ÄŚetiri osnovna principa za ostvarenje svakog cilja

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Tajna Tags: , , , ,

Hteo bih danas da podelim sa Vama četiri suštinska principa za ostvarivanje bilo kog cilja koji ste sebi postavili. Ta četiri principa su osnova učenja koje sprovodi Dina Morton. Na njenom sajtu možete da odslušate audio zapis sa zanimljivom pričom i njenim objašnjenjem četiri principa (four principles) i ja svima preporučujem da ga odslušaju. Međutim, znam da ima dosta vas koji se ne služite engleskim jezikom najbolje, a ima i vas koji nemate mogućnost da odvojite oko 45 minuta da sa punom koncentracijom odslušate snimak. Zato ću u ovom tekstu pokušati da, koristeći svoje reči i primere, objasnim četiri principa o kojima ona govori.

ÄŚetiri principa su:

  1. Jasan cilj
  2. Usmerenost na druge
  3. Zahvalnost
  4. Nepokolebljiva vera

Jasan cilj

Ciljevi koje postavimo nam daju jasan pravac kuda treba da idemo. Važno je da cilj bude postavljen jasno i precizno sa svim potrebnim detaljima (kog datuma želimo da ga ostvarimo, koliko novca da steknemo, precizan opis ljubavne veze koju želimo da ostvarimo i sl.) Takođe je bitno da taj cilj bude jasno izgovoren ili istaknut u mislima, zatim može biti zapisan, stavljen u album želja, u novčanik…

Kada se cilj postavi, mi potpuno drugačije reagujemo nego kada idemo ka nekom neodređenom cilju. Tada imamo više samopouzdanja, motivacije i sve je usmereno na njegovo ostvarivanje. Svaka akcija se preduzima imajući krajnji cilj pred očima.

Jasan cilj treba da nas inspiriše i motiviše. Sa njim u mislima treba da idemo na spavanje i da se budimo ujutru.

Usmerenost na druge

Isticanje ovog principa u prvi plan je bila novina za mene. Do sada nisam naišao ni na jednog učitelja ko je toliko insistirao na njemu. Naime, ovaj princip kaže da uvek moramo biti usmereni na druge tako što ćemo da im pružamo ono što im treba, i da im pomažemo kako god možemo. Uvek moramo da druge „ostavimo u boljem stanju nego što smo ih zatekli“. Moramo da damo svoj doprinos u svemu što radimo. Moramo da ljudima damo neku pravu vrednost.

Umesto da se pitamo „Šta ja tu dobijam?“, treba da se zapitamo kako možemo da pomognemo i kako možemo da doprinesemo. Davanje mora da bude bezuslovno. Dajte i nemojte da očekujete ništa zauzvrat. Nikada nemojte da pomažete drugima motivisani nekom nagradom koju biste mogli da dobijete.

Kada pomognemo drugima da dobiju šta žele, sigurno će i nas Univerzum nagraditi onim što mi želimo, a što smo jasno definisali u prvom principu. Nije obavezno da ćemo svoj cilj ispuniti pomoću osobe kojoj smo pomogli, nego je, čak i verovatnije, da ćemo dobiti iz nekog drugog izvora.

Ovaj princip će nam pomoći da se ne držimo grčevito svoj cilja. Postavili smo jasan cilj i pustili smo ga da „se slegne“. Nije poenta po svaku cenu ostvariti cilj bez stvaranja prave vrednosti, bez konkretnog doprinosa. Kada smo usmereni na druge, kada želimo da im pomognemo na koji god način možemo (savetom, osmehom, informacijom, materijalno…) time će i ostvarenje našeg cilja imati pravo značenje.

