Da li znate svrhu svog života?

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Zakon privlačenja Tags: , , , , ,

Već nekoliko dana pokušavam da napišem tekst o jednoj temi, ali stalno me nešto ometa. Dešavaju se “slučajne” stvari o kojima sam pisao u prošlom članku koje mi govore da sada nije pravo vreme za takav tekst. Pretpostavljam da još treba da proučavam temu o kojoj sam hteo da pišem. Isto tako, “slučajnosti” me sa svih strana bombarduju informacijama o tome kako moram da otkrijem svrhu svog postojanja. Zato ću danas pisati o tome da je jedna od najvažnijih stvari za zakon privlačenja zapravo da otkrijemo koji je glavni cilj našeg života, odnosno za šta smo stvoreni.

Zašto smo ovde? Zašto smo uopšte rođeni u datim istorijskim okolnostima? Zašto smo rođeni u sopstvenoj porodici a ne u nekoj drugoj? Ova pitanja možda zvuče previše filozofski i ja ne želim da ovim tekstom odgovorim na večito pitanje o smislu života. Svrha života je nešto drugo. Možemo da je protumačimo kao osnovni cilj koji treba da postignemo u životu. Kada znamo svrhu, onda znamo za šta smo predodređeni, i čemu treba da stremimo. Ako to ne znamo i idemo kroz život kao muve bez glave, nećemo nikad ništa postići. Nećemo živeti, nego ćemo samo preživljavati. Ako ipak imamo zacrtane ciljeve pred sobom, ali oni nisu u skladu sa našom svrhom, onda ćemo se mučiti da ih ostvarimo, biće nam teško, osećaćemo se loše. Ali ako smo shvatili našu svrhu, “Božji plan” za nas, onda je sve lakše, lepše, svrsishodno, smisleno. Svrha je kao kompas koji nas vodi kroz život.

Stiven Spilberg je izjavio da je još ranije otkrio da je njegova svrha da postane pripovedač i to je postao tako što je režirao mnoge filmove. Džejmi Oliver je mislio da je njegova svrha da postane vrhunski kuvar, ali kako je sam rekao, shvatio je da je to bilo samo usputna stanica i da je njegova stvarna želja da edukuje ljude kako treba da se hrane. Naravno, svrha ljudskog života ne mora uopšte da bude toliko značajna, ne mora da promeni svet. Zar nije sjajna svrha života da budete najbolji otac svom detetu i izvedete ga na pravi put? Zar nije dobra svrha da gajite voćnjak i uživate u prirodi?

Jedan od učitelja Tajne, čovek koji je na mene ostavio najjači utisak u filmu “Beyond the Secret”, Les Braun (Les Brown) je rekao da svako ima dva najvažnija dana u životu. Prvi je dan kada smo se rodili, a drugi je dan kada smo otkrili zašto smo se rodili.

Kako da utvrdimo svoju svrhu u ovom životu?

Pretpostavljam da vi sada od mene očekujete odgovor na to pitanje. I ja bih mnogo voleo da mogu da odgovorim, ali ne mogu. Jedino što mogu je da prenesem nekoliko sugestija na koje sam naišao čitajući o ovoj temi. Ni ja još uvek nisam uspeo da shvatim svoju svrhu. Intenzivno razmišljam o tome ovih dana, proučavam razne izvore, analiziram svoje postupke i odluke koje sam donosio, svoje ranije i sadašnje želje, ponašanje mojih roditelja dok sam bio mali, uticaj sredine… Verujem da je sve što mi se do sada u životu desilo imalo za cilj da me približi mom konačnom i osnovnom cilju. Možda su neke odluke vodile ka tom cilju zaobilaznim putem, ali na kraju se sve životne prekretnice slivaju u jednu tačku, kao u filmu Vrata sudbine koji ste, pretpostavljam, gledali.

Ako niste srećni i nemate jasnu viziju o tome šta radite, i zbog čega radite, onda je to znak da takve aktivnosti nisu deo vašeg životnog cilja. Kada živite za vašu svrhu, ne postoji druga mogućnost osim da budete srećni i da imate jasnu viziju onoga što želite da uradite. Tada ste u stanju prirodnog toka, o kome sam pisao još na početku rada bloga. Tada osećate sreću u sadašnjosti i imate pozitivna očekivanja za budućnost. To je ono osećanje kada je sve u redu, sve ide svojim tokom, vi ste zadovoljni i rado ništa ne biste menjali. Kada ste u ravnoteži sa svojim višim ciljem, prepreke i problemi na putu nestaju sami od sebe, tada primećujete čudne koincidencije, srećne ishode i dobitke koji vam pomažu da dostignete svoj cilj.

Koja je vaša svrha? Ako je niste svesni, duboko razmislite o tome. Odvojite vreme da mislite na to i da shvatite. Ĺ ta biste najviše želeli da radite u životu? ÄŚime biste se bavili kada biste imali dovoljno novca da ne morate da razmišljate o njemu?

