Bogatstvo je plemenito – ispravno je želeti novac

Objavljeno . Autor: Tajna Posted in Lični stav Tags: , , ,

Zadirući sve više u duhovne principe i proučavajući sve više suštinu nekih religija, postavio sam sebi pitanje da li je uopšte ispravno želeti novac. Svi znate već da se moje želje prvenstveno odnose na materijalne stvari, odnosno da želim novac, bogatsvo, kuću sa bazenom i naravno da sa svojom porodicom i prijateljima uživam u tom blagostanju i da budem srećan. Ali ono što sam čitao, a čak i komentari nekih čitalaca ovog bloga (prepoznaće se sami :-)) sugerišu da je loše želeti novac. Zato bih ovim tekstom želeo da kažem svoje viđenje te teme.

Siguran sam da je potpuno ispravno želeti novac i to prvenstveno iz dva razloga:

  • bez novca ne možemo da u potpunosti iskoristimo svoje potencijale
  • drugim ljudima (siromašnim) najbolje možemo da pomognemo ako se obogatimo.

Neću da kažem da baš niko bez novca ne može da ostvari svoje pune potencijale. Na primer, Isus je bez novca postigao da bude učitelj i vođa mnogih, čak i 2000 godina kasnije. Ali uzmimo primere iz sadašnjosti. Ako neko želi da svira klavir i da doprinese da drugi uživaju u odličnoj muzici, taj neko mora da ima novca da kupi klavir. Ako neki klinac ima potencijala da postane vrhunski teniser, njegovi roditelji moraju da imaju mnogo novca da finansiraju sva njegova putovanja na turnire, dobre trenere, kvalitetnu opremu, vrhunsku zdravstvenu zaštitu… Bez toga je jako teško da neko postane vrhunski igrač. Ajde da ostavimo sport, on možda nije toliko važan. Uzmimo studiranje. Najbolje škole se najviše plaćaju. Ako neko želi da iskoristi svoje potencijale i postane naučnik koji će da doprinese razvoju sveta u kome živimo, mora da uloži dosta novca u svoje znanje. Svako naučno istraživanje zahteva novac. Svako putovanje, novo iskustvo zahteva ulaganje novca. Pa i banalne stvari, kao što je kupovina knjiga, zahteva da imamo više nego što nam je neophodno.

Onaj ko mora da ceo svoj život posveti obezbeđivanju proste egzistencije nikada neće moći da nadgradi sebe na bilo koji način, bilo duhovno, intelektualno ili materijalno. A Univerzum od nas očekuje da napredujemo, da se usavršavamo, da doprinosimo boljem mestu za život. Da li postoji bolji način da to uradimo nego da postanemo bogati?

Kada nema svakodnevne brige o novcu, kada nema razmišljanja o potrebnim finansijama za bilo koji poduhvat, onda je sve jednostavno i lako. Onda možemo da ostvarimo šta god želimo. Koliko puta ste imali odličnu ideju za posao, ali je ona zahtevala da uložite novac koji niste imali? Meni se to dogodilo nebrojeno puta. Vremenom sam stvorio naviku da slične ideje i ne razmatram jer “nemam dovoljno novca”. Ali ne želim da bude tako. To je nešto što menjam kod sebe i sve više mi se javljaju ideje koje bih mogao da realizujem, a novac će doći sam po sebi.

Nikoga ne treba da grize savest ako postane bogat. Nećemo uzeti ničiji novac. Ja sam često razmišljao o tome kako će moja okolina da gleda na moj uspeh i to me je donekle sputavalo. Ali ja nikako ne mogu da pomognem ljudima u svom okruženju time što ću da ostanem siromašan. Nabolje ću moći da im pomognem time što ću se obogatiti, pa ću moći materijalno da im pomažem i, što je još bitnije, daću im nadu da je tako nešto moguće i primer kako je moguće.

Ako ste religiozni, nemojte da dozvolite da vam neka učenja nametnu loš osećaj prema novcu. Siromaštvo nije vrlina. Uvek je pogrešno tumačeno da je novac izvor sveg zla umesto da je to pohlepa za novcem. Ako su vas od malena učili da je loše želeti ili biti bogat, predlažem da odmah otpočnete proces “čišćenja” svoje podsvesti.

Zato sam siguran da je bogatstvo jedno plemenito stanje koje omogućava kompletan razvoj čoveka i kao fizičkog i kao duhovnog bića. Novac nam i omogućava da budemo plemeniti. Ĺ˝elim da se potpuno ogradim od onih bogataša koji samo misle kako da zarade sledeći milion i ni malo ne brinu za osećanja drugih, pogotovo svojih zaposlenih. Nisam takav čovek i znam da ni veliki novac to ne može da promeni. Zato mislim da je najbolje što svako od nas može da uradi za svet u kome živi da se obogati.

About Tajna

http://tajna.rs/moja-prica/

Add a Comment