EFT – Tehnika emocionalne slobode

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , ,

Sledi nastavak intervjua sa gospođom Jasminom Kovačev, EFT ekspertom i koučom za postizanje vrhunskih dostignuća. U prvom delu intervjua cilj je bio da predstavimo njena interesovanja i rezultate, a sada možete da saznate osnovne stvari o EFT tehnici.

Šta je EFT, odnosno tehnika emocionalne slobode?

Tehnika Emocionalne Slobode tj. EFT, skraćeno od Emotional Freedom Technique, je u stvari skup tehnika koje spadaju u domen nove oblasti koja se zove energetska psihologija. Mnogi je zovu i emocionalna akupresura jer koristi akupunkturne tj. akupresurne tačke. Uslovno rečeno to je i psihološka akupresura, izuzetno efikasna tehnika nastala kombinacijom istoka i zapada tj. korišćenja energetskih meridijana i principa fizike da je sve energija. Nekima je lakše da shvate ako kažemo da je to jedna od novijih tehnika za relaksaciju koja omogućava brze kognitivne promene i smanjuje, a čak i uklanja anksiozne reakcije.

Za rešavanje kojih problema može da se primeni EFT?

Osnivač tehnike, Gari Kreig (Gary Craig) je uvek govorio “Probajte EFT na svemu”.

Suština je da su sve oblasti našeg života tesno povezane sa emocijama i ličnim uverenjima, što znači na svemu tome je EFT primenjiv. Nekada je teško i pomisliti da se nešto može rešiti sa ovom tehnikom, ali vredi probati. Primenjiva je na sve vrste emocija, ograničavajućih uverenja, stres, fizički bol, zavisnosti, mnoga zdravstvena stanja se poprave kao rezultat neutralizacije emocionalnih stanja, isto tako i mnogi zdravstveni problemi nestanu kao nusefekat balansiranja energetskog sistema i uklanjanja blokada samoisceljenju tj. uklanjanjem emocija i limitirajućih uverenja. EFT je takođe vrlo primenjiva za lični razvoj, probleme u ljubavnim vezama, međuljudskim odnosima, poslu, ličnim dostignućima u svim oblastima.

Na kojim principima se zasniva EFT tehnika?

Princip je veoma jednostavan, ali da bi ga shvatili treba prvo da znamo i pogledamo kako smo do sada posmatrali emocije. Nešto nam se desi i javi se emocija npr. neko nam kaže nešto ružno i mi se naljutimo. Kad god nas nešto podseti na to što se desilo mi ponovo osetimo istu emociju. U energetskoj psihologiji, mi kažemo da postoji korak između onog što se desilo i naših emocija. Postoji naš energetski sistem. Kad nam se nešto desi, dođe do poremećaja u energetskom sistemu i javi se emocija. Kad nas nešto podseti na to što se desilo, ponovo dođe do energetskog poremećaja i javi se emocija. To je kao kada šrafciger stavite u TV koji radi, stvori se ZZZ.

Način na koji primenjujemo tehniku je takav da se pažljivo i blago povežemo sa onim što stvara poremećaj u energetskom sistemu, i dok smo u tom stanju stimulišemo akupresurne tačke. Akupresurne tačke su mesta na telu gde se energetski kanali nalaze najbliže površini kože i stimulacija na tim tačkama omogućava balansiranje energetskog sistema. Danas se energetski kanali mogu snimiti instrumentima, tako da svako ko nije do sada verovao u postojanje istih, ima i dokaze. Tokom stimulacije, dok smo mentalno povezani sa tačno određenim aspektom koji stvara poremećaj, dolazi do oslobađanja energetske blokade. Kako se oslobađa blokada, tako osećamo kako se emocije prosto tope i nestaju u našem telu.

Koji je najbolji način da naučimo kako da koristimo tehniku? Da li su to video materijali sa interneta, da li je to neki kurs koji je poželjno da se završi ili nešto treće?