Na kraju, sve se svodi na vaš osećaj da li je to što radite ispravno ili nije. Ako se ne osećate prijatno u sadašnjoj koži, najverovatnije je za vas najbolje da promenite sve što vas muči. Promenite posao, prijatelje, partnera. Nebrojeni su primeri ljudi koji su nakog godina školovanja menjali profesiju i postizali potpuno ispunjenje. Prevaziđite strah i stare programe, i pokušajte da pratite svoju intuiciju. Ona nas nepogrešivo vodi ka cilju koji nam je namenjen, bili mi njega svesni ili ne.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

9 Responses to Da li znate svrhu svog života?

 1. Siniša

  Ĺ ta god da je cilj iliti svrha našeg postojanja, treba se setiti Vinstonovih reči : “Nikada se ne mojte predati i odustati!”

 2. Siniša

  Posmatram ikonicu Belog anđela na compu …
  Uvek se osećam smireno u tim trenucima, kao da sam i ja zamrznut u vremenu …
  Poput Mileševskog nam anđela …
  ÄŚega se sve nagledao, koliko puta je vreme ovlažilo njegove oči … koliko je ljudskih duša od njega tražilo pomoć …. i pitalo se kuda vodi ovaj život ….
  Kao što Cane Partibrejkers reče u pesmi … „kuda vodi ovaj put meneee i život moj ….“
  Gledam kroz prozor i moram priznati da mi se uopšte ne radi …

  Give me the sunshine

 3. Avena

  Tajna, proslo je par godina od objave ovog teksta. Znatizeljna sam, jesi li otkrio koja je tvoja svrha u ovom zivotu?

 4. zee

  Evo nakon par godina od tvog posta te i ja pitam da nam napišeš ako si našao svoj smisao. Možda nešto naučimo iz tvog primjera 🙂

 5. Tajna

  Ne mogu baš da kažem da sam tačno i precizno odredio svoju svrhu, ali mogu da kažem da sam dosta napredovao u tom pogledu. Kada razmišljaš o nečemu intenzivnije, razna vrata se otvaraju. U svakom slučaju sada znam u kom pravcu treba da idem. Taj pravac još uvek nije sužen kao laserski snop, ali je prilično fokusiran i ne razbacuje previše energije sa strane 🙂

 6. Sensei

  Ja sam napusen sad ovo procitao.Joj al je mocan text.Al sam ja sad u tripu…

 7. Sensei

  Matori evo sta je svrha:Da bi ostavio nesto iza sebe moras prvo da radis ono sto ti prija a da bi to postigo treba ti,e zapelo:)

 8. Zanimljivi

  Vrlo zanimjiva tema, ali reci cu samo ovo:,,Samo poznati su otkrili tajnu ovog zivota” malo njih ce svatiti,ali onaj ko shvati borice se za to…

 9. Vladimir

  Svi mi imamo ”usputne” stanice,poslove itd..Kao sto je rekao gore vec pomenuti,kuvarstvo mu je bilo samo usputna stanica,mnogi imaju usputne stanice ali kada jasnije definisu svoju svrhu,ono sto zele da rade,da se bave time i ono sta ih ispunjava,mahom svi zele istu ili slicnu stvar,a to je da uce druge necemu,da li po pitanju vere,razmisljanja,zivotnih pravaca,ishranje itd itd,da ih uce necemu u sta su oni vec ubedjeni,veruju i donekle recimo strucni..drugim recima da budu ti koji su u pravu i koje ce neko slusati,pratioci,sledbenici kako god hocete nazovite ih..jos ako se od toga moze zaraditi i ziveti,tim bolje..ne kazem da je to pogresno,ta ideja da edukujemo druge necemu u sta smo mi vec upusteni,ima tu i te kako pozitivnh stvari kako za predavaca tako i za ”sledbenike” ali isticem teznju coveka,sta je to sta bi on zeleo,to je da on bude neko i nesto,recimo glavni.. sta bi ga emotivno ispunjavalo a i na druge nacine,svi mi tragamo za odredjenim emocijama,bezbriznost,sigurnost,samostalnost,greska je sto te emocije trazimo u stvarima to jest preko materijalnog,a u sustini te emocije se mogu i te kako doziveti i ispuniti ta praznina na drugaciji nacin,svetlost je u nama,iznutra zivis ne iz vani,sta god stekao u zivotu sve se to na kraju igre opet vraca u kutiju,ovo ne treba da zvuci negativno,u smislu a pa onda nista ne moram da radim,da se trudim kad je tako i sta ti vec znam,bas je suprotno..I jos jedna bitna stvar za kraj,znam da sam oduzio ali filozofiranje ili nazovite kako god hocete,uvek vuce da se jos toga kaze a izmedju ostalog nikad nije na odmet procitati mozda nesto korisno,na kraju krajeva zato sam i ja citao gore ispisan tekst,ono sta sam zeleo da kazem a to je sledece,treba imati cilj u zivotu ka kome ides ali zivot nije u tom cilju,cilj je samo motiv,zivot je u putu ka tom cilju i nije pogresno ponekad promeniti cilj.Pozdrav za sve ljude koji se bore najvise sa samima sobom u ovom nazovimo ga nepovoljnim i ludim,materijalnim zivotom i vremenom u kom zivimo!

Add a Comment