestanite tražiti i naći ćete.

U jednoj alegoriji severnoameričkih Indijanaca Stvoritelj je okupio sve
životinje i rekao im:„Želio bih da jedna stvar ljudima ostane skrivena sve dok
nju ne budu spremni. Spoznaja da sami stvaraju vlastitu zbilju."
„Daj je meni. Odnet ću je do Meseca",
reče orao.
„Ne, jednoga će dana onamo poći i pronaći je."
,,A da je spustiš na dno okeana?",
upita losos.
„Ne. I onde bije našli."
„Zakopat ću je u prostranoj ravnici",
reče bizon.
„Ubrzo bi počeli kopati i našli bi je".
„Stavi je unutar njih", reče mudra baka krtica.
„Izvrsno", uzvrati Stvoritelj. „To je posljednje mesto gdje bi je pošli tražiti."
Legenda sjevernoameričkih Indijanaca
Korisnikov avatar
Postovi: 79
Pridružio se: 19.12.2010. 23:38
PostPoslato: 02.03.2011. 18:54
:character-oldtimer: To je to Petko,prestanimo traziti oko nas,vec unutar nas,gde se kriju svi odgovori mudrosti.
Najvece otkrice u istoriji covecanstva je da covek menjajuci svoje stavove u podsvesti, menja i nadvoresnje manifestacije u svom zivotu. I da podsvest ne pravi razliku izmedju onoga sto je stvarno i onoga sto sebi umislimo.
When you have exhausted ALL possibilities, remember this: you HAVEN'T. ♥ Thomas Edison

BELIEVE there is always, always, always a way ! ♥•*´¨♥¸.• ♥ ´*.*♥¸.•
Korisnikov avatar
Postovi: 622
Pridružio se: 19.12.2010. 20:40
PostPoslato: 05.03.2011. 10:41
Hose Silva:

ZAKON OPRAĹ TANJA

Praštanje podrazumeva toplinu, snagu i oslobađanje.
Praštanje može da izleči, ponovo spoji i stvara.
Praštanje je proces koji uključuje osećanje samilosti, dubokog razumevanja i mudrost.
Ako ne oprostimo, ne možemo iskusiti trajnu ljubav, promenu, lični razvoj i slobodu.
Praštanje je stvar slobodnog izbora.
Dobijanje oproštaja i praštanje su povezani.
Ukoliko želimo da nam bude oprošteno, moramo oprostiti drugima.
Ukoliko nismo sposobni da oprostimo drugima, ne možemo očekivati da drugi oproste nama.
Do opraštanja ne može doći u atmosferi optuživanja, osuđivanja, besa i straha.
Oprostiti možemo tek onda kada sebe posmatramo u svetlu onih koje okrivljujemo.
Svi ljudi na ovoj planeti prevazilaze životne teškoće najbolje što umeju, u skladu sa svojim znanjem i sposobnošću razumevanja.
I mi smo mogli učiniti isto kao i oni koje okrivljujemo.
Izgleda da ljude delimo na dobre i loše, i sebe uvek vidimo među dobrima, dok se od loših distanciramo.
Razumevanje drugih ljudi i njihovih postupaka koje smatramo pogrešnim jesu osnov za otpočinjanje procesa opraštanja i samilosti.
Praštanjem izražavamo samilost i otkrivamo u sebi nove dubine i mogućnosti konstruktivnih budućih odnosa sa ljudima.
Razumećemo i oprostiti tek kada na ljude počnemo da gledamo sa samilošću.
Počinjemo da shvatamo da su i oni bili ranjivi, imali slabosti, mane, zbunjujuće ideale, osećali strah, paniku i kukavičluk.
Važno je da sa drugom osobom saosećamo srcem i umom, da dostignemo viši stepen razumevanja i postanemo svesni da je ljubav jedini i najveći izvor praštanja.
Ljubav nam omogućava da one koje okrivljujemo sagledamo ponovo kao osobe dostojne poštovanja.
Ljubav nam omogućava da učinjene greške odvojimo od same osobe.
Umesto da burno reagujemo, nastojimo da prevaziđemo neželjeno ponašanje osobe, da postavimo granicu između osobe koja je pogrešila i same greške, čak i kada ne možemo da razumemo njeno ponašanje.
Ovim procesom obnavljamo svoju veru, bolje shvatamo i jačamo svoju sadašnjicu i s poverenjem idemo napred.
Praštanjem ispravljamo nesporazume.
Ono nam omogućava da sagledamo ljubav u drugim ljudima i u sebi.
Praštanje predstavlja odraz bezuslovne ljubavi.Rečenica ili misao ‘’Oprostiću ti ako, ili kada…’’ nije praštanje. Praštanje znači: ‘’Oprostiću ti kako bih mogao da živim ispunjeno i srećno.’’
Praštanje ne znači da greške treba opravdati, već naglašava da su one stvar prošlosti i da ih se, u ime budućnosti, moramo osloboditi, kako bismo mogli nastaviti da živimo.
Ukoliko ne prevaziđemo prošlost, nikada se nećemo osloboditi njene moći da ponovo probudi povređenost, bes, mržnju i bol.
Moramo da učimo na bolnim životnim iskustvima kako bismo ih se lakše oslobodili i mudriji krenuli u budućnost.