Sve zavisi o kom nivou znanja pričamo. Moj sin od svoje pete godine tapka kada se uplaši. Nema potrebe da ima ikakvo znanje jer je um već podešen na ono što stvara poremećaj. To je najjednostavniji vid rada koji naravno svako može naučiti vrlo brzo. Mnogi često ne vide dalje od tapkanja i misle da je to sve, a suština je da je to samo tehnički deo koji je daleko od suštine. Ja volim da poredim EFT sa najlepšim muzičkim instrumentom, na primer pianinom. Od onog ko se nalazi za pianinom zavisi kakva muzika će biti proizvedena, da li početnički tonovi, osrednja svirka ili maestralna izvedba.

Kvalitetni treninzi uživo ne mogu ničim biti zamenjeni, a definitivno se preporučuje korišćenje dobrih video materijala koji imaju potpuno drugačiju vrednost. Jedno drugo ne isključuje. Već petu godinu držim treninge vrhunskog kvaliteta na našim prostorima i za samopomoć i za profesionalnu primenu. Sledeći treninzi će biti održani u Beogradu, Skoplju i Zagrebu u septembru i oktobru. Prijavu za trening možete popuniti online preko ovog linka.

Da li postoji nešto zbog čega treba da budemo obazrivi tokom primene tehnike?

Iako je tehnika u suština jednostavna ona ima svoju veliku dubinu i širinu koju koristimo u profesionalnom radu. Osnovni prinip je raditi bezbedno. Stoga ono u vezi čega je posebno potrebno biti obazriv je ne uletati u rad sa drugima, a ni u rad na sebi kada su u pitanju trauma ili intenzivni događaji. Oni koji ne poznaju rad sa ljudskom psihom treba da znaju da je rad sa traumama bio dugo vremena i još uvek je rad u kom se smatra da postoji velik rizik retraumatizacije koja je gora od same traume. Oni koji ne znaju šta rade i uleću u sve i svašta ohrabreni početnim gotovo magičnim EFT rezultatima, lako mogu da se opeku i ugroze bezbednost drugih, a i svoju bezbednost. To je ono na šta je najvažnije skrenuti pažnju. U svakom slučaju, bitno je ne igrati se terapeuta ukoliko niste spremni i kvalifikovani za taj rad. Kao trener renomirane internacionalne profesionalne organizacije, sertifikujem praktičare tj. one koji odluče da krenu tim putem.

Važno je proveriti da li onaj ko vam se predstavlja kao EFT praktičar ima zvaničan sertifikat praktičara ili je to samo sertifikat o pohađanju. Velika je razlika da li je neko bio na predavanjima ili je zaista i položio ispit i pokazao dovoljan nivo spremnosti da radi sa drugima.

Da li biste posetiocima sajta tajna.rs dali neki savet za kraj intervjua?

Krenite što pre u rad na sebi jer će vam se to višestruko isplatiti u životu. Zapamtite da nikada nije kasno, važno je napraviti prvi korak. Druge ne možemo menjati, samo sebe, mada često kad promenimo sebe, dođe do promena i kod drugih. Preuzmite odgovornost za sebe i krenite putem svog razvoja koristeći Tajnu iza Tajne. I ako mislite da nemate novac za edukaciju, znajte da se cena uvek plati, bilo edukacije ili ignorancije. Vidimo se uskoro!  Uživajte u svakom novom danu i svakom dahu koji udišete.

Ako niste na mailing listi, a želite da budete u toku kada držimo edukacije, unesite svoj mail na www.TehnikaEmocionalneSlobode.com. Na ovaj način ćete ujedno dobiti i opis najjednostavnije procedure “tapkanja”.

U ime svih posetilaca sajta tajna.rs i u svoje lično ime se od sveg srca zahvaljujem gospođi Jasmini na ovom sjajnom intervjuu i želim joj puno uspeha u budućem radu.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

