Džonov dijamant

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , , ,
Džon je želeo mnogo toga u životu. Ĺ˝eleo je lepe i svetlucave stvari. Verovatno se zato bavio pronalaženjem dijamanata. Ĺ˝eleo je da pronađe onaj čuveni, jedan jedini, najsjajniji dijamant o kom su svi pričali. Mislio je: “Kada ga budem pronašao, svi moji problemi biće rešeni. Zameniću ga za najveće bogatstvo ovoga sveta i živeću srećan do kraja života. Neću više morati da tražim dijamante.”

Traženje dijamanata je bio težak i mukotrpan posao. Trebalo je kopati duboko, vrlo duboko. Ponekad bi u tim dubokim rupama nalazio razne ostatke prošlih vremena. Iako su nekada bili vrlo duboko, imali su mnogo uticaja na današnji život. Nekada su ti ostaci pravili dijamante, ali mnogo češće su zagađivali reke, puštali otrove u plodnu zemlju, gušili životinje, pa čak i ljude. Kada su jednom bili otkopani, konačno bi mogli biti izneti na površinu i iskorišćeni na pravi način, nekada hvaljeni, nekada uništavani.

Svaka rupa i svaki pronađeni dijamant su ostavili svoj trag. Ali Džon je želeo samo taj jedan dijamant. Zato je tražio i tražio. Pronalazio je manje i veće dijamante. Bio je zadovoljan kada bi ih prodao. Tada je mogao neko vreme da se prehrani i da ne misli na to šta će sutra da jede. Ali bilo je i perioda kada dijamanata nije bilo nigde. Tada bi se družio sa ostalim tragaocima koji su isto bili razočarani kao i on. Pričali bi tužne priče, govorili o slavnim vremenima kada je dijamanata bilo na svakom koraku. Samo malo zagrebeš zemlju i pojavi se.

Džon nije voleo ta druženja. Kada se nisu žalili, svi su pričali o tom čuvenom dijamantu i ispredali legende. Pričali su da je to dijamant sa kraljevske krune koji je nestao pre deset vekova i koji će kraljevstvu dati neobjašnjivu moć kada se jednom bude vratio na krunu. Pričali su da svakome ispunjava sve želje i da samo dostojni smeju da ga vide. Pričali su i da je zauvek nestao i da ga niko nikada više neće naći. ÄŚak su pričali da ga je pojeo zmaj koji se tada pretvorio u princa koji je oženio kraljevu ćerku. A neki su tvrdili da nikada nije postojao i da je legenda o njemu izmišljena kako bu se svi tragači za dijamantima držali pokornima.

Džon je nekada verovao pričama o dijamantu sa kraljevske krune, a neki put bi samo poželeo da nađe sledeći dijamant da bi nastavio svoj jadan život kopača dijamanata. Ipak, voleo je da mašta kako će jednog dana iskopati dijamant, možda čak i ubiti i rasporiti zmaja, vratiti dijamant na krunu, a kao nagradu dobiti ruku kraljeve kćeri i postati kralj.

Godinama je tražio dijamante. Ĺ˝elja da nađe čuveni dijamant ga je popuštala. Skoro da se prepustio osećanju da ga nikada neće naći. Jednog dana naišao je na jedan zaista lep i neobičan dijamant. Iskopao je samo deo, ali nije mogao da ga izvuče iz zemlje. Probao je raznim lopatama, pijucima, alatima, međutim dijamant je i dalje stajao čvrsto ukopan u zemlju. Koliko god duboko da je kopao, i dalje je mogao da vidi kako dijamant seže sve dublje i dublje. Od muke je pokušao da udara dijamant ne bi li ga slomio. Hteo je i da ga odseče i zadrži deo dijamanta koji je do sada iskopao. Ništa nije davalo rezultate. Razmišljao je o svim dosadašnjim iskustvima i svim iskopanim dijamantima i nije pronašao ništa slično. I dalje je iz zemlje virio ogroman, prelep, šiljat dijamant. Džon je odbijao da razmišlja o tome da li pred sobom vidi deo onog čuvenog dijamanta. Nije se usudio da misli o tome da li je pred njim njegov životni san. To bi ga oslabilo. Morao je da uloži ogroman napor da izvadi dijamant, i nije imao vremena da puno razmišlja.

