ÄŚoveče, ostavi me na miru!

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Podsvest Tags: , , , ,

Zamišljeno je da blog tajna.rs kao glavne teme ima zakon privlačenja (Tajna) i načine postizanja uspeha. Međutim, iako nisam nikakav stručnjak za psihologiju, moram da podelim sa vama neka razmišljanja o psihološkim temama koje utiču na postizanje uspeha i pravilno korišćenje zakona privlačenja. Pominjao sam do sada neke psihološke razloge koji nas sprečavaju da ostvarimo svoje pune potencijale. Strah je jedan od njih. A danas želim da pišem o jednoj pojavi koja je tako svojstvena svima nama, a nismo svesni koliko može da bude štetna. U pitanju je kritikovanje.

Većina nas kritikuje druge imajući najbolju nameru. Ne pričam o tome kada kritikujemo političare ili sportiste, nego o kritici koju upućujemo sebi bliskim ljudima, supružniku, deci, kolegama… Kada to radimo, najčešće mislimo da smo uputili konstruktivnu, dobronamernu kritiku, ali nisam siguran da je baš uvek tako. ÄŚesto je naša “dobronamerna” kritika usmerena ka ličnosti, a ne ka delu koje je neka osoba nedovoljno dobro uradila. Kritikujući samu osobu, govoreći joj kako je glupa i nesposobna, možemo da postignemo trajne negativne posledice u njenom ponašanju. Ako se ta kritika dovoljno često ponavlja, podsvest kritikovane osobe će prihvatiti to kao činjenicu i počeće da se ponaša u skladu sa tim, postaće glupa i nesposobna.

Na primer, posmatram roditelje i babe i dede u parku, kako svojoj deci govore loše stvari bez ikakvog očiglednog razloga. Dete se saplete, oni mu odmah kažu da je šeprtlja. Dete čučne u blato, oni odmah kažu da se prlja kao svinja. Dete uzme tuđu igračku, roditelji mu odmah kažu da nije dobar. Dete počne da plače, oni mu kažu da je ružan kad plače i da ga niko neće voleti zbog toga. Zapazite da ne kritikuju to što je dete uradilo, već njega kao ličnost. Ĺ ta mislite, kako će to dete da misli o sebi nakon nekoliko godina ovakvog učenja? Misliće da je ružna, prljava svinja koju niko ne voli jer je smotana i nije dobra. Još ako znamo da deca nemaju sposobnost (ili manu) da kritički analiziraju sve što im se kaže i da im se sve izgovoreno direktno urezuje u podsvest, takve loše kritike imaju još veću težinu. Zar to nije strašno?

Nisu samo deca na meti ovakvih loših kritika. Supružnici su u stanju da tokom svađe izgovore mnogo toga lošeg i nepromišljenog jedno drugom. Uopšte svađa predstavlja način da ponizite, omalovažite protivnika i tada ne birate verbalna sredstva. Kritika protivnikove ličnosti je najefikasniji metod da nekoga ostavite sa gorkim ukusom u ustima time što diskreditujete sve ono što ta osoba predstavlja. Takođe, mnogi šefovi ne biraju reči da se kritički osvrnu na rad svojih podređenih, a taj osvrt često nije usmeren na delo, već na ličnost radnika.

Jedan od možda najgorih vidova kritike je samokritika. Teško da iko drugi može da vas uvredi i ponizi koliko možete sami sebe. Setite se šta ste sve u stanju da kažete sebi kada ste ljuti i besni. E pa, kada uhvatite sebe u takvoj situaciji, PRESTANITE TO DA RADITE odmah! Smirite se, budite staloženi i racionalni. Ako vam nešto nije pošlo za rukom da uradite, to nije zbog toga što ste “ovakvi ili onakvi”. Sigurno postoji drugi razlog, a ako pokušate ponovo, uspećete.

Bez obzira što mi možda mislimo da smo nekome uputili konstruktivnu kritiku, ako se kritikovana osoba oseća loše nakon toga, onda nismo ispunili nameru. Konstruktivna kritika je usmerena ka tome da uputimo nekoga da sledeći put uradi bolje, da pokuša na drugi način, a ne da mu stavimo do znanja kako je glup, spor ili nesposoban.

Zato bih hteo da svima skrenem pažnju da razmisle kakve kritike upućuju sebi i drugima. Najbolje je da sebe potpuno oslobodite potrebe da kritikujete. Ne pravite se pametni. Pustite nekog drugog da uradi posao drugačije nego što biste ga vi uradili. Sagledajte celu sliku. Možda je neko uradio posao drugačije jer je imao razloge za to. Stavite se u njegovu poziciju, gledajte situaciju njegovim očima. Sigurno ćete uočiti mnoge druge aspekte situacije i videćete da ne treba da kritikujete.

Ako ste u poziciji roditelja neodraslog deteta ili pretpostavljenog na poslu, onda je vaša prirodna uloga da usmeravate nekoga. To ćete mnogo bolje postići davanjem predloga, saveta, pozitivnih stavova, a ne kritikama, ispiranjem mozga ili vređanjem. Još jednom da ponovim da će stalno kritikovanje da postigne veoma loše posledice po ličnost osobe. Ona postaje nesigurna u sebe, nespremna da ispuni svoje potencijale jer smatra da nije dovoljno dobra. A nije dovoljno dobra samo zato što joj je neki glupak to rekao! Ako u analizu budućeg života uključimo i zakon privlačenja, onda zamislite šta će često kritikovana osoba da privlači u svoj život.

Sada ponovo čitam tekst i vidim da sam bio potpuno negativan. Pisao sam o lošim stvarima, a ne volim to da radim. Međutim, nisam našao drugačiji način da pišem o negativnoj pojavi koju primećujem u društvu, a naravno, i kod sebe ponekad. Zato, na kraju, nasmejte se, budite pozitivni i veseli, uputite danas pohvalu nekome, učinite da se oseća dobro i vredno. Uputite pohvalu i sebi, kažite kako volite sebe i kako volite ovaj savršeni život koji vam uvek donese ono što vam treba. Budite srećni!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

2 Responses to ÄŚoveče, ostavi me na miru!

  1. nena

    Jako poucan tekst i da znas da si u pravu! Pokusacu da promenim te neke stvari, prvenstveno kritike prema muzu, ja kritikujem, a promene nema!Hvala na ovom tekstu, procitala sam ga u vreme kada danima razmisljam da li gresim u komunikaciji sa njim i kako da se postavim da bi sve bilo kako treba.. 🙂 Hvala jos jednom!

  2. cojkica

    Uf kako je sve lepo i tacno receno… Samo ne znam kako da pobetim taj bes i vulkan u sebi…

Add a Comment