6 Responses to EFT – Tehnika emocionalne slobode

 1. Tijana

  Dobro Vece. Zovem se Tijana iz Beograda sam.
  Htela sam da pitam da li moze EFT da pomogne meni,vec nekoliko dana sam jako tuzna,placem,godinama na javi mastam pa kad prestanem javi mi se neke misli koje pokusavam da potisnem,javljalo mi se i pre al sad je bas intezivno,moj otac je umro 2004 god i ja sam sad jako vezana za sestru a najvise za majku jer sam vise sa njom,a sa sestrom se dopisujem.Nemam drustva,decka,posao nemam,niskog sam rasta i debeljuca sam.
  A htela bih da promenim svoj zivot,da radim na sebi,al zao mi je da svoju mamu ostavim samu dok ja nisam tu!
  Ne znam kako da emocije suzbijem,da shvatim da je sve to normalno,zelim da budem otvorena u svemu,ipak imam 29 god a nista od svog zivota.
  Malo mi je bolje,al opet mi je tuzno sve ovo sto mi se desava.
  Molim vas ako mozete da mi pomognete?
  Tijana

 2. mau

  Tijana,

  EFT je samo jedna od tehnika koje mogu pomoci svima, pa zasto ne i tebi. Ali pre nego sto se odlucis za bilo koju tehniku moras da shvatis da je samo jedna osoba odgovorna za sve sto ti se desava – ti.

  Podji na forum i pronadji jos neke zivotne price, i probaj da shvatis kako su se one menjale. Kratak odgovor je ‘menjajuci sebe’, ali za sve sto stoji iza toga pretrazi ogromnu riznicu glavnih i sporednih tema i iskustava.

  I ako sam te malo uplasila ovakvim uvodom, evo odmah da te umirim – dosla si na pravo mesto u pravom trenutku, i napravila prvi i najvazniji korak – donela odluku da promenis svoj zivot. Bravo, i znaj da sigurno imas dovoljno snage u sebi da to i ostvaris, a svi cemo te podrzati u tome.

  Uzgred, EFT je sjajan za skidanje uverenja koja nas koce otkad znamo za sebe, i o njemu ces na vise mesta na forumu naci dosta toga. A ako se odlucis da ga isprobas, idi kod najboljeg ucitelja, kod gospodje Jasmine Kovacev. I srecno 🙂

 3. Tijana

  Mau,
  Hvala vam puno,i nisam se uplasila,da jesam ne bi bila na vasem forumu.
  Odlucila sam da se brinem za sebe i na moje bliznje(mamu i sestru)koje su mi najvaznije na svetu.
  Kao mala imala sam svakakvih problema,2004 otac mi je umro…ja zelim sebe da promenim,da budem bolja…da moja majka ne brine o meni jer sam niskog rasta,zelim da budem sposobnija itd
  Godinama sam mastala i shvatila sam da od toga nemam nista,gubljenje vremena,mozak ti se navikne na tako nesto,i shvatila sam da sam bezala od realnosti,strah neki,al bila sam svesna svega naravno. Zelim da pomognem samoj sebi,zelim da Gospod bude uz mene,zelim puno toga da naucim,da shvatim.Da brinem o sebi,da vezbam….
  Kupila sam knjigu od Oca Tadeja “Kakve su ti misli,Takav ti je zivot”,knjiga nije skupa,procitala sam je za dva dana.
  I,shvatila sam da stvarno kakve su ti misli takav ti je zivot!
  Hvala
  Tijana
  P.S.moja mama ce sutra da pocne da je cita,volela bi da je procita i ako je procita javljam.Preporucujem i drugima jer Gospod je svuda oko nas.

 4. PONOVO RODJENA

  Danas na Milinoj izlozbi sam vas sve upoznala i znam da sam ja to prizvala , svojim mislima.Prvo, zelela sam jako da upoznam Milu ,jer je umetnicka dusa kao ja, a takodje sam imala zelju i ostale da upoznam , jer ste mi svi dragi.Bilo mi je jako lepo i Miline slike su tako tople, kao i ona i svi ste srdacni i prijatni!Dva meseca vas citam ,a cekala sam da mi se desi nesto znacajno , pa da se i ja oglasim i eto to se desilo danas!Sve vas puno pozdravljam i druzicemo se jos!

 5. Tijana

  Ja hocu da imam ciste misli i da napredujem?! 🙁

 6. nasmijano sunce

  Ja mislila da EFT koristi kod blokada,bolesti i sl. A sad citam da je koristan i za licni razvoj,ljubav… Je li to po istom principu ili ipak neki drugaciji pristup?
  🙂

Add a Comment