Očajnički je pokušao poslednji put da ga golim rukama iščupa iz zemlje. Kada ga je posegao rukama da obuhvati dijamant, jako se posekao na njegovu oštru ivicu. Iz šake je potekla jarko crvena krv i nekoliko kapi je palo ispod samog vrha dijamanta formirajući prelep prsten oko vrha. Džon je zapanjeno gledao u prsten od krvi. Pred očima mu je bljesnula slika ljudi koji se drže za ruke i time čine kolo. To je bio jasan znak. Džon je znao šta treba da radi. Znao je da treba da pozove svoje drugare, ostale kopače dijamanata. Samo zajedno će moći da ga iskopaju. Međutim, tražiće i oni svoj deo nagrade. Džon nije želeo ni sa kim da deli svoje veliko otkriće i ogromnu zaradu. Ipak, to je bio jedini način da uopšte dođe do zaslužene nagrade. Sam nije mogao da ga iskopa. Teška srca je doneo odluku. Ali znao je da je to prava odluka. Džon je verovao je u znakove koji mu se ukazuju u životu, a prsten od krvi nije mogao biti jasniji znak.

Pohrlili su kopači sa svih strana sveta. Svi su čuli za Džonov dijamant. Vest je odjeknula kao ni jedna do tada. Svi su želeli da vide to čudo od dijamanta. Svi su se nadali velikoj nagradi. Kopali su i kopali. Iskopali su najdublju rupu ikada. Došli su do tolikih dubina da se prirodno svetlo nije moglo videti. A dijamant ni da se pokrene. Bio je tako veliki i tako lep, ali nisu mogli ni da ga mrdnu.

I sam kralj je, čuvši za važan događaj, preko mikrofona pozvao sve podanike da pomognu koliko ko može. Džon je nadgledao radove. Svi su mu se divili. Govorili su međusobno kako je uspešan i dostojan da baš on pronađe ovako nešto. Džon je uživao u tim pričama. Istovremeno je osećao veliku odgovornost. Stalno se trudio da odagna pitanje koje ga je mučilo: “Ĺ ta će biti ako ne uspeju da iskopaju dijamant?” Ĺ˝eleo je da misli pozitivno. Menjao je tu misao razmišljajući o svim divnim stvarima koje ga čekaju kada uspe da ostvari svoj cilj.

Došla je i kraljeva ćerka da vidi to čudo od dijamanta. Kada se obratila Džonu, njemu su noge samo zaklecale. Kako je samo bila lepa! Bila je lepša nego što je Džon zamišljao manekenke kada je kao dete slušao bajke o modernom životu. Ništa nije čuo šta ga je pitala. Samo je zurio u nju. Ali čak ni njena lepota nije mogla da skrene Džonove misli sa traženja rešenja za iskopavanje dijamanta.

Džon se najednom setio da dijamant sa krune ispunjava želje svakome. Morao je da proba i tu mogućnost. Zato je otišao do velikog dijamanta koji se nadvio nad rupom koju su i dalje kopali njegovi prijatelji. Dodirnuo je rukom dijamant i postavio pitanje: “Kako ja mogu da pomognem da ovaj dijamant ima koristi za sve?”

Džonov pogled je pao na princezinu krunu. Zagledao se u centralni ornament u obliku kristala koga je video u svojim mislima kada je maštao o dijamantu sa kraljevske krune. Onda je brzo pogledao u kraljevu krunu kojoj je nedostajao dijamant. Kada je vratio pogled na princezinu krunu, znao je šta treba da radi. Znao je šta je njegova uloga.