Zašto bismo praštali?
Treba da oprostimo jer je bol zbog nepraštanja prevelik.
Optuživanje, mržnja, osveta, poražavaju nas i ne vode ničemu.
Ova osećanja ne donose zadovoljstvo i ne leče.
Iscrpljuju nas i sprečavaju da počnemo od početka i da napredujemo.
Zbog njih smo sumnjičavi i oklevamo da ponovo nekome poklonimo poverenje.Uništavaju našu kreativnost i usporavaju naš duhovni razvoj.
Ne postoji trenutak koji donosi veću ličnu nagradu od onoga u kome možemo istinski oprostiti i primiti oproštaj.
Istinsko praštanje predstavlja čin najuzvišenijeg ljudskog ponašanja.
Tog trenutka postajemo istinski slobodni i možemo nastaviti dalje, u potpunosti funkcionišući kao ljudska bića.
Zapamtite: praštanjem se oslobađa onaj koji prašta.
Korisnikov avatar
Postovi: 1249
Pridružio se: 05.01.2011. 00:02
PostPoslato: 05.03.2011. 14:42
Petko hvala sto podsecas na sve ovo.
Korisnikov avatar
Postovi: 22
Pridružio se: 26.03.2011. 18:08
PostPoslato: 28.03.2011. 00:18
Juce mi je pao na pamet jedan nacin tj. prvi korak ka ostvarenju ljubavi prema sebi i voljenju sebe da bi te drugi voleli. Evo upravo uzimam papir i ispisujem reci: ''Dobro jutro lepotice.''
Zalepicu ga pokraj mog kreveta, da bi me svako jutro podsecalo na to da treba da volim sebe. I svih onih razloga koje sam pre navela (zbog cega treba da volim sebe), seticu se kada ujutru procitam tu dobrodoslicu novom danu i meni kao bicu kome je ljubav potrebna.
Javim vam kako napredujem! ;)
Pozdrav, Zoka.
Korisnikov avatar
Postovi: 622
Pridružio se: 19.12.2010. 20:40
PostPoslato: 28.03.2011. 22:08
Zoko,

oooooodlicna odluka :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:
Korisnikov avatar
Postovi: 22
Pridružio se: 26.03.2011. 18:08
PostPoslato: 28.03.2011. 23:44
13petak je napisao:Zoko,

oooooodlicna odluka :clap: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:


Hvala!
Zelim vam dan pun pozitivnih misli! :)
Sledeća

Povratak na Praktične metode i tehnike

Ko je OnLine

Korisnici koji su trenutno na forumu: Bing [Bot], xmhlxzybzzyq99804 i 4 gostiju