Eliminisanje negativnih misli

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Podsvest Tags: , ,

Ovo je drugi članak iz serije članaka o tome kako da iskoristimo postojanje zakona privlačenja da bismo sebi obezbedili život kakav želimo. U prvom članku sam naveo da su potrebne samo dve stvari da bismo “ukrotili” zakon privlačenja. Prva je da prestanemo da razmišljamo negativno, a druga da pojačamo snagu pozitivnih misli koje će nas dovesti do zacrtanog cilja. Sada ću pisati o prvoj stvari, odnosno navešću nekoliko tehnika koje će nam omogućiti da prestanemo da razmišljamo negativno.

Samo da vas podsetim, zakon privlačenja nam donosi u život stvari o kojima razmišljamo, pogotovo ako o njima emotivno razmišljamo. Dakle, jasno je da ako imamo prevashodno negativne misli, takve stvari nam se i dešavaju. Nije isto želeti nešto tako što ćemo razmišljati o njegovom nedostatku i želeti nešto tako što ćemo zamišljati da to već imamo.

A negativnih misli uvek imamo na pretek. Još od kada se probudimo, razmišljamo o poslu koji nas čeka, brinemo kako ćemo stići sve da uradimo, razmišljamo da li će nas kritikovati neko od koga strepimo, smišljamo sve moguće negativne varijante koje mogu da nam se dese, smišljamo scenarije, vodimo virtuelne dijaloge, svađamo se, jednom rečju, preživljavamo događaje koji se nisu desili, niti će se ikada desiti. Sećate se primera sa zamišljanjem limuna gde sam objasnio kako mozak ne razlikuje stvarne događaje od slikovito zamišljenih događaja. Pa, pomislite samo kako snovi mogu da budu realni! To su samo događaji koje generiše naša podsvest, ali mi dok sanjamo ne možemo da razlikujemo da li se radi o snu ili javi.

Prethodnim opisom sam hteo da naglasim da kada zamišljamo negativne događaje, naš mozak reaguje isto kao da se takav događaj stvarno desio. Mozak zatim utiče na naše telo i zajedno emituju takve vibracije koje će nam neminovno privući negativne događaje.

Nemoguće je potpuno eliminisati negativne misli. Mozak je uvek aktivan i luta, pa će kad tad generisati negativnu misao. To nije ništa strašno. Jedino je potrebno da se ne “upecamo” i prihvatimo da se takva misao razvija. Autor knjige “Mind power”, dr John Kehoe, predlaže četiri jednostavne tehnike za eliminisanje negativnih misli:

 1. ÄŚim primetimo da razmišljamo negativno, jednostavno treba odmah da prestanemo. Ovo zvuči toliko jednostavno, ali čini mi se da je najteže uraditi samo to. O čemu mislimo kada nateramo sebe da prekinemo misao koju smo imali? Odgovor će dati naredne tri tehnike.
 2. Kada uhvatimo sebe u negativnom razmišljanju, treba da se podsetimo da je to samo negativna misao i ništa više, da nema nikakvu moć nad nama ukoliko prestanemo da razmišljamo na takav način.
 3. Možemo da ismejemo sebe i negativnu misao koju imamo time što ćemo dovesti tu misao do nebuloze. Na primer, kada uhvatimo sebe kako razmišljamo o tome da li ćemo imati novca da platimo neki račun, možemo da kažemo sebi da je to živa istina i da u stvari nećemo imati novca ni za hranu, ni za stan i da ćemo morati da živimo na ulici bez dinara u džepu i da ćemo morati da prosimo da bismo mogli da kupimo nešto, ali pošto nam niko neće dati ni dinara, moraćemo da počnemo da krademo, pa će da nas uhvate i stave u zatvor… Ovo je toliko nebulozno da će i naš mozak shvatiti poentu da je to što smo negativno pomislili u stvari velika glupost i da stvari stoje drugačije.
 4. ÄŚini mi se da je možda najefektnija od svih tehnika upravo ova poslednja koja podrazumeva da kada shvatimo da imamo negativnu misao, automatski ubacimo suprotnu, pozitivnu misao. Kada pomislimo da nećemo imati novca da kupimo nešto, odmah kažemo sebi da nije tako i da ćemo imati dovoljno novca za sve što nam treba. Kada pomislimo na to da će šef da nas kritikuje zbog nečega, odmah treba da prestanemo i da pomislimo kako nas šef hvali.

Postoji još načina da se oslobodimo negativnih misli koje predlažu drugi autori, ali o njima ću pisati kasnije. Načini koje sam naveo su veoma jednostavni i veoma efikasni. Jednostavno, uvek kada uhvatite sebe kako razmišljate negativno, primenite neki od četiri opisana načina. Za vrlo kratko vreme će se vam se promeniti kompletan način razmišljanja, a time i značajno poboljšati kvalitet života.

Iskoristiću ovaj poslednji dan 2009. godine da predložim svima da kao novogodišnju odluku izaberu oslobađanje od negativnih misli u sledećoj godini. Ĺ˝elim svima uspešnu i srećnu novu 2010. godinu, godinu u kojoj će sve želje da vam se ostvare, ali to mislim bukvalno jer je to i krajnji cilj ovog sajta – da nam se sve želje ostvare!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

4 Responses to Eliminisanje negativnih misli

 1. Milica

  Tekst je savrsen,i mislim da je broj cetiri,kao sto ste i rekli naj efikasniji,jer kada malo bolje pogledamo vecina nas to radi nesvesno (veci nas koji znamo tajnu,ali ima i ljudi koji to rade nesvesno,a koji ne znaju za tajnu) 🙂

 2. * Svjetlost *

  »Vodi me
  Beskonačna Inteligencija. Božanski zakon i red upravljaju mojim životom.
  Božanska ljubav ispunja moju dušu i ja šaljem ljubav, mir i dobru volju
  svojim roditeljima i svima oko sebe. Opraštam si svoje negativne misli i
  srdžbu te ih smjesta zamjenjujem mislima o skladu, miru, ispravnom
  djelovanju i dobroti. Ja sam Božji sin, a Bog je moj gospodar, moj vodič,
  moj savjetnik i moj blagajnik. U mojem se životu događaju čuda.«

 3. * Svjetlost *

  »Uvjereno objavljujem da Bog živi u meni. Bog je sa mnom u svakom
  trenutku. Moj život je Božji život, a Božji mir ispunja moj um i moje srce.
  Božja ljubav prožima moju dušu. Ja rastem u mudrosti, istini i ljepoti.
  Zdrav sam, snažan, sretan, radostan i slobodari. Uz Božju Moć koja me
  jača, sposoban sam učiniti sve. Znam da postajem sve ono čime dopunim
  ‘JA JESAM’. Bog skrbi za mene. Okružen sam svetim krugom vječne Božje
  ljubavi. Obavija me Božji oklop. Bog me vodi. Njegovo svjetlo blista u
  meni.«

 4. * Svjetlost *

  „Bog me voli. Sveti krug
  vječne Božije ljubavi me okružuje. ÄŚitav oklop me okružuje i obavija. A
  Božanska ljubav ide ispred mene i usavršava moj put“.

Add a Comment