Zamolio je princezu da mu da njenu krunu na kratko. Uzeo je krunu i stavio je na vrh velikog dijamanta. U tom trenutku blještava svetlost je počela da se širi iz dijamanta. Dijamant je polako počeo da nestaje u svetlosti koja se širila na sve strane sveta. Bila je sve jača i sve prostranija. Koga god bi obasjala, srce bi mu zaigralo i ljubav bi ga obuzela. Koga god da je obasjala, izbila bi strah, mržnju, tugu i ozlojeđenost iz njegovog srca. Ljubav je zavladala svetom!

Dijamanta više nije bilo. Nije bilo ni drugih dijamanata. Bilo je samo ljubavi. Ljubav je bila dovoljna.

Niko se nije nadao toliko vrednoj nagradi. Nisu mogli ni da sanjaju koliko će im bezgranična ljubav promeniti živote. Konačno je sve dobilo svoj smisao. Konačno je sve imalo svoju svrhu.

Džon se oženio prelepom princezom. Kasnije je postao i kralj. Zvali su ga “Kralj Ljubav”.

Njegovoj kruni nije nedostajao dijamant. Ljubav je bila njegov dijamant.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

20 Responses to Džonov dijamant

 1. Mila

  Voleti uspesne ljude, sve tudje uspesno i tudje dobro i lepo, znaci privuci u svoj zivot bas to sto volimo u tudjim uspesima, tudjim pobedama i volimo tudja umeca…. i t.d. i t.d.

  Volim vas sve uspesne..

 2. Tajna

  Inače, ja sam napisao ovu kratku priču. Ne znam da li je vredi pročitati, ali to ćete vi da ocenite.

  Zanimljiva je situacija u kojoj sam napisao priču. Naime, na seminaru “Dobrodošli u svoju budućnost” smo dobili zadatak da za malo više od sat vremena napišemo priču ili bajku i sl. u kojoj će glavni lik prevazilaziti sve prepreke i na kraju, naravno trijumfovati. Taj lik treba da na neki način bude u vezi sa nama, odnosno da njegova priča oslikava našu buduću životnu priču.

  Vežba je došla nakon tri dana kopanja po sebi, otkrivanja svojih želja i svrhe života. Vežba je došla nakon meditacije u kojoj smo pronalazili simbole svojih unutrašnjih nivoa. Te simbole sam iskoristio u ovoj priči.

  Ne znam koliko je priča zaniljiva ili dobro napisana, ali sam ponosan na sebe što je ovako nešto izašlo iz mene za samo sat vremena. Dobro, malo sam editovao priču pre nego što sam je juče objavio na blogu 🙂

 3. mau

  Nisam bila sigurna da li si ti zaista napisao ovu priču, ili si je preneo odnekle, ali sam bila sigurna da si ti Džon 🙂

  Uzgred, ti si dijamant već pronašao, i već si počeo da rasipaš ljubav po svetu – i to ovde, na tvojoj Tajni 🙂

  Divna priča, samo nastavi, i hvala ti <3

 4. livingforlove

  @Mau, oprosti što te citiram no zaista sam identično pomislila:

  ”Nisam bila sigurna da li si ti zaista napisao ovu priču, ili si je preneo odnekle, ali sam bila sigurna da si ti Džon .”

  No ipak, sa jutrošnjim mailom sam ostala ugodno iznenađena, sa blagim smješkom na licu.

  Možeš biti ponosan ne samo što je nešto ovakvo iz tebe proizašlo u samo sat vremena, već što možeš konkurirati onim ”Najljepšim bajkama svijeta” 🙂

  Bravo, bravo, bravo!

  Uživala sam čitajući.

  Hvala ti!

 5. azra

  p r e k r a s n o

 6. SANDRA

  Vodjeni ljubavlju shvatimo da je jedino najvaznije u zivotu*LJUBAV*
  Svaka cast!