Ja sam konkretno ovaj princip shvatio kroz primer da ne treba da pokušavamo da prodajemo proizvode koji nemaju pravu vrednost za korisnika time što ćemo da „uvaljujemo“, ubeđujemo ljude da ga kupe, time što ćemo da budemo dosadni prodavci koji su usmereni samo na što veću prodaju po svaku cenu. Ako se ne trudimo pošto poto da prodamo proizvod, nego pokušamo da shvatimo koje su potrebe kupca i potrudimo se da te potrebe zadovoljimo, onda su mogućnosti da uspemo najveće.

Zahvalnost

Zahvalnost takođe treba da bude potpuno bezuslovna. To znači da je potrebno da uvek gajimo osećaj zahvalnosti za sve što nam se događa u životu. Iz svakog događaja, koliko god negativan bio, mi možemo da izvučemo neku pozitivnu stvar. A onda treba da budemo zahvalni za tu pozitivnu stvar. Dakle, uvek treba posmatrati pozitivne aspekte događaja i treba biti zahvalan zbog njih.

Zahvalnost menja naše stavove. Kada budemo zahvalni, a ne ljuti, ozlojeđeni, besni, onda će početi i da se menja naš način razmišljanja. Prestaćemo da budemo ljubomorni na tuđ uspeh i bićemo zahvalni na lekciji koju smo dobili. Prestaćemo da gajimo loša osećanja prema drugima i otvorićemo sebe za prihvat stvari koje želimo.

Odavno smo naučili da budemo takmičarski orijentisani, ljubomorni na druge kada uspeju u nečemu u čemu mi još nismo uspeli. Stoga će Vam se desiti da u prvom trenutku opet osetite takve parališuće emocije. Ali tu je zahvalnost kao odličan način da se te emocije prekinu. Svesno prekinite loša osećanja time što ćete naći nešto zbog čega ćete biti zahvalni. Zahvalnost ima moć da u korenu saseče negativne emocije.

Uvek se setite da je ista količina energije potrebna da se u nekom događaju pronađu loše stvari kao i one dobre. Ali razlika je u tome što nam jedan aspekt daje energiju, drži nas u stanju ljubavi, ispunjenosti, sreće i mira, a uopšte ne bih da navodim stanja u koja možemo da zapadnemo kada ističemo negativne stvari. Izbor je na nama.

Nepokolebljiva vera

Ono što treba da nas održava na putu ostvarivanja ciljeva je nepokolebljiva vera. Vera je osnov manifestacije svakog cilja. Ako ne verujemo da ćemo nešto ostvariti, ne treba ni da pokušavamo.

ÄŚak i da ne postoje nikakve naznake da se uopšte približavamo cilju, duboko u sebi moramo da znamo da je tako nešto moguće. Biće trenutaka kada ćemo sumnjati, brinuti i plašiti se. Mislićemo da smo daleko od cilja i da se ne približavamo ni malo. Ali u tim trenucima je najbitnija naša odluka da nastavimo dalje, da verujemo, da se vratimo na put. Svaki put kada pomislite da je nemoguće postići cilj, vratite se na početak. Razmišljajte o svom jasno postavljenom cilju, dajte doprinos time što ćete da pomažete drugima, osetite zahvalnost za sve što vam se dešava i vaša vera će se vratiti.

 

Ja odavno nisam pronašao ovako precizan i koncizan koncept. Većina drugih autora govori o raznim tehnikama, o mnogim drugim principima. Naravno da je odlično da budemo upoznati sa svim tim principima, ali stekao sam utisak da je prava suština upravo u ova četiri principa koja navodi Dina Morton. Odredite jasan cilj, usredsredite se na to da date svoj doprinos zadovoljavajući potrebe drugih, budite zahvalni za sve što vam se dešava i uvek se vraćajte na put vere u ostvarenje ciljeva!

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

21 Responses to ÄŚetiri osnovna principa za ostvarenje svakog cilja

  1. nasmijano sunce

    Hvala! Realni principi. Da svako moze da se uvjeri da ‘radi’ .
    A zahvalnost ,sama po sebi je magicna! Tu su mi se najbrze manifestacije desavale. Carobni stapic:)

Add a Comment