 7. nena

  Divna prica, jer istina je da ljubav pokrece sve nas!

 8. Lena

  PRICA JE ODLICNA. BRAVO. PRONASAO SI DIJAMANT.

 9. Agape

  Toliko toga iscitamo, privucemo, prozivimo i odaslamo, da se ne raspoznamo medju slicnima!
  Odrasti u godinama, a zeleti bezvremenost i srecan kraj, kao prva shvacena decja uspavanka … Neka Tvoje ime bude pored dijamanta, pa mi kazi da li bi bilo toliko dileme za odluku, ili bi odmah znao sta ti je ciniti!?
  Radosti i svetlosti svima…

 10. maja

  Divim ti se kako si napisao ovako odličnu priču! Zaista mi je došla u pravo vreme. Hvala od srca!

 11. Mila

  Danas u OBRENOVCU u 19 casova u Biblioteci. Vidimo se. ULAZ BESPLATAN. <3

 12. keativa

  Dragi Tajna,
  divna prica…da, to jeste tvoja svrha da siris ljubav i znanje, i ti vec dajes najvece bogatstvo drugima.
  Ti vec odavno ispunjavas svoju svrhu, samo nisi bi svestan..
  Bravo Tajna!!!! :))) <3

 13. Srce

  Hvala ti Tajna na priči! Fenomenalna je! Iz nas sada samo izlaze Dijamanti! 🙂 🙂 🙂

 14. Nensi

  lepo i poucno!
  eh samo da svi uvek zelimo ljubav bio bi ovaj svet divan..
  ali zivot je bajka kad pozelis tako..a i u njima ima mucnih perioda..a sreca prati hrabre!
  veliki pozdrav ovoj pozitivnosti na tajni.rs!

 15. Mary Poppins

  …” Nisu mogli ni da sanjaju koliko će im bezgranična ljubav promeniti živote”. – Tajna

  Sa mnom je tako… 🙂

 16. sneža

  “Niko se nije nadao toliko vrednoj nagradi. Nisu mogli ni da sanjaju koliko će im bezgranična ljubav promeniti živote. Konačno je sve dobilo svoj smisao. Konačno je sve imalo svoju svrhu.” Hvala ti na divnoj priči – ne to nije priča to je PUT rada i građenja sebe i svog života! Samo učenjem,traganjem,ne odustajanjem možemo stici do cilja!Oslobađanjem emocija,čišćenjem blokada i silaskom u dubinu sebe dobijamo odgovore a tu nam je Jasmina i njena energija i tehnika i njeni seminari svima od pomoći…..!<3Nastavi da širiš svetlost i obasjavaš!

 17. RUZA67

  divno..odavno nisam posecivala Tajnu..uvek se oporavim..dobijem snagu. Hvala.

 18. tikvickiana

  Poydrav svima.
  Tajnu, tj.tekstove na tajni citam vec odredjeno vreme, i mogu Vam reci da ste zaista delotvorni.
  Na početku, izvinjavam se sto komentarišem u ovom post-u, nisam nasla drugačiji način da bih vam se priključila.
  Da li mi možete reći/preporučiti/napisati neki tekst na temu Raskršća… sada sam u toj nekoj fazi, i dobro bi mi došlo da malo utonem u čitanje toga.
  Veliki pozrav i poljubac za sve. 🙂

 19. Ivs

  Ja tek sada vidim ovu pricu. Divna je. Tajno, da li si razmisljao da pises kratke price, skupis i napravis roman/zbirku?

 20. jelena - iskra

  Svi mi nosimo ljubav u sebi, samo je trebamo pustiti da se ispolji, trebamo naći način da je ispoljimo, a nekada pre svega trebamo otpustiti deo sebe da bi ljubav prevladala prvo u nama samima da bi je mogli davati drugima.
  Traje samo ono što se radi iz ljubavi, ma koj spoljašnji oblik imalo.

Add a Comment